Wpisy z tagiem: piwo Porter

niedziela, 20 grudnia 2009
PIERNIK NA MIODZIE I PIWIE

Kolejny wypiek swi±teczny tym razem też piernikowo :) Przepis pochodzi z dawnych zapisków mojej babci Hani. Piernik jest przepełniony bakaliami, co niezwykle wzbogaca jego smak i aromat. Piwa prawie nie czuć, co niektórych pewnie zasmuci ;)

 

 

Składniki:

 

  • 75 dag m±ki pszennej
  • 15 g sody oczyszczonej
  • 15 dag margaryny
  • 5 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 40 dag miodu
  • 35 dag cukru
  • Butelka (0,3l) piwa Porter (ciemne piwo) lub piwa słodowego
  • 2 torebki przypraw do piernika
  • 50-60 dag rozmaitych posiekanych bakalii (np. orzechy- włoskie i laskowe, skórka z pomarańczy, migdały)

75 dag m±ki pszennej przesiać z sod± oczyszczon±. 15 dag margaryny utrzeć z 5 dag cukru pudru i 6 żółtkami. Wlać do tego 40 dag miodu ostudzonego. Wsypać 35 dag cukru i wlać butelkę piwa. Dodać m±kę z sod±, ubit± pianę z białek, torebki przypraw do piernika i bakalie. Piekę je w keksówkach, wychodzi mi wtedy 5 małych pierników. Piec ponad godzinę w 18o°C.

Smacznego! :)

O autorze
Tagi