Wpisy z tagiem: wędzenie solanka

poniedziałek, 05 kwietnia 2010
SOLANKA DO WĘDZENIA MIĘSA

Nie ma nic lepszego niż wędlinka własnej roboty. Warto włożyć troszkę wysiłku w przygotowanie takich wędlin, a nie kupno gotowych, bo co tu dużo mówić, s± o niebo lepsze niż te dostępne w sklepach. Jak na co dzień jem naprawdę mało wędlin to te mogę je¶ć i je¶ć ;] Wystarczy tylko kupić takie kawałki mięsa na jakie mamy ochotę, zrobić solankę, uwędzić i gotowe.

Składniki:

  • Dowolne mięsko na jakie mamy ochotę ;)
  • Woda
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Parę li¶ci laurowych
  • Pieprz granulowany
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Saletra spożywcza

Wodę zagotować, wrzucić li¶cie laurowe, parę ziarenek pieprzu granulowanego, ziela angielskiego. Do wody dodawać soli, aż surowe jajko będzie prawie! pływało (żeby nie były za słone, może nawet lekko się topić). Dodać trochę saletry spożywczej (ja dodaję 50% zalecanej proporcji na opakowaniu). Mięso natrzeć czosnkiem, majerankiem, pieprzem i odrobin± soli.

Po 2 godzinach od posypania przyprawami mięso włożyć do zimnej solanki. Trzymać w niej 3- 4 dni. Następnie zanie¶ć mięsko do uwędzenia (chyba, że kto¶ ma sam możliwo¶ć ;) )


Smacznego! :)

O autorze
Tagi