wtorek, 17 września 2013
PIERŚ Z KURCZAKA W PESTO

Uwielbiam przepisy, które przygotowuje się szybko, prosto i oczywiście zdrowo. Taki jest właśnie ten przepis. Pierś z kurczaka marynowana w pesto z serem mozarellą. Do tego warzywka np brokuły, fasolka czy kalafior i gotowy obiad. Kurczak wychodzi bardzo soczysty. Pysznie, zdrowo no i kolorowo, czego chcieć więcej? :) Polecam!

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 słoiczek pesto - może być zarówno bazyliowe, paprykowe, kurkowe - jakie tylko macie pod ręką, nadaje się każde :)
  • 2 kulki mozarelli

Sprawa jest naprawdę prosta. Pierś z kurczaka, umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zamarynować w pesto. Odstawić na trochę, by kurczak przeszedł pesto.

Piec ok 40-50 minut w 180 stopniach. Najpierw po ok 15-20 minutach przewrócić kurczaka, po kolejnych 15-20 minutach ponownie, parę minut przed końcem na wierzch położyć mozarellę i piec jeszcze chwilę, do momentu rozpuszczenia.  Podawać z warzywami gotowanymi np na parze.

Smacznego! :)

20:41, kuchniakasi , Mięsa
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 31 grudnia 2012
BOCZEK PIECZONY

Nie ma najmniejszej wątpliwości, że domowe wędliny i mięsa są o niebo lepsze niż te kupne. Dlatego chciałabym zaprezentować kolejny przepis - pieczony surowy boczek. Wykonanie jest proste i nieczasochłonne, dlatego każdy może sobie pozwolić na taką domową wędlinę, która zdecydowanie dłużej zachowa swoje walory smakowe niż kupne. Wystarczą jedynie zioła i przyprawy oraz cebula i czosnek.  Taki pieczony boczek najlepiej smakuje gdy całkowicie wystygnie, jednak ciepły też jest niczego sobie :) Kompozycja własna przypraw. 

Składniki:

  • ponad 1 kg boczku surowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • dużo majeranek
  • parę szczypt tymianku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka przyprawy staropolskiej do pieczenia firmy Knorr
  • łyżeczka marynata do kurczaka firmy Knorr z rozmarynem i pieprzem cayenne
  • odrobina soli
  • parę szczypt pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • parę ziaren ziela angielskiego
  • olej lub oliwa

Boczek dokładnie umyć, namaścić obficie ziołami i przyprawami według własnego uznania z każdej strony, natrzeć ząbkami czosnku, podlać odrobiną oleju. Mięso ułożyć na skórze i na wierzch wyłożyć czosnek pokrojony w ćwiartki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Mięso przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso piec w żaroodpornym w 180 stopniach przez ponad godzinę, do miękkości.

Smacznego! :)

19:07, kuchniakasi , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
sobota, 29 grudnia 2012
PIECZONA PIERŚ Z GĘSI

Kolejne mięso, bardziej wykwintne od poprzedniego jakie gościło na naszym świątecznym stole to pieczona pierś z gęsi. Smaczne, kruche, ciemne mięso o przyjemnym aromacie. Marynowane jedynie czosnkiem, solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno skrojona w plastry z żurawiną bądź borówkami. Aby była bardziej wykwintna można dodać pod koniec pieczenia kwaśnych jabłek.  Moje zniknęły w niewyjaśnionych okolicznościach podczas pieczenia, powstała jedynie gęsta "papka" zanurzona w tłuszczu, jednak nadały fajny posmaczek.  "Upolowaniem" gęsi w sklepie oraz całym przyrządzeniem zajął się tata :)


Składniki:

  • 1 pierś z gęsi o wadze 1 kg
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w grubsze plastry

Gęś oczyść i umyć, natrzeć dokładnie solą, pieprzem i majerankiem od środka i na zewnątrz. Ułożyć na wierzch czosnek. Gęś ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w temp. 180°C około godziny, aż będzie miękkie, a po nakłuciu wypłynie z niego przezroczysty sok, bez śladów krwi. Aby mięso nie było suche co jakiś czas podlewać je tłuszczem, który wypłynął. Tak jak wspominałam można dołożyć parę kwaśnych jabłek pokrojonych na ćwiartki ok 20 minut przed końcem pieczenia.

Smacznego! :)

11:07, kuchniakasi , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 27 grudnia 2012
ŚWIĄTECZNA SZYNKA

Jakiś czas przed świętami natknęłam się na blogu gotowaniecieszy na przepis na szynkę świąteczną. Mimo, że miałam zaplanowane już mięsa jakie upiekę na święta, wiedziałam, że muszę i ją zrobić. A potem będę się martwiła kto to wszystko zje ;) Do tego była bardzo prosta w przygotowaniu i wymagała małego nakładu pracy. Po upieczeniu co prawda okazała się lekko "suchawa" jednak z dnia na dzień była coraz lepsza. Nadaje się zarówno na ciepło na obiad jak również na zimno do kanapek. Polecam nie tylko od święta :)

 

Składniki:

  •  1,5 - 1,8 kg szynki wieprzowej 

 Zalewa:

  •  2 litry wody
  • 500 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 6 liści laurowych
  • 4 łyżki soli morskiej
  • 50 g soli peklowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 6 ząbków czosnku - pokrojonych na grubsze kawałk
  • 2 szczypty rozmarynu
  • 7 ziaren jałowca
  • 3 goździki
  • 1/3 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/3 łyżeczki tymianku

Tak jak wspominałam przygotowanie jest bardzo proste. Wszystkie w/w składniki zalewy połączyć ze sobą w dużym garnku i doprowadzić do wrzenia, po czym gotując 10 min na małym ogniu pod przykryciem. Zalewę odstawiać do całkowitego wystudzenia. Mięso gęsto ponakłuwać grubą igłą. Przełożyć do mniejszego garnka i zalać ją zalewą. Garnek owinać folią spożywczą i odstawić do lodówki na 3-4 dni. Po tym czasie szynkę przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy ok 3 godziny.

Smacznego! :)

13:52, kuchniakasi , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
piątek, 13 kwietnia 2012
PIECZEŃ RZYMSKA

Od dawien dawna „chodziła” za mną pieczeń rzymska. Święta - lepszej okazji być nie mogło by ją zrobić. Zachęcam do zrobienia, doskonała zarówno na zimno na kanapkę, jak również pokrojona w grubsze plastry podgrzana na obiad np. z ziemniaczkami z jakimś sosem. Przepis dostałam od swojej bratowej.

Składniki:

  • 1,3 kg mięsa mielonego – u mnie mniej więcej pół na pół karkówki z łopatką*
  • 2 kajzerki
  • 3-5 całych surowych jajek
  • 2 mniejsze cebule
  • Sól
  • Pieprz
  • Parę jajek na twardo
  • Olej

*z takiej porcji mięsa wychodzą 3 małe keksówki.

Kajzerki namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.

Mięso zmielić z bułkami, dodać surowe jajka / ja dałam 4 średniej wielkości/, sól, pieprz oraz cebulkę.

Wszystko dobrze ze sobą wyrobić, jak na kotlety mielone. Blaszki wysmarować olejem, podsypać bułką tartą. Formę do połowy wyłożyć masą, poukładać jajka ugotowane na twardo – u mnie dwa na każdą formę / jak ktoś chce aby  pieczeń miała na całej długości jajka to proponuję odciąć czubki i ułożyć je tak aby do siebie przylegały /

 

Na jajka wyłożyć jeszcze masę, by je przykryć. Całość posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 1,5 h w 200 stopniach.

Smacznego! :)

PASZTET Z MIXEM MIĘS

Na święta nie może zabraknąć pasztetu. Jednak w  tym roku z powodu braku królika, z którego zawsze robimy pasztet, tym razem postanowiłam zrobić pasztet z mixu mięs – z udka z kurczaka, karczku, szynki oraz schabu. I wyszedł równie bardzo fajny. Z podanych proporcji wychodzi go naprawdę dużo/ 3 podłużne formy aluminiowe mniej więcej ok 40 x 10 cm  + jedna 27 x 14 cm - mierzone u góry. Ale jak to w święta, wszystkiego jest dużo :) Można śmiało zamrozić i delektować się nim w późniejszych miesiącach, gdy tylko zatęsknimy za tym smakiem.

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • 0,6 kg szynki
  • 0,8 kg karkówki
  • 4 mniejsze udka kurczaka
  • 0,4 kg surowego boczku
  • 10 dag  wątróbki drobiowej
  • Słonina pokrojona w cieniutkie plastry – opcjonalnie
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • 1 pitruszka
  • 4 surowe jajka
  • Sól
  • Pieprz zarówno mielony jak i ziarnisty
  • Gałka muszkatołowa
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Bułka tarta

Mięso umyć, pokroić na średnie kawałki – może być mniej więcej 4 x 4 cm. / bez wątróbki/ Włożyć je do dużego garnka, cebulę oraz pozostałe warzywa również obrać i dołożyć do mięsa. Zalać wodą, dorzucić 3 listki laurowe, po 5 ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu. Wszystko gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Warzywa będą wcześniej miękkie, więc można je wcześniej wyciągnąć.  Wątróbkę zalać gorącym wywarem mięsno- warzywnym i gotować parę min. Bułki również zalać w/w wywarem. Gdy mięso wystygnie / najlepiej następnego dnia / zmielić je przez maszynkę 2 lub 3 razy. W ostatnim mieleniu, zmielić również warzywa, bułki. Następnie dodać do mięsa surowe jajka, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do własnych preferencji. Wszystko dobrze wymieszać na jednolitą masę. Gęstość regulować wywarem albo bułką tartą w zależności jaki wolimy pasztet. Formy na pasztet wysmarować olejem, wysypać bułką tartą, na dno wyłożyć cienko pokrojoną słoninkę. Wyłożyć masę mięsną, dobrze docisnąć. Piec ponad h w 200 stopniach. Ale trzeba sprawdzać.



Smacznego! :)

poniedziałek, 21 lutego 2011
SCHAB GOTOWANY

Teraz propozycja dla tych, który tak jak ja wolą i uwielbiają mięska własnej roboty. Łatwy, bardzo szybki a co najważniejsze smaczny i zdrowy schabik. Nie jest za suchy, po prostu w sam raz....palce lizać, kupny nie ma w ogóle szans ;] Nawet nie ma co porównywać! Bardzooo, bardzooo polecam!

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • Pół główki czosnku
  • Pół szklanki soli, jak ktoś nie lubi za bardzo słonego można mniej
  • 1 łyżka majeranku
  • Pół łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Mięso zalać zimna woda aby się zakryło. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 1 minutę. Odstawić do następnego dnia pod przykryciem. Drugiego dnia znowu zagotować, gotować minutę, poczekać aż ostygnie. Gotowe...czy można prościej? ;)

Smacznego! :)

sobota, 15 stycznia 2011
PASZTET Z KRÓLIKA

Witam po dłuższej przerwie :) Nareszcie udało mi się wygospodarować troszkę czasu i zebrać w sobie i umieścić parę przepisów, bo oczywiście przez ten długi czas cały czas coś pichciłam, robiłam fotki i zbierałam przepisy, problem tylko poległam na wygospodarowaniu troszkę czasu na umieszczaniu ich tutaj.

A więc jedziemy: po długiej przerwie na pierwszy rzut idzie pasztet z królika. Nie ma to jak pasztet własnej roboty, jest duuużo lepszy niż taki kupny. Zjadłabym chyba każdy ale najbardziej podpasował mi właśnie z królika, który robi się u nas już od dawien dawna z powodu łatwego dostępu do świeżutkiego króliczka

Składniki:

  • 1 przodek i podroby z królika
  • 30 dkg wątroby cielęcej
  • 15 dkg podgardla wieprzowego
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 10 dag grzybów suszonych
  • 15 dkg słoniny
  • mała cebula
  • pietruszka
  • marchewka
  • kawałek selera
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jaja
  • parę listków laurowych
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Cebulę obrać. Mięso również opłukać. Mięso, podgardle, włoszczyznę i cebulę oraz opłukane grzyby i liście laurowe zalać w rondlu wodą i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia osolić. Wątrobę obrać z błony , pokroić na plastry, włożyć do rondla, dodać 1/2 szklanki otrzymanego poprzednio i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Bułkę namoczyć w ostudzonym wywarze i odcisnąć. Mięso obrane z kości, podgardle, wątrobę i bułkę zmielić 2 razy przez maszynkę. Do otrzymanej masy dodać jajka, przyprawić wedle smaku - pieprzem, gałką i solą. Formę wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą, wyłożyć plasterkami słoniny na dno i napełnić masą pasztetową do 3/4 wysokości. Piec w 180 ˚C ok. 1 godz.

Smacznego :)

poniedziałek, 05 kwietnia 2010
SOLANKA DO WĘDZENIA MIĘSA

Nie ma nic lepszego niż wędlinka własnej roboty. Warto włożyć troszkę wysiłku w przygotowanie takich wędlin, a nie kupno gotowych, bo co tu dużo mówić, są o niebo lepsze niż te dostępne w sklepach. Jak na co dzień jem naprawdę mało wędlin to te mogę jeść i jeść ;] Wystarczy tylko kupić takie kawałki mięsa na jakie mamy ochotę, zrobić solankę, uwędzić i gotowe.

Składniki:

  • Dowolne mięsko na jakie mamy ochotę ;)
  • Woda
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Parę liści laurowych
  • Pieprz granulowany
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Saletra spożywcza

Wodę zagotować, wrzucić liście laurowe, parę ziarenek pieprzu granulowanego, ziela angielskiego. Do wody dodawać soli, aż surowe jajko będzie prawie! pływało (żeby nie były za słone, może nawet lekko się topić). Dodać trochę saletry spożywczej (ja dodaję 50% zalecanej proporcji na opakowaniu). Mięso natrzeć czosnkiem, majerankiem, pieprzem i odrobiną soli.

Po 2 godzinach od posypania przyprawami mięso włożyć do zimnej solanki. Trzymać w niej 3- 4 dni. Następnie zanieść mięsko do uwędzenia (chyba, że ktoś ma sam możliwość ;) )


Smacznego! :)

O autorze
Tagi