niedziela, 20 października 2013
GRANOLA II

Do tej pory widniał jeden przepis na granole, który przyznam, że był numerem jeden! Jednak na blogu Madameedith znalazłam jeszcze jeden, tym razem według receptury Gordona Ramsay'a i muszę przyznać, że jest pyyyyszna. Wprowadziłam w niej lekkie zmiany i cóż tu dużo mówić, naprawdę polecam! W sam raz na pyszne śniadanko :)

  

Składniki:

  • 200 g miodu
  • 1 łyżeczka pasty z ziaren wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii - ja dałam ekstrakt waniliowy, chwile po podgrzaniu
  • 300 g płatków owsianych
  • 100 g preparowanego ryżu
  • 4 łyżki otrębów
  • 100 g migdałów - ja dałam pół na poł z orzechami laskowymi
  • 75 g pestek dyni
  • 75 g pestek słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 100 g żurawiny
  • 50 g goji - ja nie miałam więc dałam więcej żurawiny

Miód podgrzać lekko na ogniu, dodać wanilię. Pozostałe składniki / prócz żurawiny i goji/ wsypujemy do dużej miski, mieszamy. Dodajemy ciepły waniliowy miód. Mieszamy, aż wszystkie składniki zostaną obtoczone miodem. Mieszankę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez około 25-30 minut. Podczas pieczenia wymieszać z 2-3 razy.

Smacznego! :)

niedziela, 27 stycznia 2013
PĄCZKI PIECZONE Z POSYPKĄ CYNAMONOWĄ

Kto z nas nie lubi pączków? Dla odmiany od tradycyjnych smażonych w głębokim tłuszczu zachęcam do spróbowania pieczonych. Nie smakują jak nasze typowe polskie, raczej jak angielskie. Pączki są bardziej treściwe, "zbite" i elastyczne. Do tego posypka z cukru i cynamonu i gotowy zawrót głowy ;) Polecam, przepis również z Moichwypieków.

 

Składniki na 20 pączków:

  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Z świeżych drożdży zrobić rozczyn. Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut. Po tym czasie do mleka dodać  roztopione, ochłodzone masło i cukier. Dodać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić na gładkie, nie klejące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość ponad 1 cm. Wycinać kształt jak na oponki. Czyli większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej gotowe pączki. Przykryć i znów odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Piec ok 9 minut w 180 stopniach.

Składniki na posypkę do posmarowania i obtoczenia:

  • 100 g roztopionego masła,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu - opcjonalnie

Jeszcze w czasie pieczenia pączków roztopić masło. W misce cukier wymieszać z cynamonem. 

Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać w maśle, z każdej strony, obtoczyć w cukrze.

Smacznego! :) 

poniedziałek, 31 grudnia 2012
PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Propozycja na szybką kolację na ciepło, miłe urozmaicenie od tradycyjnie podanych parówek. Otóż parówki zapiekane z serem w cieśnie francuskim oprószone ziołami i podane z pomidorkami koktajlowymi i sosem majonezowo- ketchupowym...ale jak ktoś woli można z samym ketchupem czy nawet musztardą.

Składniki na 6 parówek:

  • 6 parówek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego o wadze co najmniej 350 g
  • 6 plasterków sera żółtego
  • zioła prowansalskiego
  • pomidorki koktajlowe do smaku
  • jajko do wysmarowania

Parówki i ser owinąć w ciasto francuskie. Wysmarować jajkiem i posypać ziołami prowansalskimi.

Piec w 200 stopniach przez około 20 minut. Podawać z sosem / w oddzielnym przepisie / oraz np. pomidorkami.

Smacznego! :)

środa, 12 grudnia 2012
DOMOWA PRZYPARAWA DO PIERNIKA

Skoro były już przepisy na pierniczki to i musi być przepis na domową przyprawę do piernika :)

Jak wiecie bardzo lubię własnej produkcji rzeczy :) Tak jak inne rzeczy jest dużo lepsza niż dostępne w sklepach przyprawy. Przede wszystkich jest intensywniejsza no i nie zawiera takich zbędnych składników jak mąką czy cukier. Polecam do świątecznych potraw :) Przepis z Moich wypieków. 


Składniki:

  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g goździków, całych
  • 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu*
  • 5 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek **

* można dodać mniej, jak ktoś nie lubi zbyt ostrej

** niekoniecznie

Wszystkie składniki zmielić w blenderze lub maszynce do mielenia kawy. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przyprawa jest bardzo aromatyczna - na 1 kg mąki należy dodać ok 4 łyżek przyprawy, ale oczywiście jak ktoś woli można dać więcej.

Smacznego! :)

wtorek, 04 grudnia 2012
CHLEBKI NAAN

Przepis na jeden z najpopularniejszy chleb w Indiach to kolejny przepis jakim chcę się z Wami podzielić. Otóż chlebek naan. Charakterystyczny jest jego owalny, lekko podłużny kształt. Najlepiej smakuje podany na gorąco, zaraz po przygotowaniu. Bardzo dobrze się sprawdza jako dodatek do dań z sosami czy po prostu przekąska do różnych dipów czy sałatek. Przepis z strony cummblle.wordpress.com.  Polecam :) 

 Składniki na 8 chlebów:

  • 500 g mąki pszennej
  • około 150 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 21 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 110 g rozpuszczonego masła – połowa do posmarowania gotowych chlebków

oraz coś do posypania wierzchu chlebków, np:

  • świeża kolendra, czosnek, rozmaryn, pietruszka
  • ziarenka maku, sezamu, słonecznika, czarnuszka
  • sól morska
  • drobno posiekana cebulka

Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody. Odczekać chwilę. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jogurt i połowę masła. Dodać drożdże. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie. Przełożyć ciasto na posypany mąką blat i wyrabiać przez około 8 – 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Odstawić na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto podzielić na 8 części, wyrobić i rozwałkować na cienkie owalne placki. Na końcu wwałkować w wierzch chlebków ziarna czy zioła. Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Rozgrzać suchą patelnie. Układać każdy z osobna placek na patelni, pozostawić na około 1 – 2 minuty, aż pojawią się bąbelki. Następnie przełożyć placek na grilla i piec do momentu, aż powierzchnia zacznie przybierać brązowy kolor. Wyjmij chlebki z piekarnika i posmaruj ich wierzch resztą masła. Od razu podawać, bo najlepsze są na ciepło.

Smacznego! :)

niedziela, 18 listopada 2012
PASZTET JAJECZNO - PIECZARKOWY

Tym razem chciałabym zaproponować fajną alternatywą do tradycyjnego mięsnego pasztetu z kurczaka czy królika. Cóż tu dużo mówić? Szybki i prosty w przygotowaniu. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno na kanapki. Polecam!Przepis z strony wegetarianin-z-przymusu.blogspot.com

Składniki*:

  • 5 jajek na twardo
  • 1 surowe jajka
  • 300 g pieczarek
  • pęczek szczypiorku
  • natka pietruszki lub koperek
  • 1 łyżka majonezu
  • łyżka śmietany 18% **
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • bazylia
  • 1 łyżka masła

* z tej porcji wychodzi jedna keksówka

** z braku śmietany jej nie dodałam, ale dałam jogurt

Jajka ugotować na twardo. Pieczarki dobrze umyć, zetrzeć na grubych oczkach. Następnie cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Gdy lekko się zeszkli dodać starte pieczarki.Smażyć do momentu gdy z pieczarek odparuje woda. W między czasie jajka pokroić w kostkę, dodać posiekany koperek/ natkę pietruszki/ i szczypiorek. Doprawić w/w przyprawami. Kolejno dodać jajko surowe, bułkę tartą, śmietanę, majonez oraz lekko przestudzone pieczarki z cebulą. Wszystko dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wyspanej bułką tartą keksówki. Piec godzinę w 200 stopniach.

Smacznego :) 

sobota, 03 listopada 2012
DIETETYCZNE FRYTKI BEZTŁUSZCZOWE

Chyba każdy lubi frytki...jednak takie smażone w tłuszczu są nie zbyt zdrowe... zatem tym razem propozycja na frytki pieczone….beztłuszczowe. Bardzo fajny zamiennik tych tradycyjnych. Do tego dowolny sosik i dobra przekąska bądź dodatek do obiadu gotowe ;] Przepis zaczerpnięty z strony poezja-smaku.pl Polecam!


Składniki:

  • kilka ziemniaków
  • 1 białko z jajka
  • sól
  • dowolne przyprawy do smaku np. słodka i ostra papryka, tymianek, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki lub słupki  / ja starłam na specjalnej tarce do frytek /. Pokrojone ziemniaki umyć i dobrze osuszyć.

W dużej misce lekko ubić białko wraz z dużą szczyptą soli. Dodać przyprawy. Wymieszać dobrze. Frytki wrzucamy do otrzymanej mieszanki. Frytki dokładnie obtoczyć, aby każdy kawałek był dobrze oblepiony. Blache wyłożyć papierem do pieczenia, na nie wyłożyć frytki. Piec w 190 stopniach przez około 30-40 min, aż frytki się ładnie zapieką.

Ja frytki serwowałam z majonezem wymieszanym z ketchupem i ziołami.

Smacznego! :)

piątek, 03 sierpnia 2012
EKSTRAKT Z WANILII

Kolejny przepis na zużycie strąków wanilii. Również bardzo prosty w przygotowaniu, a jakże dobry dodatek doskonale sprawdzając się do użycia do różnego rodzaju deserów, wypieków. Jedyny minus to czas oczekiwania, aż osiągnie pełnie aromatu. Otóż dopiero po 2 miesiącach od chwili zalania strąków wódką jest gotowy do użycia. Ale później można z niego spokojnie korzystać przez kolejne lata przechowując w szafce kuchennej.

Składniki:

  • 3 strąki wanilii
  • 1 szklanka wódki

Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół. UWAGA! ale nie do końca, końcówki pozostawić złączone. Nie wyskrobywać nasionek! Strąki umieścić w słoiczku, zalać wódką, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć szczelnie butelkę, trzymać w ciemnym miejscu np szafce kuchennej, co jakiś czas wstrząsając.

Gdy zużyjemy połowę ekstraktu, można spokojnie zalać ponownie wódką, odczekać troszkę i dalej z niego korzystać.

Smacznego! :)

CUKIER WANILIOWY

Mało kto zauważa, że dostępny cukier waniliowy, to  w zasadzie CUKIER WANILIONOWY. Niestety taki kupowany w sklepach cukier to tylko sama chemia, której daleko do prawdziwej wanilii. Jako, że jakiś czas temu zakupiłam parę strąków wanilii postanowiłam zrobić cukier waniliowy własnej roboty. Nie dość, że jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga małego nakładu pracy, to do tego jest o niebo lepszy niż taki gotowy cukier. Sprawdzi się super do deserów, wypieków. Zachęcam do przygotowania takiego cukru samodzielnie. Przepis z Moich wypieków.

 

Składniki:

  • 2 szklanki drobnego cukru
  • laska wanilii

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, nożem zeskrobać nasionka. Cukier wsypać do szczelnego pojemnika. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2, również dodać do cukru. Zamknąć pojemnik, co jakiś czas go wstrząsać. Cukier będzie już dobry po około 1 do 2 tygodni.

Smacznego :)

środa, 18 lipca 2012
"WŁOSKA" KANAPKA

Czasami fajnie jest zjeść kanapkę na ciepło, smakuje przecież dużo lepiej niż taka zwykła ;) Na blogu makecookingeasier, znalazłam fajną inspiracje. Otóż pomysł na „włoską” kanapkę. Polecam gdyż mało z nią roboty, a efekt naprawdę fajny!

Składniki:

  • Jedna mniejsza ciabatka
  • 3-4 plasterki pomidora
  • 3-4 plasterki mozarelli
  • 4 listki bazylii
  • Pesto zielone
  • Parę czarnych oliwek przekrojonych na pół
  • Parę kropli oliwy z oliwek

 

Bułkę przekroić na pół, wysmarować pesto. Na to ułożyć pomidora, oliwki i ser mozarelle.

Wstawić do piekarnika na 10-15 min w temperaturze 160 stopni, aż ser się rozpuści. Na wierzch polać parę kropli oliwy oraz położyć listki bazylii.

Smacznego! :)

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi