wtorek, 25 marca 2014
KREM A'LA SNICKERS

Jeszcze jakiś czas temu, wyszperałam przepis na to cudo :) To jeden z tych przepisów, które po prostu by za mną chodziły dopóki bym go nie zrobiła...no taka ich natura ;p nie ważne ile bym się broniła, by jednak go nie robić i tak przepis musi być wypróbowany ;] Oczywiście nie zjadłam całego słoiczka sama...od razu mówię, żeby nie było ;p zrobiłam nawet muffinki z tym kremem ale niestety nawet nie mam żadnej fotki z tego co wyszło. Zatem czas na konkrety. Całość stanowi mix 3 kremów: czekoladowy, orzechowy oraz karmelowy przeplatających się nawzajem w słoiczku.  Pychaaaaaa! :) Polecam dla lubiących słodycz w czystej postaci. Przepis z strony JustMyDelicious.


Masło orzechowe (słoiczek):

  • 200g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól

Orzeszki zblendować na gładką, tłustą masę. Dodaj cukier puder oraz sól do smaku. 

* zawsze można kupić gotowy, ale nie polecam

Masa kajmakowa:

  • 1 puszka (ok 530g) słodzonego mleka skondensowanego

Puszkę zalać wodą i gotować 2 h pod przykryciem, pilnować by puszka była czas zanurzona w wodzie. Ostudzić puszkę przed otwarciem.

Masa czekoladowa (na mały słoiczek):

  • 150g orzechów laskowych
  • 100g mlecznej czekolady
Orzechy podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 10 min bądź na patelni. Następnie z orzechów usunąć łupiny. Pozbawione łupinek orzechy zblendować dokładnie, a następnie dodać je do rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.

lub przepis:

http://kuchniakasi.blox.pl/2013/02/KREM-CZEKOLADOWO-ORZECHOWY.html

Teraz sprawa prosta:

Słoik należy wypełnić na przemian 3 warstwami, trudności może jedynie sprawiać samodyscyplina by za dużo nie podjadać podczas napełniania :P Gdy słoiczek zostanie wypełniony można wziąć łyżeczkę i od razu zajadać...nie ma co czekać :)

Smacznego! :)

niedziela, 05 stycznia 2014
SOS BOLOŃSKI

Wiem, wiem, że można po prostu iść i kupić gotowy sos w słoiczku i mieć problem z głowy ale uwierzcie, dania z własnoręcznie zrobionym sosem są o niebo lepsze - zdrowsze i smaczniejsze, bo nie ma tu żadnych konserwantów i przede wszystkim dużo bardziej aromatyczne.  I nie jest tak bardzo czasochłonny jak by się mogło wydawać. Sos nadaję się do lazani czy spagetthi czy po prostu innego makaronu, na który mamy właśnie ochotę. Polecam!


Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 kg Lub 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Koncentrat pomidorowy
  • Sól
  • pieprz mielony
  • Zioła prowansalskie, oregano, bazylia - do wyboru

Podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodać mielone mięso i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.

Następnie dołożyć pokrojone pomidory z puszki, doprawić ziołami: bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku.

Dla intensywniejszego pomidorowego smaku można dodać 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Smacznego! :)

poniedziałek, 03 czerwca 2013
SOS WANILIOWY

Ten przepis zaczerpnęłam z Kwestii smaku. Muszę przyznać jest bardzo dobry i mega wciąga ;] Autorka polecała go do bułeczek brioszek z konfiturą pomarańczową ale ja myślę, że świetnie się spisze jako sos do np naleśników na słodko czy placuszków czy nawet do polania świeżych owoców. Bardzooo polecam!! :)

Składniki:

  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 50 g białej czekolady,
  • ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii

Do małego garnka wlać śmietankę kremówkę, dodać połamaną białą czekoladę oraz ziarna z wanilii. Podgrzewać na małym ogniu, non stop mieszając, aż czekolada się roztopi i sos lekko zgęstnieje.  Sos wystudzić i polewać nim owoce, naleśniki itp. 

Smacznego! :)

piątek, 03 maja 2013
DOMOWY TWARÓG

Tak jak wspomniałam w poprzedniej notce, robiąc paschę pokusiłam się o zrobienie domowego twarogu. Sprawa jest naprawdę prosta - zachęcam do zrobienia a na pewno nie pożałujecie. Jedynie czego nam potrzeba to maślanka. Przyznam, że jego produkcja nie jest zbyt ekonomiczna gdyż z 2 litrów maślanki wychodzi niecałe 400 g twarogu ale zapewniam, że jest dużo lepszy niż nie jeden kupny twaróg.  Taki twarożek nadaje się jako farsz do naleśników czy do serników czy po prostu z świeżą bułeczką z śmietanką i cukrem :) Przepis z niezawodnego bloga Mojewypieki.


Składniki na około 400 g twarogu:

  • 2 litry maślanki

Maślankę wlać do większego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż osiągnie 70ºC. Jeśli ktoś nie ma termometru cukierniczego to nie ma się czym martwić. Gdy maślanka zacznie się rozwarstwiać to znak, że temperatura została osiągnięta. Powoli zaczną pokazywać się małe grudki - podgrzewać na mniej więcej 30 minut - trzeba obserwować * Należy pamiętać, że nie wolno dopuścić do wrzenia! Zdjąć z palnika, nakryć pokrywką i ostudzić do temperatury pokojowej.

*  Wyczytałam na jakiś blogu, że podczas podgrzewania nie można mieszać, ja jednak parę razy delikatnie przemieszałam ;) i chyba nic się nie stało...

Następnie na sitku wyłożyć pieluszkę tetrową, na to przelać wystudzony ser. Pozostawić do odkapania. Im dłużej na sitku, tym będzie bardziej suchy - u mnie całą noc i jest ok. 

Smacznego! :)

sobota, 23 lutego 2013
GUACAMOLE II

Tyle przepisów na guacamole, co osób je robiących :) Mi tak posmakowało, że postanowiłam je zrobić ponownie tym razem modyfikując poprzednie...teraz wersja bez pomidorów za to z serkiem śmietankowym. No cóż wyszło równie pyszne skromnie mówiąc.


 

 

Składniki na 4 osoby:

  • 3 dojrzałe avocado - musi być dojrzałe!
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku - można więcej jak ktoś lubi
  • spora łyżeczka serka śmietankowego
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Awokado przekroić na pół, usunąć z niego pestki.  Łyżką wydobyć miąższ (jak z kiwi) i przełożyć do miseczki. Widelcem rozgnieść na miazgę. Skropić obficie sokiem z limonki. Dodać drobną pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać serek śmietankowy. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać. Na wierzch posypać gruboziarniastą sól oraz polać odrobiną oliwy z oliwek.

Zajadać z grzankami bądź tortillą kukurydzianą.



Smacznego! :)

KREM CZEKOLADOWO - ORZECHOWY

Krem w smaku podobny do słynnej Nutelli, jednak dużo fajniejszy bo czuć rozdrobnione orzeszki :) Propozycja na smarowidło do chleba, bułeczek, naleśników, placuszków czy jako sos / po podgrzaniu / do owoców np. truskawek lub lodów :) Przepis z książki Nowoczesne gotowanie - dołączonej do robota kuchennego Thermomix. 

Składniki na dwa małe słoiczki:

  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej w dowolnych proporcjach *
  • 90 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 60 g orzechów laskowych
  • 70 g masła

* jeżeli dodamy więcej mlecznej niż gorzkiej radzę dać mniej cukru

Cukier, orzechy i czekoladę w kawałkach zmielić w naczyniu miksującym - przez 30 s na pozycji turbo. Dodać mleko i masło. Mieszać czas 3 minuty, temperatura 50 stopni, obroty pozycja 2. Gdy masa będzie gotowa przełożyć ją do słoiczka i przechowywać w chłodnym miejscu.

Jeżeli ktoś nie ma Thermomixa to należy czekoladę, cukier i orzechy rozdrobnić w blenderze. Przełożyć do garnuszka, dodając masło i mleko. Podgrzewać do połączenia składników, mieszać aby nie przypalić.

Smacznego! :)

niedziela, 10 lutego 2013
BIAŁA KREM

Przeglądając różne blogi natrafiłam blog justmydelicious a w nim przepis na biały krem o konsystencji nutelli. Tak jak autorka również musiałam go zrobić, po prostu musiałam! Wszystkie 3 składniki bardzo lubię więc wiedziałam, że ich połączenie na pewno mnie nie zawiedzie i ciężko mi będzie się od niego oderwać :) Krem nadaje się do deserów bądź nawet pieczywa. Polecam dla lubiących wszelkie słodkości.

Składniki:

  • 150 g białej czekolady
  • 80 g masła
  • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego

Białą czekoladę roztopić najlepiej w kąpieli wodnej. Dodać do niej masło i mieszać aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie wlać mleko i ponownie wymieszać do połączenia składników.

Teraz należy szybko przelać krem do słoiczków, zakręcić i postawić na wieczku. Komu udało się od razu przelać i nic nie podjadać to podziwiam ;) Po dwóch godzinach odwrócić słoiczek i wcisnąć nakrętkę aby powietrze się zassało. Masa przez ten czas ładnie zgęstnieje.

Smacznego! :)

GUACAMOLE

W zasadzie może trudno w to uwierzyć ale nigdy nie jadłam avocado. Parę dni temu dziwnym trafem trafiło do koszyka :) Co prawda miało być bardziej przeznaczone może na jakąś maskę na buzie bądź włosy, gdyż gdzieś w sieci natrafiłam na nie. Ale ciekawość jak smakuje jednak dała górę i zaczęłam przeglądać propozycje na wykorzystanie avocado. I tak oto co mnie zaciekawiło to przepis na GUACAMOLE - czyli meksykańską pastę z avocado. Co więcej traf chciał, że podczas oglądania programu - Smakuj Świat Z Pascalem tę właśnie pastę robił Pascal. Więc już było postanowione co będzie zrobione. :) Podawać z bagietką / np. tą z poprzedniego posta z pomidorami / zapieczoną z żółtym serem lub wysmarowaną serkiem np. Almette.

Oczywiście trochę pozmieniałam przepis ;) i niestety nie wyszło mi tak pięknie zielone jak oryginalne ale to za sprawą większej ilości innych składników. Ale ważne, że jest pyszne :) I wiecie co? muszę przyznać, że chyba polubię avocado.

 

 

Składniki na 4 osoby:

  • 3 dojrzałe avocado - musi być dojrzałe!
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku - można więcej jak ktoś lubi
  • 1 łyżka po posiekaniu świeżej kolendry - ja z braku nie dodałam 
  • 1 papryczka chilli, ewentualnie tabasco - ja doprawiłam jedynie ostrą papryką
  • sok z limonki lub cytryny  
  • sól
  • pieprz

Sparzyć pomidora i usunąć skórkę. Pokroić na 4 części. Usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę. Następnie cebulę, czosnek oraz kolendrę oraz papryczkę posiekać bardzo drobno. Usunąć pestki z awokado. Łyżką wydobyć miąższ (jak z kiwi) i przełożyć do miseczki. Widelcem rozgnieść na miazgę. Dodać do avocado wszystkie posiekane produkty, wlać sok z ½ limonki. Wszystko dobrze wymieszać. Spróbować. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego! :)

niedziela, 03 lutego 2013
POLEWA DO CIASTA Z SERKIEM PHILADELPHIA

Nie miałam w planach zrobić ciasta marchewkowego ale postanowiłam wypróbować słynną polewę, która widnieje w większości przepisach jako dodatek do tego ciasta. Ja zawsze robię pół na pół z serka śmietankowego i mascarpone, paru kropel cytryny plus oczywiście masło i cukier puder , ale byłam po prostu ciekawa jak smakuje ta. I w ten oto sposób zrobiłam małe muffinki marchewkowe z dodatkiem tej polewy. Cóż rzec, oczywiście nie krytykując tej mi chyba mimo wszystko pasuje bardziej moja polewa, którą robiłam do tej pory, ta jest diabelnie słodka i bardziej zwarta od mojej.

Składniki: / połowa porcji/

  • 150 g śmietankowego serka Philadelphia
  • 3/4 szklanki cukru pudru - dla mnie stanowczo za dużo
  • 3 łyżki bardzo miękkiego masła

Serek utrzeć z masłem. Dodać cukier. Wszystko dobrze wymieszać na jednolitą masę. Przekładać ciasto.

Smacznego! :)

 

 

niedziela, 20 stycznia 2013
PASTA Z TUŃCZYKA I JAJEK

To jeszcze jedna propozycja na pyszną pastę do pieczywa. Mi najlepiej smakowała z tostami opiekanymi. Ta pasta również jest pyszna, bardziej konkretna w smaku. Polecam!

   

Składniki na pełną miseczkę:

  • puszka tuńczyka w zalewie własnej - może być w oleju
  • 3 jajka
  • mała puszki kukurydzy
  • 4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • szczypiorek 
  • majonez
  • jogurt
  • sól
  • pieprz

Jajka ugotować na twardo. Tuńczyka odcedzić. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać tuńczyka, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Wymieszać majonez z jogurtem w dowolnych proporcjach. Doprawić solą i pieprzem. Smarować tosty jak są jeszcze ciepłe.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi