niedziela, 05 stycznia 2014
PIERNICZKI

I to już ostatni przepis na pierniczki, te są po prostu takie zwykłe, proste pierniczki, bez dodatków, nie ma w nich ani bakali ani powideł, ale za to również pyszne. Bardzo dobrze się sprawdziły jako dekoracja na choinki :) Ale w sumie i tak większość została zjedzona, nawet z choinek ;) Można je ładnie udekorować lukrem by były jeszcze piękniejsze. Ja jednak w tym roku żadnych nie ozdabiałam. Cytuję z Moich wypieków:

Składniki na około 100 sztuk:

  • 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
  • 300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym)
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 - 60 g przyprawy do piernika 
  • kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru, tym razem dałam 2 łyżeczki)

Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pierniczki z otworkiem do przewlekania - otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów).

Pierniczki z witrażykami - również przed upieczeniem w dużym pierniczku wykrawać mniejszy otworek, nasypać do niego pokrusznych landrynek (z górką) i piec na macie teflonowej, ściągając z blachy dopiero po ostygnięciu.

Pierniczki dekoracyjne - bezpośrednio przed pieczeniem powierzchnię pierniczka należy posmarować roztrzepanym jajkiem; przykleić cukrowe perełki, orzechy itp. wciskając je w ciasto.

Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami 11 - 12 minut w temperaturze 150ºC.

Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.

Smacznego! :)

13:54, kuchniakasi , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
PIERNICZKI JAK ALPEJSKIE

Kolejny bardzo udany przepis na pierniczki, tym razem ...jak alpejskie :) Bardzo puszyste, mięciutkie, w środku z słodką niespodzianką w postaci powideł śliwkowych. Zabrakło tylko polewy czekoladowej, ale to już by była chyba za duża rozpusta ;) Ciasto bardzo przyjemne do współpracy, nic się nie przyklejało, dobrze się wałkowało. Również polecam, i również cytuję z Moich wypieków: 

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej*, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

* ja nie dałam kawy

Dzień przed pieczeniem

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.

Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.

Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia

Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.

Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem. 

Smacznego :)

13:43, kuchniakasi , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
PIERNICZKI Z BAKALIAMI

Tym razem trzy kolejne przepisy będą na różnego rodzaju pierniczki, które robiłam z koleżanką na święta, zarówno do wręczenia komuś jako słodki, świąteczny upominek, ale również jako dekoracja na choinki :) Były zarówno z bakaliami, z powidłami śliwkowymi jak i zwykłe klasyczne pierniczki bez dodatków, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie :) wszystkie w kształcie większych bądź mniejszych serduszek. Wszystkie przepisy pochodzą z Moich wypieków, nic w nich prawie nie zmieniałam, wszystko mi jak najbardziej odpowiadało :) Z racji, że wolałam zrobić więcej rodzai dlatego wszystkie składniki podzieliłam na połowę, więcej byśmy nie przejedli ;)

Wszystkie pierniczki umieściłam razem w dużym pojemniku i ładnie zmiękły, w święta wszyscy się zajadali :)

Na pierwszy rzut poszły PIERNICZKI Z BAKALIAMI gdyż ciasto na nie powinno troszkę leżakować, im dłużej tym lepiej, ale spokojnie wystarczy im parę dni leżakowania / u mnie 4 dni/. Ważne by leżały w chłodzie. Na plus tych pierniczków przemawia spora ilość bakalii, jak ktoś je lubi to te pierniczki są dla niego :) Może nie są jakoś wybitnie śliczne ale zapewniam Was bardzooo smaczne!! Polecam bardzo i zatem można powiedzieć cytuję:

 

Składniki na około 160 sztuk pierniczków:

  • 2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 150 g smalcu
  • ok 100 - 120 g przyprawy korzennej do piernika*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku**
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3,5 - 4,5 szklanki mąki pszennej***
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich czy laskowych
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g rodzynków lub moreli suszonej
  • dodatkowo: białko do posmarowania

* ja dałam mniej ok 60-70 g, bo używałam domowej przyprawy

** ja nie dałam

*** zużyłam 4,5 szklanki

Miód, masło, smalec, cukier i wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

Do przestygniętej masy miodowej dodać mąki, jajka, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera (nie dosypywać więcej mąki pszennej niż 4,5 szklanki). Dodać bakalie i zmiksować.

Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w chłodnym miejscu (temperatura lodówkowa) na dowolny okres czasu - od kilku dni do nawet kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie zgęstnieje i lekko podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania.

Ciasto wałkować na grubość około 5 mm. Wycinać foremkami pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej matą teflonową bądź papierem do pieczenia w odległości około 1,5 cm od siebie. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do lekkiego zezłocenia. Pierniczki pieczone zaledwie chwilę dłużej, będą twardsze i bardziej kruche.

Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie, bardzo dobrze się przechowują. Można przechowywać w zamkniętej puszce przez długi okres czasu.

Smacznego :-).

13:34, kuchniakasi , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 października 2013
CHOCOLATE CHIP COOKIES Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, MALINAMI I MIGDAŁAMI

Przepis wiernie odwzorowany z Kwestiismaku na słynne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady, tym razem w wersji z dodatkiem migdałów, z białą czekoladą i malinami (mrożonymi lub świeżymi). Ciasteczka są bardzo smaczne, na zewnątrz lekko kruche, w środku ciągnące. W zależności od upodobań można dodać wiórki kokosowe zamiast migdałów, oraz inne owoce np wiśnie itp. Polecam ze szklanką mleka.


Składniki, około 10 dużych ciastek:

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego - ja nie dodałam 
  • 100 g białej czekolady
  • 20 mrożonych malin (bez rozmrażania) lub świeżych owoców w sezonie

Czekoladę pokroić w małą kostkę. W misce masło ubijać z cukrami przez ok 5 minut. Dodać jajko i ubijać kolejne 5 minut. Dodać mąkę, sól, mielone migdały, sodę. Wszystko zmiksować, dodać czekoladę i wymieszać łyżką. Na blachę wyłożonej papierem do pieczenia wykładać kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i wciskać w nie maliny, zostawiając między nimi spore odstępy gdyż ciastka się rozejdą. Przed pieczeniem kule lekko spłaszczyć dłonią. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec przez około 15 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Ciasteczka po upieczeniu, zostawić do lekkiego ostudzenia na blaszce i dopiero je zdjąć.

Smacznego! :)

21:41, kuchniakasi , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 11 grudnia 2012
PIERNIKOWE LUDZIKI XXL

Jak tylko zobaczyłam tę formę na piernikowego ludzika XXL w sklepie TCHIBO wiedziałam, że muszę go mieć :) Od razu zakupiłam i na mikołajki była okazja aby móc ją wykorzystać i wręczyć dla bliskich takiego "małego", słodkiego ludzika ;)

Pierniczki w smaku są bardzo dobre - obecność czekolady, migdałów oraz skórki pomarańczowej naprawdę bardzo wzbogacają ich smak. Ludzik ma 15 cm szerokości i 20 cm wysokości oraz dodatki krawat, czapka, guzik i laseczka.

Najlepsza w tym wszystkim jest zabawa w ich udekorowanie, tutaj można się wykazać inwencją twórczą i szaleć do woli :) Pierniczki tak jak poprzednie po upieczeniu są twarde. Jednak aby zmiękły wystarczy włożyć je do szczelnego pojemnika z kawałkiem jabłka.

Przepis z Tchibo - dołączonego do ludzika.

 Słodki podarunek :)

 

 Składniki na 4-5 ludzików:

  • 1 pomarańcza *
  • 200 g miodu
  • 150 g brązowego cukru **
  • 100 g masła
  • 50 g półgorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wody
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g mąki

* ja dałam 2 łyżeczki skórki pomarańczowej

** zastąpiłam 100 g zwykłym cukrem

Pomarańczę umyć gorącą wodą, osuszyć, następnie zetrzeć skórkę. Do dużego garnka włożyć 1 łyżkę stołową skórki, miód, cukier, masło, czekoladę półgorzką oraz 3 łyżki wody. Ciągle mieszając, podgrzewać, aż cukier się rozpuści a czekolada roztopi. Zdjąć z kuchenki. Mieszanka nie powinna być zbyt gorąca. Wymieszać mąkę, przyprawę do piernika, sodę i proszek. Przesiać do mieszanki miodowo-maślanej. Za pomocą mieszadeł miksera ręcznego wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Przykryć folią i pozostawić w temp pokojowej co najmniej na noc, a jeszcze lepiej na cały dzień, aby ciasto odpoczęło. Następnego dnia nagrzać piekarnik do temp 175 stopni, i na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia wykładać wycięte potrzebne elementy. Wycięte części piec ok 25 minut. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.

  

A teraz DEKORACJA:

  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 200 g cukru pudru
  • kolorowe barwniki spożywcze
  • do wyboru: wiórki kokosowe, m&m, pokruszone orzechy, posypka czekoladowa, perełki cukiernicze itp

Ubić białko z szczyptą soli. Dodać cukier puder i wyrobić wszystko na jednolitą masę. Masę napełnić do rękawa cukierniczego bądź do takiego pojemniczka jak na zdjęciu poniżej i dekorować jak tylko poniesie fantazja :) Enjoy!

   

Smacznego! :)

22:28, kuchniakasi , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 grudnia 2012
PIERNICZKI KATARZYNKI
A czy wy już zaczęliście piec pierniczki na święta? ja już tak ponad tydzień temu :) Na pierwszy rzut poszły moje imienniczki - słynne KATARZYNKI  :) Cóż tu dużo mówić - lubiane, smaczne no i przede wszystkim z tradycją :) Warto ich produkcję zacząć dobre parę tygodniu przed świętami, gdyż miękną dopiero po jakiś czasie. Będą jak znalazł na małe, świąteczne upominki dla bliskich. Co prawda moje nie są w typowo katarzynkowym kształcie ale myślę, że gwiazdki oraz serducha mają również swój urok :) prawda? Warto podkreślić, że w tym przepisie nie ma ani grama tłuszczu, co dla niektórych pewnie będzie dużą zaletą. Autorką starej receptury jest Barbara Bytnerowiczowa. Bardzooo, bardzo polecam!


Składniki:

  • 20 dag miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka  kakao - w oryginale było parę łyżek karmelu
  • 10 dag cukru pudru *
  • 1 jajko
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1-2 łyżki śmietany - w razie gdy ciasto będzie za suche

* po przeczytaniu komentarzy dużo osób twierdziło, że cukru jest za dużo, zatem dałam 2/3 porcji i to był dobry wybór

Do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, kakao dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto, rozwałkować na grubość ok 1 cm (nie cieniej) i wykrawać kształty.

  

Posmarować je z wierzchu wodą! Piec około 12 -15 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190ºC.

Smacznego :)

21:52, kuchniakasi , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 23 września 2012
MLECZNE CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Właśnie to lubię w wszelkich ciasteczkach - ich prostotę i szybkość przygotowania. Gdy tylko je zobaczyłam na blogu Mojepasje, wiedziałam, że muszę je zrobić :) Więc zakupiłam mleko w proszku no i zrobiłam :) Lekko kruche, słodkie, mleczne ciasteczka z kawałkami białej czekolady - czysta słodycz ;] Bardzo dobre z mlekiem tak dla przełamania słodyczy. W sam raz na podwieczorek :) Polecam. 

Składniki na około 30 sztuk:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru - można trochę mniej, bo ciastka są naprawdę słodkie
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 g pokrojonej w kostkę białej czekolady

Cukier z masłem utrzeć na puszystą masę, dodać do niej powoli roztrzepane jajka. Dodać mąkę, mleko, proszek oraz ekstrakt i wyrobić dobrze. Gdy masa będzie już jednolita dodać czekoladę i wmieszać ją w ciasto. W dłoniach lepić kulki wielkości orzecha i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec ciasteczka ok 10 - 12 minut do zezłocenia. Wystudzić na kratce.

Smacznego :)
19:21, kuchniakasi , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
niedziela, 16 września 2012
CZEKOLADOWE BISKWITY

Pyszne włoskie, chrupkie, dwukrotnie pieczone ciasteczka z dodatkiem cynamonu, czekolady i migdałów...mmm pyszne :) ale w zasadzie można do nich dodać swoje ulubione składniki. W sam raz do filiżanki herbatki czy kawki, kto co lubi. Można je przechowywać parę tygodniu w szczelnym pojemniku. Polecam! Przepis z książki Kuchnia włoska - klasyczne i nowoczesne dnia.

  

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 g czekolady grubo posiekanej - u mnie pół na pół gorzka z mleczną
  • 50 g płatków migdałowych*
  • 50 g orzeszków pinii*

ja dodałam 100 g całych migdałów bez skórki i nie dodawałam orzeszków pinii

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dużą blachę lekko natłuścić masłem bądź oliwą. Jajko, cukier i aromat waniliowy ubijać mikserem w misce na jednolitą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wsypać do innej miski i połączyć z otrzymaną masą. Do tego dodać czekoladę, migdały. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i uformować chlebek długości ok 25 cm i szerokości 3 cm. Przełożyć go na blachę. Piec do ze złocenia ok 20-25 minut. Wyjąć i odczekać 5 min. Chlebek pokroić na ukośne plastry o grubości 1 cm. Plastry ułożyć ponownie na blasze. Zapiekać ok 10-15 min, w połowie czasu odwrócić je na drogą stronę. Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.

Smacznego! :)

21:02, kuchniakasi , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
niedziela, 02 września 2012
SHORTBREAD Z SNICKERSAMI

Snickersy to jedne z moich ulubionych batoników, więc jak tylko zobaczyłam przepis na te szkockie, maślane ciasteczka z ich dodatkiem wiedziałam, że muszę je zrobić ;] No i zrobiłam ;] Ciastka są dobre, orzeszki i  roztopiony karmel świetnie się komponuje z ciasteczkami. Polecam do wypróbowania ze swoimi ulubionymi batonikami ;) Przepis z strony babeczka.zuzka.pl .


Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 20 cm:

  • 100 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • większa szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 6 x 37,5 g batoników snickersów

Zacząć od pokrojenia w kostkę batoników. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać ekstrakt i jajko. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować szybko do połączenia składników. Na sam koniec dodać snickersy i wymieszać dobrze. Masę wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 minut, aż ciasto ładnie się ze złoci. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, lekko ostudzić i pokroić na kwadraty.

Smacznego! :)

16:17, kuchniakasi , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 25 maja 2012
POPĘKANE CZEKOLADOWE CIASTKA

Cudowne bardzooo czekoladowe ciastka, kruche zewnątrz, mięciutkie w środku – po prostu pychaaaa :) I jeszcze te kawałeczki czekolady w środku rozpływające się w ustach… mmm :) Najlepsze! Przepis Marthy Stewart.

Składniki:

  • 225 g czekolady gorzkiej, z grubsza posiekanej
  • 60 g masła
  • 2/3 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g posiekanej czekolady – u mnie mix białej, gorzkiej i mlecznej

225 g gorzkiej czekolady rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Odstawić. W innym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mikserem zmiksować jajka, wanilię, brązowy cukier. Wlać roztopioną czekoladę, zmiksować, na końcu dodać mąkę i wszystko dobrze wymieszać. Na końcu wrzucić posiekaną czekoladę, wymieszać. Wykładać po czubatej łyżce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia robiąc odstępy. Piec 10-12 minut w temperaturze 175 ºC. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi