niedziela, 20 paĽdziernika 2013
BUŁKA WROCŁAWSKA

Jeszcze jeden przepis na domowe pieczywo. Tym razem prosta do wykonania bułka wrocławska, neutralna w smaku więc nadadz± się wszelkie dodatki :) Bardzo miękka i puszysta. Ja by była lekko zdrowsza niż klasyczna pszenna, zmieniłam 1/3 ilo¶ci m±ki pszennej na orkiszow±. Ciasta jak naprawdę bardzo dużo, mi bułeczki wyszły prawie jak bochenki :) Polecam! :) Aha przepis pochodzi z strony przepisnachleb.


Składniki:

  • 160 ml mleka
  • 200-220 ml wody *
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 30 g oleju
  • 600 g m±ki pszennej **

* ja dałam ciut więcej gdyż dodałam m±ki orkiszowej

** tak jak wspominałam w opisie, dałam 400 g m±ki pszennej i 200 g m±ki orkiszowej

Drożdże rozkruszyć i wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru. Poczekać aż się rozpuszcz±. Następnie poł±czyć je z ciepłym mlekiem. Pozostawić by drożdże zaczęły pracować, na około 10 minut.

Do miski wsypać m±kę, dodać sól, olej, wodę oraz wyro¶nięty zaczyn. Zagnie¶ć ciasto. Ciasto powinno mieć do¶ć gęst± konsystencje ale być miękkie i nie kleić się do r±k. Gdy ciasto będzie już plastyczne, włożyć je do naoliwionej miski i przykryć. Pozostawić do podwojenia objęto¶ci, mniej więcej 1-1,5 h.

Po wyro¶nięciu ciasto wyj±ć z miski, lekko zagnie¶ć i podzielić na dwie czę¶ci. Uformować dwie podłużne bułki i przełożyć na blachę wyłożon± papierem do pieczenia. Przykryć ¶ciereczk± i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyro¶nięcia na ok. 30 minut.

Wyro¶nięte bułki delikatnie posmarować wod±, naci±ć je uko¶nie i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Piec ok. 20-30 minut, aż będ± ładnie zarumienione.

Smacznego! :)

14:51, kuchniakasi , Bułeczki
Link Dodaj komentarz »
BUŁECZKI NA JOGURCIE

Bardzo lubię domowe pieczywo, jest dużo lepsze niż kupne, nie do¶ć, że pyszne to jeszcze tak naprawdę nie potrzeba wielkiego nakładu pracy by móc cieszyć się pysznymi bułeczkami na ¶niadanie czy kolację. Polecam, tym razem bułeczki na jogurcie z dowolnymi dodatkami, zarówno słodkimi jak i wytrawnymi, zależy kto na co ma ochotę. Przepis z Moichwypieków.

 

Składniki:

  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 14 g drożdży ¶wieżych
  • 200 g jogurtu - ja dałam greckiego
  • 500 g m±ki pszennej najlepiej chlebowej
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • sezam do posypania

Z drożdży, połowy mleka, cukry i 1-2 łyżek m±ki zrobić zaczyn, odstawić by drożdże ruszyły, na około 10 minut. Do miski wsypać resztę m±ki, sól, jajko, masło, jogurt, resztę mleka i zaczyn. Z w/w wyrobić ciasto / można wymieszać je w mikserze/. Gdy składniki się poł±cz±, ciasto będzie jednolite i elastyczne, to przykryć je ¶ciereczk± i odstawić je by podwoiło objęto¶ć około 1-1,5 h.

 

Po tym czasie, ciasto podzielić na kawałki i formować bułeczki. Wysmarować je jajkiem / u mnie samo białko/ i posypać obficie sezamem.

 

Odstawić do ponownego wyro¶nięcia. Piec w 200 stopniach przez około 15 minut. 

Smacznego! :)

14:50, kuchniakasi , Bułeczki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 wrze¶nia 2013
BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM
Na blogu przepisnachleb.pl znalazłam przepis na bułeczki pszenne z przedziałkiem, od takie zwykłe klasyczne bułeczki, ale jakże smaczne. :) W przepisie jedynie co zmieniłam to zamiast samej m±ki pszennej zrobiłam pół na pół pszenna z orkiszow±. Na pewno jeszcze nie raz do nich wrócę. Polecam, w sam raz na pyszne ¶niadanko z ulubionymi dodatkami, zarówno wytrawnymi jak i na słodko. 

* U mnie tego przedziałka prawie nie widać, ale to nic...jego brak na pewno nie zmienił smaku bułeczek :)

Składniki:

  • 400 g m±ki pszennej - u mnie tak jak mówiłam po 200 g pszennej i orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 175 ml ciepłej wody

Drożdże razem z cukrem rozpu¶cić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżeczki m±ki. Odstawić do wyro¶nięcia. Do miski wsypać m±ki, sól, wyro¶nięty zaczyn. Cało¶ć poł±czyć z ciepł± wod± i zagnie¶ć miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypywać m±k±, ale im mniej m±ki tym bułeczki będ± delikatniejsze. Wyrobione ciasto odstawić  na 1 - 1,5 h do podwojenia objęto¶ci. Po wyro¶nięciu ciasto podzielić na 8 równych czę¶ci i uformować z nich w miarę równe i gładkie bułki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – ł±czeniem do dołu. Lekko spłaszczyć i delikatnie obsypać m±k±. Przykryć ¶ciereczk± i pozostawić do wyro¶nięcia na kolejne ok. 30 minut. Gdy bułki wyrosn±, zrobić przedziałek / można użyć noża b±dĽ patyczka do szaszłyków - warto ja obtoczyć w m±ce aby ciasto nie przywarło do nich/. Piec w 200 stopniach przez ok 15-20 minut, do ładnego ze złocenia. 

Smacznego! :)

22:14, kuchniakasi , Bułeczki
Link Dodaj komentarz »
pi±tek, 03 maja 2013
BUŁECZKI Z ZIARNAMI

C-U-D-O-W-N-E! Bardzo miękkie, delikatne i oczywi¶cie zdrowe bułeczki. Z dodatkiem różnych typów m±k oraz obficie posypane ulubionymi ziarnami. Pyszne zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Bardzooo polecam! Z strony pracownia wypieków.


Składniki na około 10 bułek:

  • 250 g m±ki orkiszowej *
  • 250 g m±ki pszennej *
  • 300 ml wody **
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 10 g drożdży suszonych lub 20 g drożdży ¶wieżych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarna według własnego uznania: u mnie słonecznik i dynia i siemię lniane

* ja w sumie dałam 3 różne m±ki: orkiszow±, razow± i pszenn± - ale proporcji nie podam gdyż dawałam na oko, ważne by zachować wagę

** jak dajemy więcej m±ki orkiszowej i razowej warto dodać trochę więcej wody

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżk± mleka do posmarowania - ja wysmarowałam jedynie mlekiem
  • ziarna według własnego uznania - u mnie sezam, słonecznik oraz dynia

Z ¶wieżych drożdży zrobić zaczyn, jednak je¶li używamy suchych to wystarczy je wymieszać a m±kami. Z w/w składników wyrobić gładkie ciasto. Naczynie z ciastem przykryć szmatk± i odstawić na około 1,5 h do podwojenia objęto¶ci. Gdy ciasto wyro¶nie to jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe czę¶ci i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem na około 30 - 40 minut i ponownie odstawić do wyro¶nięcia. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem, posypać obficie ziarnami.

Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.

Smacznego! :)

09:49, kuchniakasi , Bułeczki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 marca 2013
BUŁECZKI Z CZARNUSZKˇ

Jaki¶ czas temu podczas ogl±dania programu Ewa gotuje prowadz±ca piekła bułeczki ma¶lane z czarnuszk±. Wtedy jeszcze nie wiedziałam jak smakuje owa czarnuszka, ale wiedziałam, że jak tylko gdzie¶ j± dorwę to na pewno je zrobię. :) No i tak się stało... zakupiłam czarnuszkę na kiermaszu i zrobiłam bułeczki. Miałam troszkę przygód podczas ich pieczenia...za pierwszym razem ciasto wyszło mega gniotowate i niestety nic prawie nie urosło / chyba za dużo m±ki po prostu mi się sypnęło / i wyl±dowało prawie w cało¶ci w koszu...ale się nie poddałam i następnego dnia znów je zrobiłam...tym razem ciasto było ok ale hmm...jak to uj±ć ładnie...trochę mi się przyrumieniły ;) oczywi¶cie nie ujmuj±c im w ogóle w smaku. Po ciężkich bojach mogę z czystym sumieniem je polecić. Na pewno do nich wrócę. Najlepiej smakuj± z samym masłem b±dĽ np z dodatkiem dżemu. 

Co do samej czarnuszki to ciężko mi okre¶lić do czego bym mogła porównać jej smak, może nuta pieprzu...hmm mi osobi¶cie posmakowała, fajne poł±czenie z ma¶lanymi, słodkimi bułeczkami. Jak kto¶ by miał jakie¶ ciekawe pomysły na jej wykorzystanie to czekam na sugestie :)


Składniki:

  • 40 g ¶wieżych drożdży
  • łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka - białka pozostawić do wysmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • szczypta soli
  • 70 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 600 g m±ki 
  • czarnuszka do posypania bułeczek 

Z drożdży, 2 łyżek cukru, cukru waniliowego, 1/3 szklanki mleka oraz 2 łyżek m±ki zrobić zaczyn. Wymiesz± wszystkie składniki i odstawić aby zacz±ł pracować. Do miski przesiać m±kę, dodać pozostały cukier, mleko oraz żółtka i roztopione masło, oraz wyro¶nięty zaczyn. Wszystko wymieszać na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce, do podwojenia objęto¶ci. Gdy ciasto wyro¶nie, z ciasta uformować bułeczki. Wysmarować ich wierzch białkiem. Posypać czarnuszk±. Znów pozostawić do napuszenia. Piec w 200 stopniach przez około 20-25 minut.

Smacznego! :)

19:45, kuchniakasi , Bułeczki
Link Komentarze (2) »
niedziela, 17 lutego 2013
PSZENNE BUŁECZKI

Na blogu domiwkuchni znalazłam przepis na cudowne pszenne bułeczki. Wiedziałam, że muszę je zrobić. Taka miła odmiana od chlebów, które piekę ostatnio do¶ć często. I tak oto bułeczki zago¶ciły na słodk± kolacje tworz±c idealny duet do dżemu z kiwi :) Samo przygotowanie nie jest trudne, a efekt wart oczekiwania, aż bułeczki urosn±. Na pewno wrócę do nich nie raz. Polecam!

 

Składniki na 6-8 bułeczek: *

  • 630 g m±ki pszennej**
  • 25 g ¶wieżych drożdży 
  • 300 ml letniej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 białko

* mi wyszło 11 sztuk

** u mnie 450 g m±ki pszennej oraz 180 g orkiszowej

*** dodałam dodatkowo 30 ml wody

Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrabiać na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić na godzinę  do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, podsypać m±k±. Na to układać uformowane bułeczki. Przekroić na pół tępym nożem i ponownie podsypać m±k±.

Przykryć i ponownie pozostawić do uro¶nięcia - tak na około 30-40 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gdy podrosn± piec około 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni±.

Smacznego! :)

18:09, kuchniakasi , Bułeczki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 lutego 2013
BAGIETKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Od tej pory jak zaczęłam robić własne wypieki...zachciało mi się chleba b±dĽ bagietki z suszonymi pomidorami. Jak pomy¶lałam, tak zrobiłam....zaczęłam poszukiwania przepisu, który by spełnił moje oczekiwania. I tak na blogu podbeskidzkimniebiem znalazłam ten cudny przepis. To, to czego szukałam. Przy tak minimalnym nakładzie pracy wyszły cudowne bagietki. Nadaj± się raczej do wytrawnych dodatków, gdyż suszone pomidory nadaj± im wyrazisto¶ci  słonego posmaku. Bardzo polecam!

 

Składniki na dwie bagietki:
  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 ml wody
  • 400 g m±ki pszennej - ja dałam 150 g m±ki graham + 250 g pszennej 
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
Do małej miski rozkruszyć drożdże i zalać letni± wod±. Poczekać chwilkę aż się rozpuszcz±. Do dużej miski przesiać m±kę, dodać sól, cukier. Pomidory ods±czyć z oliwy i pokroić w drobn± kostkę. Dodać do suchych składników. Do miski wlać wodę z drożdżami i wymieszać ciasto łyżk±, do poł±czenia składników. Miskę przykryć foli± spożywcz± i wstawić do lodówki na 12 – 24 godzin. /u mnie 14 h /. Po tym czasie blat oprószyć m±k±, wyłożyć na nie ciasto i podzielić na 2 czę¶ci. / można na więcej czę¶ci wtedy uzyskamy cieńsze bagietki/. Uformować bagietki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonego m±k±. Odstawić do wyro¶nięcia na 1 godzinę. Bagietki piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut, aż skórka będzie przyrumieniona.

Smacznego! :)
16:57, kuchniakasi , Bułeczki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 02 wrze¶nia 2012
JAGODZIANKI Z MASCARPONE

W internecie wiele jest przepisów na jagodzianki. Zreszt± na moim blogu również ich nie brakuje. ;) Mimo to zdecydowałam się wypróbować kolejny przepis ;) Na blogu Moje pasje autorka twierdzi, że te która ona proponuje s± najlepsze na ¶wiecie ;] zatem sprawdziłam i... powiem Wam, że rzeczywi¶cie s± bardzo pyszne...mięciutkie, delikatne ;) Skład może nie co intrygować...a konkretnie jeden składnik - mascarpone. Serka po upieczeniu wcale nie czuć, ale my¶lę, że to w tym tkwi ich sekret. Ah i ten zapach unosz±cy się w domu w trakcie ich pieczenia...już zwiastuje, że wyjdzie co¶ pysznego :) Potem odrobina lukru i szklanka mleka i podwieczorek idealny jak się patrzy ;]

  

Składniki:

  • 250 ml letniego mleka
  • 100 g masła
  • 2 duże łyżki serka mascarpone
  • 2 jajka 
  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 7 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • ok 550 - 600 g m±ki

Dodatkowo:

  • jagody - użyłam mrożonych
  • roztrzepane jajko do posmarowania jagodzianek
  • cukier puder
  • 2-3 łyżki wody

* do jagód można również dodać cukier puder ale nie koniecznie

Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać je z połow± mleka i cukrem. Odstawić na 15-20 minut żeby zaczęły pracować.W rondelku rozpu¶cić masło, dodać resztę mleka oraz serek. Wymieszać. Do miski wsypać m±kę, sól, jajka, rozczyn oraz masło z serkiem. Wszystko dobrze ze sob± wymieszać i wyrobić na jednolite ciasto, gdyby ciasto się trochę kleiło można podsypać m±k±, ale im mniej tym jagodzianki będ± delikatniejsze. Ciasto przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na około 1-1,5 aż podwoi objęto¶ć.
Gdy ciasto wyro¶nie urywać po trochu ciasta / wielko¶ci mniej więcej jak mniejsza pię¶ć ;) / Uformować kulę. W każdej z nich zrobić wgłębienie i nakładać jagody. Należy bardzo dokładnie posklejać żeby sok z jagód nie wyleciał / oczywi¶cie je¶li wyleci nic się nie stanie /. Jagodzianki układać sklejeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej odrobin± m±ki. Jagodzianki wysmarować jajkiem i odstawić na 20 minut do napuszenia. Piec ok 20 min w 190 stopniach. Wystudzić i lukrować. / przepis w wcze¶niejszych notkach.


Smacznego :)
15:42, kuchniakasi , Bułeczki
Link Komentarze (2) »
¶roda, 18 lipca 2012
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKˇ

Na zakończenie sezonu truskawkowego postanowiły¶my z koleżank± Paulin± zrobić drożdżówki z truskawkami i kruszonk±… ah jaka szkoda, że się już kończ±. Ale parę słoiczków dżemu zrobione, trochę porcji pomrożonych więc może jako¶ przetraw do następnego sezonu ;) Drożdżóweczki s± bardzo proste w wykonaniu, a ich smak…obłędny, do tego jeszcze szklanka mleka i podwieczorek jak marzenie :) Przepis z Moich wypieków.


Składniki na 15 ¶rednich bułeczek:

  • 2 i ¼ szklanki maki pszennej – gdyby ciasto się za bardzo lepiło, dodać m±ki
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 12 g ¶wieżych * lub 7 g suchy drożdży
  • Odrobina bułki tartej – niekoniecznie
  • 400 g truskawek
  • 1 jajko roztrzepane do wysmarowania bułeczek

*ze ¶wieżych zrobić rozczyn

Składniki na kruszonkę:

  • ½ szklanki m±ki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 60 g roztopionego masła

Do roztopionego masła dodać cukry, wymieszać z m±k± i wyrabiać między palcami.

Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać m±kę z drożdżami, masło i sól. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto będzie elastyczne, nie powinno się zbytnio kleić do r±k. Odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objęto¶ci – mniej więcej 1 – 1,5 h. Po tym czasie ciasto lekko zagnie¶ć i podzielić na 15 czę¶ci. Uformować okr±głe bułeczki, układaj±c je na blaszce, robi±c spore odstępy od siebie. Znów pozostawić do napuszenia. Gdy będ± już wystarczaj±co napuszone, dnem szklanki zrobić wgłębienie, przyciskaj±c szklankę mocno, prawie do blaszki. W wgłębienie wsypać troszkę bułki tartej, ułożyć parę truskawek, wysmarować jajkiem i posypać duż± ilo¶ci kruszonki.

Piec ok 20 min w temperaturze 190 stopni.

Smacznego! :)

niedziela, 27 maja 2012
JAGODZIANKI Z KRUSZONKˇ II

Id±c za ciosem jagódek, postanowiłam zrobić jeszcze jagodzianeczki z kruszonk±. Tym razem ciasto z innego przepisu - brioche - ciasto jest dużo lepsze, bo jest mięciutkie, pulchniutkie i zachowuje dłużej ¶wieżo¶ć, bo ma duż± ilo¶ć masła. Ale też wymagaj± więcej czasu na przygotowanie, gdyż ciasto musi dwa razy wyrastać i leżakować 12 h w lodówce. Ale zapewniam, że smak rekompensuje całe oczekiwanie. Idealne na podwieczorek z letnim mleczkiem b±dĽ na ¶niadanko. Kto jak woli :) Przepis z KwestiSmaku.

Składniki:

* składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 30 g ¶wieżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 5 jajek + jedno do wysmarowania bułeczek
  • 500 g m±ki pszennej
  • 3 łyżki ciepłej, ale nie gor±cej wody!
  • 300 g masła, bardzo miękkiego

dodatkowo:

  • 300 g jagód / mog± być mrożone ale warto wyj±ć je wcze¶niej i odcisn±ć z nich sok /
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej 

Wymieszać jagody z cukrem i m±k±.

Drożdże wymieszać z wod± oraz łyżeczk± cukru oraz m±ki. Odstawić na 10-15 min do wyro¶nięcia. W między czasie m±kę przesiać, dodać cukier, 3 jajka, sól. Składniki wymieszać mikserem na małych obrotach. Stopniowo dodać pozostałe dwa jajka. Ciasto wyrabiać 10 min hakiem b±dĽ ręcznie przez około 15 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Następnie dodawać porcjami masło. Ciasto będzie rzadkie to nie należy się przejmować i nie dosypywać m±ki. Gdy ciasto będzie gładkie, przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na około 1-1,5 h. Po tym czasie uderzyć pię¶ci± w ciasto, chwilkę wyrobić ręk± w misce, ponownie przykryć i wstawić na cał± noc do lodówki. Następnie wyj±ć ciasto na stolnicę opruszon± m±k±. Ciasto podzielić na około 16 kulek, każd± spłaszczyć i w ¶rodek włożyć farsz jagodziany i zakleić dobrze. Układać na blachę wyłożon± papierem do pieczenia w paru centymetrowych odstępach. Bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać duż± ilo¶ci± kruszonki / robię j± jak zawsze - 75 g masła rozpu¶cić z 75 g cukru oraz 16 g cukru waniliowego. Dodać 150 g m±ki. Wymieszać dobrze. / Piec ok 15-20 min w 180 stopniach aż się ładnie zarumieni±.

Smacznego! :)

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi