niedziela, 23 lutego 2014
KLUSKI ŚLĄSKIE

Klasyka gatunku :) Kuchnia polska :) Szybka i smaczna :) Gdy zostaną nam ziemniaki z obiadu warto je wykorzystać na te kluseczki :) Chociaż można specjalnie ugotować ziemniaki by je zrobić. Cóż tu dużo mówić, wyśmienita sprawa na obiad, do tego dowolny pyszny gulasz z mięsem, dużo surówki i pycha obiad gotowy :) W sumie samych ziemniaków jakoś wybitnie u nas się nie jada i nie tyle co nie lubimy ale po prostu kasza, makarony czy ryż lepiej smakują...jednak wszystkie mączno - ziemniaczane jedzonko - wszelkiej maści kluski, pierogi, kopytka, uszka itp uwielbiamy... :) Przepis z zapisków mojej babci Hani. Polecam! 

   

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • 25 dag mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

  • woda
  • sól
  • olej

 Na stolnice wyłożyć ziemniaki. Zrobić zgłębienie i wbić jajka, dodać mąkę. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Następnie z ciasta robić małe kuleczki i w każdej zrobić dziurkę, ja użyłam do tego celu dziadka do orzechów. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Wrzucać kluski na wrzącą wodę. Dodać oleju by kluski się nie skleiły. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać wedle uznania.

Smacznego! :)

niedziela, 05 stycznia 2014
KLUSKI LENIWE II

Jak pewnie wiecie, na moim blogu widnieje już przepis na ten smaczny obiad na słodko, jednak tym razem wersja bardziej zdrowsza, bo bez cukru i z dodatkiem mąki orkiszowej. Zamiast polania klusek masłem z bułką posypałam je cynamonem i polałam jogurtem. Wyszły bardzo smaczne kluseczki, polecam! :) Inwencja własna.


Składniki:

  • ok 50 dag półtłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 - 1,3 szklanki mąki - w zależności od wilgotności twarogu oraz wielkości jajek - pół na pół pszennej z orkiszową bądź inna zdrową mąką np żytnią
  • opcjonalnie: troszkę cukru waniliowego lub zwykłego

Ser rozgnieść, dodać cukier, żółtka, ubite na sztywno białka. Wszystko dobrze ze sobą wymieszać. Dodać mąkę. Zagnieść.

Uformować najpierw w długie paski


następnie pokroić na małe kawałki.


Gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia. Odczekać 3-4 minuty i wyjmować.

Na wierzch posypać cynamonem i polać jogurtem.

Smacznego! :)

piątek, 03 maja 2013
MAKARON Z DOMOWYM TWAROGIEM Z TRUSKAWKAMI I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ

mmm...jeden ze smaków dzieciństwa :) któż go nie lubi / lubił? :) mmm...pamiętam, że był to jeden z lepszych obiadów na szkolnej stołówce / oczywiście nie ujmując nic innym/...wszyscy go zajadaliśmy :) zawsze tylko brakowało truskawek ze śmietanką ;) ale nadrobiłam to pewnego razu gdy akurat chorowałam i babcia Tereska przyniosła mi obiadek do domu i akurat trafiłam na ten makaron....wyobraźcie sobie tą radość gdy zobaczyłam cały pojemniczek truskawek ze śmietanką...oczywiście zalałam makaron z twarogiem podwójną...baaa może nawet potrójną porcją i... przesadziłam ;) potem było ciężko... ale obeszło się bez ofiar ;) 

Polecam dla przypomnienia sobie smaku dzieciństwa :) W sam raz na lekki obiadek :) tym bardziej, że niebiańsko smakuje z domowym twarożkiem ) jeszcze tylko do pełni szczęścia brak polskich truskawek ale już niedługo :) Własny przepis.


Składniki:*

  • 200 g makaronu o dowolnym kształcie - u mnie penne 
  • 300 g truskawek
  • śmietanka 12 % - może być zwykła śmietana lub jogurt
  • cukier waniliowy lub zwykły
  • 150 g twarogu - najlepiej domowego 

* w sumie mogą być w dowolnych proporcjach

Makron ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie pokroić truskawki. Zalać śmietanką i dosłodzić cukrem waniliowym / cukrem zwykłym. Gdy makaron będzie już ugotowany, pokruszyć na jego wierzch twaróg i wylać śmietankę z truskawkami.

Smacznego!  :)

PLACUSZKI Z MASCARPONE

Postanowiłam je zrobić za namową koleżanki, gdyż je tak wychwalała, potem zaczęłam czytać komentarze na moichwypiekach i tam również wszyscy je mocno polecali. Owszem placuszki wyszły dobre ale szczerze powiedziawszy dla mnie bez szału, ale to taka moja subiektywna ocena. Po prostu po obecności serka mascarpone w składzie spodziewałam się czegoś więcej...a wyszły trochę suche. Ale jestem przekonana, że wielbicielom placuszków na pewno posmakują. Można podać je np z cukrem pudrem, powidłami, nutellą czy świeżymi owocami. 

Składniki:

  • 125 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny - ja nie dałam
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki pełnego mleka - musiałam trochę dolać
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Serek, cukier, jajka, mleko, ekstrakt wymieszać ze sobą. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać.

  

Smażyć na oleju na złoty kolor. Przewracać na drugą stronę, kiedy powierzchnia placków pokryje się pęcherzykami powietrza. Odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym.

Smacznego :)

niedziela, 03 lutego 2013
FRITTATA

Frittata to nic innego niż jajka z dodatkami zapiekane w piekarniku w postaci omleta. Pyszna propozycja na śniadanie bądź kolację a tym samym na oczyszczenie lodówki, gdyż do frittaty  możemy wrzucić wszystko na co tylko mamy ochotę. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Jej dodatkowym atutem jest to, że jest bardzo kolorowa, od razu optymistyczniej spogląda się na świat ;)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 kabanosy
  • pół papryki dowolnego koloru
  • 1-2 pomidory
  • 4 plasterki żółtego sera
  • pęczek szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • odrobina mleka
  • mąka *
  • odrobina masła
  • sól
  • pieprz
  • suszone płatki papryki

Jeżeli ktoś lubi bardziej treściwe danie można dodać mąkę

Cebulę obrać, pokroić na kostkę i przesmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory oraz kabanosy. Przesmażyć aż wszystko lekkie zmięknie. Przestudzić. W innym naczyniu rozbić jajka, dodać mleko, doprawić solą, pieprzem oraz płatkami papryki. Dodać pokrojony szczypiorek oraz ser zółty pokrojony w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Do masy jajecznej dodać przesmażone warzywa z kabanosami. Wymieszać. Całość przelać do formy do zapiekania. Piec ok 20 minut aż jajka się zetną.

Smacznego! :)

KROKIETY Z PIECZARKAMI

Tak jak wspominałam w poprzednim przepisie teraz pora na krokiety z wykorzystaniem naleśników z mąki graham. Krokiety z pieczarkami z żółtym serem. Ale jeżeli ktoś woli mięsne czy pieczarki z kapustą to śmiało :) Ja akurat miałam pieczarki pod ręką. Polecam! Najlepiej popijane czerwonym barszczem ale same również świetnie smakują.

       

Składniki na 10 krokietów:

  • 10 naleśników
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej / masło 
  • bułka tarta
  • jajko
  • 250 g sera żółtego

Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Przesmażyć na oleju. Dodać umyte i starte na grubych oczkach pieczarki. Smażyć pod przykryciem około 10 minut. Następnie parę minut bez przykrycia. Doprawić solą i pieprzem. W między czasie zetrzeć ser. Gdy farsz będzie już gotowy można przejść do zawijania krokietów. Na naleśnik wyłożyć farsz, posypać dużą ilością żółtego sera. Zawijać. Obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na oleju z odrobiną masła do ze złocenia.

Po usmażeniu gotowe zajadać same bądź tak jak wspominałam z barszczem czerwonym.

Smacznego! :)

 

 

NALEŚNIKI Z MĄKI GRAHAM

Dawno na stole nie gościły naleśniki. Tym razem postanowiłam je zrobić z dodatkiem mąki graham - tak żeby były zdrowsze ;) Co więcej smażyłam je naoliwiając patelnie tylko raz i starałam się żeby były cieniutkie i leciutkie jak piórko. Chyba się udało. Wykorzystałam je do krokietów ale o tym w kolejnym przepisie. Teraz chce się skupić na samych naleśnikach aby każdy mógł zrobić farsz na jaki akurat ma ochotę. Polecam!


Składniki na 9 naleśników:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody - najlepiej gazowanej
  • 1 jajko
  • około 1,5 szklanki mąki - u mnie mniej więcej pół na pół pszenna z graham
  • szczypta soli

Do miski wlać mleko, wodę, wsypać sól oraz jajko. Dobrze wymieszać, dodać mąki i kontrolować gęstość. Wiadomo im mniej mąki tym naleśniki będą delikatniejsze. Ciasto odstawić by "odpoczęło" na około 15-20 minut.

Na patelnie wylewać niecałą chochlę ciasta rozprowadzając je na całą patelnie. Smażyć z dwóch stron do zarumienia.

 

Usmażyć aż do skończenia ciasta. Faszerować różnymi farszami.

Smacznego! :)

środa, 18 lipca 2012
PLACUSZKI Z KEFIREM I JABŁKAMI

Często gdy pojawią się już kwaśne jabłuszka robię z nimi placuszki. W sam raz na lżejszy obiad bądź podwieczorek. Polecam!


Składniki na 15 sztuk:

  • 400 g kefiru / bądź zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 4 duże łyżki mąki – można więcej
  • Mała szczypta soli
  • Cukier waniliowy – niekoniecznie
  • 4 kwaśne jabłka
  • Olej do smażenia

*opcjonalnie

  • Cukier puder
  • Powidła śliwkowe / dżem porzeczkowy

Wszystkie składniki dobrze, ze sobą wymieszać na jednolitą masę. Jabłka obrać, zetrzeć do masy na grubych oczkach. Wmieszać je do masy.

Smażyć na oleju. Podawać z cukrem pudrem bądź dowolnym dżemem czy powidłami.

Smacznego! :)

NALEŚNIKI Z SEREM

Tym razem chce się z Wami podzielić przepisem na naleśniki jakie zawsze robię, ciasto jest neutralne w smaku – pasuje zarówno do naleśników wytrawnych jak i na słodko. Kto jak woli :) Ja tym razem zrobiłam z serem.


Składniki na 15 naleśników:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody – najlepiej gazowanej
  • 350 - 400 g mąki - ale trzeba sprawdzać gęstość ciasta
  • Dwa mniejsze jajka
  • Szczypta soli
  • Olej

Wodę z mlekiem wymieszać. Dodać jajka, sól, mąkę. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Można dolać odrobinę oleju, żeby za dużo nie podlewać podczas smażenia. Masę odstawić na 10-15 min. Po tym czasie smażyć naleśniki.

     

Po usmażeniu tak jak mówiłam można przekładać dowolnym farszem. Ja tym razem zrobiłam z serem. Poniżej przepis na farsz.

Składniki:

  • 400 g sera białego
  • Śmietana / jogurt – u mnie mniej więcej pół na pół z przewagą śmietany 
  • Cukier – według upodobań
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1-2 żółtka

Ser rozgnieść. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać.

 

Przekładać farszem naleśniki.

Smacznego! :)

poniedziałek, 19 marca 2012
GOFRYY

Chrupiące, delikatne gofry w sam raz na słodki podwieczorek :) Pyszne z różnymi dodatkami ale jak dla mnie najlepsze z cukrem pudrem ale jeżeli ktoś woli to można z bitą śmietaną, owocami czy z dżemikiem, wybór należy do Was :) Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki z modyfikacjami.

Składniki:

  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • ok 2 szklanki mąki pszennej ale trzeba regulować gęstość - ma być mniej więcej gęstości śmietany
  • 2 jajka - biała oddzielnie od żółtek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • parę łyżek cukru*

* ja nie dodaję

** kruchość gofrów zależy nie tylko od dobrego przepisu ale również od gofrownicy. Im większa moc tym gofry wychodzą lepsze. Ja mam 1200W i jest odpowiednia. **

Rozpocząć od rozgrzania gofrownicy. 

Wodę wymieszać z mlekiem, dodać żółtka, proszek  do pieczenia, olej oraz mąkę i ubić mikserem na gładką masę. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę i po czym dodać je do masy. Wszystko dobrze wymieszać.

Gofry piec w gofrownicy przez ok 4 minuty ale trzeba sprawdzać. Tak jak pisałam podawać z czym najbardziej lubicie.

Smacznego! :)

 
1 , 2
O autorze
Tagi