niedziela, 10 czerwca 2012
LETNIA ZUPA WIŚNIOWA

Ostatnimi czasy jakoś nie mogłam się zebrać do umieszczenia przepisów, a to najpierw brak czasu, a jak już go miałam nadmiar, to brakowało jednak sił, bo leżałam chora w łóżeczku, bo choróbsko mnie lekkie wzięło. A muszę przyznać, że przez ten czas zrobiłam parę ciekawych rzeczy, które niewątpliwie zagoszczą jeszcze nie raz w moim menu :)

Na pierwszy ogień pójdzie dzisiejsza zupka - WIŚNIOWA. Nie chciałam już nawet na nią czekać na sezon wiśniowy, dlatego zrobiłam z zamrożonych. Fajna odmiana od tradycyjnych zup typu rosół, krupnik czy jarzynowa, a do tego jaka szybka w przygotowaniu :) Same plusy. Zachęcam do spróbowania. Inspiracja z modyfikacjami zaczerpnięta z Kotlet.tv.

Składniki:

  • 0,5 kg wiśni - mogą być świeże jak i mrożone
  • 1,2 l wody
  • dowolny makaron - u mnie świderki
  • cukier
  • śmietana - u mnie jogurt 

Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. W między czasie wiśnie zalać wodą i gotować około 20 minut. Dosłodzić do smaku. Do miseczki wyłożyć makaron, zalać "kompotem" z wiśni, na wierzch zrobić kleks z jogurtu / śmietany /. Gotowe!! :)


Smacznego! :)

wtorek, 08 maja 2012
ZUPA KREM Z CUKINII

Przepis na tą zupę dostałam już jakiś czas temu, nie powiem, że nie korciło mnie jej zrobienie ale jakoś z drugiej strony nie wiem czemu odkładałam to w czasie ;) Ale w końcu udało się, oto i ona :) Zupka jest bardzo syta dzięki zawartości ziemniaków i ciekawa w smaku. Powiem Wam, że mimo, że przecież wiem jak smakuje cukinia i tym bardziej ziemniaki to w sumie przed jej zrobieniem sama nie wiedziałam jakiego smaku się spodziewać, co z tego wszystkiego wyjdzie. Ale jestem mile zaskoczona i wiem jedno, że jeszcze nie raz do niej wrócę. Przepisikiem podzieliła się ze mną Ula - koleżanka z pracy :) Dziękuje. 

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 4 średnie ziemniaki
  • litr wywaru z rosołu - lub można wspomóc się kostkami rosołowymi
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki suszonej bazylii + 1 większa garść świeżej
  • ser mozarella
  • mini ptysie, płatki migdałowe uprażone bądź grzanki

Cukinie umyć i pokroić w półksiężyce, posolić. Ziemniaki obrać i również pokroić w plastry. Masło roztopić w garnku. Dodać ziemniaki, następnie cukinie, suchą bazylię. Doprawić solą, pieprzem.

 Zalać mniej więcej połową wywaru. Dusić pod przykryciem do uzyskania miękkich warzyw. Pod koniec duszenia dodać garść świeżej bazylii. Gdy warzywa będą miękkie, wszystko dobrze zmiksować. Gęstość regulować dolewając wywar. Wszystko ze sobą zagotować, jeżeli potrzeba doprawić. Na dno miseczki wyłożyć ser mozarellę, zalać zupą. Na wierzch wysypać mini ptysie / płatki migdałowe uprażone na patelni bądź zrobić grzanki. 

 

Smacznego! :)

sobota, 24 marca 2012
ZUPA KREM Z CZERWONEJ PAPRYKI

PYSZNA...ba PRZEPYSZNA zupka krem z czerwonej papryki. Jedna z najlepszych zupek krem jakie jadłam..po prostu poezja ;) Lekka, bardzo aromatyczna zupka a do tego jej piękny pomarańczowy soczysty kolor połączony z zielonymi pestkami dyni sprawia, że od razu robi się lepiej i pogodniej :) Czyż nie? :) Na pewno będę wracać do niej jak tylko będzie okazja :) Przepisik dostałam od Bratowej :)

Składniki:

  • 6 czerwonych papryki
  • 0,5 kg pomidorów *
  • główka czosnku
  • 1-2 średnie cebule
  • tymianek bądź estragon
  • oliwa
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • cukier

* teraz jak pomidory nie są zbyt dobre można śmiało użyć pomidorów z puszki

Dodatkowo:

  • pestki dyni 
  • feta lub inny słony ser
  • opcjonalnie grzanki


Pokrojoną w cząstki paprykę, ćwiartki pomidorów i ząbki nieobranego czosnku skropić oliwą, posypać tymiankiem i zgrillować w piekarniku. Jak skórka papryki zrobi się czarna i warzywa będą miękkie to są gotowe. Papryki oraz pomidory obrać ze skóry.

DOBRA RADA:

Przykryć folią aluminiową w ten sposób skóra z papryk i pomidorów będzie dużo łatwiej schodziła, tak aby warzywa trochę ostygły.

W garnku na oliwie podsmażyć cebulę. Wlać wodę, dodać upieczone warzywa (czosnek wycisnąć ręką-jest miękki). Zagotować, zmiksować i doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz tymiankiem. 

   

Serwować z uprażoną dynią, serem w kostkach oraz grzankami.

Smacznego! :)

środa, 14 marca 2012
ZUPA GULASZOWA

Od dawna chodziła za mną taka zupka. No cóż tu dużo mówić...po prostu smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupka, a do tego jaka szybka w przygotowaniu!  Podawać z świeżym pieczywem. Zachęcam do zrobienia! :) Inspiracją do tego przepisu był serwis Kotlet.tv


Składniki na spory garnek:

  • 0,7 kg karkówki
  • 0,6 kg szynki
  • 4 papryki - najlepiej po jednej każdego koloru : żółta, zielona, czerwona, pomarańczowa
  • 2 pomidory - zalane wrzątkiem i obrane ze skóry
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • olej

* jeżeli ktoś chce bardziej treściwą zupę można dodać 2-3 ziemniaki

Zaczynamy od pokrojenia w kostkę cebuli, którą podsmażamy na patelni. Dorzucamy mięso, również pokrojone w małą kostkę i także podsmażamy dodając do cebuli. Przerzucamy do garnka. Papryki, pomidory kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka oraz czosnek. Zalewamy wodą ponad mięso i warzywa. Doprawiamy do smaku - dodając ziele angielskie, 2 liście laurowe, papryki w proszku, sól, pieprz oraz koncentrat. Gotować do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie to znak, że zupka jest gotowa :)

Smacznego! :)


poniedziałek, 31 stycznia 2011
FASOLKA PO BRETOŃSKU

Hmmm...nie pamiętam kiedy ostatni raz ją jadłam. Ale wiem jedno, że od dawna już za mną "chodziła", a że tak już mam, że jak mi się coś w tej główce zamani to nie ma zmiłuj...prędzej czy później muszę to zrobić. ;) Tak właśnie było z fasolką. ;) W sam raz na takie chłodne dni jakie teraz mamy, bo jest sycąca i rozgrzewająca.

Składniki tak na mniej więcej 3 litry:

  • 80 dag fasolki Jaś
  • 25 dag boczku wędzonego*
  • 15 dag  kiełbasy np podwawelskiej*
  • 3 średnio małe cebule
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • koncentrat pomidorowy

* ilość mięska zależy kto ile lubi ;)

Najpierw zalać fasolkę wrzątkiem i zostawić na parę godzin. Dzięki temu pozbędziemy się wzdęć. Następnie zalać znów fasolkę dużą ilością zimnej już wody(musi być jej dużo, gdyż fasolka wchłonie dużo wody) i zostawić na noc. Następnego dnia do garnka z fasolką wrzucić liść laurowy i gotować fasolkę do miękkości - będzie to trwało mniej więcej 1-1,5 h. Na koniec posolić. (Ja do fasolki dodałam skórę z boczku żeby miała lepszy smaczek ale również można ją ugotować na wywarze z kostki czy jakimś żeberku. Z pewnością wzbogaci to jej smak). W między czasie na patelni podsmażyć na oleju mięska z cebulką.


Jak fasolka już zmięknie to przełożyć zawartość patelni do garnka z fasolką i podgotwać razem na małym ogniu. Dodać do smaku koncentratu pomidorowego, doprawić solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Podawać z jasnym pieczywem.

Smacznego! :)

piątek, 29 października 2010
KALABRYSJKA ZUPA GRZYBOWA

Witam, po dłuuugie przerwie. Niestety brak czasu nie pozwala mi poświęcać tyle czasu ile bym chciała na blogowanie. Ale to nie oznacza, że nic nie gotowałam...nic bardziej mylnego ;p Ja bym wytrzymała bez gotowania? nigdy!! ;]

To na pierwszy rzut po przerwie idzie Kalabryjska zupa grzybowa. W sumie jest bardzo szybka w przygotowaniu, a do tego ten smak grzybów...mmm :) Zachęcam do spróbowania, bo naprawdę warto!

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Włoska - klasyczne i nowoczesne dania.


Składniki:

  • 1 cebula posiekana
  • 500 g różnych grzybów np. pieczarek, prawdziwków czy boczniaków
  • 300 ml mleka
  • 850 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • 50 g masła roztopionego
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 8 kawałków chleba wiejskiego lub bagietki
  • 80 g starego sera gruyere*

* może parę słów o tym serze.

Z WIKIPEDII:

Gruyère – rodzaj szwajcarskiego sera, który produkowany jest z krowiego mleka. Zaliczany jest do serów dojrzewających, twardych oraz podpuszczkowych. Smak sera gruyère jest bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy. Nie ma dziur. Są trzy podstawowe odmiany tego sera, których smak różni się w zależności od czasu dojrzewania (3, 6 lub 9 miesięcy).

Prawdziwy gruyère pochodzi tylko ze Szwajcarii, z regionu o tej samej nazwie. W miejscowości Gruyère w Szwajcarii znajduje się muzeum sera gruyère.

Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Cebulę rumienić około 3-4 minuty. Grzyby oczyścić i opłukać, duże sztuki pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i podgrzewać w gorącej oliwie. Przerzucić do jakiegoś garnuszka. Dodać mleko i zagotować. Garnek przykryć i zostawić na ogniu przez 5 minut, następnie powoli dolewać bulion. Gorącą zupę doprawić solą i pieprzem.

Z chleba zrobić grzanki. Wysmarować z dwóch stron z masłem połączonym z czosnkiem. Smażyć na patelni. Pokroić w kosteczkę.


Wlać zupę do miski lub talerzy, na wierzch wyłożyć grzanki i na koniec posypać tartym serem i od razu podawać.

Teraz już tylko pozostaje rozkoszowanie się smakiem tej zupki :)

Smacznego! :)

sobota, 29 maja 2010
ZUPA KREM Z GROSZKU

Nie ma to jak smaczne zupki i bardzo szybkie w przygotowaniu :) Kiedyś poczęstowała mnie nią koleżanka i tak mi posmakowała, że musiałam ją sama zrobić. Dzięki Karolcia za przepis ;) Bardzo fajnie pasuje do niego chlebek z suszonymi pomidorami, który właśnie dostałam od Niej na urodzinki :) Może kiedyś poda mi przepis, to oczywiście zrobię i zamieszczę tutaj :)

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 3 bulionetki rosołowe
  • 800 g groszku konserwowego
  • średnia cebulka
  • sól, pieprz, czosnek, chilli
  • opcjonalnie śmietana do zupy

Do wody wrzucamy bulionetki, groszek, cebulę pokrojoną w kostkę. Podgrzewamy, aż będzie się gotowało i czekamy parę min. Miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku - ja użyłam soli, pieprzu, przypraw w kosteczkach Knorra: czosnek x 1, papryczki chilli x1, cebulkix3. Ja nie dodawałam śmietany.

Smacznego!

poniedziałek, 26 kwietnia 2010
ZUPA ZIEMNIACZANA Z PESTO

Przepis na jednogarnkowe danie, stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Syta, gęsta zupa, bo posiada w swoim składzie ziemniaki i makaron. Najlepsza z świeżo przygotowanym pesto. Jest o niebo lepsze od gotowego jakie można kupić w markecie. Podawać z pieczywkiem czosnkowym. Może nie wygląda zbyt pięknie, ale ma naprawdę ciekawy smak. Warto spróbować ;)


Składniki:

  • 3 kawałki wędzonego boczku bez skóry
  • 500 g rozgotowanych ziemniaków
  • 400 g cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 600 ml mleka
  • 100 g makaronu muszelki
  • 150 g śmietany
  • posiekana natka pietruszki
  • parmezan - najlepiej świeżo starty
  • chlebek czosnkowy do podania - przepis w następnym poście ;)

Boczek, ziemniaki i cebulę posiekać. Boczek smażyć 2 minuty w garnku, dodać masło, ziemniaki oraz cebulę i podgrzewać ok 12 min. Wlać bulion i mleko, zagotować i podgrzewać przez 10 min. Dodać makaron i gotować dalsze 12-14 min. Zaprawić śmietaną i trzymać na ogniu 5 min. Dodać natkę pietruszki i 2-3 łyżki pesto. Rozlać zupę na talerze i podawać ze świeżo startym parmezanem i chlebkiem.

A gdyby ktoś chciał się skusić na pesto własnej roboty to podaje przepis:

Składniki na pesto:

  • 60 g posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 60 g orzeszków pini zmielonych
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 60 g świeżo startego parmezanu
  • biały pieprz
  • 150 ml oliwy z oliwek

Wszystkie składniki pesto miksować 2 min na puree lub ucierać ręcznie.

Smacznego! :)

wtorek, 06 kwietnia 2010
BARSZCZ BIAŁY WEDŁUG PRZEPISU BABCI HANI

Jak by wyglądały święta Wielkanocne bez białego barszczu? W ogóle by nie wyglądały ;) Do tego jajeczko z kiełbaską – pycha po prostu. Jest dużo lepszy niż gotowy z torebki.

 

 

Składniki na duuuży gar:

  • kg biodrówka z kostką albo łopatką z kostką
  • 0,5 kg kiełbasy wiejską / podwawelską
  • Włoszczyzna – marchew, pietruszka, seler, por
  • 3 barszcze białe – zakwas
  • Ziele angielskie
  • Pieprz
  • Sól
  • Liście laurowe
  • Jajka

Gotujemy rosół na mięsku. Przecedzamy rosół przez gazę. Po ostudzeniu obieramy mięsko i kroimy w kostkę. Kiełbaskę również kroimy w kostkę. Do ciepłego wywaru wrzucamy zimny barszcz biały przez sitko – delikatnie mieszamy, żeby się nie zrobiły kluski. Podgrzewamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku. Na koniec wrzucamy pokrojone mięsko, kiełbaskę i jajko.

Smacznego! :)

czwartek, 28 stycznia 2010
ZUPA KREM CEBULOWA

Fajna, lekka zupka...chyba nie ma co jej dalej reklamować, warto ją zrobić i już ;) Przepisik pochodzi z zapisków Bratowej ;]


Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 40 dag cebuli
  • 2 łyżeczki vegety
  • 1/8 l śmietany do zup
  • odrobina maki
  • kostka cebulowa knorr
  • sól
  • natka pietruszki

* ja nie dodaję śmietanki ani mąki i też jest pyszna

Warzywa pokroić (cebule w krążki), zalać wodą i ugotować do miękkości potem zmiksować. Doprawić mąką, dodać kosteczkę cebulowa, pieprz, sól itp. do smaku. Zagotować i gotowe.

Smacznego! :)

 
1 , 2
O autorze
Tagi