wtorek, 25 marca 2014
DOMOWEJ PRODUKCJI MAKARON

Niedawno pożyczyłam od koleżanki Basi maszynkę do produkcji makaronu. Chyba nikogo nie dziwi, że długo nie zwlekałam z robotą. Już następnego dnia wzięłam się za produkcje. Dodatkowo miałam takiego pomocnika, że grzech nie skorzystać z pomocy :)

Co do samego makaronu, podobno najlepszą mąką do wyrobu pizz, makaronów jest tzw. semolina. Parę słów o niej z strony:

http://semolina.net.pl/troche-wiecej-o-durum.html , jak ktoś ciekawy warto przeczytać. 

Ale wtedy podczas pierwszego starcia z domowym makaronem jej jeszcze nie miałam i skorzystałam z przepisu zamieszczonego w mojej książce włoskiej KUCHNIA WŁOSKA KLASYCZNE I NOWOCZESNE DANIA. W przepisie była mąka pszenna wymieszana z mąką krupczatką. Powiem Wam tak, makaron gotuje się naprawdę krótko, u mnie może 2-3 minutki i już był lekko rozgotowany miałam wrażenie. Myślałam, że coś spaprałam czy jakie inne licho ale podobno makarony na pszennej zwykłej mące tak mają. Makaron oczywiście wyszedł pyszny, w ogóle bez porównania z kupnym ale moim zdaniem jedynie nadawał się do zup, taki typowo jajeczny makaron / chociaż w przepisie ich jest niewiele/. Ale polecam bardzo! Na razie dzielę się przepisem z książki, ale jak tylko zrobię z semoliny to oczywiście podzielę się wrażeniami i przepisem.

Składniki na 4 osoby / według książki, jednak wyszło go bardzo dużo, no chyba, że włosi tyle jedzą to podziwiam ;) */

  • 125 g mąki pszennej + dodatkowo na podsypanie blatu
  • 125 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki gorącej wody

są dwie metody wyrobienia ciasta:

1. ręcznie:

Przesiać dwa rodzaje mąki do miski, dodać sól. Zrobić stożek i w nim zrobić wgłębienie, wlać połowę oliwy i wbić jajka. Dodać 1 łyżkę gorącej wody i zagnieść ręcznie na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody. Blat podsypać mąką i wyrabiać energicznie ciasto, ok 10-15 minut aż zrobi się gładkie i błyszczące. Jak by ciasto nie odchodziło od rąk należy podsypać trochę mąki.

2. mikserem:

Zmiksować jaja i z oliwą i łyżką wody, potem dodać dwa rodzaje mąk i sól i wszystko wyrobić na gładką masę. W razie potrzeby dodać kilka kropel wody, a następnie na wysokim biegu przez 2-3 minuty ubijać ciasto za pomocą haczykowych widełek.

Ciasto podzielić na dwie połowy. Na blacie rozłożyć czystą ścierkę kuchenną i obficie posypać ją mąką. Połowę ciasto umieścić na ściereczce i równomiernie wałkować, aż ciasto zrobi się na tyle cienkie, że prześwitywać będzie struktura materiału. Następnie przykryć czystą ściereczką i rozwałkować w ten sposób drugą połowę ciasta. Ciasto można zwinąć w rulon i za pomocą ostrego noża pokroić na dowolną grubość.

Ja w sumie robiłam makaron nie w ten sposób a użyłam maszynki do robienia makaronu. Tutaj sprawa jest podobna, trzeba podzielić ciasto na części i lekko rozwałkować a resztę maszynka za nas zrobi.

W tym celu należy przykręcić maszynkę do stołu. Maszynkę ustawić na największej szparze. Przekręć tak ciasto, po czym składać na pół i tę czynność należy powtórzyć kilkakrotnie. Następnie trzeba zmniejszać otwór aż do pożądanej grubości. Cały czas należy makaron podsypywać mąką by się później nie zlepił.

Ja  zrobiłam z niego tagiatelle.

Makaron można gotować taki na świeżo albo uszyć. Świeży można przechowywać kilka dni w lodówce zaś ususzony do paru tygodni.

Pocięte ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić w chłodne miejsce ( ale nie lodówki) na około pól godziny aby troszkę obeschło. Długie makarony rozłożyć na ściereczce i powiesić na poręczy fotele czy na innym drążku i tak suszyć.

Jeżeli zdecydujemy się ugotować od razu to należy to zrobić w osolonej wodzie do porządnej miękkości. Dodać ulubiony sos i zajadać :)

* z podanej porcji wyszło mi tyle makaronu, na zdjęciu już lekko podsuszony.

Smacznego! :)

niedziela, 05 stycznia 2014
KAPUSTA WIGILIJNA Z GRZYBAMI I ŚLIWKAMI

Co roku na naszym świątecznym stole nie brakowało bigosu na bogato najkrócej mówiąc, jednak w tym roku zrezygnowaliśmy z niego na rzecz wigilijnej, postnej kapusty na kwaśno Z grzybami i śliwkami. Szybka w przygotowania i jaka smaczna :) Garść inspiracji z różnych blogów kulinarnych + inwencja własna i wyszła bardzo dobra kapustka ;) Polecam, dla odkwaszenia ;)

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,3 - 0,4 kg kapusty świeżej
  • 1-2 mniejsze cebule
  • jedna duża starta na grubych oczkach marchewka
  • 60 g suszonych grzybów - u mnie borowiki
  • 60 g śliwek suszonych
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • olej

Dzień lub co najmniej parę godzin wcześniej przed przygotowaniem kapusty grzyby umyć pod bieżącą wodą, włożyć do rondelka, zalać szklanką ciepłej, przegotowanej wody, moczyć.  Następnie grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki moczyć w wodzie przez czas przygotowania kapusty. Kapustę kiszoną opłukać lekko, odcisnąć i posiekać. Włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów i gotować aż będzie miękka, zajmie to mniej więcej 50-60 minut. Świeżą kapustę również poszatkować, zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości w innym garnku, świeża kapusta będzie miękka znacznie szybciej niż kwaśna. Do kwaśnej kapusty parę minut przed końcem gotowania dodać startą marchewkę.  Następnie obrać i posiekać cebulę w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Gdy kapusty będą miękkie, połączyć je, dodać cebulę i ugotowane wcześniej grzyby oraz namoczone śliwki, pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko ze sobą wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz jak ktoś chce cukrem i zagotować.

Smacznego! :)

niedziela, 20 października 2013
MAKARON W SOSIE BIAŁO - CZERWONYM

Tym razem propozycja na smaczny obiadek. Obiad w sam raz na jesienny czas. Inspiracja zaczerpnięta z Kwestiismaku jednak z sporymi modyfikacjami, w sumie to tylko sos biały został zaczerpnięty reszta to czysta improwizacja:)  Makaron w sosie białym, serowym wyłożony na sosie pomidorowo - paprykowym z kurczakiem, by było konkretniej pod kożuszkiem z pomidorów i mozarelli. Polecam i tyle! :)

 

Przepraszam, że tylko taka fotka przed pieczeniem, ale całości nie udało mi się sfotografować po upieczeniu gdyż tak szybko zaczęliśmy zajadać.  ;)

Składniki:

Sos serowy:

  • 125 serka  mascarpone
  • 40 g drobno startego parmezanu
  • 100 ml mleka
  • po 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej i świeżo zmielonego pieprzu oraz szczypta soli

sos pomidorowo - paprykowy:

  • puszka pomidorów
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • szklanka passaty - czyli przeciśniętych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • bazylia 
  • odrobina cukru

Dodatkowo:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 świeże pomidory
  • 2 kulki mozarelli
  • ok 200 g makaronu - u mnie penne
  • masło

Posypka:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Pracę rozpocząć od przygotowania sosu pomidorowo - paprykowego /można to nawet zrobić dzień wcześniej/. Na oliwie podgrzać pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać czosnek. Ale uważać by nie przypalić. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut. Następnie dodać passatę, przecier pomidory oraz doprawić solą, pieprzem, cukrem i bazylią. Wszystko gotować przez kolejne 10 minut. Na innej patelni podsmażyć doprawioną solą i pieprzem pierś z kurczaka na oliwie. Kawałki kurczaka dodać do sosu.

Makaron gotować w osolonym wrzątku o 2 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu. Odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu. Makaron wraz z wodą włożyć z powrotem do garnka.

W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos serowy: do rondelka włożyć ser mascarpone oraz tarty parmezan. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż sery się roztopią. Dodać mleko i wymieszać na jednolity sos, podgrzewać na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól. Sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i wymieszać.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć gorący sos pomidorowo- paprykowy z kurczakiem. Na wierzch wyłożyć makaron z sosem, w środek powciskać kawałeczki mozzarelli. Położyć plasterki pomidora i posypać posypką, na wierzchu rozłożyć wiórki z masła. Wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut w 200 stopniach.

Smacznego! :)

piątek, 03 maja 2013
PIERŚ Z KURCZAKA PANIEROWANA Z PŁATKACH KUKURYDZIANYCH

Idealne na majówkę ale również na co dzień też się super sprawdzi :) Przyznam Wam, że to danie przerosło moje najśmielsze oczekiwania :) Od taka improwizacja własna. Danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, zdrowe a do tego ten smak...pycha! Dzięki marynowaniu w maślance kurczak jest dużo bardziej soczysty.

Najlepsze z dipem majonezowo - ketchupowym bądź czosnkowym podany z frytkami albo z mixem sałat i dowolnymi warzywkami. Moim zdaniem dużo lepszym rozwiązaniem jest upieczenie go niż smażenie w głębokim tłuszczu, ale wybór należy do Was. Polecam!

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka lub np indyka
  • maślanka
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • papryka w płatkach
  • sól
  • pieprz
  • moja nie zawodna przyprawa - marynata do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne
  • 2 garście płatków kukurydzianych - rozdrobnionych

Kurczaka pokroić w sporą kostkę. Zalać maślanką, doprawić solą, pieprzem, marynatą oraz słodką i ostką papryką. Odstawić do lodówki na parę godzin, a nawet całą noc. Płatki wymieszać z paprykami, płatkami papryki. Następnie odsączyć kurczaka z maślanki. Kurczaka obtoczyć w płatkach.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez około 30 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego! :)

wtorek, 12 marca 2013
MAKARON WŁOSKI Z SOSEM MIĘSNO - POMIDOROWYM

Po odnalezieniu w zakamarkach kuchennych tego oto makaronu propozycja na pyszny sos. Raz dwa i obiad bądź kolacja na ciepło gotowa. Do tego kieliszek wina i można szaleć ;) Przepis improwizacja własna.

Składniki:

  • dowolny makaron - u mnie 3 kolorowy włoski makaron
  • puszka pomidorów
  • 250 g mięsa mielonego - u mnie z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku słodka i ostra
  • cukier
  • papryka suszona w płatkach
  • pomidory suszone w płatkach
  • koncentrat pomidorowy 
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • parmezan

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Zeszklić. Dodać mięso mielone. Następnie puszkę pomidorów. Dusić pod przykryciem parę minut. Dodać przyprawy według własnych preferencji. Ja dałam ok łyżeczkę ziół, szczyptę cukru, 1/4 łyżeczki soli oraz trochę mniej pieprzu, papryk w proszku też mniej więcej tyle oraz po dwie łyżeczki papryki i pomidorów suszonych w płatkach oraz dwie spore łyżeczki koncentratu. Ale w sumie trzeba smakować i sprawdzać. Gdy odparuje trochę wody sos jest gotowy. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Sos wymieszać z makaronem. Całość posypać obficie parmezanem. Podawać ciepłe do spożycia.

Smacznego! :)

sobota, 23 lutego 2013
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Mówią by jeść rybę...no to posłusznie wykonuje zalecenia ;p oczywiście do znudzenia będzie to łosoś... czy kogoś to dziwi? Był już z ryżem, makaronem to teraz pora z towarzystwem ciasta francuskiego. Propozycja na obiad bądź kolacje na ciepło - szybko, prosto, pysznie. Przepis improwizacja własna.

Składniki dla 2 osób lub 1 bardzooo głodnej:

  • 300 g łososia
  • pół blatu ciasta francuskiego
  • pęczek koperku
  • 50 g serka mascarpone
  • 50 g serka śmietankowego np Piątnica
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • jajko
  • brokuły gotowane na parze bądź np mix sałat z pomidorkami cherry skropionymi oliwą 

Łososia umyć, osuszyć. Posolić, popieprzyć i pokroić sokiem z cytryny. Odstawić. Serki wymieszać, dodać posiekany koperek oraz doprawić solą i pierzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszać by wszystkie składniki się połączyły.

Blat ciasta francuskiego ponacinać z 2 stron na 1-centymetrowe paski o długości ok 5 cm. Na środek wyłożyć masę, Na to ułożyć łososia. Zawijać, zakładając na łososia na przemian paski raz z prawej strony, raz z lewej. wysmarować jajkiem.

   

Piec w 200 stopniach przez ok 30-40 minut. Podawać jak mówiłam z brokułami gotowanymi na parze bądź mixem sałat z pomidorkami.

Smacznego! :)

poniedziałek, 11 lutego 2013
PIERŚ Z KURCZAKA Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Tym razem propozycja na obiad. W sumie nic wykwintnego...to tylko pierś kurczaka zasmażana z dużą ilością kapusty kiszonej. Niby nic takiego a jednak bardzo smaczny pomysł. Do tego frytki czy ziemniaki i gotowe :) Inspiracją do tego dania był mój brat, który zaserwował kiedyś coś podobnego tyle, że z żeberkami.  Polecam!

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • koncentrat pomidorowy
  • frytki bądź ziemniaki do wyboru
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej

Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w małej kawałki. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać cebulę i również przesmażyć. Odstawić. Kapustę kiszoną przepłukać jeżeli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej. Wrzucić do garnka i zalać szklanką gorącej wody. Gotować 10-15 minut. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę. Gotować do miękkości. Gdy będzie miękka dodać mięso z cebulą. Doprawić majerankiem i koncentratem pomidorowym. Wszystko dobrze wymieszać i podgotować do połączenia smaków. Podawać z ziemniakami.

Smacznego! :)

niedziela, 20 stycznia 2013
RISOTTO Z GROSZKIEM

Wariacja w temacie klasycznego włoskiego dania. Tym razem w wersji z dodatkiem świeżego łososia ale również będzie pasowało np z kurczakiem. Danie jest bardzo dobre- nie tylko za zasługą smaku ale również pięknie kolorowego groszku. Słodycz groszku przełamana świeżo startym pieprzem bardzo dobrze smakuje. Danie jest bardzo pożywne.  Polecam! Inspiracja z bloga kuchennybajzel.

   

 Składniki:

  • 25g masła
  • 250g ryżu arborio
  • 1 większa cebula drobno posiekana
  • 100ml białego wytrawnego wina - ja nie dodałam
  • 750ml bulionu warzywnego bądź drobiowego
  • 120g mrożonego zielonego groszku
  • 50 g roszponki
  • 30g startego parmezanu
  • 2 świeże filety łososia
  • sól
  • pieprz
Groszek rozmrozić. Masło rozpuścić na dużej patelni. Dodać cebulę i zeszklić na małym ogniu około 5 minut. Dodać ryż, mieszać przez 1 minutę, aż ryż wchłonie masło. Następnie wlać gorącego bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie bulion dodać kolejną chochlę, wymieszać. Czynność tą powtarzać aż ryż będzie miękki. Z ostatnią chochlą dodać groszek oraz roszponkę. Na 2-3 minut przed końcem gotowania ryżu dodać do niego parmezan. Wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji risotta. Następnie przygotować łososia.
Łososia pozbawić skóry, doprawić solą, pieprzem. Smażyć na rozgrzanym maśle, na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Risotto przełożyć na talerze, na nie położyć łososia i podawać.
Smacznego! :)
wtorek, 01 stycznia 2013
BIGOS Z KWAŚNEJ KAPUSTY

Bigos jest jednym z dań, które gości na naszym świątecznym stole, gotowany jest przez parę dni po parę godzin aby powoli zyskiwał smaki i aromaty. Zazwyczaj robi się u nas hurtowe ilości by później za jakiś czas po światach móc jeszcze delektować się jego wybornym smakiem i aromatem. Przepis według receptury mojej Mamy, ale proporcje i rodzaje mięs oraz kapusty można dobrać samemu, według uznania. Wiadomo, że im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy. Mi najlepiej smakuje z kromką chleba z masłem ale również ziemniaki będą pasowały. Polecam!

Składniki:

  • 3 kg kiszonej kapusty*
  • 3 kg świeżej kapusty
  • 40 dag śliwek suszonych
  • 40 dag suszonych grzybków
  • 60 dag schabu
  • 60 dag karczku
  • 40 dag boczku
  • 70 dag dowolnej kiełbasy - ja dałam z 3 rodzaje podwawelskiej, śląskiej i wierzejowskiej - każdej po trochu
  • parę ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • parę ziarenek jałowca
  • ok 0,5 l czerwonego wytrawnego wina do smaku
  • duży słoik koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

* jeżeli kapusta kiszona jest zbyt kwaśna należy ją opłukać. Ja jednak tego nie robiłam.

Dzień przed robieniem bigosu należy namoczyć w jednym garnuszku śliwki, w drugim przemyte grzyby. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości. Odlać wodę z śliwek. Teraz przechodzimy do obrobienia kapusty. W jednym dużym garnku kapustę kiszoną zalać wrząca wodą i gotować. W drugim również dużym kapustę świeżą poszatkować i również zalać wrząca wodą i gotujemy do miękkości.

 

Po ugotowaniu kapust połączyć je ze sobą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, śliwki,  grzyby, które należy posiekać na mniejsze kawałki i też wrzucić do bigosu, wlać również wywar z grzybów. Mięsa surowe obrumienić na tłuszczu i wrzucić do kapusty, potem gdy mięso będzie już miękkie wyjąć i pokroić w nieduża kostkę tak samo boczek.  Dodać koncentrat pomidorowy, czerwonego wytrawnego wina i innych przypraw.

Tak jak wspominałam wcześniej bigos należy robić kilka dni. Robota jest tylko w pierwszym dniu, a potem tylko zamrażanie i odmrażanie na przemian i mieszanie non stop przy odgrzewaniu. Smak bigosu z dnia na dzień robi się coraz smaczniejszy. Bigos dojrzewa stopniowo i im dłużej jest odgrzewany i kolejno zamrażany, tym lepszy. Pod koniec, trzeba spróbować smak i doprawić, może jeszcze dolać kwasu, dosolić, dodać pieprzu i czy czerwonego wytrawnego wina, wszystko wedle własnego smaku. 

Smacznego! :)

poniedziałek, 10 grudnia 2012
KURCZAK W WARZYWACH

A teraz po kilku propozycjach na słodkości coś wytrawnego. Otóż kurczak marynowany w maślance z duużą ilością kolorowych warzyw. Maślanka sprawia, że mięso jest soczyste i miękkie. Do tego świeżo pieczony chlebek i obiad jak ta lala :)

Składniki:

  • 12 pałek kurczaka - ja obrałam ze skóry
  • maślanka
  • 3 papryki każdego koloru
  • 2 pomidory
  • 250 g pieczarek
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • przyprawa złocista do kurczaka
  • słodka papryka
  • marynata do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn

Kurczaka posolić, popieprzyć, natrzeć papryką, przyprawą złocistą oraz marynatą. Zalać maślanką i odstawić na parę h, a nawet najlepiej całą noc. Następnego dnia wszystkie warzywa pokroić, wyłożyć na papier do pieczenia, doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem i papryką. Między warzywa ułożyć kurczaka. Przykryć folią aluminiową i piec ok 50 minut w 190 stopniach, aż warzywa i kurczak będą miękkie.

Smacznego! :)

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi