środa, 27 lutego 2013
MUFFINKI CYTRYNOWE

Ostatnio dostałam piękną, silikonową formę na muffinki w kształcie różyczek. Dziękuje! :) Musiałam jak szybciej coś w niej upiec ;) Na blogu moje wypieki znalazłam te muffinki o smaku cytrynowym. Za ich wyborem przekonało mnie to, że po pierwsze były pieczone w tej samej formie, a po drugie byłam ciekawa ich smaku, pomimo, że za smakiem cytrynowym w ciastach nie przepadam / chociaż stwierdzam, że coraz bardziej się przekonuję, o czym pisałam kiedyś już wcześniej /. Muszę przyznać, że po przeczytaniu komentarzy bałam się, że wyjdą małe zakalce ale na szczęście wyszły idealne....małe, urocze różyczki, których konsystencja przypomina babkę piaskową. Do tego ten zapach noszący się przy ich pieczeniu jest po prostu cudowny. :) Polecam!

Składniki na 8 takich różyczek:

Miska I

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Miska II

  • 3/4 szklanki drobnego cukru (dałam mniej)
  • 60 g masła, miękkiego
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 90 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny + otarta skórka z 2 cytryn

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce I. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem, aż będzie puszyste. Wbijać jajko po jednym. Do masy maślanej wsypywać na przemian suche składniki i wlewać maślankę. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny. Papilotki wypełniać do prawie pełna i piec w 180 stopniach przez ok 20 minut *. Studzić na kratce.

* ja piekłam mniej więcej 30 minut.

Smacznego :)

niedziela, 09 grudnia 2012
MUFFINKI Z DRAŻAMI KOKOSOWYMI

Draże do jedne z moich ulubionych małych słodkości, a najlepiej żeby były jeszcze koksowe :) Pewnego razu zupełnie kupiłam je od tak, w celu tradycyjnego skonsumowania. Ale od słowa do słowa koleżanka podsunęła mi pewną myśl. Otóż by zrobić muffinki z drażami :) I raz dwa znalazłam przepis. Znaleziony za stronie kuchennymraju.pl najbardziej mi przypadł do gustu. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Muffinki wyszły bardzo dobre, słodki smak koksa połączony z czekoladą zatopione w miękkim cieście to jest to :) Polecam!

     

Składniki:

  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 20 ml oleju
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 paczki draży kokosowych
  • 100 g dowolnej czekolady - u mnie mleczna i gorzka
  • wiórki kokosowe do oprószenia

Suche składniki tj. mąkę, cukier i proszek do pieczenia umieścić w jednej misce – wymieszać.
W drugiej wymieszać jajka, olej, jogurt naturalny i ekstrakt waniliowy. Mokre składniki przelać do suchych i szybko wymieszać. Naście sztuk draży zostawić do dekoracji resztę dodać do masy oraz czekoladę. Tak przygotowaną masę nakładać do formy muffinkowej (3/4 wysokości). Na wiech wyłożyć draże oraz posypać odrobiną wiórek koksowych. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 20 minut (do suchej wykałaczki). Po tym czasie muffinki wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Smacznego! :)

niedziela, 09 września 2012
MUFFINKI Z MIGDAŁAMI, ŻURAWINĄ I BIALĄ CZEKOLADĄ

Ten rodzaj wypieków lubię  z wielu powodów...nie dość, że są bardzo proste w przygotowaniu, zajmują nie wiele czasu a do tego zawsze wychodzą. Dziwie się, że dawno nie robiłam tych małych łakoci. Zatem trzeba to nadrobić :) Te muffinki są bardzo dobre - maślane, mięciutkie...całość dopieszczona migdałami, żurawiną i i białą czekoladą...mmm ;)  Przepis z bloga Moje pasje. 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 375 ml mleka 
  • 160 g stopionego masła
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 375 g mąki
  • dwie garście suszonej żurawiny
  • 200 g posiekanej białej czekolady
  • dwie garście płatków migdałowych bądź rozdrobnionych migdałów
Suche składniki + 3/4 posiekanej białej czekolady, żurawinę oraz połowę migdałów dokładnie wymieszać. Jajka, mleko i skórkę cytrynową dokładnie roztrzepać, dodać rozpuszczone masło. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników żeby ciasto nie było gumowate! Ciasto nakładać do wyłożonej papilotkami formy do wysokości 3/4 posypać pozostałą czekoladą oraz migdałami. Piec ok 20-25 min w 190 stopniach.
Smacznego :)
wtorek, 15 maja 2012
MUFFINKI Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Bardzo smaczne, lekkie babeczki z malinami i białą czekoladą – jedne z lepszych muffinek jakie robiłam i jadłam, a do tego jakie szybkie w przygotowaniu –  jak na muffinki przystało :) Przepis z Moichwypieków.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej razowe
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szklanka malin / mogą być zarówno świeże jak i mrożone /
  • 100 g białej czekolady, pokrojonej w kostkę
  • Patki migdałowe do posypania na wierzch

Jak zwykle przy tego typu wypiekach sprawa jest prosta. W jednym naczyniu mieszamy składniki mokre, w innym suche. Połączyć, dodać maliny oraz czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć w nie masę do ¾ wysokości. Na wierzch posypać płatki migdałowe. Piec ok. 20-25 min w temperaturze 190ºC.

Smacznego :)

 



wtorek, 20 marca 2012
MUFFINKI KORZENNE Z ORZECHOWĄ POSYPKĄ

Kolejny wykopany przez przypadek przepis ;) ajtt ale braki, wstyd ;) ale lepiej późno niż później :] Do zrobienia tych muffinek przekonały mnie rekomendacje Dorotki z Moich wypieków. Owszem są dobre, jedne z zdrowszych muffinek, które robiłam, ale szczerze mówiąc wcale nie powalił mnie ich smak, mimo, że lubię korzenne smaki i jabłka. Mimo to, na pewno znajdą swoich zwolenników, jestem o tym przekonana :) Przepis z Moich Wypieków z pewnymi modyfikacjami. 

Składniki na 15 muffinek:

  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • po 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczone
  • łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki maślanki
  • ok 50 g roztopionego masła
  • jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • garść orzechów włoskich - rozdrobnionych
  • kilka łyżek cukru brązowego

Tradycyjnie jak to w przypadku muffinek w jednym naczyniu mieszamy składniki sypkie, w innym płynne. Połączyć ze sobą zawartość dwóch misek, dodając na końcu jabłka. Niemal całe foremki wypełnić ciastem, po czym na wierzch posypać orzechami i cukrem.

Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Smacznego! :)

niedziela, 12 lutego 2012
CIASTO CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI W FORMIE MUFFINEK

Ogólnie rzec mówiąc nie przepadam za cytrusowymi ciastami, jednak jak zobaczyłam ten przepis na blogu MakeCookingEasier korciło mnie, żeby wypróbować jak będzie smakowało..tak szczerze to chyba za sprawą tych migdałów i białej czekolady :) Co więcej pod wpływem zauroczenia polewą z poprzedniego przepisu na ciasto marchewkowe musiałam ją ponownie wykorzystać a więc i tutaj zagościła :) Jak się okazało to był strzał w dziesiątkę - połączenie tej polewy z kwaskowatym ciastem cytrynowym to bardzo fajne połączenie :) A jeszcze jak zrobiłam je w formie takich malutkich łakoci to jak to może nie smakować? ;) 

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 220 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 60 g mąki tortowej
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn

Masło z cukrem ucieramy na białą masę. Ucierając dodajemy jajka, mielone migdały oraz mąkę. Następnie dolewamy sok z wyciśniętych cytryn, startą skórkę oraz drobno posiekaną białą czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przekładamy do formy bądź jak ja do foremek na muffinki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu z termoobiegiem przez ok 20-25 min do suchego patyczka.

Smacznego! :)

poniedziałek, 31 stycznia 2011
MUFFINKI Z NUTELLĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI

Pech chciał, że od dzisiaj jestem na tygodniowym zwolnieniu lekarskim i muszę leżeć w łóżeczku więc to chyba znak, że trzeba nadrobić zaległości w czytaniu, filmach no i oczywiście w blogowaniu. ;) Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ;) W miarę możliwości będę umieszczać zaległe przepisy, a trochę ich się nazbierało....ale ciii...przejdźmy do rzeczy...

Na pierwszy rzut idą MUFFFINKI :):):) miałam spore ilości nutelli więc trzeba ją jakoś złużyć a nie tylko wcinać z paluszkami (zresztą bardzo polecam taki sposób...mmm) :)

Samo ciasto smakuje mniej więcej jak babka i gdyby nie nutella i orzechy to szczerze powiedziawszy nie byłoby w nich nic nadzwyczajnego. Ale mimo wszystko ostatnimi czasy to mój hicior wśród muffinek :) są po prostu pyszne z tymi dodatkami :) jeżeli coś ma w składzie nutelle to nie może być inaczej :) do tego zmodyfikowałam troszkę przepis Dorotuś i dodałam właśnie rozdrobnione orzechy laskowe, co by dopełnić głębie smaku i dużo więcej nutelli i mmm... to jest to ;) Szczerze i mocno polecam!!

Składniki:

  • 140 gram miękkiego masła
  • ok pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • duużo nutelli ;)
  • ok 100 g orzechów laskowych - rozdrobnionych

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło ucierać mikserem z cukrem. Dodać ekstrakt a następnie po jednym jajku ciągle miksując.  Dodać mąkę. Wszystko ze sobą dobrze zmiksować. Ja robiłam tak, że do każdej papilotki wkładałam trochę ciasta, potem nutelli, orzechów, ponownie ciasto i nutelle i orzechy. Piec ok 25 min w 170 stopniach, do suchego patyczka.

Smacznego! :)

piątek, 21 maja 2010
MUFFINKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I SNIKERSAMI

Moja siostra wybiera się do znajomych więc postanowiłyśmy coś zrobić na ząbek ;p I znalazłam ten przepis na muffiny ;) Kiedyś pochłaniałam snikersy jak szalona, ale od pare dobrych lat trzymam się od nich z daleka, nie czuje potrzeby by je zjeść (uff i dobrze ;P) Ale jak zobaczyłam ten przepis byłam ciekawa tego jak mogą smakować w takiej postaci. I stąd ten przepis ;) Co prawda, smakiem mnie nie powaliły, ale warto spróbować dla urozmaicenia muffinkowych wypieków :) Przepis znajduje się w książce Nigelli - "How to be a domestic goddess".

Składniki na 20 mniejszych muffinek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 175 ml mleka
  • 160 g masła orzechowego (typu 'crunchy')
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g batoników Snikers

Suche składniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać dokładnie ze sobą. Na końcu dodać masło orzechowe i wymieszać do otrzymania struktury kruszonki. Następnie mokre składniki. Masło rozpuścić, dodać mleko i jajko. Połączyć ze sobą w/w składniki. Na koniec dodać pokrojone Snikersy.

Do foremek wkładamy ciasto. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.


Smacznego :)

czwartek, 25 marca 2010
CZEKOLADOWE MUFFINKI

Kolejny przepis na fajne muffinki. Tym razem coś dla miłośników czekoladowych wypieków. Po prostu kakaowe muffinki z różnymi rodzajami czekolady. Bardzo pyszne, wilgotne, nie za słodkie – w sam raz. A co najważniejsze, to robi je się bardzooo szybko i są mało skomplikowane w wykonaniu. Przepis pochodzi z "Feast" Nigelli.

Składniki na 25 muffinek:

  • 250 g mąki
  • 90 ml (1/3 szklanki) oleju
  • Szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g cukru
  • Ok. 150 g (można śmiało więcej ;) ) posiekanej czekolady – kto jaką lubi – można zarówno deserową, gorzką, mleczną, białą…

W jednym naczyniu połączyć ze sobą wszystkie mokre składniki, w innym suche. Następnie połączyć je ze sobą – wlewając mokre do suchych. Wymieszać wszystko mikserem lub ręcznie. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto na około ¾ ich wysokości. Dodatkowo można na wierzch każdej muffinki rzucić troszkę czekolady. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C.

Smacznego! :)

środa, 24 marca 2010
MUFFINKI Z KOKOSEM I ŻURAWINĄ

Przepis na pyszne muffinki, ze zdrową suszoną żurawiną, którą po prostu uwielbiam :) Połączenie żurawiny z białą czekoladą i wiórkami sprawia, że mają ciekawy posmak. Polecam! :) Przepis pochodzi z książeczki wydanej przez Gazetę Wyborczą – BABECZKI :)


Składniki:

  • 125 g białej czekolady, połamanej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 2 duże jajka
  • 100 g cukru
  • 250 ml (szklanka) mleka
  • 90 ml (1/3 szklanki ) oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Rozpocząć od rozpuszczenia czekolady z mlekiem na parze( w naczyniu ustawionym nad innym, większym z gotującą się wodą). Zdjąć z ognia. Przesiać mąkę do miski, wsypać proszek do pieczenia i sól. Dodać żurawinę i wiórki, wymieszać. Następnie w oddzielnym naczyniu mikserem ubić jajka, cukier i olej. Stopniowo dodawać suche składniki i stopioną czekoladę, aż masa będzie gładka i kremowa. Wykładać ciasto do foremek na około ¾ wysokości. Piec w 180 °C, około 20 min, tak by ciasto wyrosło, ale pozostało elastyczne, nieprzesuszone.

Smacznego! :)

O autorze
Tagi