wtorek, 17 września 2013
TARTA Z PIECZARKAMI, KIEŁBASĄ I CEBULĄ

Skoro była tarta na słodko, to teraz dla odmiany wytrawna. Jak zwykle bardzo prosta w przygotowaniu. Nic więcej nie mówię, tylko dzielę się z Wami przepisem. Polecam!

Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • ewentualnie łyżka wody

Farsz

  • 200 g pieczarek
  • 2 większe cebule pokrojone w kostkę
  • 300 g kiełbasy - dowolnej u mnie śląska z podwawelską

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietanki np 12 %
  • 200 g sera - u mnie pół na pół mozarella z żółtym serem 
  • 2 mniejsze jajka
  • sól
  • pieprz

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wyrobić szybko ciasto na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię przeźroczystą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Jedną część, niewykorzystaną można przechowywać parę dni w lodówce bądź do 3 miesięcy w zamrażarce. Wyjąć z lodówki połówkę ciasta i rozwałkować, wyłożyć nim formę na tarte. Spód podziurkować widelcem. Formę nakryć folią i wysypać na nią suchą fasolę, by podczas pieczenia spód nie urósł. Piec 15 minut z obciążeniem, i potem kolejne 10-15 bez, by spód się ze złocił. Odstawić do przestudzenia.

W między czasie przyszykować farsz: Cebulę zeszklić na oleju, dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę. Jak się przesmaży dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć do miękkości pieczarek. Odstawić do wystudzenia.

Śmietankę wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Na tartę wyłożyć farsz, zalać śmietanką z jajkami, na wierzch posypać obficie serem. Piec ok 40 minut w 190 stopniach.

Smacznego! :)

TARTA CZEKOLODOWA Z MASCARPONE I MALINAMI

Jak już kiedyś wspominałam uwielbiam tarty. Tym razem dla odmiany tarta czekoladowa z niezastąpionym serkiem mascarpone oraz owocami, u mnie z malinami. Powiem szczerze, że tarta wyszła wyśmienita. Polecam bardzo. Przepis na spód zaczerpnięty z Kwestii smaku.


    

Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:

Kruchy spód czekoladowy:

  • 225 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 140 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 opakowanie śmietan fix
  • 70g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, ostudzonej 
  • małe opakowanie cukru waniliowego

dodatkowo:

  • opakowanie malin

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, rozcierać palcami lub najlepiej miksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, wówczas dodać jajko oraz wodę i krótko zmiksować lub ręką połączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę/ im dłużej tym lepiej/. Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkować je i wyłożyć formę ciastem. Dno podziurkować widelcem. Ciasto nakryć folią aluminiową, wysypać obciążenie aby ciasto nie  urosło podczas pieczenia. Piec w 190 stopniach przez 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec kolejne 10-15 minut. Dobrze ostudzić. 

W czasie studzenia przygotować krem.

Ubić śmietankę, dodać do niej śmietan fix, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną czekoladę. Gdy śmietanka będzie ubita na sztywno dodać serek mascarpone. Wymieszać do połączenia składników.
Powstały krem wyłożyć na zimny spód tarty. Na wierzch wyłożyć maliny. Tartę schłodzić w lodówce lub od razu zajadać, tak jak my to zrobiliśmy :)

Smacznego! :)

sobota, 31 sierpnia 2013
ŁOSOŚ W CIEŚNIE FRANSUKIM Z SERKIEM I SZPINAKIEM

Bardzo lubię wszelkiej maści tarty, zarówno na słodko i na słono… między innymi za to, że z niczego można wyczarować naprawdę smaczne i pożywne danie. Tym razem klasyka kruche ciasto, łosoś, szpinak i serek mozarella i / lub pomidory. Efekt pyszny. Smacznie, zdrowo i nawet kolorowo :) Polecam!

Składniki:

Ciasto / na dwie takie foremki/

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • ewentualnie łyżka wody

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wyrobić szybko ciasto na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię przeźroczystą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Jedną część, niewykorzystaną można przechowywać parę dni w lodówce bądź do 3 miesięcy w zamrażarce. Wyjąć z lodówki połówkę ciasta i rozwałkować, wyłożyć nim formę na tarte. Spód podziurkować widelcem. Formę nakryć folią i wysypać na nią suchą fasolę, by podczas pieczenia spód nie urósł. Piec 15 minut z obciążeniem, i potem kolejne 10-15 bez, by spód się ze złocił. Odstawić do przestudzenia. 

Farsz:

  • łosoś: 200 g łososia posolić, popieprzyć, skropić cytryną, owinąć w folie aluminiową i piec w 190 stopniach przez  ok 20-25 minut. 
  • szpinak: na patelni wylać troszkę oliwy z oliwek, zeszklić na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Po chwili dodać 300 g mrożonego szpinaku /wcześniej lepiej go rozmrozić/, przesmażyć dobrze, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
  • mozarelle pokroić w plastry i / lub pomidory
  • 200 ml śmietanki 12% wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem

A teraz w obrazkach co po kolei robić:

   

   

 

Piec w 190 stopniach przez ok 30-40 złotych do ze złocenia wierzchu.

Smacznego! :)

sobota, 16 lutego 2013
TARTA Z ŁOSOSIEM

Bardzo pyszna tarta. Połączenie łososia i koperku czy może być niedobre? Dla mnie na pewno nie ;] Tartę zrobiłam na cieście drożdżowym z mąką orkiszową z przepisu z strony wrzacakuchnia. Ciasto jest dobre ale przyznam szczerze, że jednak to nie to. Zdecydowanie wole bardziej kruche ciasto.  Ale może ktoś ze chce spróbować więc podaję przepis.


Składniki

  • 250 mąka orkiszowa (mąka może by dowolna)
  • 1 szt jajko
  • 100 masła
  • 100 ml mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant- ja dałam ok 15 g świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli

Drożdże wrzucamy do letniego mleka. Odstawić na chwilę. Siekamy mąkę z masłem. Robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko i wlewamy drożdże. Dodajemy sól. Wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy na chwilę przykryte ściereczką. Proponuję podpiec w 190 stopniach ok.15- 20 min, najpierw z 10 minut z obciążeniem zaś kolejne 10 minut już bez.  W międzyczasie przyszykować farsz.

na farsz:

  • 200 g łososia
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • 125 g mleka
  • 125 g śmietanki 12%
  • sól
  • pieprz
  • parę łyżeczek serka
  • 2-3 łyżki parmezanu 
  • parę kropel cytryny

Łososia pokroić na małą kostkę. Posolić i popieprzyć. Odstawić. Mleko wymieszać z śmietanką oraz jajkami. Dodać pokrojony koperek. Doprawić solą i pieprzem oraz paroma kroplami cytryny. 

Na podpieczony spód wyłożyć łososia. Między kawałkami łososia poukładać serek. Wszystko zalać powstałą masą. Na wierzch wysypać parmezan. Piec 40 minut w 190 stopniach, aż masę zgęstnieje.

Smacznego! :)

sobota, 03 listopada 2012
TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SERKIEM MASCARPONE, MALINAMI I MIGDAŁAMI

Kolejna tarta bardzo szybka w przygotowania …tym razem na słodko :) Wystarczy kupić ciasto francuskie, podpiec wymieszać wszystkie składniki nadzienia, posypać malinami i migdałami, zapiec ponownie oprószyć cukrem pudrem i pyszny deser gotowy :) Zachęcam do zrobienia! Przepis z Moich wypieków.

 

Składniki:

  • 375 g francuskiego ciasta – 1 płat, w temperaturze pokojowej  *
  • 300 g serka kremowego typu philadelphia – ja użyłam mascarpone
  • 1 małe jajko
  • 5,5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki zmielonych migdałów
  • Kubek malin
  • Płatki migdałowe do posypania
  • Ekstrakt z migdałów, do smaku **
  • Jajko rozkłócone z łyżką mleka, do wysmarowania brzegów ciasta
  • Odrobina mąki do podsypania

*ja miałam płat 275 g i wielkość też była ok

**ja nie dodałam

Blat oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie. Brzegi ciasta wysmarować jajkiem z mlekiem. Założyć na ciasto w taki sposób by powstała wyższa krawędź o szerokości około 1,5 cm. Ponownie wysmarować jajkiem z mlekiem. Wnętrze ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiec do lekkiego zbrązowienia przez około 20 minut. / autorka pisze aby na surowe ciasto wyłożyć niedużą formę do pieczenia i obciążyć nią ciasto / Ja włożyłam bez obciążenia, gdy mi troszkę się wybrzuszyło to wtedy na chwilę położyłam blachę.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Serek, jajko, migdały, cukier wymieszać ze sobą. Masę przełożyć na podpieczone ciasto. Na masę wyłożyć maliny oraz wysypać płatki migdałowe.


Piec ponownie w 190 stopniach przez ok 20 minut. Gdy ciasto przestygnie oprószyć je cukrem pudrem.

 

Smacznego! :)

TARTA Z CUKINIĄ, POREM I PAPRYKĄ

Kolejny pyszny przepis z strony poezja-smaku.pl. Tym razem pyszna tarta z dużą ilością smacznych i kolorowych warzyw. Tarta może być zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej. Wszystko zależy na co mamy akurat ochotę :) Ja zrobiłam pół na pół, bo byłam ciekawa jak każda z nich smakuje ;] I polecam dwie wersje zarówno na ciepło jak i zimno.


Składniki na ciasto*:

  • 1 i ¾ szklanki mąki
  • 100 g mąki
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • Duża szczypta soli

*ciasto na blachę o średnicy 26 cm

Wszystkie składniki ciasta zanieść. Gdy powstanie jednolita masa, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min aby ciasto się trochę schłodziło. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na okrąg o wielkości trochę większej niż średnica foremki. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku w 190 stopniach przez około 8 minut.

Składniki na farsz:

  • 1duża cukinia
  • 1 mały por
  • 1 mała czerwona papryka
  • Pomidor – ja nie dawałam
  • 50 g szynki lub 100 g fety
  • 3 jajka
  • Garść tartego, żółtego sera
  • ¾ szklanki gęstej śmietany
  • ½ szklanki mleka
  • Świeży koperek i bazylia – ja użyłam suszonych
  • Sól
  • Pieprz
  • Pół łyżeczki ostrej papryki

Pora pokroić w plasterki. Wyłożyć na podpieczony spód. Następnie paprykę pokrojoną w kostkę. Kolejno w zależności od wersji ser fetę lub szynkę. Na koniec cukinię pokrojoną w cienkie plasterki. Ja je ułożyłam na około przy krawędziach formy. Przygotować masę. Jajka rozkłócić widelcem, dodać mleko i śmietanę. Dokładnie wymieszać dodając przyprawy. Masę wylać na ciasto z warzywami. Na wierzch wysypać żółty ser. Piec ok 35-40 minut w 190 stopniach.


Smacznego! :)

sobota, 01 września 2012
TARTA Z MALINAMI

Kolejny przepis na pyszną tartę. Tym razem na słodko...bardzo słodko :) Ale owoce świetnie niwelują słodycz i wszystko ładnie się ze sobą komponuje. Nie ma co więcej wychwalać, trzeba zrobić i już :) Zachęcam! ;] Przepis z Kwestii smaku. 

Składniki:

Na spód tarty: *

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

jeżeli tarta ma średnicę 24 cm to ciasta wystarczy na dwa spody

Na krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml mleka słodzonego zagęszczonego
  • 2 jajka

Dodatkowo

  • Maliny bądź inne owoce np. jagody czy borówka amerykańska

Formę na tarte wysmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Miksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, wtedy dodać jajko i ponownie zmiksować. Złączyć składniki w kulę. Włożyć ciasto do lodówki na min godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciastem wyłożyć formę, dno oraz boki, brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Podczas pieczenia ciasto okryć folią aluminiową i czymś obciążyć np. fasolą aby ciasto się nie uniosło. Piec z folią około 15 min, następnie usunąć folię z obciążeniem i piec na złoty kolor ok. 13 min. Wyjąć z piekarnika. Nastawić piekarnik na 180 stopni.

Krem – w misce zmiksować serek mascarpone z mlekiem i jajkami. Otrzymaną masę wylać na spód / masy może trochę zostać gdy mamy tarte o średnicy 24 cm / i wstawić do piekarnika. Piec około 20 min aż masa zastygnie. Po wyjęciu ułożyć owoce.

Smacznego! :)

wtorek, 15 maja 2012
TARTOLETKI Z OWOCAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM

Czy kogoś zdziwi kolejny przepis na małe tartoletki? :) Jak nie tarty wytrawne to te małe łakocie :P No ale cóż…jak mania to na całego :) Tym razem tartoletki z różnymi owocami / u mnie mrożone / w słodkim kremie śmietanowym. Pychaaaaa!

Składniki:

Ciasto:

  • 1 duże żółtko
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • szczypta soli

Przepis podany jest na tarte o średnicy 25 cm ale ja zrobiłam małe tartoletki oraz babeczki. Wyszło mi tyle co widać na poniższym zdjęciu - sporo prawda? :) 


Wszystkie składniki zagnieść szybko, schodzić w lodówce przez min 30 min. Ja tradycyjnie zaraz po zagnieceniu wykładam formy ciastem i dopiero wkładam do schłodzenia uprzednie nakłuć widelcem. Po schłodzeniu piec w temperaturze 190ºC przez 10- 15 minut. Do ze złocenia się ciasta.

Krem z kwaśnej śmietany:

  • 280 g kwaśnej śmietany – najlepiej 18 %
  • 2 duże jajka
  • Pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g cukru – po zrobieniu wiem, że jednak dla mnie trochę za słodkie więc następnym razem dam ok. 80 g
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • Szczypta soli

Wszystkie składniki na krem zmiksować do gładkości.


Na upieczony spód wyłożyć dowolne owoce – u mnie wiśnie, maliny, jagody.

Zalać każdą tartoletkę kremem.

Piec w temperaturze 190ºC przez ok. 15-20 minut żeby krem się ładnie zapiekł. Wyjąć, przestudzić, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem przed padaniem.

Smacznego :)

poniedziałek, 14 maja 2012
TARTA Z WARZYWAMI I KRUCZAKIEM

Jako, że miałam cukinie do zutylizowania poniżej przedstawiam dwa przepisy z nią w roli głównej. Pierwszy wytrawy, drugi na słodko :) Oba pyszne!  Ale zacznijmy od wytrawnego.

Cóż tu się dziwić, że ponownie tarta ale ostatnio najchętniej bym wypróbowywała różnego rodzaje tart, to i tym razem musiała również zagościć na stole :) W sumie tarta to czysta improwizacja i wariacja tego co akurat miałam w lodówce: cukinia, papryka, pomidory czyli dużo warzyw, kurczaczek oraz sos z serka koziego  czyli coś z pewnością posmakuje każdemu. Wszystko doprawione obficie ziołami prowansalskimi i obiadek gotowy :) Przepis na ciasto zaczerpnęłam z strony beawkuchni.com


Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki zimnej wody

Mąkę wysypać na blat, dodać sól, masło i zagniatać.

Następnie dodać wodę i połączyć w jednolitą masę. Ja zawsze od razy wykładam formę ciastem i wkładam do lodówki lub zamrażarki na minimum godzinę czasu. Ciasto w lodówce może leżakować do 3 dni, zaś w zamrażarce nawet kilka miesięcy. Po schłodzeniu ciasto nakłuć widelcem i upiec w 190 stopniach do uzyskania złotego koloru.

Farsz:

  • 1 większa cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • Pierś z kurczaka
  • 150 g sera koziego kremowego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 kulka mozarelli z zalewy – można więcej
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz

Ser kozi wymieszać z jogurtem, jajkami i doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Cukinię pokroić w 2-3 mm plastry, paprykę w kostkę – zalać paroma kroplami oliwy oraz dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Odstawić na chwilę. W między czasie pokroić pierś kurczaka w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Podsmażyć na oliwce. Po usmażeniu kurczaka, cukinię i paprykę również podsmażyć. Mozarellę pokroić w plastry.

Na upieczony spód wyłożyć usmażone warzywa, pokrojone w kostkę pomidory, pierś z kurczaka oraz ser mozarellę. Wszystko to zalać mieszanką jogurtowo- serową – jajeczną. Piec w 190 stopniach przez ok 30 min do zapieczenia wierzchu.

Smacznego! :)

wtorek, 08 maja 2012
TARTA Z KURCZAKIEM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ

W uprzedni weekend mogłam poszaleć w kuchni z powodu paru powodów ;) Zrobiłam zarówno słodkości jak i wytrawne potrawki ;) chociaż padałam, bo troszkę rzeczywiście było rzeczy / dodatkowo poza gotowaniem / do zrobienia to walczyłam dzielnie :) A oto efekty:

Na pierwszy rzut chce zaprezentować Wam tartę z pomidorkami i kurczakiem z pysznym, białym sosem z kwaśnej śmietany i mascarpone. Tarta jest po prostu pyszna, zachęcam do zrobienia :) Przepis z niezawodnej strony Kwestiasmaku.


Składniki:
Ciasto kruche*

  • 250 g pszennej mąki
  • 150 g masła, schłodzonego
  • Łyżka mleka / wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko


* przepis podany na dwie tarty o średnicy 24 cm gdyż ciężko by było podzielić jajko na pół ;) Drugą połówkę niewykorzystanego ciasta autorka mówi, że można przechowywać przez 7 dni lodówce oraz 3 miesiące w zamrażarce.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Mąkę przesiać na stolnicę usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagnieść ciasto, dodać łyżkę mleka / wody i połączyć ze sobą wszystkie składniki, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na min godzinę. Po tym czasie wyjąć jedną część, którą wykorzystamy do tarty i podsypując mąką rozwałkować ją na placek  na formę większą niż tarta, aby starczyło na brzegi. Formę wyłożyć ciastem. Ciasto podziurkować widelcem. / autorka radzi aby ciasto przykryć papierem do pieczenia albo folią aluminiową i wysypać na wierzch fasolą aby ciasto nie urosło podczas pieczenia – ja nie przykryłam i nie wyrosło mi tak bardzo / Piec do uzyskania złotego koloru – tak mniej więcej 20 min. Odstawić spód do ostudzenia.

Nadzienie:

  • 250 g sera mascarpone
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki pokrojonej w drobną kosteczkę cebuli
  • 1 surowe jajko + 1 żółtko
  • 1 szklanka liści bazylii, grubo posiekanych
  • 200 g piersi z kurczaka *
  • 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Suszona bazylia
  • Sól
  • Pieprz

*w oryginale były krewetki

Pierś z kurczaka pokroić w  kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Podsmażyć na patelni. Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oliwie, aż zmięknie. Wymieszać ją z serem mascarpone, śmietaną oraz jajkiem i żółtkiem. Doprawić solą i pieprzem. Masę wyłożyć na upieczony spód. Na wierzchu rozsypać bazylię, usmażonego kurczaka. Następnie pomidorki przecięciem do góry. Wszystko delikatnie wcisnąć w masę serową.

Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 min, aż masa się zetnie.

Po upieczeniu wyjąć i odczekać naście min przed krojeniem.

Smacznego! :)

 
1 , 2
O autorze
Tagi