niedziela, 02 czerwca 2013
CHLEB ORISZKOWO - ŻYTNIO - GRYCZANOWY NA ZAKWASIE

Nie ma co mówić, że taki domowy chleb jest o niebo lepszy niż taki kupny, bo oczywistych rzeczach podobno się nie mówi :)

Pyszny chleb na zakwasie - wilgotny, mięsisty bardzo podobny do poprzednich, z tych samych składników co poprzednie tylko w innych proporcjach a efekt również bardzo pyszny. Polecam do różnych wariacji :) Przepis z strony smakowitychleb.pl. Najlepiej smakuje z masłem gdy lekko ostygnie, ale zachowuje ¶wieżo¶ć nawet przez parę dni nawet do tygodni. 

Składniki:

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g m±ki orkiszowej*
  • 100 g m±ki gryczanej*
  • 100 g m±ki żytniej*
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie - po gar¶ci dowolnych dodatków - pestki :słonecznika, dyni, sezamu, można dodać rodzynki, żurawinę, ¶liwki itp.

W oryginale był tylko mix m±ki żytniej i orkiszowej / po 200 g /. Robiłam dwie wersje i dwie równie pyszne.

Sprawa jest naprawdę bardzo prosta. Należy w misce wymieszać wszystkie składniki na jednolit± konsystencje. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć szmatk± i odstawić na co najmniej 8 godziny w ciepłe miejsce by wyrósł / u mnie ok 10 godzin /.

Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, wstawić chleb i piec ok 40-50 minut. Po upieczeniu wyj±ć chleb z formy i studzić na kratce.

Smacznego! :)

21:43, kuchniakasi , Chleby
Link Dodaj komentarz »
CHLEB GRYCZANY NA DROŻDŻACH

I po lekkiej przerwie znów propozycja na chlebek. Tym razem gryczany na drożdżach...bezglutenowy. Wyszedł dobry chlebek, co prawda specyficzny w smaku jak przystało na m±kę gryczan±. Znajdzie na pewno swoich zwolenników jak i przeciwników ale warto spróbować...chociażby z ciekawo¶ci. :) Przepis zaczerpnięty z opakowania po m±ce gryczanej Melvit. 

   

 Składniki:

  • 50 g ¶wieżych drożdży
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 1 łyżka stołowa octu balsamico *
  • 0,6 l litra przegotowanej ciepłej wody
  • 400 g m±ki gryczanej
  • 100 g m±ki żytniej 
  • 100 g płatek owsianych
  • 100 g wyłuskanych pestek słonecznika
  • 100 g wyłuskanych pestek dyni
  • 100 g siemienia lnu

* ja nie dodałam gdyż nie miałam

M±ki, drożdże, sól i wodę umie¶cić w misce i wyrobić mikserem na ¶rednich obrotach / można w Thermomixie poz 4 przez 10 s/. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać parę minut / w Thermomixie 7 minut pozycja Interwał / Ciasto powinno być luĽne. Wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyro¶nięcia na około 15-20 minut. Piec 60 minut w temperaturze 185 stopni.

Smacznego! :)

20:18, kuchniakasi , Chleby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 13 maja 2013
CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIO - PSZENNY Z SŁONECZNIKIEM

Swego czasu ten chleb robili wszyscy ( no może prawie wszyscy ;) ) każdy z każdym dzielił się zaczynem i grono osób go piek±cych się powiększało. Ale nadszedł czas kiedy chlebek się przejadł...bo ile można go je¶ć...pomimo tylu walorów ;) Zatem na dłuższy czas chlebek został wykluczony z jadłospisu...ale aż pewnego dnia w pracy znów przyszło poruszenie i zaczęło się na nowo ;) Polecam bardzo, chlebek o niebo lepszy, zdrowszy niż ten kupny :) Zaczyn który się odkłada można wykorzystać również do innych modyfikacji. Polecam, przepis z zapisków Mojej Mamy.

Składniki na 2 bochenki:

  • 1 kg m±ki - może być orkiszowa, żytnia i pszenna - u mnie zazwyczaj 60 % żytniej i 40 % pszennej
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 l letniej wody
  • po 0,5 szklance ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnianego - w sumie dowolnych dodatków
  • zaczyn *

UWAGA!

po każdym wyrobieniu chleba należy odłożyć zaczyn na następny chlebek. taki zaczyn można przechowywać 2 tygodnie w lodówce - chociaż kiedy¶ trzymałam trochę dłużej i też mu się nic nie stało.

Wszystkie składniki dobrze ze sob± wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnych form wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch chlebów wygładzić, można sobie pomóc maczaj±c rękę w wodzie. Odstawić na 8 - 10 h do wyro¶nięcia, a najlepiej na cał± noc. Wierzch można wysypać ziarnami.

Następnie piec w 190 stopniach / z termoobiegiem / przez ok 70-80 minut. Najlepszy jeszcze lekko ciepły z masłem.

Smacznego! :)

20:54, kuchniakasi , Chleby
Link Dodaj komentarz »
CHLEBKI NAAN II
Na blogu umieszczałam już kiedy¶ przepis na te chlebki...jednak w tamtych mi czego¶ brakowało...zatem zrobiłam drugie podej¶cie i zaczęłam poszukiwania na idealne Chlebki Naan ;] i wydaje mi się, że chyba znalazłam :)...wszystkim bardzo smakowały...podałam z pieczonym kurczakiem w płatkach kukurydzianych i mnóstwem warzyw, które każdy mógł sobie wybrać na jakie miał wła¶nie ochotę :) Najlepsze oczywi¶cie na ciepło, wyjęte prosto z piekarnika :) Przepis zaczerpnięty z bloga Mojamalakuchnia.

   
Składniki na 6 chlebków:
  • 150ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 15g ¶wieżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duże jajko *
  • 150 ml ma¶lanki - może być jogurt **
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 450g zwykłej pszennej m±ki
  • dodatkowo - roztopione masło/oliwa do smarowania chlebków oraz dowolny dodatek do posypania np czarnuszka, gruboziarnista sól, sezam, mak, kminek, czosnek, dowolne zioła po prostu co kto lubi
* można zrobić z dodatkiem jaja lub bez.
** jeżeli kto¶ dodaje jajko to należy dodać 4 łyżki więcej ma¶lanki

Letnie mleko wlać do miski, wymieszać z łyżeczk± cukru i pokruszonymi drożdżami. Dobrze wymieszać, odstawić na ok 15 minut aby zaczęły pracować. M±kę przesiać do miski, dodaj±c sól i proszek do pieczenia. Dodać pozostały cukier, wyro¶nięty rozczyn, olej, jogurt/ma¶lankę i jajo. Wszystkie składniki wymieszać, aż się poł±cz±. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut (ciut mniej mikserem), aż będzie gładkie i l¶ni±ce. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub aż podwoi objęto¶ć (u mnie trwało to ponad godzinę).
Autorka pisze: "Je¶li macie kamień do pieczenia, zacznijcie jednocze¶nie nagrzewać piekarnik (z kamieniem w ¶rodku) do maksymalnej temperatury. W przypadku braku kamienia, wł±czcie piekarnik (też nastawiony na temp. maksymaln±) ok. 30 minut przed pieczeniem, z możliwie grub± blach± w ¶rodku, odwrócon± do góry dnem."
Wyro¶nięte ciasto odgazować, podzielić na 6 równych czę¶ci. Każd± czę¶ć rozwałkować na kształt kropli. Chlebki podlałam oliwk±, ale można również masłem.
Ja piekłam w 230 stopniach z termoobiegiem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10 minut. Autorka piekła w 275 C około 4 minuty. Chlebki maj± być zezłocone i napuszone. Zajadać jeszcze ciepłe z dodatkami.
Smacznego! :)
20:29, kuchniakasi , Chleby
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 lutego 2013
CHLEB NILSA 60/40

Kolejny przepis na chleb, tym razem pszenno - żytni. Bardzo dobry, miękki, w porównaniu z poprzednimi ma bardziej klej±cy mi±ższ. Najlepszy z masłem ;) Przepis tradycyjnie z moich wypieków. Polecam!

Składniki:*

  • 270 g żytniego zakwasu
  • 135 g żytniej m±ki razowej
  • 180 g m±ki pszennej
  • 200 g letniej wody
  • 2 g drożdży ¶wieżych - dałam 5 g
  • 9 g soli

* Autorka pisze, że jej ciasto wyszło bardzo luĽne, moje wręcz przeciwnie. Pewnie dlatego, że dodałam  zakwasu, który odkładam po upieczeniu I chleba, który jest trochę gęstszy niż typowy zakwas. Ale chlebek wyszedł bardzo dobry! Jednak jeżeli ciasto będzie zbyt luĽne to warto dodać m±ki pszennej - ok pół szklanki.

Wszystkie składniki wymieszać w misce i pozostawić na 45 minut, następnie złożyć ciasto i ponownie zostawić na 45 minut. Formę, w której będziemy piec chleb wysmarować masłem i wysypać otrębami. Ciasto przełożyć do blaszki. Pozostawić do wyro¶nięcia (około 1,5 - 2 h; ciasto ma prawie podwoić swoj± objęto¶ć). Na dno piekarnika postawić naczynie z wod±. Piec 50-60 minut w temperaturze 230 stopni.

Smacznego :)

19:40, kuchniakasi , Chleby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 stycznia 2013
CHLEB NA ZAKWASIE Z SIEMIENIEM LNIANYM I SŁONIECZNIKIEM

Id±c za ciosem tak udanego pierwszego wypieku na zakwasie postanowiłam zrobić kolejny chleb! Tym razem z duż± ilo¶ci± siemienia lnianego oraz słonecznika z przewag± m±ki orkiszowej. Chlebek również bardzo pyszny. Najlepszy lekko ciepły z spor± ilo¶ci± masła. Polecam! :] Przepis z Moichwypiekow.  

Składniki na 1 bochenek:

ziarno:

  • 35 g siemienia lnianego
  • 100 g wody

zaczyn:

  • 75 g m±ki pszennej
  • 90 g wody
  • 2 łyżki zakwasu

ciasto wła¶ciwe:

  • 130 g namoczonego siemienia lnianego
  • 170 g zaczynu
  • 380 g m±ki pszennej*
  • 40 g m±ki żytniej *
  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 60 g uprażonych ziaren słonecznika
  • 30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego
  • 175 g wody **
  • 1 łyżka soli ***

* ja dałam 200 g m±ki orkiszowej, 60 m±ki żytniej razowej, 100 zwykłej m±ki pszennej, 60 g m±ki pszennej pełnoziarnistej

** ja dodałam 70 g więcej

*** autorka poleca 3/4 łyżki

Dzień przed planowanym pieczeniem przygotować zaczyn. Czyli składniki zaczynu wymieszać ze sob± i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 h.

Siemię lniane zalać zimn± wod± i pozostawić do napęcznienia przykryte foli± również na co najmniej 12 h.

Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta wła¶ciwego. Dokładnie wymieszać, do 10 minut wyrabiania. Ewentualnie skorygować jeszcze ilo¶ć m±ki lub wody – ciasto powinno być ¶rednio ¶cisłe i jeszcze raz krótko zagnie¶ć. Ciasto odstawić na około 2-2,5 h w ciepłe miejsce. W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnie¶ć. W tym celu rozpłaszczyć kulę ciasta na blacie posypanym m±k± lekko uderzaj±c w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów. Następnie z każdej z czterech strony zawin±ć na szeroko¶ć ok. 1/3 płat ciasta do góry. Czynno¶ć powtórzyć w odstępach 50 minutowych.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.  Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny b±dĽ podłużny bochenek i umie¶cić delikatnie, zawinięciem do góry w naczyniu, w którym będziemy piec.

Czas wyrastania to kolejne 2-2,5 h w temperaturze ok 25 stopni. Im chłodnej tym dłużej powinno wyrastać. 

Piec około 40 – 45 minut w temperaturze 220ºC.

Smacznego :)

07:07, kuchniakasi , Chleby
Link Dodaj komentarz »
CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIO - PSZENNO - ORKISZOWY Z ZIARNAMI

O tym jak wiele zalet posiada domowy chleb można mówić i mówić... ja jednak nie będę zbyt długo się nad tym rozprawiać a od razu przedstawię Wam przepis na super chleb na zakwasie. Do tej pory robiłam tylko na samych drożdżach, bo nie odważyłam się jeszcze zrobić sama zaczynu ale dzięki uprzejmo¶ci Basi - koleżanki z pracy, ale już nadrabiam :) Zatem rozpoczynam przygodę z chlebami na zakwasie. Pierwszy z nich to chleb z mixem 3 m±k - żytniej, pszennej oraz orkiszowej i dużej ilo¶ci różnych nasion. Bardzo polecam!

Składniki:

ZACZYN

  • zakwas
  • szklanka m±ki żytniej
  • 1 szklanki letniej wody

CIASTO

  • 1 kg mixu m±k / pszenna, żytnia, orkiszowa /
  • 3 szklanki wody+ ewentualnie 0,5 szklanki je¶li ciasto jest zbyt gęste
  • 3 łyżeczki soli
  • 25 g ¶wieżych drożdży rozpuszczonych w odrobienie letniej wody
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki otr±b – ja dałam żytnich
  • Ok szklankę różnych ziaren – ja dałam po pół słonecznika i dyni, można sezam, czarnuszkę itp.
  • Parę suszonych ¶liwek lub suszonych moreli *

*opcjonalnie

Do zaczynu, który otrzymali¶my od kogo¶ dodać szklankę m±ki żytniej razowej i szklankę wody / letniej /. Wymieszać dokładnie i odstawić na kilka godzin / najlepiej na cał± noc/.

Po tym czasie do dużej miski przełożyć zaczyn, wsypać kilogram m±ki, dodać 3 łyżeczki soli, 3 szklanki zimnej wody, drożdże,  otręby, siemię lniane oraz ziarna. Wszystko dobrze wymieszać. Odłożyć trochę ciasta na następny zaczyn. Ciasto wyłożyć do form wyłożonych papierem do pieczenia b±dĽ wysmarowanych masłem lub smalcem. Ciasto wygładzić za pomoc± ręki. Można sobie pomóc maczaj±c rękę w odrobinie wody. Odstawić do wyro¶nięci na co najmniej 2 godziny / u mnie ponad 3h /. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni z termo obiegiem przez godzinę. Po upieczeniu, wyj±ć z blaszki i wysmarować wierzch oraz boki wod±.

Smacznego! :)

07:06, kuchniakasi , Chleby
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 lutego 2012
CHLEB ORKISZOWY NA DROŻDZACH

Na koniec weekendowych zabaw w kuchni propozycja na zdrowiutki i bardzo prosty w przygotowaniu chlebek orkiszowy. O jego zdrowotnych walorach można mówić i mówić :) "Dobrze wpływa na krew, ułatwia trawienie, wzmacnia odporno¶ć, pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi, spowalnia procesy starzenia..." <-- cytat z Wikipedii. Kupny chleb w ogóle nie ma szans z własnoręcznie zrobionym ;] Zachęcam, bo naprawdę warto!!

Składniki na jeden większy bochenek:

  • 600 g m±ki orkiszowej
  • 10 g ¶wieżych drożdży / można użyć suchych drożdży - wtedy połowę mniej /
  • 1,5 łyżki oleju b±dĽ oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 450 ml ciepłej wody
  • dowolne nasiona do posypania - u mnie słonecznik

* Moja forma wielko¶ci 27 x 14 cm - mierzona u góry. 

Formę wysmarować masłem b±dĽ olejem. Wysypać bułk± tart± - ja na dno formy wysypałam również słonecznik.

M±kę wsypać do miski, dodać sól, drożdże. W ¶rodku zrobić dołek, dodać wodę, miód, olej. Ciasto wyrabiać aż będzie ładnie odchodziło od r±k - około 5-10 min. Masę wyłożyć do formy, mniej więcej do połowy formy. Przykryć i pozostawić na około 1- 1,5 h do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu. Przed samym włożeniem do piekarnika wysmarować mlekiem i posypać nasionami. Piec 45 min w nagrzanym do 200 stopniu piekarniku. Studzić na kratcce.

Smacznego! :)

niedziela, 20 listopada 2011
CHLEBEK Z CHRUPIˇCˇ SKÓRKˇ

W ten weekend wzięło mnie co¶ na wypieki. Zaczęłam od ma¶lanek z kruszonk±, potem bułeczki codzienne z serkiem wiejskim (przepisy na nie podawałam już wcze¶niej) a skończywszy na tym fajnym chlebku :) Jak tylko go zobaczyłam wiedziałam, że prędzej czy póĽniej go zrobię. W sumie roboty z nim jest naprawdę nie wiele, tylko pieczenie go jest troszkę rozci±gnięte w czasie.  Pomysł zaczerpnęłam z strony KWESTIA SMAKU. Autorka poleca chlebek z różnego typu dodatkami np. serem żółtym, oliwkami czy pomidorami suszonymi...ja jednak skusiłam się na klasyczn± wersje... i nie żałuje :) Na pewno chlebek jeszcze nie raz zago¶ci w moim menu ;)

Składniki:

• 400 g m±ki pszennej
• 1 łyżeczka soli

• 1/4 łyżeczki suchych drożdży lub 5 g ¶wieżych drożdży
• ¶wieżo zmielony czarny pieprz
• 300 g chłodnej wody
dodatkowo:

• otręby lub m±ka do obsypania chleba

Na pocz±tku należy przesiać m±kę do miski, następnie pokruszyć drożdże, dodać sól, pieprz. Wszystko ze sob± wymieszać. Dodać wodę i wszystkie składniki mieszać składniki przez 30 sekund. Nie należy się martwić, że ciasto będzie klej±ce..to  normalne. Przykryć je foli± i odstawić w ciepłe miejsce na 12-14 godzin do wyro¶nięcia...najlepiej na noc. Po tym czasie blat kuchenny oprószyć m±k± i wyłożyć ciasto z miski, uformować kulę. Następnie czyst± ¶ciereczkę kuchenn± również oprószyć m±k± i przełożyć na ni± ciasto ł±czeniem do dołu. Ciasto okryć ¶ciereczk±. Ciasto znów pozostawić do wyro¶nięcia tym razem na 1-2 godziny. Piekarnik nagrzać do 240 stopni i wstawić do niego przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny. Ja piekłam w naczyniu szklanym żaroodpornym i również się sprawdził. Następnie gdy piekarnik się już nagrzeje, ostrożnie trzeba wyj±ć z niego naczynie i umie¶cić w nim ciasto. Piec przez 30 min pod przykryciem. Następnie zdj±ć pokrywę i piec jeszcze ok 20-25 min. Gdy chlebek będzie się za bardzo rumienił można go przykryć foli± aluminiow±. Po upieczeniu wyci±gn±ć chlebek z naczynia i studzić na kratce. 

Smacznego! :)

O autorze
Tagi