czwartek, 15 sierpnia 2013
SMOOTHIE ANANSOWE Z MANGO

Oj dawno mnie nie było… totalne zaniedbanie bloga… ale wstyd, ale niestety brak czasu nie pozwalał na bieżąco umieszczać przepisów. Ale już nadrabiam zaległości, bo jest parę przepisów wartych podzielenia się.

Na pierwszy rzut zdrowe, pyszne... ba naprawdę pyszneee smoothie, a do tego gotowe w mgnieniu oka. W sam raz na lato, gdy temperatura wzrasta :) Mango i ananas fenomenalne połączenie.  A do tego jogurt i dużo lodu i smoothie gotowe. Radzę długo się nie zastanawiać i od razu zrobić, na pewno nie pożałujcie. The best!! Przepis z moich wypieków. 

   

Składniki na 3 porcje:

  • pół ananasa, pokrojonego w kostkę
  • jedno zamrożone mango, pokrojone w kostkę
  • pół szklanki dowolnego soku jabłkowego, ananasowego, pomarańczowego itp bądź po prostu wody
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • miód w zależności od upodobań smakowych
  • kilka kostek lodu

W naczyniu miksującym umieścić wszystkie składniki i zmiksować. Gdy wszystkie składniki się wymieszają, przelać do szklaneczek i od razu podawać.

Smacznego! :)

poniedziałek, 03 czerwca 2013
MALUTKIE BEZY

To jeszcze przepis na malutkie bezy. Musze przyznać, że zrobienie bez to czasem nie lada wyczyn. Są strasznie kapryśne, nawet jak by się robiło jota w jotę jak nakazuje przepis a i tak zawsze coś może popsuć nam plany...a to piekarnik piekarnikowi nie równy, a to jajka ciut większe czy mniejsze, a to jeszcze coś innego. Ja robiłam je dwukrotnie i nie byłam w pełni zadowolona z efektów/ pewnie bym próbowała dalej ale niestety czasu zabrakło;) / ale cytuję Wam przepis z Moichwypieków.  / przepraszam ale tylko mam zdjęcia przed pieczeniem i  tyle co się uchowało na Torciku Wiosennym z poprzedniego przepisu. /

 

Składniki na bezy:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • świeżo wyciśnięty sok z niedużej cytryny
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Białka ubić na bardzo sztywno mikserem na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne. Partiami, po jednej łyżce /koniecznie!/ dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać skrobię, ubijając. Następnie stopniowo wlewać sok z cytryny, ubijając. Masa powinna nie być płynna i lejąca tylko zachowywać swój kształt. Wtedy wiemy, że wyjdą nam kształty bez takie na jakie mamy ochotę. Masę bezową nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę bezy. Zostawiać między nimi nieduże odstępy - trochę urosną. Piec około 70 - 80 minut w temperaturze 120ºC.

Opis moich 2 podejść / ale na tym na pewno nie koniec... ciąg dalszy nastąpi ... ;)/ 

Za pierwszym razem kształt mi się ładnie zachował /jak widać na zdjęciach/ ale w podanej wyżej temperaturze podczas pieczenia lekko się zbrązowiały, oczywiście nie ujmując im w smaku.../zresztą raz dwa i znikły w niewyjaśnionych okolicznościach, chociaż mam pewne podejrzenia, gdyż dużo osób w tym czasie plątało się po kuchni ;)/ .

Jako, że nie komponowały się należycie z moją wizją tortu / i oczywiście dlatego, że nagle znikły/ było drugie podejście.

Za drugim razem również robiłam tak jak wcześniej / jak mi się wydawało / i klops!! tym razem po wyłożeniu ich z szprycy nagle zaczęły się rozjeżdżać, nie wspominając już co się działo podczas pieczenia ;) Kształtem nie przypominało to co planowałam ale za to wyszły ładne, zgrabne kółeczka i ...co najważniejsze były bialutkie jak śnieg! :)

Oto co powstało:


A samej metodzie nie zmieniłam nic, jedynie zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni i wydłużyłam czas pieczenia do około 2 h.

ŻYCZĘ WYTRWAŁOŚCI :)

Smacznego! :)

TORCIK WIOSENNY

U mnie w rodzinie raczej mało kto lubi typowe torty...pełne maślanej masy, lukry itp..brrr aż mną wzdryga na samą myśl. ;) Za to lubimy lekkie, mało słodkie bez zbędnego wymyślania torty...taki właśnie jest ten torcik. Spód z kruchych ciastek, delikatny jak puch sernik na to mus truskawkowy i pokruszone bezy...mmm pychaaaa!!! Stosunkowo proste w przygotowaniu a zachwyci na pewno nie jedną osobę :) Najlepszy zwłaszcza schłodzony. Polecam bardzoooo!!! Jest tak idealny, że nic w nim nie zmieniłam, poza dodaniem odrobiny mniejszej ilości cukru w masie serowej jak i musie truskawkowym.  Przepis z Kwestii smaku.

UWAGA!! Przed przystąpieniem do robienia masy serowej, należy ocieplić wszystkie składniki do temperatury pokojowej.

Składniki:

Spód

  • 190 g ciasteczek - ja dałam zbożowe
  • 50 g masła

ciastka pokruszyć i zalać roztopionym masłem. Wymieszać. Wyłożyć na dno formy, ugnieść i wstawić do lodówki.


Masa serowa

  • 500 g twarogu sernikowego - dałam President twaróg delikatny 
  • 500 g mascarpone
  • 1 i 1/2 szklanki cukru - dałam nico mniej
  • 1 opakowanie budyń śmietankowy 40 g - bez cukru
  • 5 jajek

oraz na wierzch: 200 g śmietany kwaśnej i gęstej 12%

Do miski wyłożyć sery, cukier i budyń. Miksować na średnich obrotach przez około 2 minuty, następnie zmniejszyć obrotny na mniejsze i dodawać po jednym jajku,  miksując przez około 30 s po dodaniu każdego jajka. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Piec w 180 stopniach, bez termoobiegu przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 90 minut. Po tym czasie sernik wysunąć z piekarnika i pokryć go warstwą śmietany 12%. Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po wskazanym czasie sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gdy sernik wystygnie, można wyłożyć na niego mus truskawkowy.

Mus truskawkowy

  • 450 g truskawek - można użyć mrożonych - ale należy je rozmrozić wcześniej.
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 3 łyżki cukru pudru - dałam 2 
  • 2 łyżki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
  • 1 pełna łyżka stołowa żelatyny w proszku


oraz do bitej śmietany: 500 ml zimnej śmietany 36% (do ubijania) i 5 łyżek cukru pudru / również dałam mniej ok nie pełne 4/

Truskawki zmiksować, następnie wylać na sitko i przetrzeć owoce przez sito za pomocą tłuczka lub łyżki. To co pozostanie na sicie (około 2 łyżek) - wyrzucić. Powstały przetarty płyn zachować. Dodać sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy. Całkowicie ostudzić. Następnie żelatynę zalać 4 łyżkami wody i namoczyć 10 minut, po tym czasie chwilę podgrzewać i ciągle mieszając rozpuścić ją, należy uważać aby nie powstały grudki! Do płynnej żelatyny dodać odrobinę musu truskawkowego. Wymieszać i następnie wlać do musi. Odstawić.

Kolejno w innej misce ubić na sztywno schłodzoną śmietanę / TRIK: aby śmietana lepiej się ubijała dobrze jest schłodzić miskę oraz mieszadła w zamrażarce oraz śmietana powinna być bardzo zimna/. W połowie ubijania dodawać cukier. Śmietana powinna być gęsta i sztywna. Dodać do niej, najlepiej w dwóch partiach, ostudzony mus truskawkowy z żelatyną (ma być płynny a nie zastygnięty), za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub krótko miksując na minimalnym obrotach miksera. Truskawkowy mus wyłożyć na wierzch sernika i wstawić do lodówki. Im dłużej sernik będzie w lodówce tym lepiej, najlepiej na całą noc. Udekorować według własnych pomysłów

Dekoracja:
pokruszona beza lub inne dodatki - autorka położyła płatki kwiatków

Smacznego! :)

21:33, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
SOS WANILIOWY

Ten przepis zaczerpnęłam z Kwestii smaku. Muszę przyznać jest bardzo dobry i mega wciąga ;] Autorka polecała go do bułeczek brioszek z konfiturą pomarańczową ale ja myślę, że świetnie się spisze jako sos do np naleśników na słodko czy placuszków czy nawet do polania świeżych owoców. Bardzooo polecam!! :)

Składniki:

  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 50 g białej czekolady,
  • ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii

Do małego garnka wlać śmietankę kremówkę, dodać połamaną białą czekoladę oraz ziarna z wanilii. Podgrzewać na małym ogniu, non stop mieszając, aż czekolada się roztopi i sos lekko zgęstnieje.  Sos wystudzić i polewać nim owoce, naleśniki itp. 

Smacznego! :)

MARMUREK

Ciasto dla czekoladoholików - zawiera 4 tabliczki czekolady :) Na pewno wielu osobom posmakuje, ciekawe ile by się dało naraz zjeść :) Co do samego ciasta to powiem tak...ciasto dobre...ale trzeba by troszkę zmienić, by było jeszcze lepsze, no albo ja coś zrobiłam nie tak... podam oryginał i pewne sugestie...nie wielkie ale zawsze... Przepis z małej książeczki z przepisami na ciasta zawierające duuużo czekolady, ale niestety nie pamiętam tytułu.

Składniki:

ciemne ciasto

  • 3 łyżeczki proszki do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie
  • 1/2 szklanki mleka
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Wymieszać proszek do pieczenia z cukrem, mąkami oraz kakao. Masło ucierać dodając po jednym żółtku oraz po łyżce mleka oraz mieszanki suchych składników. Czekoladę zetrzeć na tarce  i dodać do ciasta / ja rozpuściłam masło w kąpieli wodnej i takie płynne, lekko przestudzone dodałam do masy /. Z białek ubić pianę i lekko wmieszać do masy.

jasna masa *

  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 300 g mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mleka

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, mleko i mleko w proszku. Wymieszać.

!!! * masa mi wyszła bardzo gęsta, raczej nie dało rady przemieszać ciasta z masą. następnym razem proponuję dodać więcej mleka płynnego albo wsypać mniej mleka w proszku.

Do formy przekładać na przemian ciasto i masę, na koniec przemieszać paroma ruchami patyczkiem do szaszłyków. Piec 25 min w temp 180 stopni, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć i odstawić na 8 godzin bez przykrycia / myślę, że czekanie aż tak długo nie jest koniecznie/.

!!! Piekłam tyle ile podałam powyżej i ciasto czekoladowe gdzie nie gdzie miało płynną konsystencje, oczywiście mi to nie przeszkadzało, a wręcz przeciwnie...gdy było jeszcze ciepło nawet bardziej się nim zjadałam niż jak ostygło ;)

Smacznego! :)

20:59, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
DROŻDŻÓWKA Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ

Kolejny pyszny drożdżowy wypiek :) Tym razem z nutellą / w orygniale było inne nadzienie ale o tym później/ :) No cóż tu dużo mówić, pyszna jak pozostałe ale ja osobiście wolę samą bułę z kruszonką albo z dodatkiem owoców...chcociaż oczywiście nutellę uwielbiam...ale chyba bardziej wyjadaną łyżeczką prosto z słoiczka :) Przepis z strony małacukierenka.

Składniki:

na ciasto

  • 15 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki do zaczynu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko + białko do wysmarowania bułki
  • 3 szklanki mąki
  • 100 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej

Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić na parę minut by drożdże zaczęły pracować. W innej misce wymieszać cukier, żółtko, jajko i masło, w kolejnej misce wymieszać mąkę i sól. Do niej dodać drożdże i mieszankę jajek z cukrem i masłem. Wyrabiać na gładkie ciasto przez około 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenie objętości / na około 1,5 h/.

na nadzienie *

  • 200 g czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej

* ja po prostu dałam nutellę, aczkolwiek przewiduję opcje spróbowania takiego nadzienia

Czekoladę drobno posiekać, można zmielić w blenderze. Dodać cukier, cynamon i masło. Dobrze wymieszać.

kruszonka

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 /4 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki zimnego masła

Wymieszać mąkę i cukier. Masło posiekać i wyrabiać przez chwilę palcami aż powstanie kruszonka.

Ciasto rozwałkować na placek. Na wierzch wyłożyć czekoladowe nadzienie. Zwinąć w rulon. Nadać dowolny kształt. U mnie zrosło się wszystko i wyszło prawie okrągła. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do  pieczenia.  Wierzch wysmarować białkiem i wysypać na wierzch kruszonkę. Odstawić ponownie do napuszczenia. Piec w 180 stopniach przez niecałą godzinę.

Smacznego! :)

18:15, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 02 czerwca 2013
SURÓWKA Z MARCHWI, JABŁKA I POMARAŃCZY

Żeby nie było, że samymi słodkościami człowiek żyje to teraz przepis na zdrową, soczystą, pełną witamin a zarazem pyszną surówkę w sam raz do obiadu np do schabowego czy innego kotleta, a nawet kopytek leniwych jak to się jadało w dzieciństwie.  Chociaż ja chętnie zajadam ją samą.

W sumie klasyka gatunku, chociaż dzięki bratowej widnieje w niej pomarańcz, bo ja nigdy nie dodawałam.

Składniki:

  • 5 większych marchwi
  • 1-2 jabłka - dobrze by było by były twarde i soczyste
  • 1 pomarańcz
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie - cukier 

Marchew, jabłka ścieramy na małych lub średnich oczkach, dodajemy pomarańcz pokrojoną w kostkę, bez błon! Skraplamy sokiem z cytryny aby nadać lekko kwaskowatego smaku oraz aby surówka nie ściemniała. Można dosłodzić, ja jednak tego nie polecam!

Smacznego! :)

BATONY MUSLI

Przepis Agnieszki Błaszczyk i Moniki Ciesielskiej z Cukierni QKI prezentowany w magazynie KUCHNIA numer 5 / 2012. Autorki piszą, cytuję: takie ciacho to nie grzech. Więcej - spodoba się każdemu dietetykowi. Zrobione z płatków owsianych, bakali i suszonych owoców, dostarczy nam sporo błonnika, który jest sprzymierzeńcem wszystkich dbających o linię". To teraz z czystym sumieniem zachęcam do przystąpienia do roboty! :)

Składniki na sporą ilość:*

  • 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
  • 600 g płatków owsianych
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g dowolnych orzechów /u mnie laskowe/  lub migdałów 
  • 400 g mieszanych suszonych owoców / u mnie morele, jabłka, żurawina/
  • duża szczypta soli
  • 100 g miodu
  • 1/2 małego słoika konfitury morelowej /u mnie brzoskwiniowa/ 

Mleko lekko podgrzewać. W misce wymieszać sól, bakalie, orzechy oraz płatki. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać ciepłe mleko, miód i konfiturę. Ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę z papierem na grubość ok 1-1,5 cm. Piec przez 30 minut w 180 stopni, na złoty kolor. Gdy lekko ostygnie, pokroić.

Smacznego! :)

CHLEB ORISZKOWO - ŻYTNIO - GRYCZANOWY NA ZAKWASIE

Nie ma co mówić, że taki domowy chleb jest o niebo lepszy niż taki kupny, bo oczywistych rzeczach podobno się nie mówi :)

Pyszny chleb na zakwasie - wilgotny, mięsisty bardzo podobny do poprzednich, z tych samych składników co poprzednie tylko w innych proporcjach a efekt również bardzo pyszny. Polecam do różnych wariacji :) Przepis z strony smakowitychleb.pl. Najlepiej smakuje z masłem gdy lekko ostygnie, ale zachowuje świeżość nawet przez parę dni nawet do tygodni. 

Składniki:

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej*
  • 100 g mąki gryczanej*
  • 100 g mąki żytniej*
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie - po garści dowolnych dodatków - pestki :słonecznika, dyni, sezamu, można dodać rodzynki, żurawinę, śliwki itp.

W oryginale był tylko mix mąki żytniej i orkiszowej / po 200 g /. Robiłam dwie wersje i dwie równie pyszne.

Sprawa jest naprawdę bardzo prosta. Należy w misce wymieszać wszystkie składniki na jednolitą konsystencje. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć szmatką i odstawić na co najmniej 8 godziny w ciepłe miejsce by wyrósł / u mnie ok 10 godzin /.

Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, wstawić chleb i piec ok 40-50 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i studzić na kratce.

Smacznego! :)

21:43, kuchniakasi , Chleby
Link Dodaj komentarz »
PALUSZKI KOPCIUSZKA

"Czyli domowe mordoklejki w najlepszym gatunku..." cytując autora przepisu z książki "Robimy imieniny - przystawki, pomysłowe potrawy, słodkości i napoje".  W zasadzie nie wiem skąd ta nazwa  i co autor miał na myśli i ...nie wnikam :) Polecam, bo tak mało składników a jaki fajny efekt. W sam raz na mały słodki grzeszek :) 

Składniki:

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag pokruszonych kruchych herbatników bez cukru lub niezbyt słodkich biszkoptów
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Mleko, masło i przesiane kakao podgrzewać w garnku na niewielkim ogniu do chwili, aż masa zgęstnieje. Lekko ostudzić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć do płaskiej, lekko natłuszczonej formy i pozostawić do ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje, pokroić na niewielkie paluszki.

Smacznego! :)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
O autorze
Tagi