sobota, 31 sierpnia 2013
BARFI

Pyszny łakoć z rodu kuchni indyjskiej...jak tylko go zobaczyłam w programie "Kulinarne safari" wiedziałam, że muszę je zrobić :) Najgorsze w tym jest to, że tak bardzo wciąga i kusi już w czasie robienia, że nie można się powstrzymać....nie mówiąc już jak już jest gotowe :) Polecam bardzooo!!

 
Składniki:

  • 250 g wiórków kokosowych
  • puszka skondensowanego, słodzonego mleka
  • 10 ziaren kardamonu - u mnie pół łyżeczki mielonego
  • garść orzeszków pistacjowych

Wsypać do miski 200 g wiórków kokosowych, skondensowanego mleka. Wsypać kardamon. Na koniec garść utartych orzeszków pistacjowych. Schłodzić około pół godziny. Wyłożyć mieszankę na patelnię i podgrzewać 10 minut na słabym ogniu, ciągle mieszając. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Włożyć do lodówki na 2 godziny. A później już tylko zajadać :)

Smacznego! :)

SERNIK NA ZIMNO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych..to jest ciasto w sam raz na gorące dni gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a za bardzo nie chcemy grzać piekarnika. Ciasto ma same zalety: bardzo proste w przygotowaniu, szybkie i co najważniejsze bardzo smaczne o konsystencji lekkiej panki. Czego chcieć więcej? :) Jedynie trzeba odczekać trochę aż masa stężeje. Przepis z moich wypieków.


Składniki na spód:

  • biszkopty okrągłe

Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.

Masa serowa:

  • 700 g waniliowego serka homogenizowanego np Rolmlecz
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • dowolne owoce lub galaretki *

* galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.

Na biszkopty wylać masę serową. w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje wylać galaretkę. Wstawić ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego :)

22:20, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
SMOOTHIE Z TRUSKAWEK, MALIN I ANANASÓW

Gdy były upały to najchętniej by się piło dużo zimnych napoi. Więc często gościły koktajle, smoothie  czy soki. W sumie nic trudnego, wystarczy wrzucić do blendera zmrożone owoce jakie mamy akurat pod ręką, zmiksować i dodawać albo maślankę / mleko / kefir lub po prostu jakiś sok czy wodę. I Gotowe!! :) Tym razem zrobiłam ananasy z truskawkami i malinami. Gdyby komuś napój był za mało słodki można śmiało dodać miodu. Polecam!!



Składniki:

  • pół zmrożonego ananasa
  • 200 g mrożonych truskawek
  • 100 g malin
  • szklanka kefiru / maślanki / jogurtu / mleka
  • łyżeczka miodu jak ktoś woli słodsze

Wszystkie składniki włożyć do naczynia, zmiksować. Przelać do szklanek, podawać od razu.

Smacznego! :)

ŁOSOŚ W CIEŚNIE FRANSUKIM Z SERKIEM I SZPINAKIEM

Bardzo lubię wszelkiej maści tarty, zarówno na słodko i na słono… między innymi za to, że z niczego można wyczarować naprawdę smaczne i pożywne danie. Tym razem klasyka kruche ciasto, łosoś, szpinak i serek mozarella i / lub pomidory. Efekt pyszny. Smacznie, zdrowo i nawet kolorowo :) Polecam!

Składniki:

Ciasto / na dwie takie foremki/

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • ewentualnie łyżka wody

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wyrobić szybko ciasto na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię przeźroczystą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Jedną część, niewykorzystaną można przechowywać parę dni w lodówce bądź do 3 miesięcy w zamrażarce. Wyjąć z lodówki połówkę ciasta i rozwałkować, wyłożyć nim formę na tarte. Spód podziurkować widelcem. Formę nakryć folią i wysypać na nią suchą fasolę, by podczas pieczenia spód nie urósł. Piec 15 minut z obciążeniem, i potem kolejne 10-15 bez, by spód się ze złocił. Odstawić do przestudzenia. 

Farsz:

  • łosoś: 200 g łososia posolić, popieprzyć, skropić cytryną, owinąć w folie aluminiową i piec w 190 stopniach przez  ok 20-25 minut. 
  • szpinak: na patelni wylać troszkę oliwy z oliwek, zeszklić na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Po chwili dodać 300 g mrożonego szpinaku /wcześniej lepiej go rozmrozić/, przesmażyć dobrze, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
  • mozarelle pokroić w plastry i / lub pomidory
  • 200 ml śmietanki 12% wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem

A teraz w obrazkach co po kolei robić:

   

   

 

Piec w 190 stopniach przez ok 30-40 złotych do ze złocenia wierzchu.

Smacznego! :)

ANDRUTY PRZEKŁADANE BIAŁĄ MASĄ

Wafle… kto ich nie lubi. Tym razem wersja biała. Moje pierwsze skojarzenia, że smakują jak Princessa kokosowa. Bardzo dobre ale bardzo słodkie. Zapycha nieźle… nie da się zjeść więcej niż kawałka ;) Chociaż pewnie znajdą się i tacy co podołają ;] Polecam, przepis z książeczki z przepisami z czekoladą w roli głównej.

Składniki:

masa:

  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 300 g mleka w proszku
  • 1/2 szklanki kremówki
  • łyżka masła
  • aromat śmietankowy
  • opakowanie wafli
  • czekolada w proszku - ja nie używałam, ale jeśli ktoś chciałby to należy wierzch wafli również wysmarować białą masą i na nią posypać czekoladę w proszku.

UWAGA! masa wyszła mi bardzo gęsta, ciężko ją było smarować wafle, więc można dodać mniej mleka w proszku albo więcej śmietanki

Czekoladę białą rozpuścić na parze, dodać mleko w proszku, kremówkę, masło i aromat. Wymieszać, przełożyć warstwy wafli. Gdy masa zastygnie, pokroić. 

dekoracja:

  • tabliczka mlecznej czekolady
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kremówki 

Czekoladę rozpuścić na parze, dodać masło i kremówkę. Ciepłą masą posmarować boki wafelków. Odstawić do zastygnięcia. UWAGA! ja nie robiłam tej czekoladowej dekoracji, a obtoczyłam boki wafelków jedynie wiórkami kokosowymi.

Smacznego! :)

SOK MARCHWIOWO POMIDOROWY

Tym razem propozycja na sok. Tylko dwa składniki pomidor i marchew. Szczerze podchodziłam z lekką obawą co z tego wyjdzie, ale w sumie suma sumarum, wyszedł  smaczny sok, oba składniki fajnie się uzupełniają. I do tego ten piękny, soczysty kolor pomarańczowy. Można dodać pieprzu czy soli dla podkreślenia smaku, ja jednak wolę czyste soki. Polecam spróbować.

  

Składniki:

  • 2-3 marchwie
  • 2 pomidory

Warzywa umyć, wrzucić do sokowirówki i gotowe :) Pić od razu :]

Smacznego! :)

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY, MARCHWI, JABŁKA

Tym razem propozycja na pyszną surówkę z warzyw ogólnie dostępnych, ale w tym czasie wyjątkowo smacznych. Surówka nadaję się jako dodatek do wszelkich mięs czy ryb i oczywiście kartaczy, które prezentowałam poniżej ale również z powodzeniem można ją zajadać samą :) Przepis znalazłam w książce od robota Thermomix. 

     

 Składniki na 4 osoby:

  • 250 g białej kapusty
  • 100 g marchwi
  • 100 g jabłek
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • pieprz

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym / nie musi to być Thermomix/ tak, aby warzywa najtwardsze warzywa były na spodzie. Rozdrobnić kontrolując siekanie. I gotowe.

Smacznego! :)

KARTACZE WEDŁUG PRZEPISU MAMY

Przysmak regionalnej kuchni podlaskiej czyli KARTACZE w roli głównej, nie mylić z pyzami!! to zbrodnia ;) W zasadzie są zbliżone tylko w tej kwestii, że jest to mięso otulone masą, które w składzie ma ziemniaki i tyle podobieństwa ;) Smak, konsystencja ciasta, przygotowanie to zupełnie dwie inne bajki. Polecam bardzo, choć lojalnie już na wstępnie uprzedzam, że nie jest to danie, które się zrobi raz dwa i gotowe...ale naprawdę warto się troszkę nagimnastykować, bo smak jest naprawdę super! :)

p.s. przepraszam ale zdjęcia nie jest to własnoręcznie zrobiony kartacz ale zdjęcia kartacza z knajpki, która podaje najbardziej zbliżone do naszych kartaczy. OBIECUJE! jak tylko przymierze się do zrobienia ich ponownie, uaktualnie zdjęcie. 

Składniki na duuużo kartaczy:

  • 10 kg ziemniaków
  • 1,2 mięsa np z karkówki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • jajko

1,5 do 2 kg ziemniaków ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obrać i zmielić przez praskę. Resztę ziemniaków zetrzeć w sokowirówce. Z powstałego soku odebrać skrobię, która powstanie po odstaniu wody odciśniętej z ziemniaków. Zachować trochę soku, może się przydać gdyby okazało się, że powstała masa jest zbyt gęsta. Ziemniaki ugotowane, skrobie i odciśnięte ziemniaki z sokowirówki wymieszać na jednolitą masę. Przygotować mięso.

Mięso zmielić, dodać do niego jajko i przyprawić – solą, pieprzem i obficie majerankiem.

Formować kartacze - z ciasta powinno się ulepić w ręce placki wielkości dłoni, wkładać do środka trochę mięsa mielonego. Uformować owalny kształt.

Wrzucać do gotującej posolonej wody. Gotować jeszcze chwilę po wypłynięciu.

Wariant podania:

  • zrobić zasmażkę z boczku i cebuli lub / i z śmietaną
  • popijać z mlekiem
  • zazwyczaj podaje się ją z surówką z kapusty białej 

Smacznego! :)

14:47, kuchniakasi
Link Komentarze (4) »
TORT DLA PANI DR BEATY

Jakiś czas temu moja bratowa obroniła się i mamy w rodzinie Panią doktor nauk medycznych :) Z tej okazji zrobiłam mini torcik, którym się wszyscy objadaliśmy. W sumie nic strasznie wyszukanego, składniki ogólnodostępne... 2 kolorowy biszkopt przekładany masą śmietanową z świeżymi truskawkami, lekko przyozdobiony - ale przecież w prostocie siła.  Tort inwencji własnej.


Składniki:

  • 4 blaty biszkoptu o średnicy 22 cm, 2 jasne, 2 ciemne - przepis na mój niezawodny biszkopt znajduje się tutaj: http://kuchniakasi.blox.pl/2010/05/BISZKOPT.html - zrobiłam z 1,5 porcji
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • cukier puder do smaku
  • śmietan fix
  • świeże truskawki
  • pralinki czekoladowe - tabliczka czekolady - u mnie gorzka, ale może być zarówno mleczna, deserowa czy biała.

Biszkopt pieczemy według zaleceń w przepisie. Gdy blaty biszkoptowe będą już upieczone i ostudzone, dopiero wtedy można przekładać nimi masę śmietanową. Śmietankę ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać śmietan fix i cukru pudru wedle upodobań, ja dałam 1-1,5 łyżeczki / u mnie wszyscy wolą mniej słodkie torty /. Truskawki pokroić w 0,5 cm plastry.

Przekładać torcik: blat biszkoptu, bita śmietana, truskawki, blat biszkoptu itp. Wierzch oraz boki tortu wysmarować bitą śmietaną. Udekorować - u mnie jak widać frezja, parę plasterków truskawek i pralinki czekoladowe.

By przygotować pralinki z napisem należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu przelać do foremek, wstawić do lodówki, by zastygły, ja dodatkowo to każdej kosteczki wrzuciłam migdał.

Smacznego! :)

13:25, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 sierpnia 2013
MANGO LASSI

Może na początek cytat z Wizaz.pl, wyjaśniający co to takiego lassi, otóż: "...to napój, który do Polski przybył z… Indii – kraju przypraw. I to właśnie one stanowią o wyjątkowości tego napoju – imbir, mięta, cynamon czy kardamon dodane do dowolnej kombinacji owoców uczynią napój bardziej orzeźwiającym. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione odrobiną chilli, jednak obecnie popularność zyskują owocowe wariacje indyjskiego napoju."

Idąc za ciosem uroku mango, tym razem propozycja na jeszcze jeden pyszny koktajl na jego bazie, w sam raz na gorące dni. Otóż słynne mango lassi!!! Pycha! Przepis powstały z modyfikacji różnych, przeglądniętych przepisów. Polecam!!

Składniki na 0,5 l koktajlu:

  • 1 kubek naturalnego jogurtu
  • 0.5 szklanki mleka 
  • 1 mango, obrane i pokrojone w kostkę, zamrożone
  • parę kostek lodu
  • miód do osłodzenia
  • kardamon


Sprawa jest naprawdę prosta, wystarczy wszystkie ( oprócz kardamonu) składniki ze sobą zmiksować i podawać od razu. Na wierzch posypać odrobiną kardamonu.

Smacznego! :)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
O autorze
Tagi