poniedziałek, 22 października 2012
KRAJANKA Z MALINAMI I ORZESZKAMI PINI

Bardzo pyszna krajanka. Delikatna, bardzo krucha kruszonka przełamana kwaskowatymi malinami. Mmm...czego chcieć więcej... :) Do tego bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Zarówno pyszna na ciepło zaraz po upieczeniu jak i na zimno. Polecam bardzo!! Przepis z Moich wypieków.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g płatków owsianych
  • 200 g mąki pszennej
  • 140 g jasnego cukru muscavado
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 100 g orzeszków pini
  • 250 g malin - mogą być również mrożone

W misce wymieszać masło, mąkę, płatki wyrabiając je jak kruszonkę. Dodać cukier, skórkę i trochę więcej niż połowę orzeszków piniowych. Formę 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 powstałej mieszanki wyłożyć na formę. Na nią ułożyć maliny a następnie pozostałą kruszonkę. Na wierzch posypać pozostałe orzeszki. Piec w temperaturze 190ºC przez 35 - 40 minut.

  

Po upieczeniu pokroić na paro centymetrowe kawałki.

Smacznego :)

JABŁECZNIK

Teraz gdy mamy tyle pysznych odmian jabłek grzechem jest nie zrobić ani jednego jabłecznika ;) Kruche ciasto z dużą ilością jabłek to jest to. Klasyka. Najlepsze oczywiście na ciepło z gałką lodów waniliowych chociaż mi wystarczyła szklanka mleka ;] Przepis Pani Krysi.

  

Składniki:

  • 80 g masła roślinnego - może być masło lub margaryna
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka *
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru - ja dałam ok 3/4 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

*białka można ubić z łyżką cukru pudru i wyłożyć na jabłka

Dodatkowo:

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypiania

Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie połówki. Jedną umieścić na minimum 30 min do lodówki, zaś 2 do zamrażarki, podzielone na mniejsze kawałki.  W między czasie jabłka obrać, usunąć pestki,  pokroić w plasterki. Dodać cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać. Po wyjęciu ciasta z lodówki formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na nie rozwałkować jedną część ciasta. Wyłożyć jabłka, ewentualnie ubite białka. Na sam wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą połowę ciasta. Piec do uzyskania złotego koloru w 180 stopniach. Gdy ciasto lekko wystygnie posypać je cukrem pudrem.

Smacznego! :)

17:19, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 20 października 2012
PYSZNA POLEWA DO CIAST

Postanowiłam zrobić oddzielny wpis z przepisem na pyszną polewę do ciast z pewnymi modyfikacjami z ciasta marchewkowego. Jak na razie rewelacyjnie się sprawdziła do ciasta marchewkowego oraz z dynią ale to na pewno nie koniec :) Polecam bardzo!


  • Szklanka cukru pudru (ja jednak daję mniej – tak mniej więcej 2/3 szklanki)
  • 100 g masła
  • 125 g serka Piątnica bądź Almette
  • 125 g serka mascarpone
  • Parę kropli cytryny
  • Cukier waniliowy

Wszystkie składniki rozpuszczamy i mieszamy w garnuszku na małym ogniu, jak polewa lekko wystygnie polewamy nią ciasto.

Smacznego! ;)

CIASTO DYNIOWE II

Sezon na dynię w pełni zatem propozycja na pyszne ciasto z dynią w roli głównej z pysznymi dodatkami. Do tego ta cudowna polewa z ciasta marchewkowego...cóż tu dużo mówić, warto je zrobić i tyle :) Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestii smaku.

Składniki na formę 21x21 cm:

  • 200 g dyni - obranej i startej na tarce o grubych oczkach
  • 1 brzoskwinia - świeża bądź z puszki
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 50 g płatków migdałowych 
  • 150 ml oleju
  • 2 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 200 g mąki
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Rozpocząć od przesiania mąki z proszkiem i sodą. Dodać sól i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.

Całe jajka ubić na puszystą pianę / przez około 6 min /. Do masy stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Następnie dolewać cienkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodać startą dynię, migdały, wiórki oraz drobno pokrojoną brzoskwinie oraz cukier waniliowy. Wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem, sodą i solą. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy do pieczenia i piec ok godzinę - do suchego patyczka. Ciasto ostudzić. Polać polewą.

Smacznego! :)

21:36, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
BLOK WANILIOWY

Był już blok czekoladowy to tym razem propozycja na wersje białą. :) Równie bardzo dobry jak jego poprzednik, chociaż może troszkę bardziej słodki :) Wrzucamy wszystkie bakalie jakie mamy i zajadamy :) Najlepiej smakuje wyjadany jeszcze ciepły z garnuszka ;) Polecam!

Składniki:

  • 75 g masła
  • 200 g mleka w proszku - jak by było za rzadkie można dosypać
  • 100 g cukru
  • 16 g (opakowanie) cukru waniliowego
  • pół szklanki wody
  • 200 g mieszanki bakaliowej (migdały, rodzynki, dowolne orzechy, żurawina, suszone morele)
  • dodatkowo - ryż preparowany bądź herbatniki

W garnku rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodać cukier waniliowy. Wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. W innym naczyniu wymieszać mleko w proszku i bakalie, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka. Dokładnie wymieszać, keksówke wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej masę. Z góry również przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na parę godzin, żeby masa zastygła. Po tym czasie wyjąć, kroić w grube plastry.

Smacznego :)

SAŁATKA Z MAKARONEM I PIECZARKAMI

Kolejna pyszna sałatka. Tym razem makaron, pieczarki, jajka i szczypiorek. Wszystkie składniki bardzo dobrze się ze sobą komponują i smakują bardzo dobrze. Najlepsza zaraz po przygotowaniu.  Przepis dostałam od koleżanki Pauliny :)

Składniki:

  • 200 g makaronu - u mnie świderki
  • 3 jajka
  • 250 g pieczarek
  • 1 większa cebula
  • majonez * 
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • olej

* można pół na pół z majonezem

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i razem smażyć do miękkości. Lekko ostudzić wszystkie składniki. Dodać szczypiorek, majonez oraz doprawić do smaku. Wszystko ze sobą dobrze wymieszać.

Smacznego! :)

MASA MARSHMALLOWS DO DEKORACJI TORTÓW

Tak jak wspominałam w poprzednim poście do dekoracji tortu użyłam również masę marshmallows. W sumie jakoś nigdy nie przepadałam za zdobieniem ciast / tortów masą lukrową ale teraz chcę się z Wami podzielić przepisem na masę do dekoracji tortów z pianek mashmallows. W czystej postaci nie mogę ich jeść ale jak zmieszałam je z cukrem pudrem to nawet całkiem całkiem..oczywiście mocno słodkie ale odrobina słodyczy nikomu nie zaszkodzi ;) Ja kupiłam pianki różowo- białe, ale najlepiej by było kupić całe białe. Masa wychodzi blado różowa ale można ją spokojnie farbować barwnikami spożywczymi - ja pofarbowałam na różowo i zrobiłam różowe motylki do dekoracji tortu. Przepis z strony kotlet.tv. Miłego dekorowania!


Składniki: / na tort wielkości o średnicy ok 26 cm /

  • 270 g pianek marshmallows
  • ok. 3-4 łyżek wody
  • ok. 600 g cukru pudru (stopniowo!)

Do rondelka wrzucić pianki z wodą.

Podgrzewać na małym ogniu. Mieszać by nie przypaliły się.

Do miski wsypać trochę cukru pudru. Wymieszać.

Następnie masę przełożyć na blat i zagniatać dodając stopniowo!* cukier puder.

UWAGA! masa na początku mocno się klei, ale trochę cierpliwości i będzie coraz lepiej. 

* Cukier puder trzeba dodawać stopniowo by masa nie była zbyt twarda. Powinna być leciutko lepka, ale nie klejąca.

Masę wałkować na naoliwionym blacie**, na grubość około parę mm.

** ja zapomniałam naoliwić i też było ok ;)

Jeżeli by ktoś chciał masę kłaść na cały tort to autorka poleca wykładać ją na posmarowanym kremem tort, aby wszystko się ładnie ze sobą zespoliło.

Smacznego! :)

TORT TĘCZOWY

Jak tylko zobaczyłam ten piękny kolorowy tort wiedziałam, że muszę go zrobić! Akurat była super okazja – otóż 2 urodziny mojej bratanicy Hanusi :) :) lepszej okazji być nie mogło :) W sumie tort bardziej zachwyca wyglądem niż smakiem – bo to tylko kolorowe blaty przełożone słodkim kremem. Ponad to, może mieć przeciwników z uwagi na sztuczne barwniki w składzie do blatów, ale mimo to wszystko wart jest zrobienia :) Przecież takich tortów nie jada się często. Przepisy na blaty są różne – albo ciasto ucierane lub po prostu biszkopt. Ja zaczerpnęłam przepis z strony kotlet.tv właśnie na biszkopt. Polecam go zrobić na jakąś miłą okazje :)


Składniki na 6 biszkoptów: / średnica blachy 22 cm /*

  • 8 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 niepełne szklanki mąki – przesiać
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Krem i dodatki:

  • 500 g schłodzonej śmietany kremówki
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru ***
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • maliny
  • ozdoby – galaretki + masa plastyczna
  • barwniki – ja użyłam żelowych barwników firmy Wilton ***

*ja miałam duże jednorazowe blaszki aluminiowe o średnicy aż 26 cm więc zrobiłam x 2 wszystkie składniki

Z racji, że miałam dość spore formy i mieściła mi się jedna blaszka w piekarniku więc zrobiłam najpierw jedną porcje ciasta i podzieliłam ją na 3, po upieczeniu na nowo zrobiłam masę i upiekłam 3 kolejne porcje, żeby ciasto za bardzo nie opadło.

** jak ktoś woli tort bardziej słodki to można dodać więcej cukru

*** nie trzeba kupować wszystkich kolorów blatów, wystarczy kupić 3 podstawowe kolory - żółty, czerwony i niebieski, a pozostałe kolory można uzyskać z ich połączenia. Mianowicie – połączenie koloru:

żółtego i niebieskiego da zielony,

żółtego i czerwonego da pomarańczowy

niebieskiego i czerwonego da fioletowy.

Rozpocząć od natłuszczenia form olejem, wysypać je odrobiną mąki. Dodatkowo można ich spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno, dodawać po woli cukier cały czas ubijając. Piana powinna być lśniąca. Wmieszać w masę żółtka, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz cukier waniliowy. Wszystko ze sobą delikatnie wymieszać. Całą masę należy zważyć i podzielić na 6 równych porcji ok 120 g. Każdą porcje zabarwić barwnikami. Każdą masę przełożyć do form. Piec ok 20 min w 180 stopniach.

Blaty ostudzić, wyjąć z form. Śmietanę wlać do miski i ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone oraz cukier. Lekko wymieszać. Na sam koniec dodać ekstrakt.

Masą przekładać blaty / blaty w kolejności od dołu: fiolet, niebieski, zielony, żółty, pomarańcz, czerwony/.

Włożyć do tort na parę godzin, a najlepiej całą noc.

Udekorować tort według własnego gustu. Ja wysmarowałam go masą również na zewnątrz, na górę wyłożyłam maliny oraz galaretki. Po bokach przykleiłam motylki z masy plastycznej z pianek marshmallow. Przepis na nią w kolejnym przepisie.


Smacznego! :)

19:05, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi