poniedziałek, 23 września 2013
BISZKOPT Z BUDYNIEM I JABŁKIEM

Są ciasta, które zawsze wychodzą i smakują wszystkim...no może prawie wszystkim :) To jedno z nich, w sumie zastanawia mnie czemu do tej pory nie pojawiał się na blogu przepis na to ciasto. Ciasto jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, szybkie w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników no i przede wszystkim bardzo smaczne. Może wyglądem nie zachwyca, ale smakiem z pewnością, naprawdę! Bardzooo polecam! Przepis z zapisków Mojej Mamy. 

 

Składniki na biszkopt:

Składniki:

  • 6 jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka przesianej mąki
  • 1 łyżeczka przesianego proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • budyń waniliowy lub śmietankowy przygotowany wedle przepisu na opakowaniu - lepiej by był bez cukru, ale to zależy kto jakie ciasta lubi
  • słoik kwaśnych jabłek

Robotkę zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Ubić pianę z białek z odrobiną soli na sztywną masę, następnie dodawać po trochu cukru i dalej ubijać. Teraz czas na żółtka, dodawać po jednym i dalej ubijać.  Kolejno przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać. Dodawać ją po troszku do ubitych jajek i lekko wymieszać. Formę wysmarować olejem i podsypać mąką. Na to wylać gotową masę. Piec ok. 15-20 min w nagrzanym piekarniku do 180˚C. Jednak najlepiej sprawdzać za pomocą patyczka czy jest już gotowe.

UWAGA!! Po upieczeniu nie wyciągamy od razu biszkopta z piekarnika aby nie opadł. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy go tam jeszcze na ok. 10 min, następnie uchlamy drzwiczki na kolejne parę min. Dopiero po tym czasie wyciągamy go z piekarnika.

Teraz wystarczy lekko przestudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną połówkę, wyłożyć ugotowany budyń, na budyń wyłożyć jabłka, przykryć drugą połówką biszkoptu.

Można zajadać od razu ale lepiej poczekać aż budyń lekko zastygnie :)

Smacznego! :)

19:27, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 września 2013
BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM
Na blogu przepisnachleb.pl znalazłam przepis na bułeczki pszenne z przedziałkiem, od takie zwykłe klasyczne bułeczki, ale jakże smaczne. :) W przepisie jedynie co zmieniłam to zamiast samej mąki pszennej zrobiłam pół na pół pszenna z orkiszową. Na pewno jeszcze nie raz do nich wrócę. Polecam, w sam raz na pyszne śniadanko z ulubionymi dodatkami, zarówno wytrawnymi jak i na słodko. 

* U mnie tego przedziałka prawie nie widać, ale to nic...jego brak na pewno nie zmienił smaku bułeczek :)

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej - u mnie tak jak mówiłam po 200 g pszennej i orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 175 ml ciepłej wody

Drożdże razem z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżeczki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąki, sól, wyrośnięty zaczyn. Całość połączyć z ciepłą wodą i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypywać mąką, ale im mniej mąki tym bułeczki będą delikatniejsze. Wyrobione ciasto odstawić  na 1 - 1,5 h do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich w miarę równe i gładkie bułki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć i delikatnie obsypać mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne ok. 30 minut. Gdy bułki wyrosną, zrobić przedziałek / można użyć noża bądź patyczka do szaszłyków - warto ja obtoczyć w mące aby ciasto nie przywarło do nich/. Piec w 200 stopniach przez ok 15-20 minut, do ładnego ze złocenia. 

Smacznego! :)

22:14, kuchniakasi , Bułeczki
Link Dodaj komentarz »
CIASTO KRUCHE Z BUDYNIEM I JABŁKAMI / ŚLIWKAMI

Parę / no może paręnaście/ przepisów wstecz widnieje przepis na ciasto z budyniem i jabłkami. Jednak tym razem zmieniłam przepis na kruche ciasto / receptura z moich wypieków/ i z braku wystarczającej ilości jabłek, połowę ciasta zrobiłam z śliwkami węgierkami, przyznam, że wyszło pysznie :) Polecam!

 Wersja z śliwkami

Wersja z jabłkami

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła/margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek ale w sumie nie koniecznie). 

Budyń:

tak jak wspominałam dużo lepiej smakuje własnej produkcji ale jak ktoś chce to może zrobić z torebki. Ja najbardziej lubię Dr. Oetkera o smaku waniliowym lub śmietankowym. Zagotować według instrukcji na opakowaniu. Jeżeli jednak ktoś pokusi się o zrobienie samemu już podaje przepis:

  • 15g masła
  • 2 żółtka
  • 55g cukru
  • 30g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 275 ml mleka

Cukier i cukier waniliowy i masłem zagotować wraz z 150 ml mleka. Resztę mleka zmiksować z mąkami  i żółtkami. Gdy mleko się już zagotuje to zmiksowaną mieszankę wlać do niego. Cały czas energicznie mieszać, by nie zrobiły się grudki.

Jabłka:

  • 5 kwaśnych jabłek
  • 1-2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • odrobina wody

Jabłka można wcześniej przesmażyć z odrobiną wody i cukrami  lub surowe pokrojone na mniejsze kawałki wyłożyć na ciasto aby podczas pieczenia się rozpadły

i/ lub

Śliwki:

  • 0,5 kg śliwek węgierek - wypestkowanych - układamy skórką do dołu.

Gdy mamy przygotowane w/w rzeczy można sfinalizować robienia ciasta. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i / lub śliwki, na to gorący jeszcze budyń. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok 45 minut w 200 stopniach. Po lekkim przestudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego! :) 

22:01, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
UCIERANE CIASTO Z PORZECZKAMI

Na moim blogu widnieje już przepis na ucierane ciasto z owocami i kruszonką, jednak to jest na bazie oleju a nie masła, tak jak w poprzednim przepisie. Które Wam przypadnie do gustu, oceńcie sami :) Tym razem z mixem poprzeczek - białych, czerwonych oraz czarnych. Połączenie kwaskowatego smaku porzeczek z słodką kruszonką mmm :) Przepis od koleżanki Pauliny, z którą miałam przyjemność to ciasto robić :) Polecam!

Składniki na dużą blachę:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/4 szklanki cukru
  • 7 jaj
  • 1,5 małego opakowania cukru waniliowego
  • 1,5 małego opakowania proszku do pieczenia 
  • 1/3 szklanki oleju + 1/3 szklanki gorącej wody

Cukry oraz jaja miksować do chwili aż masa stanie się prawie biała. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Na sam koniec dodać wodę wymieszaną z olejem. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nie ciasto. Owoce ułożyć na wierzchu ciasta / aby nie opadały można obtoczyć je mące/. Na wierzch można posypać kruszonkę / lub po upieczeniu i lekkim ostudzeniu posypać cukrem pudrem/. Piec w 190 stopniach przez ok 50-60 minut, do suchego patyczka.

Smacznego! :)

21:47, kuchniakasi , Ciasta
Link Komentarze (2) »
TARTA Z PIECZARKAMI, KIEŁBASĄ I CEBULĄ

Skoro była tarta na słodko, to teraz dla odmiany wytrawna. Jak zwykle bardzo prosta w przygotowaniu. Nic więcej nie mówię, tylko dzielę się z Wami przepisem. Polecam!

Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • ewentualnie łyżka wody

Farsz

  • 200 g pieczarek
  • 2 większe cebule pokrojone w kostkę
  • 300 g kiełbasy - dowolnej u mnie śląska z podwawelską

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietanki np 12 %
  • 200 g sera - u mnie pół na pół mozarella z żółtym serem 
  • 2 mniejsze jajka
  • sól
  • pieprz

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wyrobić szybko ciasto na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię przeźroczystą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Jedną część, niewykorzystaną można przechowywać parę dni w lodówce bądź do 3 miesięcy w zamrażarce. Wyjąć z lodówki połówkę ciasta i rozwałkować, wyłożyć nim formę na tarte. Spód podziurkować widelcem. Formę nakryć folią i wysypać na nią suchą fasolę, by podczas pieczenia spód nie urósł. Piec 15 minut z obciążeniem, i potem kolejne 10-15 bez, by spód się ze złocił. Odstawić do przestudzenia.

W między czasie przyszykować farsz: Cebulę zeszklić na oleju, dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę. Jak się przesmaży dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć do miękkości pieczarek. Odstawić do wystudzenia.

Śmietankę wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Na tartę wyłożyć farsz, zalać śmietanką z jajkami, na wierzch posypać obficie serem. Piec ok 40 minut w 190 stopniach.

Smacznego! :)

TARTA CZEKOLODOWA Z MASCARPONE I MALINAMI

Jak już kiedyś wspominałam uwielbiam tarty. Tym razem dla odmiany tarta czekoladowa z niezastąpionym serkiem mascarpone oraz owocami, u mnie z malinami. Powiem szczerze, że tarta wyszła wyśmienita. Polecam bardzo. Przepis na spód zaczerpnięty z Kwestii smaku.


    

Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:

Kruchy spód czekoladowy:

  • 225 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 140 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 opakowanie śmietan fix
  • 70g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, ostudzonej 
  • małe opakowanie cukru waniliowego

dodatkowo:

  • opakowanie malin

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, rozcierać palcami lub najlepiej miksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, wówczas dodać jajko oraz wodę i krótko zmiksować lub ręką połączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę/ im dłużej tym lepiej/. Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkować je i wyłożyć formę ciastem. Dno podziurkować widelcem. Ciasto nakryć folią aluminiową, wysypać obciążenie aby ciasto nie  urosło podczas pieczenia. Piec w 190 stopniach przez 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec kolejne 10-15 minut. Dobrze ostudzić. 

W czasie studzenia przygotować krem.

Ubić śmietankę, dodać do niej śmietan fix, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną czekoladę. Gdy śmietanka będzie ubita na sztywno dodać serek mascarpone. Wymieszać do połączenia składników.
Powstały krem wyłożyć na zimny spód tarty. Na wierzch wyłożyć maliny. Tartę schłodzić w lodówce lub od razu zajadać, tak jak my to zrobiliśmy :)

Smacznego! :)

PIERŚ Z KURCZAKA W PESTO

Uwielbiam przepisy, które przygotowuje się szybko, prosto i oczywiście zdrowo. Taki jest właśnie ten przepis. Pierś z kurczaka marynowana w pesto z serem mozarellą. Do tego warzywka np brokuły, fasolka czy kalafior i gotowy obiad. Kurczak wychodzi bardzo soczysty. Pysznie, zdrowo no i kolorowo, czego chcieć więcej? :) Polecam!

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 słoiczek pesto - może być zarówno bazyliowe, paprykowe, kurkowe - jakie tylko macie pod ręką, nadaje się każde :)
  • 2 kulki mozarelli

Sprawa jest naprawdę prosta. Pierś z kurczaka, umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zamarynować w pesto. Odstawić na trochę, by kurczak przeszedł pesto.

Piec ok 40-50 minut w 180 stopniach. Najpierw po ok 15-20 minutach przewrócić kurczaka, po kolejnych 15-20 minutach ponownie, parę minut przed końcem na wierzch położyć mozarellę i piec jeszcze chwilę, do momentu rozpuszczenia.  Podawać z warzywami gotowanymi np na parze.

Smacznego! :)

20:41, kuchniakasi , Mięsa
Link Komentarze (2) »
CIASTO DROŻDŻOWE Z ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Uwielbiam piec ciasta drożdżowe jak wiadomo, i co rusz szukam nowych ciekawych przepisów. Jak to bywa...niby składniki te same, różniące się tylko proporcjami ale zawsze jednak wyczaruje się coś nowego, mniej lub bardziej odmiennego od poprzedniego przepisu :) Tym razem propozycja na ciasto drożdżowe z śliwkami, w końcu sezon na nie, prawda? Ale oczywiście można użyć dowolnych owoców/  Sam przepis na ciasto drożdżowe jest fenomenalne, nie dość, że wyrabia się bardzo łatwo, szybko to jeszcze czas oczekiwania na wyrośnięcie jest stosunkowo krótki, a efekt jest po prosty cudowny, ciasto super wyrasta. Polecam bardzo! Przepis zaczerpnięty z bloga taste your life.

 

Składniki:
Ciasto
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli
Ponadto:
  • 1 kg śliwek węgierek

Kruszonka*:

  • 100g cukru pudru
  • 130 g masła
  • 200 g wiórek kokosowych

* ja jednak zrobiłam klasyczną kruszonkę czyli po 50 g cukru i masła, 16 g cukru waniliowego oraz 100 g mąki. Masło rozpuścić, dodać cukry i mąki, wymieszać dokładnie i gotowe :)

Jednak gdyby ktoś zdecydował na posypkę z oryginału podaje, jak to robi autorka: Masło utrzeć z cukrem, dodać wiórki kokosowe. Powstałą masę owinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.


W małym garnku podgrzać lekko mleko. Gdy będzie ciepłe wrzucić drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.  W oddzielnym garnuszku rozpuścić masło. Jajka rozbić z łyżeczką z solą i pozostałym cukrem. Do dużej miski lub miksera wsypać mąkę. Wlać mieszankę jajeczną i wyrośnięte drożdże. Ciasto zagniatać aż powstanie gładka, elastyczna. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia to znak, że należy dodać masło. Znów wyrabiamy, aż masło ładnie połączy się z ciastem. Następnie odstawić ciasto do wyrośnięcia. Tym razem wystarczy tylko 30 minut, ale trzeba je odstawić w ciepłe miejsce. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 175 stopni. Duża blachę do pieczenia ( 36x30 cm) wyłożyć papierem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiać i rozłożyć równo w blasze. Na wierzch pookładać przekrojone i wypestkowane śliwki, skórką do dołu. Kruszonkę lub posypkę wyjąc z zamrażalnika i zetrzeć na tarce prosto na śliwki.  Piec przez około 40-50 minut.
Smacznego! :)
20:25, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi