niedziela, 23 września 2012
PUDDING

Bardzo lubię takie leniwe dni, kiedy nie trzeba się z niczym śpieszyć i można troszkę dłużej poleżeć w łóżeczku :) A potem bez żadnego pośpiechu wziąć się za robienie śniadania. Tym razem propozycja na śniadanie na słodko, z możliwością wykorzystania lekko czerstwego pieczywa.  Puszysty, delikatny pudding czyli nic innego jak pieczywo / u mnie własnej produkcji bułki maślane z kruszonką / zalane śmietanką z cukrem i jajkami. Całość zapieczona i gotowe :) Polecam!

Składniki:

  • 2-3 większe bułeczki
  • masło do posmarowania formy
  • 150 ml mleka
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru - można więcej jak ktoś lubi, ja dałam tyle, bo jeszcze słodycz dawała kruszonka z bułek
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Bułki pokroić w plastry. Ułożyć w naczyniu.

Zalać mieszanką mleka, śmietanki, cukrów i jajka. Lekko przycisnąć i odstawić aby pieczywo nasiąkło masą. / jak ktoś chce można dodać rodzynek - wcześniej namoczonych w gorącej wodzie /. Piec w 160 stopniach przez około 30 min.

Smacznego! :)

MLECZNE CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Właśnie to lubię w wszelkich ciasteczkach - ich prostotę i szybkość przygotowania. Gdy tylko je zobaczyłam na blogu Mojepasje, wiedziałam, że muszę je zrobić :) Więc zakupiłam mleko w proszku no i zrobiłam :) Lekko kruche, słodkie, mleczne ciasteczka z kawałkami białej czekolady - czysta słodycz ;] Bardzo dobre z mlekiem tak dla przełamania słodyczy. W sam raz na podwieczorek :) Polecam. 

Składniki na około 30 sztuk:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru - można trochę mniej, bo ciastka są naprawdę słodkie
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 g pokrojonej w kostkę białej czekolady

Cukier z masłem utrzeć na puszystą masę, dodać do niej powoli roztrzepane jajka. Dodać mąkę, mleko, proszek oraz ekstrakt i wyrobić dobrze. Gdy masa będzie już jednolita dodać czekoladę i wmieszać ją w ciasto. W dłoniach lepić kulki wielkości orzecha i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec ciasteczka ok 10 - 12 minut do zezłocenia. Wystudzić na kratce.

Smacznego :)
19:21, kuchniakasi , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
SZPINAKOWE GNOCCHI Z SOSEM POMIDOROWO-BAZYLIOWYM

Tyle słodkości ostatnimi czasy na moim blogu to teraz by się przydało coś wytrawnego...coś dobrego na obiadek :) Zatem oto są - popularne we Włoszech ziemniaczane kluski z dodatkiem szpinaku podawane z sosem pomidorowo - bazyliowym oraz dodatkami. Kluski są miękkie, niegumowate. Może nie wyszły mi takie piękne jak bym chciała ale smak wszystko rekompensuje :) Przepis oczywiście z mojej ulubionej książki kulinarnej - Kuchnia Włoska - klasyczne i nowoczesna ciasta. Polecam bardzo! :)


Składniki:

Gnocchi dla 4 osób:

  • 450 g ugotowanych ziemniaków - ja ugotowałam w mundurkach
  • 75 g liści szpinaku - ja użyłam mrożonego, rozdrobionego 
  • 1 małe jajko
  • 150 g mąki
  • odrobina soli

Ziemniaki ugotować. Odsączyć, utłuc tłuczkiem. Szpinak gotować 5 minut, odsączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posiekać i dodać do masy ziemniaczanej / Ja miałam szpinak rozdrobniony, mrożony dlatego musiałam go rozmrozić i przesmażyć ok 10 min żeby nie był zbyt wodnisty /. Dołożyć do mas jajko, połowę mąki i odrobiną soli. Wszystko dobrze wymieszać. Mieszankę wyłożyć na blat, dodać resztę mąki i wyrobić miękkie ciasto. Jeżeli będzie się zbyt lepiło, można dodać trochę mąki ale uważać, żeby gnocchi nie było zbyt twarde. Oprószonymi mąką dłońmi formować dowolne kształty.

Do czasu gotowania przykryć ściereczką.

Sos pomidorowo- bazyliowy

  • 250 g pomidorów z puszki posiekanych 
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 150 g zielonych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula posiekana
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 kulka mozarelli
  • 100 ml czerwonego wina*
  • większa szczypta cukru
  • pieprz
  • sól

* ja nie dodałam

Oliwę rozgrzać na patelni. Zeszklić czosnek i cebulę. Dodać koncentrat, pomidory, bazylię i przyprawić. Gotować 20 minut. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Przesmażyć na oliwie. Usmażone mięso dodać do sosu pomidorowego. Dodać oliwki. Wszystko dobrze ze sobą wymieszać i jeszcze gotować ok 10-15 minut. Pod sam koniec dodać mozarelle pokrojoną w kostkę. W między czasie zagotować wodę z solą. Na wrzątek wrzucać gnocchi. Gotować je ok 2-3 minut aż wypłyną na powierzchnię. Ostrożnie odsączyć, układać na talerzu, polać sosem pomidorowym. Udekorować świeżą bazylią.

Smacznego! :)

 

 

KARPATKA

Ciasto klasyka...gości na wielu blogach. Szybkie, proste w przygotowaniu a za to jakie efektowne :) Aż sama się dziwię, że do tej pory ja go nie umieściłam ;) Ale już nadrabiam zaległości. Przepis gości u nas od dawien dawna, bo dostał go brat od swojej koleżanki jeszcze jak był w liceum ;p

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła / margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 mniejszych jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wodę zagotować, dodać margarynę i gotować aż rozpuści się margaryna. Dodać mąkę, energicznie mieszając gotować przez chwilę, aż będzie w miarę jednolita masa. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Jak ciasto wystygnie, dodawać po jednym jajku i ucierać. Na końcu dodać proszek do pieczenia i utrzeć na jednolitą masę. Ciasto będzie klejące, ale takie ma być właśnie. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Połowę ciasta wysmarować blachę. Przed pieczeniem ciasto skropić bardzo zimną wodą / wtedy lepiej wyrośnie/. Ciasto piec na złoty kolor w 200 stopniach przez koło 30 minut.  Upiec drugą porcje tak samo.

UWAGA! nie otwierać piekarnika podczas pieczenia.

Krem:

  • 0,5 l mleka
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 żółtko
  • 250 g margaryny / masła
  • 1 szklanka cukru pudru *
  • olejek waniliowy
  • szczypta kwasku cytrynowego

* ja dałam połowę

Mleko ugotować z mąką tak jak budyń. Po ostudzeniu dodać żółtko i dobrze wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, delikatną masę. Do utartej margaryny dodać zupełnie zimną masę budyniową i jeszcze ucierać. Dodać olejek i kwasek cytrynowy do smaku.

Ciasto przełożyć masą, wstawić do lodówki do stężenia i gotowe. :)

Smacznego! :)

17:28, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 22 września 2012
SAŁATKA Z TARTELLINI I SZCZYPIORKIEM

Bardzo lubię poprzednie umieszczane sałatki z  obecnością pierożków tortellini. Ale ile można je jeść?:D zatem postanowiłam poszukać nowego przepisu. Na blogu rozkosze podniebienia.blox.pl znalazłam to czego szukałam ;] wszystkie składniki jak najbardziej mi odpowiadały, do tego autorka ją tak wychwalała więc postanowiłam ją zrobić… …powiem krótko nie zawiodłam się ;) bardzo dobra sałatka, polecam! ;)


Składniki:

  • Opakowanie tortellini (ugotowanych według przepisu na opakowaniu)
  • 1 długi ogórek pokrojony w kostkę
  • Pół puszki kukurydzy
  • 2 pęczki szczypiorku*
  • Parę plasterków dowolnej szynki pokrojonej w kostkę 
  • 250 g startego na grubych oczkach sera żółtego **
  • Czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 3 mniejsze pomidory ***
  • Majonez
  • Jogurt
  • Sól
  • Pieprz

*ja dałam jeden większy

** ja dałam 150 g

*** w oryginale nie było pomidorów

Wszystkie składniki pokroić, włożyć do miski. Dodać majonez pół na pół z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki na trochę, żeby składniki się przegryzły.

Smacznego! :)

BOCHENEK BANANOWY Z NUTELLĄ I ORZECHAMI

Jeszcze jeden bardzo fajny przepis z bloga Whiteplate z pewną modyfikacją. Tym razem bochenek bananowy z nutellą, czekoladą i orzechami. Polecam, bochenek nie jest za słodki, jak w sam raz. W sumie nutella i banany nie są jakoś strasznie wyczuwalne, ale to chyba nie problem ;p Polecam dla miłej odmiany ;)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru - dałam połowę jak autorka
  • 2 duże jajka
  • 4 średnie banany
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki nutelli
  • dodałam również jak autorka czekolady gorzkiej ale mniej niż połowę
  • dodatkowo dałam parę garści całych orzechów laskowych

Formę na bochenek wysmarować masłem.Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać rozgniecione banany, wanilię i mleko. Szybko zmiksować tylko do połączenia składników. Mąkę wymieszać z solą i sodą. Dodać do w/w składników. Odłożyć szklankę masy bananowej i dodać do niej nutellę. . Masę bez nutelii wlać do keksówki. Dodać czekoladę i orzechy. Na jej wierzch wlać masę z nutellą. Nożem zrobić esy floresy. Piec ok 60 min.

Smacznego! :)

19:16, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
CIASTO DROŻDŻOWE DO ODRYWANIA Z CYNAMONEM

Przepis z kategorii tych, które jak tylko je zobaczę wiem, że muszę je zrobić jak szybko się da :) Bardzo mi się spodobał kształt ciasta...fajnie odrywany kawałek po kawałeczku :) Przepis na nie widnieje na wielu blogach...widziałam również w wersji cytrynowej jednak jak dla mnie cynamon to jest to!!! Dla mnie pycha!! Zwłaszcza jeszcze ciepłe z mlekiem..mmm :) Polecam! Przepis zaczerpnęłam z bloga Whiteplate.

  


Składniki:

Ciasto:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2,5 łyżeczki drożdży suszonych instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Warstwa cynamonowa*:

  • 1 szklanka cukru **
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 50 g masła, stopionego i ostudzonego do temp. pokojowej

* ja zrobiłam 1,5 porcji ale to jednak chyba za duże szaleństwo ;)

** dałam pół szklanki

Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól oraz drożdże. Jajka ubić trzepaczką. W małym rondelku rozpuścić masło. Dodać mleko. Zdjąć z ognia, po chwili dodać wanilię oraz wodę. Ostudzić. Mleko z dodatkami dodać do suchych składników, lekko wymieszać. Na końcu dodać jajka. Wyrobić ciasto. Nie przejmować się tym jeśli ciasto będzie lekko się kleiło. Odstawić do podwojenia objętości na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat / podsypać mąką w razie potrzeby / rozwałkować na prostokąt o długości keksówki, w której będzie pieczone ciasto. Placek z ciasta wysmarować masłem z cynamonem. Następnie pokroić na 6 płatów. Ułożyć jeden na drugim i znów pokroić na 6 równych części. Każdą część ułożyć w keksówce układając je ciasto obok siebie. Autorka pisała, aby pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 1,5 ja jednak to przegapiłam szczerze powiedziawszy i od razu wstawiłam do piekarnika i również chyba będzie ok ;] Piec w 170 stopniach przez ok 35-40 min. Podawać lekko przestudzone z mlekiem ;]

       

Smacznego! :)

19:14, kuchniakasi , Ciasta
Link Komentarze (2) »
niedziela, 16 września 2012
CZEKOLADOWE BISKWITY

Pyszne włoskie, chrupkie, dwukrotnie pieczone ciasteczka z dodatkiem cynamonu, czekolady i migdałów...mmm pyszne :) ale w zasadzie można do nich dodać swoje ulubione składniki. W sam raz do filiżanki herbatki czy kawki, kto co lubi. Można je przechowywać parę tygodniu w szczelnym pojemniku. Polecam! Przepis z książki Kuchnia włoska - klasyczne i nowoczesne dnia.

  

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 g czekolady grubo posiekanej - u mnie pół na pół gorzka z mleczną
  • 50 g płatków migdałowych*
  • 50 g orzeszków pinii*

ja dodałam 100 g całych migdałów bez skórki i nie dodawałam orzeszków pinii

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dużą blachę lekko natłuścić masłem bądź oliwą. Jajko, cukier i aromat waniliowy ubijać mikserem w misce na jednolitą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wsypać do innej miski i połączyć z otrzymaną masą. Do tego dodać czekoladę, migdały. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i uformować chlebek długości ok 25 cm i szerokości 3 cm. Przełożyć go na blachę. Piec do ze złocenia ok 20-25 minut. Wyjąć i odczekać 5 min. Chlebek pokroić na ukośne plastry o grubości 1 cm. Plastry ułożyć ponownie na blasze. Zapiekać ok 10-15 min, w połowie czasu odwrócić je na drogą stronę. Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.

Smacznego! :)

21:02, kuchniakasi , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
niedziela, 09 września 2012
SŁODKI MUS MASCARPONE

Schłodzony, słodki kremowy twarożek mascarpone z owocami cudownie komponuje się z letnimi owcami. Ja serwowałam z jagodami i malinami ale można również z porzeczkami, truskawkami bądź innymi dowolnymi owcami, ważne żeby były lekko zamrożone. Przepis z książki Kuchnia Włoska - klasyczne i nowoczesne dania. Polecam!

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru * -  ja dałam mniej  80 g
  • 400 g letnich owoców np. truskawek, malin, jagód, borówki amerykańskiej lub porzeczek - tak jak pisałam wcześniej lekko zamrożonych
  • ciasteczka migdałowe do podania - opcjonalnie

Mascarpone włożyć do miski i  ubijać na krem. Dołączyć cukier i żółtka. Dobrze zmiksować i włożyć do lodówki na godzinę. 4 wysokie szklanki lub pucharki napełniać warstwą ochłodzonego kremu mascarpone. Na wierzchu ułożyć warstwę owoców. Czynność powtórzyć 2-3 razy, zależy od wysokości szklanek. Włożyć ponownie do lodówki na 20 min, aby owoce się jeszcze trochę schłodziły. Deser udekorować owocami.

Smacznego! :)

MUFFINKI Z MIGDAŁAMI, ŻURAWINĄ I BIALĄ CZEKOLADĄ

Ten rodzaj wypieków lubię  z wielu powodów...nie dość, że są bardzo proste w przygotowaniu, zajmują nie wiele czasu a do tego zawsze wychodzą. Dziwie się, że dawno nie robiłam tych małych łakoci. Zatem trzeba to nadrobić :) Te muffinki są bardzo dobre - maślane, mięciutkie...całość dopieszczona migdałami, żurawiną i i białą czekoladą...mmm ;)  Przepis z bloga Moje pasje. 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 375 ml mleka 
  • 160 g stopionego masła
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 375 g mąki
  • dwie garście suszonej żurawiny
  • 200 g posiekanej białej czekolady
  • dwie garście płatków migdałowych bądź rozdrobnionych migdałów
Suche składniki + 3/4 posiekanej białej czekolady, żurawinę oraz połowę migdałów dokładnie wymieszać. Jajka, mleko i skórkę cytrynową dokładnie roztrzepać, dodać rozpuszczone masło. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników żeby ciasto nie było gumowate! Ciasto nakładać do wyłożonej papilotkami formy do wysokości 3/4 posypać pozostałą czekoladą oraz migdałami. Piec ok 20-25 min w 190 stopniach.
Smacznego :)
 
1 , 2
O autorze
Tagi