piątek, 03 sierpnia 2012
DELIKATNY TORCIK Z MALINAMI I MASĄ ŚMIETANOWĄ

Jeszcze propozycja na lekki, delikatny torcik. W zupełności duuużo lepszy niż tradycyjnie torty z masami maślanymi i dużą ilością lukru. Pasują do niego praktycznie każde sezonowe owoce. Warto poeksperymentować :) Ja zrobiłam z malinkami, galaretką wiśniową i oczywiście pyszną masą śmietanową – mascarponową.

PS. Przepraszam za fotkę ale niestety zbyt szybko zniknął abym mogła zrobić lepsze zdjęcie. Przepis na masę z kotlet.tv, zaś biszkopt to mój sprawdzony przepis z zapisków Mojej Mamy.


Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka przesianej mąki
  • 1 łyżeczka przesianego proszku do pieczenia

Robotkę zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Ubić pianę z białek z odrobiną soli na sztywną masę, następnie dodawać po trochu cukru i dalej ubijać. Teraz czas na żółtka, dodawać po jednym i dalej ubijać.  Kolejno przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać. Dodawać ją po troszku do ubitych jajek i lekko wymieszać. Formę wysmarować olejem i podsypać mąką. Na to wylać gotową masę. Piec ok. 15-20 min w nagrzanym piekarniku do 180˚C. Jednak najlepiej sprawdzać za pomocą patyczka czy jest już gotowe.

UWAGA!! Po upieczeniu nie wyciągamy od razu biszkopta z piekarnika aby nie opadł. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy go tam jeszcze na ok. 10 min, następnie uchlamy drzwiczki na kolejne parę min. Dopiero po tym czasie wyciągamy go z piekarnika.

Składniki na masę:

  • ok. 250 g serka mascarpone
  • 400 g zimnej śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Cukru pudru do smaku – ja dałam ok 2 łyżki, bo nie chciałam żeby tort był bardzo słodki

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią aż będzie sztywna. Dodać do tego serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników. / do masy można dodać dowolne dodatki np. świeże owoce, dżem, kawę czy kakao – kto na co ma ochotę ;)

Dodatkowo:

  • Dowolne owoce sezonowe – u mnie maliny
  • Parę łyżek dżemu malinowego
  • Parę szczypt płatków migdałowych
  • 2 torebki galaretek
  • Woda

Przygotować galaretkę. Po lekkim ostudzeniu wstawić do lodówki lub zamrażarki żeby szybciej zgęstniała.

Biszkopt po ostudzeniu przekroić na 2 lub 3 plastry / w zależności jak Wam urośnie /.  Na pierwszą warstwę wyłożyć 1/3 kremu, na to parę łyżek dżemu malinowego, wysypać odrobinę płatków migdałowych. Przykryć kolejnym biszkoptem. Czynność powtórzyć. Na wierzchu wyłożyć również masą, na nią ułożyć świeże maliny, posypać migdałami. Zalać galaretką. Schłodzić w lodówce.

Smacznego! :)

22:14, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I KREMEM PâTISSIèRE

Sezon śliwkowy właśnie trwa więc nie może się obejść bez ciasta ze śliwkami. Do tego kruche ciasto i pysznaaa migdałowa kruszonka. A do tego dodać budyniowy krem pâtissière i wychodzi pyszne ciasto. Dla niektórych, może przeszkadzać, że troszkę czuć mąkę ziemniaczaną, ale i tak uważam, że ciasto zasługuje na pochwały :) I z pełnym przekonaniem je polecam! :)  Przepis zaczerpnięty z Kwestii smaku.

Przepis na blachę 20 x 30 cm.

Składniki na kruche ciasto - spód:

  • 50 g cukru
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej

Do miski przesiać dwie mąki, dodać pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Rozetrzeć palcami w/w składniki. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść łącząc wszystkie składniki ze sobą. Uformować kulę i włożyć do lodówki na godzinę.

Składniki na budyniowy krem pâtissière:

  • 3 żółtka
  • 250 m mleka
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier wanilinowy. Wymieszać i zagotować. Do innej miski włożyć żółtka z cukrem i ubijać mikserem na puszystą masę przez około 5-7  minut. Mąki przesiać i do jajek z cukrem. Zmiksować krótki tylko do połączenia składników. Wlać połowę gorącego mleka do masy z żółtkami i zmiksować, uważać by nie powstały gródki. Masę przelać do garnka z resztą mleka i szybko wymieszać. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 1 minutę aż krem zgęstnieje. Ostudzić.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g zmielonych migdałów *
  • 50 g cukru
  • 125 g schłodzonego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

*zamiast migdałów autorka poleca wiórki koksowe ja jednak wolałam migdały.

Do miski przesiać obydwie mąki, wiórki kokosowe lub zmielone migdały, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka. Włożyć na trochę do lodówki.

dodatkowo:

  • 900 g śliwek
  •  cukier puder do posypania

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy. Spód podziurkować widelcem. Wstawić na parę chwil do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić. Śliwki pokroić na kawałki usuwając pestki. Następnie na podpieczony spód wyłożyć krem, na to wyłożyć śliwki, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)

SAŁATKA CZYSTA IMPROWIZACJA II

Lubię takie sałatki, które można zrobić raz dwa i powstaje coś fajnego z składników dostępnych obecnie w lodówce. Taka jest właśnie ta sałatka. Zdrowy misz masz, a do tego jaki kolorowy ;] Inspiracja z sałatki zrobionej przez nową poznaną koleżankę podczas jednego z grillów ;)

Składniki:

  • 50 g dowolnego makaronu - można również użyć np ryżu
  • puszka sałatki meksykańskiej np firmy Dawtona - puszka zawiera kukurydzę, groszek, fasolę czerwoną, marchewkę, paprykę
  • parę rzodkiewek
  • ogórek zielony
  • dowolna papryka
  • cebula czerwona
  • pomidor
  • olej
  • woda
  • sól
  • sos włoski bądź vinegret np firmy Knorr 
  • świeży koperek

Makaron / ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. W między czasie wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Przygotować sos - proszek wymieszać z olejem i wodą. Dodać pokrojony koperek. Zalać warzywa sosem. Odczekać chwilę aby składniki się "przegryzły".

Smacznego! :)

EKSTRAKT Z WANILII

Kolejny przepis na zużycie strąków wanilii. Również bardzo prosty w przygotowaniu, a jakże dobry dodatek doskonale sprawdzając się do użycia do różnego rodzaju deserów, wypieków. Jedyny minus to czas oczekiwania, aż osiągnie pełnie aromatu. Otóż dopiero po 2 miesiącach od chwili zalania strąków wódką jest gotowy do użycia. Ale później można z niego spokojnie korzystać przez kolejne lata przechowując w szafce kuchennej.

Składniki:

  • 3 strąki wanilii
  • 1 szklanka wódki

Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół. UWAGA! ale nie do końca, końcówki pozostawić złączone. Nie wyskrobywać nasionek! Strąki umieścić w słoiczku, zalać wódką, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć szczelnie butelkę, trzymać w ciemnym miejscu np szafce kuchennej, co jakiś czas wstrząsając.

Gdy zużyjemy połowę ekstraktu, można spokojnie zalać ponownie wódką, odczekać troszkę i dalej z niego korzystać.

Smacznego! :)

CUKIER WANILIOWY

Mało kto zauważa, że dostępny cukier waniliowy, to  w zasadzie CUKIER WANILIONOWY. Niestety taki kupowany w sklepach cukier to tylko sama chemia, której daleko do prawdziwej wanilii. Jako, że jakiś czas temu zakupiłam parę strąków wanilii postanowiłam zrobić cukier waniliowy własnej roboty. Nie dość, że jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga małego nakładu pracy, to do tego jest o niebo lepszy niż taki gotowy cukier. Sprawdzi się super do deserów, wypieków. Zachęcam do przygotowania takiego cukru samodzielnie. Przepis z Moich wypieków.

 

Składniki:

  • 2 szklanki drobnego cukru
  • laska wanilii

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, nożem zeskrobać nasionka. Cukier wsypać do szczelnego pojemnika. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2, również dodać do cukru. Zamknąć pojemnik, co jakiś czas go wstrząsać. Cukier będzie już dobry po około 1 do 2 tygodni.

Smacznego :)

czwartek, 02 sierpnia 2012
TAGLIATELLE W SOSIE POMIDOROWYM I SOSEM ŚMIETANOWYM Z KURCZAKIEM I MIGDAŁAMI

Tym razem godne polecenia danie zarówno ze względów smakowych, jak i wizualnych . W sumie już od dłuższego czasu miałam zaznaczone w książce aby zrobić to danie, bo wiedziałam, że na pewno będzie pyszne ;] i się nie myliłam ;] Makaron połączony z sosem pomidorowym i  kurczakiem w sosie śmietanowym z migdałami nie mógł wyjść niedobry ;] a do tego piękne zestawienie kolorów – zielony makaron tagliatelle, intensywna czerwień sosu pomidorowego  i kremowy sos śmietanowy… a jak by było mało…bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Przepis z książki: Kuchnia Włoska, klasyczne i nowoczesne dania. 


Składniki na sos pomidorowy:

  • 2-3 pomidory lub puszkę pomidorów (wtedy przygotowanie sosu będzie dużo łatwiejsze i szybsze)
  • Ząbek czosnku
  • Pół cebuli średniej wielkości
  • Oliwa z oliwek
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Parę szczypt cukru
  • Sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia

Pomidory zalać wrzątkiem obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Posiekać ząbek czosnku i pół cebuli i podsmażyć na 2 łyżeczkach oliwy. Pomidory wrzucić do cebuli i czosnku i smażyć pod przykryciem na małym ogniu aż pomidory się rozwalą. Odkryć patelnię i smażyć aż do momentu kiedy sos zrobi się gęsty. Dodać koncentrat, cukier, sól, pieprz i po łyżeczce oregano i bazylii.

Składniki na sos z mięsem drobiowym:

  • 60 g masła
  • 400 g piersi z  kurczaka -  pokrojonej w cienkie paski
  • 100 g migdałów – ja używałam płatków migdałowych ale można również całych  obranych ze skórki
  • 300 g  12% lub 18% gęstej śmietany 
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo:

  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 300 g świeżego zielonego makaronu tagliatelle / wstążek/
  • Listki świeżej bazylii do przybrania – niekoniecznie

Przygotować sos pomidorowy i odstawić. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić paski kurczaka oraz migdały i smażyć około 5-6 minut, lekko mieszając. Mięso ma się lekko zarumienić. Zalać mięso śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Trzymać w cieple.  W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Makaron ugotować al dente z łyżką oliwy z oliwek. Ugotowany makaron wyłożyć do ciepłego naczynia. Polać go najpierw sosem pomidorowym i następnie śmietanowym z kurczakiem. Można całość udekorować listkami bazylii. Podawać i zajadać.


Smacznego! :)

KRAJANKA ORZECHOWO - CZEKOLADOWO - KAJMAKOWA

Kolejna propozycja na krajankę. Mimo obecności kajmaku krajanka jest nie za słodka,  dzięki czekoladzie, która doskonale neutralizuje słodycz. Nie dość, że pyszna to jaka prosta i  szybka w przygotowaniu. Polecam! :) Przepis z Moich wypieków.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 gram roztopionego masła
  • Pół szklanki brązowego cukru – może być biały ale wtedy mniej
  • Pół szklanki posiekanych orzechów laskowych, można również migdały
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę czekolady – można pół na pół mlecznej z gorzką, lub samą gorzką
  • 250 g masy kajmakowej lekko podgrzanej

Mąkę, płatki, cukier oraz sodę dodać do masła. Wymieszać. Podzielić na dwie części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną z części wyłożyć na blachę i piec ok 10 min w 180 stopniach. Na gorący spód wysypać orzechy, czekoladę oraz kajmak. Na samą górę wyłożyć 2 część zrobionej wcześniej posypki. Wszystko piec 20 min również w 180 stopniach.

Smacznego! :)

O autorze
Tagi