środa, 18 lipca 2012
PANNA COTTA

Nie wiem czemu tak długo zbierałam się za zrobienie tego deserku, mimo tego, że za każdym razem jak go gdzieś widziałam mówiłam sobie, że muszę go zrobić. No ale w końcu się udało...i jedynie czego żałuje, że tak długo zwlekałam. Na pewno nie raz jeszcze go zrobię. W sumie smakuje mniej więcej jak budyń o konsystencji galaretki :) Ja zrobiłam z truskawkami i galaretką. Wyszło bardzo dobre! Przepis pochodzi z Kwestii smaku. 

Składniki:

  • 1 laska wanilii - jeżeli ktoś nie ma laski wanilii można użyć ekstrakt wanilii
  • 250 ml pełnego mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki UHT - 30% lub 36% 
  • 80 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku 
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka rumu *
  • 1 łyżka białego wina *

*ja nie dodawałam

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Do rondelka wlać śmietankę, mleko, cukier oraz ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską. Podgrzać aż cukier się rozpuści, cały czas mieszając. Dodać rum i wino, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlać do filiżanek bądź dowolnych naczynek. Odstawić do wystudzenia, następnie nakryć folią aluminiową i wstawić do stężenia na parę godzin do lodówki. Po upływie tego czasu deser usunąć z naczynek / jak by ciężko było usunąć można zanurzyć naczynka na chwilę w gorącej wodzie/.

** Ja na wierzch ułożyłam truskawki i zalałam tężejącą galaretką ale można podawać z samymi świeżymi owocami, sosem owocowym bądź polać czekoladą.

Smacznego! :)

CZEKOLADOWO - ORZECHOWY BATONIK

Kolejna propozycja na batonik, może zdjęcie nie jest zbyt piękne i nie oddaje w pełni smaku, ale zapewniam jest bardzo dobra, a do tego jaka szybka w przygotowaniu. Wystarczy tylko pokroić czekoladę i orzechy i wylewać na siebie kolejne warstwy składników. Polecam! :) Przepis z Moich wypieków.


Składniki:

  • 90 g roztopionego masła
  • 100 g pokruszonych ciastek digestive
  • 240 g posiekanej czekolady - u mnie mniej więcej pół na pól gorzkiej z mleczną
  • 70 g wiórek kokosowych
  • 140 g posiekanych orzechów laskowych i migdałów - można inne jak ktoś woli
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na sam spód wylać rozpuszczone masło. Następnie wysypać kolejno pokruszone ciastka, posiekaną czekoladę, wiórki kokosowe, a następnie orzechy. Całość zalać mlekiem z puszki. Mleko podczas pieczenia wsiąknie w głębsze warstwy i wszystko się ładnie zespoli. Piec około 40 min w temperaturze 175°C. Można przykryć od góry folią aluminiową, żeby się za bardzo nie spiekło. Gdy ostygnie / można włożyć do lodówki / kroić w batoniki.

Smacznego :)

PIECZONE ZIEMNIAKI Z PESTO

Bardzo fajna odmiana od tradycyjnie ugotowanych ziemniaków. Ziemniaczki podawałam z piersią kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto i szparagami i bardzo dobrze smakowało. Polecam do różnego rodzaju mięs. Przepis pochodzi z książki – Kuchnia Włoska, klasyczne i nowoczesne dania.


Składniki:

  • 4 duże ziemniaki / każdy około 200 g /
  • 150 g gęstej śmietany
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii + parę świeżych listków do dekoracji
  • 2 łyżki najlepiej świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2-3 łyżki gotowego pesto *
  • pieprz
  • Sól
  • Parę świeżych listków bazylii

*niekoniecznie

Ziemniaki umyć szczoteczką pod bieżącą wodą, nakłuć w paru miejscach widelcem, natrzeć solą i umieścić na blasze. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około godzinę, aż zrobią się miękkie oraz skórka będzie chrupiąca. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, poczekać aż lekko ostygną, przekroić wzdłuż na pół. Połówki wydrążyć, masę kartoflaną umieścić w misce i rozgnieść widelcem.

W innym garnuszku wymieszać śmietanę, bulion. Podgrzewać około 10 min, aż objętość się zmniejszy o połowę. Dodać sok z cytryny, czosnek oraz posiekaną bazylię. Doprawić pieprzem oraz solą. / jeżeli ktoś ma ochotę to może dodać pokrojone w plasterki pieczarki bądź twarożek /Na samym końcu dodać orzeszki. Wszystko dobrze, ze sobą wymieszać.

Wiem, wiem nie wygląda to pięknie ale mimo wszystko warto zrobić ;)

Powstałe nadzienie umieścić w wydrążonych połówkach ziemniaków, posypać parmezanem o zapiekać w 190 stopniach przez około 10-15 minut.

Smacznego! :)

METROWIEC

Nie raz, nie dwa widziałam to ciasto na wielu blogach kulinarnych, autorki pisały, że to ciasto gości u nich od dawien dawna, taki smak z dzieciństwa. Ja muszę przyznać, że u nas tego ciasta nigdy nie było. Nie wiem w sumie dlaczego. Ale wszyscy je tak wychwalali, że postanowiłam je spróbować. I muszę przyznać, że jest bardzo fajnie, wilgotne, delikatne a do tego jak pięknie się prezentuje. Kromki ciasta białego przeplatane z ciemnym a do tego masa kremowa. Przepis z bloga Moje pasje.

Składniki na jasne ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Kasza manna

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy powoli dodać olej, wodę, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu ubić białka na sztywno z szczyptą solą i delikatnie je wmieszać do masy. Ciasto wylać do natłuszczonej blachy, podsypanej kaszą manną. Piec do tzw. suchego patyczka około 45 min w 180 stopniach. Upieczone ostudzić na blaszce.

Składniki na ciemne ciasto:

Składniki w sumie takie same jak na ciasto jasne, tylko odjąć należy 3 łyżki mąki i w to miejsce dodajemy 3 łyżki kakao. Sposób przygotowania i pieczenia taki sam jak jasne ciasto.

Składniki na masę budyniową:

  • 250 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Sok z ½ cytryny – ja użyłam kwasku cytrynowego, jednak z cytryną byłoby z pewnością dużo lepsze
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

W rondelku zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. W innej misce zmiksować szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, sok z cytryny i ekstrakt. Gdy mleko się zagotuje wlewać powoli masę, ugotować budyń. Po ugotowaniu, odstawić do ostygnięcia masy / najlepiej przykryć folią, dotykając folią do budyniu – wtedy nie powstanie kożuch /. Gdy budyń ostygnie, masło utrzeć. Do utartego masła, dodawać po łyżce budyniu. Wszystko zmiksować na gładką masę. Ciasta pokroić w centymetrowe kromki. Następnie układamy je naprzemiennie, przekładając je kremem.

 

Można ciasto polać polewą czekoladową, ja ją pominęłam.

Wstawić do lodówki na parę godzin. Ciasto kroić ukośnie tak by w jego przekroju były ciemne i jasne ciasto i krem.

Smacznego! :)

13:16, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
CIELĘCINA W SOSIE SZAFRANOWYM

Kolejna propozycja na smaczne danie. Tym razem cielęcina w sosie szafranowym. Obecność szafranu, sprawia, że potrawa jest bardzo wykwintna, w sam raz na kolację jak przyjdą goście bądź po prostu niedzielny obiadek :) Szafran ma bardzo specyficzny smak, jednak nie mam pojęcia do czego mogę go porównać. Najlepiej spróbować ;)

Teraz troszkę o samym SZAFRANIE to „najcenniejsza przyprawa świata, wywodząca się z Azji Mniejszej.  Szafran otrzymywany jest z krokusów. Ususzone, delikatne znamiona jego kwiatu są warte złota, gdyż pozyskiwanie surowca jest zajęciem żmudnym. Ze znamion 150 tys. Kwiatów otrzymuje się jedynie 1 kg przyprawy. Szafranu używa się do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu i ciast. Dodawany jest także do likierów, nadając im niepowtarzalny smak.” – źródło przepisu jak i informacji  z opakowania po szafranie firmy Kamis.


Składniki dla 4 osób:

  • 4 sznycle cielęce – myślę, że z piersią kurczaka będzie równie dobre
  • 60 g szpinaku
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bulionu
  • 3 łyżki śmietanki UHT  36%
  • 3 łyki sera ricotta
  • Sól
  • Pieprz biały mielony
  • ¼ łyżeczki czosnku granulowanego – bądź 1-2 ząbki świeżego

Składniki na sos:

  • 1,5 szklanki śmietanki UHT 36%
  • 7 łyżek bulionu
  • 7 łyżek białego wytrawnego wina
  • 0,25 g szafranu

Szafran zalać gorącym bulionem, wymieszać, dodać śmietankę, wino i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu / około 30-40 min /.

Sos powinien mieć piękny, intensywny, żółty kolor.

Sznycle cielęce rozbić na płaskie plastry / grubość około 4mm /. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła. Dodać szpinak i podsmażyć. Wlać bulion, śmietankę i dusić ok 10 minut. Ostudzić, wymieszać z ricottą, przyprawić czosnkiem, białym pieprzem oraz solą. Tak przygotowany farsz nałożyć na środek każdego sznycla i spiąć wykałaczkami tak, aby powstał woreczek. Obsmażyć na pozostałym maśle i piec około 8-10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Wyjąć wykałaczki. Polać obficie sosem. Podawać z ryżem oraz warzywami z wody.

Smacznego! :)

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Na zakończenie sezonu truskawkowego postanowiłyśmy z koleżanką Pauliną zrobić drożdżówki z truskawkami i kruszonką… ah jaka szkoda, że się już kończą. Ale parę słoiczków dżemu zrobione, trochę porcji pomrożonych więc może jakoś przetraw do następnego sezonu ;) Drożdżóweczki są bardzo proste w wykonaniu, a ich smak…obłędny, do tego jeszcze szklanka mleka i podwieczorek jak marzenie :) Przepis z Moich wypieków.


Składniki na 15 średnich bułeczek:

  • 2 i ¼ szklanki maki pszennej – gdyby ciasto się za bardzo lepiło, dodać mąki
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 12 g świeżych * lub 7 g suchy drożdży
  • Odrobina bułki tartej – niekoniecznie
  • 400 g truskawek
  • 1 jajko roztrzepane do wysmarowania bułeczek

*ze świeżych zrobić rozczyn

Składniki na kruszonkę:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 60 g roztopionego masła

Do roztopionego masła dodać cukry, wymieszać z mąką i wyrabiać między palcami.

Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę z drożdżami, masło i sól. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto będzie elastyczne, nie powinno się zbytnio kleić do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości – mniej więcej 1 – 1,5 h. Po tym czasie ciasto lekko zagnieść i podzielić na 15 części. Uformować okrągłe bułeczki, układając je na blaszce, robiąc spore odstępy od siebie. Znów pozostawić do napuszenia. Gdy będą już wystarczająco napuszone, dnem szklanki zrobić wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do blaszki. W wgłębienie wsypać troszkę bułki tartej, ułożyć parę truskawek, wysmarować jajkiem i posypać dużą ilości kruszonki.

Piec ok 20 min w temperaturze 190 stopni.

Smacznego! :)

PLACUSZKI Z KEFIREM I JABŁKAMI

Często gdy pojawią się już kwaśne jabłuszka robię z nimi placuszki. W sam raz na lżejszy obiad bądź podwieczorek. Polecam!


Składniki na 15 sztuk:

  • 400 g kefiru / bądź zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 4 duże łyżki mąki – można więcej
  • Mała szczypta soli
  • Cukier waniliowy – niekoniecznie
  • 4 kwaśne jabłka
  • Olej do smażenia

*opcjonalnie

  • Cukier puder
  • Powidła śliwkowe / dżem porzeczkowy

Wszystkie składniki dobrze, ze sobą wymieszać na jednolitą masę. Jabłka obrać, zetrzeć do masy na grubych oczkach. Wmieszać je do masy.

Smażyć na oleju. Podawać z cukrem pudrem bądź dowolnym dżemem czy powidłami.

Smacznego! :)

PIERŚ Z KURCZAKA W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z PESTO I SZPARAGAMI

Sezon na szparagi już dawno za nami, a ja dopiero dziele się super przepisem na obiadek z nimi w roli głównej. Wstyd wiem wiem...ale może ktoś zrobił zapasy szparagów i ma w zamrażarce to zachęcam do zrobienia :) Przepis z Kwestii smaku.


Składniki:

  • 3 pojedyncze mniejsze piersi z kurczaka
  • Zielone pesto
  • 1 Pęczek zielonych szparagów
  • 100-150 ml Śmietanka 12 %
  • Plasterki szynki parmeńska bądź szwarcwaldzka
  • Parę listków świeżej bazylii 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Piersi z kurczaka umyć, oczyścić. Każdą pierś przekroić w poprzek na mniejsze kawałki. Oprószyć małą ilością soli / szynka jest słona / i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mącę i owinąć je w szynce. Odłożyć na parę chwil.


Następnie zajmujemy się szparagami. Najpierw je obmyć, odłamać zdrewniałe jasne końce / same się złamią we właściwym miejscu /. Łodygi pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować je na parze, aż lekką zmiękną – około 5-7 min. / nie mogą być rozgotowane!/. Przelać je zimną wodą. Odstawić.

Na patelni podsmażyć na oliwie piersi z kurczaka owinięte w szynce, po parę min z każdej strony.

Gdy będzie już lekko zrumienione, dodać śmietankę, parę łyżeczek pesto.


Dobrze wymieszać, dodać szparagi. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Posypać świeżymi listkami bazylii. Podawać z młodymi ziemniaczkami bądź bagietką.

Smacznego! :)

LECZO

W sezonie gdy warzywa są takie dobre, soczyste często robię leczo. Z kiełbaską czy bądź po prostu z parówkami… i oczywiście dużą ilością seraaa :) tak tak wiem, że niektórzy powiedzą, że to profanacja ale u nas tak się jada, do tego kromka chleba z masłem i do dzieła :) Kto nie jadł jeszcze z serem, szczerze polecam :) Przepis od Mamy.


Składniki:

  • 3-4 średnie papryki – najlepiej każdego koloru
  • 3-4 średnie pomidory
  • 2 małe cebule
  • 1 większa cukinia
  • 200 g sera żółtego
  • 3 parówki bądź kiełbaska
  • Słodka i ostra papryka do smaku
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Na oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojone w kostki papryki. Chwilę poddusić, aż papryki lekką zmiękną. Następnie dodać pomidory pokrojone również w kostkę oraz cukinię. Gotować do miękkości. Dodać parówki lub kiełbaskę. Doprawić solą, pieprzem oraz paprykami. Na sam koniec dodać sera żółtego startego na grubych oczkach.

Smacznego! :)

"WŁOSKA" KANAPKA

Czasami fajnie jest zjeść kanapkę na ciepło, smakuje przecież dużo lepiej niż taka zwykła ;) Na blogu makecookingeasier, znalazłam fajną inspiracje. Otóż pomysł na „włoską” kanapkę. Polecam gdyż mało z nią roboty, a efekt naprawdę fajny!

Składniki:

  • Jedna mniejsza ciabatka
  • 3-4 plasterki pomidora
  • 3-4 plasterki mozarelli
  • 4 listki bazylii
  • Pesto zielone
  • Parę czarnych oliwek przekrojonych na pół
  • Parę kropli oliwy z oliwek

 

Bułkę przekroić na pół, wysmarować pesto. Na to ułożyć pomidora, oliwki i ser mozarelle.

Wstawić do piekarnika na 10-15 min w temperaturze 160 stopni, aż ser się rozpuści. Na wierzch polać parę kropli oliwy oraz położyć listki bazylii.

Smacznego! :)

 
1 , 2
O autorze
Tagi