niedziela, 10 czerwca 2012
LETNIA ZUPA WI¦NIOWA

Ostatnimi czasy jako¶ nie mogłam się zebrać do umieszczenia przepisów, a to najpierw brak czasu, a jak już go miałam nadmiar, to brakowało jednak sił, bo leżałam chora w łóżeczku, bo choróbsko mnie lekkie wzięło. A muszę przyznać, że przez ten czas zrobiłam parę ciekawych rzeczy, które niew±tpliwie zagoszcz± jeszcze nie raz w moim menu :)

Na pierwszy ogień pójdzie dzisiejsza zupka - WI¦NIOWA. Nie chciałam już nawet na ni± czekać na sezon wi¶niowy, dlatego zrobiłam z zamrożonych. Fajna odmiana od tradycyjnych zup typu rosół, krupnik czy jarzynowa, a do tego jaka szybka w przygotowaniu :) Same plusy. Zachęcam do spróbowania. Inspiracja z modyfikacjami zaczerpnięta z Kotlet.tv.

Składniki:

  • 0,5 kg wi¶ni - mog± być ¶wieże jak i mrożone
  • 1,2 l wody
  • dowolny makaron - u mnie ¶widerki
  • cukier
  • ¶mietana - u mnie jogurt 

Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. W między czasie wi¶nie zalać wod± i gotować około 20 minut. Dosłodzić do smaku. Do miseczki wyłożyć makaron, zalać "kompotem" z wi¶ni, na wierzch zrobić kleks z jogurtu / ¶mietany /. Gotowe!! :)


Smacznego! :)

O autorze
Tagi