niedziela, 27 czerwca 2010
POLEWA CZEKOLADOWA

Tak jak wspomniałam w poprzednim przepisie podaje przepis na zawsze wychodz±c± i jakże pyszn± polewę czekoladow±. Bardzooo polecam do różnego rodzaju wypieków: muffinek, ciast, bab, babeczek, deserów, owoców :)

Składniki:

  • łyżka wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/3 kostki masła
  • Trochę mleka

Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu. Podczas robienia polewy tłuszcz może oddzielić się od reszty składników. Trzeba wówczas dodać do polewy 2-4 łyżki mleka i chwilę podgrzewać j± na wolnym ogniu.

Smacznego! :)

JIM JAMS

Kolejny przepis na krajankę. Miękka, smaczna, a co najważniejsze szybka w przygotowaniu. W sam raz do wrzucenia co¶ słodkiego na z±bek ;) Można troszkę u¶pić wyrzuty sumienia, bo jej główny składnik to płatki owsiane, m±ka razowa, miód a więc same pyszne i zdrowe składniki ;) Ja jednak zamiast dżemu polałam j± polew± czekoladow± i posypałam wiórkami kokosowymi. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.

Składniki na mał± blaszkę:

  • 125 g masła
  • 125 g miodu
  • 80 g br±zowego cukru
  • 125 g płatków owsianych
  • 125 g m±ki razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g wiórków kokosowych

Do garnuszka wrzucić masło, miód, cukier i delikatnie podgrzewać do rozpuszczenia i wymieszania składników. Dodać sypkie składniki: płatki owsiane, m±kę, proszek, sodę i wiórki. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać na ni± przygotowan± masę. Piec ok 20  min w temp 180ºC.  Po tym czasie wyj±ć, studzić przez parę minut i poci±ć na kawałki. Polać polew± czekoladow± (*przepis w kolejnym przepisie) i  posypać wiórkami lub tak jak było w oryginale dżemem i wiórkami. Można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez parę dni.

Smacznego :)

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I DUŻˇ ILO¦CIˇ KRUSZONKI

Bardzo dobre i jakie proste ciasto z truskawkami, a do tego ta kruszonka i duuuużo owoców mmm ;) miodzio! Najlepsze jeszcze ciepłe z lodami :) Ale po ostudzenie równie bardzo dobre! Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.

Składniki na ciasto:
*
• 800 g truskawek
• 200 g miękkiego masła
• 200 g cukru pudru
• 4 jajka
• 250 g m±ki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

• 150 g m±ki
• 75 g masła
• 75 g cukru


* na tak± duż± blachę jak poniżej zrobiłam wszystkie składniki na ciasto x 1,5, a na kruszonkę x2.

1.

2.

3.


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na pocz±tku przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili m±kę, wymieszać, ostudzić.

Następnie przechodzimy do zrobienia ciasta. Przez parę minut ucierać masło z cukrem pudrem na gładk± masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucieraj±c. M±kę przesiać z proszkiem i dodawać stopniowo po parę łyżek. Ciasto przełożyć do formy, na nim rozłożyć duż± ilo¶ć truskawek. Na sam wierzch posypać kruszonk±, ja dodałam jeszcze płatków migdałowych na sam wierzch. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni i piec ok 70 min.

Smacznego! :)

BOEUT STROGONOW

Po długiej przerwie proponuję przepis na jednogarnkowe danie. Boeut Strogonow to smaczny gulasz, który z pewno¶ci± posmakuje nie jednej osobie ;) Najlepsze z chlebkiem ale można również z ryżem. Polecam! Przepis dostałam od Cioci Halinki :)

Składniki:

  • 800 g polędwicy wołowej ( najlepiej wołowinę zrazow±)
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( lub puszkę pomidorów)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • ¾ szklanki ¶mietany
  • sok z cytryny
  • łyżka m±ki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • natka pietruszki

Mięso umyć, pokroić w paski, skropić cytryn±, oprószyć m±k±. Cebulę obrać drobno pokroić. Pieczarki opłukać pokroić w plasterki. Na ma¶le i oleju podsmażać cebulę, partiami mięso a na końcu pieczarki. Składniki przełożyć  do rondla, oprószyć sola pieprzem i papryk±, dodać koncentrat pomidorowy oraz wody. Dusić do miękko¶ci. Na końcu dodać ¶mietanę i natkę pietruszki.

Smacznego! :)

O autorze
Tagi