niedziela, 27 maja 2012
JAGODZIANKI Z KRUSZONKˇ II

Id±c za ciosem jagódek, postanowiłam zrobić jeszcze jagodzianeczki z kruszonk±. Tym razem ciasto z innego przepisu - brioche - ciasto jest dużo lepsze, bo jest mięciutkie, pulchniutkie i zachowuje dłużej ¶wieżo¶ć, bo ma duż± ilo¶ć masła. Ale też wymagaj± więcej czasu na przygotowanie, gdyż ciasto musi dwa razy wyrastać i leżakować 12 h w lodówce. Ale zapewniam, że smak rekompensuje całe oczekiwanie. Idealne na podwieczorek z letnim mleczkiem b±dĽ na ¶niadanko. Kto jak woli :) Przepis z KwestiSmaku.

Składniki:

* składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 30 g ¶wieżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 5 jajek + jedno do wysmarowania bułeczek
  • 500 g m±ki pszennej
  • 3 łyżki ciepłej, ale nie gor±cej wody!
  • 300 g masła, bardzo miękkiego

dodatkowo:

  • 300 g jagód / mog± być mrożone ale warto wyj±ć je wcze¶niej i odcisn±ć z nich sok /
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej 

Wymieszać jagody z cukrem i m±k±.

Drożdże wymieszać z wod± oraz łyżeczk± cukru oraz m±ki. Odstawić na 10-15 min do wyro¶nięcia. W między czasie m±kę przesiać, dodać cukier, 3 jajka, sól. Składniki wymieszać mikserem na małych obrotach. Stopniowo dodać pozostałe dwa jajka. Ciasto wyrabiać 10 min hakiem b±dĽ ręcznie przez około 15 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Następnie dodawać porcjami masło. Ciasto będzie rzadkie to nie należy się przejmować i nie dosypywać m±ki. Gdy ciasto będzie gładkie, przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na około 1-1,5 h. Po tym czasie uderzyć pię¶ci± w ciasto, chwilkę wyrobić ręk± w misce, ponownie przykryć i wstawić na cał± noc do lodówki. Następnie wyj±ć ciasto na stolnicę opruszon± m±k±. Ciasto podzielić na około 16 kulek, każd± spłaszczyć i w ¶rodek włożyć farsz jagodziany i zakleić dobrze. Układać na blachę wyłożon± papierem do pieczenia w paru centymetrowych odstępach. Bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać duż± ilo¶ci± kruszonki / robię j± jak zawsze - 75 g masła rozpu¶cić z 75 g cukru oraz 16 g cukru waniliowego. Dodać 150 g m±ki. Wymieszać dobrze. / Piec ok 15-20 min w 180 stopniach aż się ładnie zarumieni±.

Smacznego! :)

SERNIK JAGODOWY

To co by był komplecik to teraz czas na jaki¶ deserek :) Trzeba wykorzystać zapasy więc traf chciał, że padło na sernik jagodowy :) Tak by na rozpoczęcie sezonu jagodowego, który niedługo będzie wyj¶ć na czysto i móc znów zamrozić ¶wieże jagódki :) Ale co do samego sernika - Serniczek w sumie jak serniczek, smaczny owszem ale taki normalny ;] Ale jestem przekonana, że posmakuje z pewno¶ci± każdemu, do tego ta polewa z ¶mietany bardzo do niego pasuje tworz±c zgrany duet. I ten piękny kolorek dodaje mu niew±tpliwie dużo uroku. Przepis z modyfikacjami  z Moichwypieków.

Składniki na tortownicę o ¶rednicy 22 cm:

* ja jednak zrobiłam połowę porcji wszystkich składników i wyszły mi na dwie takie foremki jak na zdjęciach.

Na spód:

  • 150 g ciastek digestive, pokruszonych
  • 75 g masła, roztopionego

Tortownicę wyłożyć foli± aluminiow±. Ciastka wymieszać z masłem, wgnie¶ć w spód tortownicy, schłodzić przez 20 minut. / ja nie robiłam kruchego spodu/

Na masę serow±:

  • 750 g twarogu ¶mietankowego, tłustego, zmielonego
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki m±ki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jagód

Wszystkie składniki masy miksujemy razem na gładk± masę, na końcu dodaj±c jajka. Masę wylać do formy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut./ ja w tych sercach piekłam 0k 40 min/


Polewa:

  • 250 ml gęstej kwa¶nej ¶mietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyj±ć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.

Po upieczeniu, ostudzić i wstawić do lodówki. Najlepiej na cał± noc.


Smacznego :)

GULASZ PAPRYKOWO- POMIDOROWY

Jak wspomniałam w poprzednim przepisie do kaszubskiej babki ziemniaczanej idealnie pasuje dowolny gulasz, jaki tylko lubicie. Ja zrobiłam paprykowo- pomidorowy z mięskiem i bardzo nam smakował. Powstał fajny, syty obiadek, a do tego jaki kolorowy ;] Gulasz również można podawać z kasz± jęczmienn±, ryżem czy po prostu z chlebkiem. Przepis inwencja własna. 

Składniki:

  • 1,2 kg mięsa - ja dałam szynki
  • 4 mniejsze papryki - każdego koloru
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1 duża cebula
  • 2 z±bki czosnku
  • koncentrat pomidorowy - parę łyżeczek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • olej
  • pieprz w granulkach
  • ziele angielskie
  • li¶ć laurowy

Cebulę obrać i pokroić w drobn± kostkę. Podsmażyć na oleju na małym ogniu na dużej patelni b±dĽ lepiej w dużym garnku. Dodać 2 z±bki czosnku przeci¶nięte przez praskę.

W między czasie mięso umyć, pokroić w mał± kostkę.

Dodać do cebulki, podsmażyć razem. Gdy mięso się lekko przesmaży dodać pokrojon± w kostkę paprykę - ja dałam 4 kolorki, żeby było kolorowej :) 

Zalać wszystko odrobin± wody, tak by tylko przykryć mięso i papryki. Dodać pieprzu w granulkach, ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe. Gdy papryki lekko zmiękn± dodać pomidory z puszki / można ¶wieże pomidory /. Wszystko doprawić paprykami w proszku, pieprzem i sol± oraz koncentratem pomidorowym do smaku. Gotować do miękko¶ci mięso i warzywa.

Smacznego! :)

 

KASZUBSKA BABKA ZIEMNIACZANA

Była już propozycja na tradycyjn± babkę ziemniaczan± ale tym razem chcę się z Wami podzielić przepisem na ni± tylko tym razem po kaszubsku.  W zasadzie skład na nie różni się tylko tym, że w tej co teraz proponuję jest więcej jajek i dodatkowo dodaje się ¶mietany  i m±ki pszennej, co powiem Wam szczerze, że nadaje jej pulchno¶ci i fajnego jasnego kolorku. W smaku troszkę się od siebie różni±. Do tej ¶wietnie pasuje dowolny gulasz / ja zrobiłam paprykowo- pomidorowy - przepis w następnym po¶cie / i raczej nie jadłabym jej samej w przeciwieństwie do tamtej. Zachęcam do zrobienia, gdyż robi się ni± szybko i nadaję się na fajny obiadek. Recepturę na tę babkę dostałam od cioci Halinki.

  

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków obranych
  • 2 ¶rednie cebule - jedna dodana do ciasta, druga pokrojona w piórka i ułożona na wierzch
  • 5 jajek
  • 4 łyżki m±ki pszennej 
  • 4 łyżki ¶mietany
  • pieprz
  • sól
  • parę plastrów boczku - opcjonalnie
  • masło

* na t± formę podwoiłam ilo¶ć składników

  

 

Ziemniaki obrane zmielić w blenderze razem z cebulk±, dodać jajka, m±kę i ¶mietanę. Doprawić sol± i pieprzem. Jeżeli kto¶ chce to formę wyłożyć plastrami boczku, ja jednak smaruję cał± formę masłem i dopiero wylewam masę. Piec w 190 stopniach przez godzinę. Upieczona musi mieć rumiany i chrupi±cy wierzch, a w ¶rodku powinna być pulchna. Jest dobra zarówno zaraz po zrobieniu jak i następnego dnia.

Jeżeli jemy j± następnego dnia to można j± podsmażyć na patelni na oleju b±dĽ zapiec pokrojon± w kawałki w piekarniku. Wyłożyć j± wtedy na papier do pieczenia b±dĽ folię aluminiow± skropion± olejem, żeby nie przywarło.

Smacznego! :)

pi±tek, 25 maja 2012
POPĘKANE CZEKOLADOWE CIASTKA

Cudowne bardzooo czekoladowe ciastka, kruche zewn±trz, mięciutkie w ¶rodku – po prostu pychaaaa :) I jeszcze te kawałeczki czekolady w ¶rodku rozpływaj±ce się w ustach… mmm :) Najlepsze! Przepis Marthy Stewart.

Składniki:

  • 225 g czekolady gorzkiej, z grubsza posiekanej
  • 60 g masła
  • 2/3 szklanki m±ki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki jasnego br±zowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g posiekanej czekolady – u mnie mix białej, gorzkiej i mlecznej

225 g gorzkiej czekolady rozpu¶cić z masłem w k±pieli wodnej, mieszaj±c od czasu do czasu. Odstawić. W innym naczyniu wymieszać m±kę, proszek do pieczenia i sól. Mikserem zmiksować jajka, wanilię, br±zowy cukier. Wlać roztopion± czekoladę, zmiksować, na końcu dodać m±kę i wszystko dobrze wymieszać. Na końcu wrzucić posiekan± czekoladę, wymieszać. Wykładać po czubatej łyżce na blachę wyłożon± papierem do pieczenia robi±c odstępy. Piec 10-12 minut w temperaturze 175 ºC. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)

wtorek, 15 maja 2012
KRUCHE CIASTECZKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I SKÓRKˇ KANDYZOWANˇ

No i nadarzyła się okazja do wykorzystania własnej roboty skórki kandyzowanej :) Co prawda w obecno¶ci orzechów włoskich, za którymi nie do końca przepadam jak wiecie, ale mimo wszystko skusiłam się, żeby je zrobić. I wyszły całkiem fajne ciasteczka...sporo ciasteczek :) W sam raz do pochrupania z herbatk±. Przepis z Mojewypieki.

Składniki:

  • 230 g m±ki pszennej
  • 150 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Zimne masło, cukier puder, m±kę, żółtko oraz ekstrakt wymieszać za pomoc± miksera. Wyci±gn±ć ciasto i dodać orzechy i bakalie. Ciasto podzielić na 2 czę¶ci, każd± z nich uformować w wałek o grubo¶ci około 4 cm, zawin±ć je w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny; po tym czasie wyj±ć i pokroić ostrym nożem na plasterki grubo¶ci około 4 mm. Ułożyć na blachę wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 200ºC przez 10 - 11 minut, do zezłocenia brzegów.


Smacznego :)

CIASTO DYNIOWE I LUDZIK DYNIOWY :)

Sezon na dynię troszkę dawno min±ł ale to nie znaczy, że nie można umie¶cić przepisu ;) trochę ciekawy był powód zrobienia tego ciasta. Przyznam mi, że gdyby nie konkurs w przedszkolu córki koleżanki Sabiny pewnie sama z siebie nie zrobiłabym ciasta z dyni± w roli głównej - mimo, że wiele osób je wychwala. Nie to żebym miała jakie¶ "ale" do dyni ale tak po prostu... Ale do konkretów: Otóż to było tak...dawno dawno temu ;) ... Nasza zdolniacha plastyczna - Ula z pracy zrobiła  tego oto poniżej ludzika za pro¶b± koleżanki Sabiny a ja ładnie wykorzystałam resztki z jej dzieła, bo jak wiemy nie można marnować jedzonka ;) I tak oto powstało to ciasto. I powiem Wam, że ponownie nie zawiodłam się na cie¶cie z warzywami, dzięki dyni ciasto jest wilgotne i mięciutkie i bardzo dobre, chociaż dynia jest niewyczuwalna. Przepis Nutinki z forum cincin.

   

Składniki:

  • szklanka m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki rozgotowanej i zmiksowanej dyni *
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu **
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe do posypania

* dałam szklankę

**dałam 1,5

Przepis na tortownicę 22 cm.

Polewa czekoladowa według przepisu z bloga.

Dynię zetrzeć na dużych oczkach i podsmażać do miękko¶ci. M±kę, cukier, cynamon, sól, proszek i sodę dokładnie wymieszać. W innym naczyniu jajka zmiksować z olejem, dodać ostudzon± dynię. Następnie dodać sypie składniki. Wszystko dobrze ze sob± wymieszać. Powstał± masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 40 min, do suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie polać polew± i posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego! :)

MUFFINKI Z MALINAMI I BIAŁˇ CZEKOLADˇ

Bardzo smaczne, lekkie babeczki z malinami i biał± czekolad± – jedne z lepszych muffinek jakie robiłam i jadłam, a do tego jakie szybkie w przygotowaniu –  jak na muffinki przystało :) Przepis z Moichwypieków.

Składniki:

  • 100 g m±ki pszennej razowe
  • 150 g m±ki pszennej
  • 120 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szklanka malin / mog± być zarówno ¶wieże jak i mrożone /
  • 100 g białej czekolady, pokrojonej w kostkę
  • Patki migdałowe do posypania na wierzch

Jak zwykle przy tego typu wypiekach sprawa jest prosta. W jednym naczyniu mieszamy składniki mokre, w innym suche. Poł±czyć, dodać maliny oraz czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć w nie masę do ¾ wysoko¶ci. Na wierzch posypać płatki migdałowe. Piec ok. 20-25 min w temperaturze 190ºC.

Smacznego :)

 



ZAPIEKANE ZIEMNIACZKI

To podzielę się z Wami jeszcze przepisem na ziemniaczki pieczone. W sam raz do poniżej przedstawionej kaczki ale również praktycznie pasuj± idealnie do każdego typu mięs czy ryb, a nawet można je ciamkać same z sosem czosnkowym b±dĽ ¶mietankowym. :) Kto jak woli...


Składniki:

  • 7 ziemniaków
  • Masło
  • Sól
  • Pieprz
  • Rozmaryn – może być zarówno ¶wieży jak i suszony 
  • Parę z±bków czosnku
  • Oliwa z oliwek

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wodę w garnuszku zagotować z sol±. Ziemniaki obrać i pokroić w łódeczki. Wrzucić do wrz±tku i gotować parę min.  Odcedzić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać na ni± oliwę. Wyłożyć ziemniaki. Doprawić sol±, pieprzem, rozmarynem oraz rozłożyć rozgniecione z±bki czosnku. Wymieszać.  

Na wierzch ułożyć płatki masła. Piec w piekarniku przez około 30-40 min – co jaki¶ czas zamieszać tak żeby były ładnie zarumienione z każdej strony i miękkie.

Smacznego! :)

Gʦ PIECZONA Z JABŁKAMI

Jeju przeraża mnie ile zaległych przepisów mam…aż sama się zastanawiam jak to możliwe…ale zamiast pisać o głupotkach przejdę do działania :)

Tym razem propozycja na wystawny obiad – gę¶ z jabłkami. Ja uwielbiam z duż± ilo¶ci± jabłek i dodatkowo jeszcze z żurawin± czy borówkami z gruszkami oraz oczywi¶cie pieczonymi ziemniaczkami. Ale wspaniała również na zimno do kanapek, o ile co¶ zostanie :) Polecam!


Składniki

  • 1 gę¶ (1,5 – 2 kg)
  • 8 kwa¶nych jabłek *
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Masło

*ja nie obieram jabłek

Wypatroszon±, umyt± dokładnie gę¶ opuszkami palców ugnie¶ć palcami aby rozbić tłuszcz, który znajduję się pod skór±. Skórę naci±ć i natrzeć sol±, pieprzem oraz duż± ilo¶ci± majeranku. Zarówno wewn±trz jak i zewn±trz. Tak przygotowane mięso zawin±ć w folię i dostawić na ok. 1-1,5 h do lodówki / można na dłużej, a nawet lepiej by było / W międzyczasie jabłka umyć, usun±ć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Jabłka również obsypać majerankiem. Czę¶ć jabłek włożyć do wnętrza gęsi zaszyć otwór nici± lub wykałaczkami. Gę¶ wyłożyć do wysmarowanej olejem brytfanę b±dĽ naczynie żaroodporne.

Ma wierzch ułożyć parę płatków masła. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do miękko¶ci – mniej więcej 1,5 – 2 h. Po upływie około godziny czasu odwrócić j± na drug± stronę. Co jaki¶ czas podlewać sosem, który powstał. Pół godziny przed końcem dodać pozostałe jabłka, układaj±c je na około gęsi. 10-15 minut przed końcem zdj±ć pokrywę żeby gę¶ się ładnie zarumieniła. Gę¶ będzie gotowa, je¶li po nakłuciu wypływa z niej przezroczysty sok.

a tu zostało jeszcze z obiadku troszkę gęsi, jak wspominałam wcze¶niej bardzo dobrze również smakuje na zimno :)

 

Smacznego! :)

 
1 , 2
O autorze
Tagi