¶roda, 28 kwietnia 2010
SAŁATKA GYROS

Ostatnimi czasy moja ulubiona sałatka - z chrupi±cymi ¶wieżymi warzywkami i soczystym kurczaczkiem. Jak wiecie, na tę sałatkę jest wiele przepisów, ale jak j± pierwszy raz spróbowałam to jadłam w wła¶nie takiej postaci jak prezentuje poniżej i mi bardzo posmakowała. Jest lżejsza, bo nie ma ketchupu i tak dużo majonezu niż w większo¶ci umieszczonych w internecie. Polecam! Przepis dostałam od mojej siostry.

Składniki:

  • 1 duża pier¶ z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 różne kolorowe papryki
  • 0.5 kapusty pekińskiej (drobno posiekanej)
  • *opcjonalnie: można dodać również ogórki konserwowe lub kiszone jak kto¶ nie lubi tych pierwszych
  • 1 duża cebula
  • 2 z±bki czosnku
  • jogurt naturalny ok 200 g
  • 2 łyżeczki majonezu Winiary
  • 1 przyprawa gyros

Pier¶ z kurczaka kroimy w drobn± kosteczkę, przyprawiamy przypraw± i zostawiamy na parę godzin w lodówce, najlepiej na cał± noc. Po tym czasie mięsko podsmażamy na patelni.

Wszystkie wyżej wymienione składniki również kroimy w kosteczkę. Robimy sosik: jogurt mieszamy z majonezem i czosnkiem drobno pokrojonym lub przeci¶niętym przez praskę. Następnie w/w składniki układamy w misce kolejno: najpierw mięsko podsmażone, podlewamy sosikiem, kukurydza, cebulka, papryka, te warstwy również polewamy sosikiem. Na samej górze kładziemy kapustę pekińsk±. Pozostawiamy na parę godzin żeby wszystko się ze sob± przeszło. I gotowe! :)

Smacznego! :)

RAZOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADˇ I PŁATKAMI OWSIANYMI

Bardzo dobre ciasteczka a jakie pożywne ;) co¶ dla łasuchów, którzy chc± u¶pić swoje wyrzuty sumienia ;) Przepis z Moichwypieków.

Składniki na około 30 ciastek(chociaż wszystko zależy od wielko¶ci):

  • 120 g masła
  • 70 g br±zowego cukru
  • 1 jajko
  • 100 g płatków owsianych
  • 120 g m±ki razowej
  • 20 g m±ki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • czekolada - na ile macie ochotę ;) ja dodałam 1,5 tabliczki każdego rodzaju

opcjonalnie: można dodać różnego rodzaju bakalii jakie macie akurat pod ręk±: ja dodałam jeszcze gar¶ć płatków migdałowych i troszkę orzeszków ziemnych

Masło ucierać z cukrem. Dodać jajko i dalej ucierać na jednolit± masę. Następnie dodać resztę składników. Wszystko ze sob± dobrze wymieszać. Formować kulę wielko¶ci orzecha włoskiego, któr± potem spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min w temperaturze 180ºC.


Smacznego :)

poniedziałek, 26 kwietnia 2010
ROŻKI DROŻDZOWE Z JABŁUSZKAMI

Pyszne, mięciutkie, wilgotne od jabłuszek rogaliki. Pamiętam jak byłam mała i się nimi opychałam...jeszcze takimi ciepłymi :) mmmm... trzeba je zrobić troszkę wcze¶niej, bo musz± leżakować w lodówce ok 2-3 h. Przepis z zapisków  mojej Mamusi.

Składniki:

  • ½ kg m±ki
  • 1 masło lub margaryna
  • 1 jajo
  • 6 dkg drożdży ¶wieżych
  • ½ szklanki mleka
  • 6 łyżeczek cukru
  • Mały zapach waniliowy
  • 5 kwa¶niejszych jabłek
  • Cukier puder do posypania

Margarynę rozpu¶cić i ostudzić. Drożdże, zimne mleko i cukier rozpu¶cić. Dodać do m±ki w/w składniki + całe jajko. Zagnie¶ć tak jak na kluski. Włożyć do lodówki na 2-3 h. Po upływie tego czasu wyj±ć z lodówki, podzielić na 5 czę¶ci, rozwałkować i podzielić na 8 trójk±tów. Na każd± cze¶ć kła¶ć ćwiartkę jabłka i zawijać.

Upiec na złoty kolor w 180 ºC. Jak lekko ostygn± posypać cukrem pudrem.


Smacznego! :)

RYŻ Z SOSEM SŁODKO - KWA¦NYM

Bardzo proste i szybkie danko w sam raz na obiadek. Dla tych, którzy maj± już do¶ć schabowych w tradycyjnej postaci ;) Wystarczy tylko ugotować ryż, wymieszać z sosem, pokroić kotleta, podgrzać i gotowe.

Składniki:

  • tradycyjny kotlet schabowy
  • torebka ryżu
  • sos słodko - kwa¶ny np Łowicz

Tak jak wcze¶niej pisałam - sprawa jest naprawdę prosta. Gotujemy ryż zgodnie z zaleceniami. W tym czasie podgrzewamy sos z pokrojonym w kosteczkę kotletem. Po ugotowaniu ryżu dorzucamy do sosu, mieszamy i gotowe :)

Smacznego! :)

RADOMIANKA

Fajne ciasto kakaowe przełożone kremem. Jest podobne do biszkoptu tylko bardziej zbite i konkretne. Ale równie dobre ;) Najlepsze po paru godzinach od zrobienia jak już masa zastygnie. Najlepiej po prostu włożyć do lodówki po zrobieniu to będzie można szybciej zje¶ć ;)

 

Składniki na ciasto:

  • 4 jaja
  • 25 dag cukru pudru - można trochę mniej żeby nie  było za słodkie
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • proszek do pieczenia duży
  • szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • 25 dag m±ki

* do tego ciasta wszystkie składniki podwoiłam żeby był taki wysoki jak torcik

Ubić żółtka z cukrem i masłem. Dodać m±kę i proszek do pieczenia, powoli wlewać mleko. Dodać kakao i pianę z białek. Piec w 200 stopniach ok godzinę.

Składniki na krem:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 7 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka ¶mietany lub zsiadłego mleka
  • cytryna lub kwasek - do smaku

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj±c po łyżeczce ¶mietany lub mleka, ucierać bardzo powoli, żeby masło się nie zważyło.

Wierzch  można polać gorzk± polew±, która przełamuje t± słodycz.

A teraz kilka ujęć ciasta:

  

Smacznego! :)

PIECZYWKO CZOSNKOWE

Tak jak obiecałam w poprzednim po¶cie - podaje przepis na bardzo proste pieczywko. Super przystawka do sałatek, zupek typu krem i innych potraw.


Składniki:

  • białe pieczywo
  • pół kostki masła
  • sól
  • przyprawy dowolne - np oregano, zioła prowansalskie itp
  • 1-2 z±bki (można więcej) czosnku -  w sumie wszystko zależy jak bardzo go lubimy

W sumie nie ma tutaj żadnej większej filozofii :) Kroimy bułeczkę na grubsze plastry. Mieszamy miękkie masło z sol± i przyprawami. Smarujemy każd± kanapeczkę otrzyman± mas±. I gotowe.

 

Pieczemy w 150 stopniach ok 20 min.

Smacznego! :)

ZUPA ZIEMNIACZANA Z PESTO

Przepis na jednogarnkowe danie, stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Syta, gęsta zupa, bo posiada w swoim składzie ziemniaki i makaron. Najlepsza z ¶wieżo przygotowanym pesto. Jest o niebo lepsze od gotowego jakie można kupić w markecie. Podawać z pieczywkiem czosnkowym. Może nie wygl±da zbyt pięknie, ale ma naprawdę ciekawy smak. Warto spróbować ;)


Składniki:

  • 3 kawałki wędzonego boczku bez skóry
  • 500 g rozgotowanych ziemniaków
  • 400 g cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 600 ml mleka
  • 100 g makaronu muszelki
  • 150 g ¶mietany
  • posiekana natka pietruszki
  • parmezan - najlepiej ¶wieżo starty
  • chlebek czosnkowy do podania - przepis w następnym po¶cie ;)

Boczek, ziemniaki i cebulę posiekać. Boczek smażyć 2 minuty w garnku, dodać masło, ziemniaki oraz cebulę i podgrzewać ok 12 min. Wlać bulion i mleko, zagotować i podgrzewać przez 10 min. Dodać makaron i gotować dalsze 12-14 min. Zaprawić ¶mietan± i trzymać na ogniu 5 min. Dodać natkę pietruszki i 2-3 łyżki pesto. Rozlać zupę na talerze i podawać ze ¶wieżo startym parmezanem i chlebkiem.

A gdyby kto¶ chciał się skusić na pesto własnej roboty to podaje przepis:

Składniki na pesto:

  • 60 g posiekanej natki pietruszki
  • 2 z±bki czosnku rozgniecione
  • 60 g orzeszków pini zmielonych
  • 2 łyżki posiekanej ¶wieżej bazylii
  • 60 g ¶wieżo startego parmezanu
  • biały pieprz
  • 150 ml oliwy z oliwek

Wszystkie składniki pesto miksować 2 min na puree lub ucierać ręcznie.

Smacznego! :)

PLUSZKI CZYLI ROSYJSKIE BUŁECZKI

Do tych bułeczek nie trzeba nikogo długo namawiać. S± naprawdę przepyszneee :) Można zrobić je z dowolnym farszem na jaki się ma akurat ochotę - czy to z makiem, dżemem, twarożkiem czy cynamonem. Ja zrobiłam teraz z makiem i twarożkiem i takie proponuje. Przepis pochodzi z bloga Mojewypieki.

Składniki na 15 bułeczek:

  • 325 ml letniego mleka
  • 18 g ¶wieżych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 g cukru
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • pół łyżeczki soli
  • 500 g m±ki pszennej

Drożdże wymieszać z m±k± (w przypadku drożdży ¶wieżych zrobić najpierw rozczyn) następnie dodać pozostałe składniki, wyrabiać parę minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoj± objęto¶ć. Po tym czasie ciasto podzielić na 16 czę¶ci, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na parę min przykryte ¶ciereczk±.

Następnie każd± kuleczkę rozwałkować jak na placuszka, wysmarować nadzieniem. Zwin±ć w rulonik. Każdy rulonik naci±ć wzdłuż zostawiaj±c nieprzecięte około ¼ długo¶ci z każdego końca. Końce zawin±ć pod spód i włożyć do ¶rodka przez powstałe nacięcie.

Przepisy na nadzienia:

Nadzienie makowe:

  • roztopione masło
  • cukier
  • mak
Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.

lub nadzienie serowe:

  • 200g zmielonego twarożku
  • 60 g cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miękkiego masła

Wszystkie składniki rozetrzeć na gładk± masę

    

Tak przygotowane bułeczki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i pozostawić do napuszenia na 15-20 minut. Spryskać piekarnik wod±, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.

 

Smacznego! :)

KOPYTKA SEROWE - LENIWE

Tym razem przepis na szybki, smaczny i przede wszystkim lekki obiadek - kluseczki na słodko. Jeden ze smaków mego dzieciństwa - pamiętam jak babcia Tereska robiła nam je wła¶nie na obiadek jak wrócili¶my ze szkoły. Lekkie, mięciutkie a co najważniejsze pyszne kluseczki. Wy¶mienite z masłem roztopionym i/lub z dodatkiem bułki tartej.  I oczywi¶cie posypane cukrem.

Składniki:

  • ok 50 dag półtłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 - 1,3 szklanki m±ki pszennej w zależno¶ci od wilgotno¶ci twarogu i wielko¶ci jajek
  • opcjonalnie - troszkę cukru

Ser rozgnie¶ć, dodać ewentualnie cukier, żółtka, ubite na sztywno białka. Wszystko dobrze ze sob± wymieszać. Dodać m±kę. Zagnie¶ć.

Uformować najpierw w długie paski

następnie pokroić na małe kawałki.

Gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia, po wypłynięciu odczekać około 3-4 minuty.

Smacznego! :)

PRECLE (a w zasadzie co¶ * "preclopodobnego" ;) )

Przepis na te precle chodził za mn± już od dłuższego czasu ;) Aż w końcu zebrałam się w sobie i zrobiłam je wraz z koleżanusi± Ewusi± ;) I muszę przyznać, że warto było ;]  S± mięciutkie, pachn±ce - w sam raz na 2 ¶niadanko lub podwieczorek. S± raczej słodkie, więc najlepiej je się z masełkiem bez żadnych innych dodatków. Chociaż z dżemikiem też s± pyszne tylko niektórym może być już za dużo słodyczy ;) Polecam! Przepis pochodzi z bloga Mojewypieki.

* mi to raczej wyszły takie bułeczki a nie precelki ale i tak nie zmienia to ich smaku.


Składniki na 13 precelków:

  • 300 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • około 650-700 g m±ki pszennej

Do posmarowania: 1 jajko, do posypania - mak lub sezam

Masło rozpu¶cić w garnuszku, dodać mleko i podgrzać, by były letnie.  Następnie dodać cukier, drożdże, m±kę. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne. Z ciasta urywać po około 80 gram, i formować z nich precelki.

A oto kroczek po kroczku jak je zawijać:


Uformowane precle zostawić na około 30-40 min do wyro¶nięcia.


Przed pieczeniem wysmarować precle jajkiem i posypać je makiem / sezamem.


Piec przez ok 10-15 min w temperaturze 200 stopni.

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi