wtorek, 12 marca 2013
ESTOŃSKI PRECEL

Cynamonowych ciast nigdy dość. Uwielbiam zapach cynamonu unoszący się w domu podczas pieczenia takich cudaczek jak poniżej przedstawiony Precel, oczywiście nie pomijając również uwielbienia do samego smaku cynamonu. Ciasto jak to ciasto drożdżowe...każde inne różniące się strukturą, proporcjami poszczególnych składników ale zawsze pyszne, zwłaszcza na ciepło np z szklanką letniego mleka :) Przepis pochodzi z bloga kuchniapelnasmaow.



Składniki:

  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko - dałam jajko jak autorka 
  • 30 g masła - roztopione, lekko ostudzone
  • szczypta soli
  • 15 g drożdży
  • 300 g mąki

Nadzienie:

  • 50 g masła roztopionego
  • 3-4 łyżki cukru - dałam z 5
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
W większym kubeczku zrobić zaczyn. Odstawić na parę minut do wyrośnięcia. Do miski wlać masło, dodać jajko, dodać zaczyn i przesianą mąkę. Wyrabiać parę minut. Miskę nakryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - tak na około godzinę. Po tym czasie uderzyć ciasto pięście i zostawić na kolejną godzinę. Pod koniec upływu czasu przygotować nadzienie. Masło rozpuścić, dodać cynamon z cukrem. Ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować je na prostokąt. Wysmarować przygotowanym nadzieniem. Zwinąć w rulon. Ciasto przekroić wzdłuż na pół, pozostawiając początek nierozcięty, aby potem łatwiej zlepić końce. Następnie dwa pasma przeplatać ze sobą nawzajem. Połączyć oba końce i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ścierką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę. Piec w 200 stopniach przez ok 30 minut.

Smacznego! :)

21:36, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
MAKARON WŁOSKI Z SOSEM MIĘSNO - POMIDOROWYM

Po odnalezieniu w zakamarkach kuchennych tego oto makaronu propozycja na pyszny sos. Raz dwa i obiad bądź kolacja na ciepło gotowa. Do tego kieliszek wina i można szaleć ;) Przepis improwizacja własna.

Składniki:

  • dowolny makaron - u mnie 3 kolorowy włoski makaron
  • puszka pomidorów
  • 250 g mięsa mielonego - u mnie z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku słodka i ostra
  • cukier
  • papryka suszona w płatkach
  • pomidory suszone w płatkach
  • koncentrat pomidorowy 
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • parmezan

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Zeszklić. Dodać mięso mielone. Następnie puszkę pomidorów. Dusić pod przykryciem parę minut. Dodać przyprawy według własnych preferencji. Ja dałam ok łyżeczkę ziół, szczyptę cukru, 1/4 łyżeczki soli oraz trochę mniej pieprzu, papryk w proszku też mniej więcej tyle oraz po dwie łyżeczki papryki i pomidorów suszonych w płatkach oraz dwie spore łyżeczki koncentratu. Ale w sumie trzeba smakować i sprawdzać. Gdy odparuje trochę wody sos jest gotowy. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Sos wymieszać z makaronem. Całość posypać obficie parmezanem. Podawać ciepłe do spożycia.

Smacznego! :)

SAŁATKA Z JAJKIEM I ŚWIEZYMI WARZYWAMI

Jak by było mało sałatek to jeszcze jeden przepis na pyszną sałatkę z inspiracją z bloga pysznekadry, ale oczywiście z modyfikacjami. Pierwsze co mnie przekonuje do tej sałatki to jej chrupkość, po drugie smak no i po trzecie jej piękne, soczyste kolory* - przeplatanie pięknych barw - zieleni z fioletem, różem oraz żółtym - to jest to :) od razu robi się radośniej. Wszystkie składniki fajnie się ze sobą komponują.

* kolejność przypadkowa ;)

Składniki dla 2 osób:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 6 rzodkiewek
  • pół ogórka zielonego
  • pół czerwonej cebuli
  • pół główki sałaty lodowej
  • 20 g kiełków z rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny np typu greckiego
  • spora łyżka majonezu
  • dowolne zioła
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki pokroić. Zalać sosem i zajadać.

Smacznego! :)

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, OGÓRKIEM, CEBULĄ I SAŁATĄ LODOWĄ

Zostało z obiadu parę udek kurczaka więc postanowiłam zrobić z nich sałatkę. Ot taka własna improwizacja, po prostu do kurczaka dodałam ogórka kiszonego, cebulę czerwoną i sałatę lodową. Polałam sosem i smaczna sałatka gotowa, w sam raz do pracy. Mało składników ale za to jaki efekt. Polecam bardzo! :)

Składniki na dwie osoby:

  • pół cebuli czerwonej
  • 4 pałki kurczaka - dowolnie przyprawionego i upieczonego
  • 5 ogórków kiszonych
  • pół główki sałaty lodowej

sos:

  • majonez wymieszany z ketchupem w proporcji dowolnej + Łyżka jogurtu greckiego + ulubione zioła np. prowansalskie

dodatkowo

  • grzanki i / lub podprażone ziarna słonecznika lub dyni

Sałatę kroimy na cienkie kawałki, cebulę w piórka, ogórka w plasterki ok 0,5 cm grubości. Kurczaka obieramy z kości i również kroimy nie niezbyt małe kawałki. Doprawiamy sosem i gotowe.

Smacznego! :)

BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ

Jakiś czas temu podczas oglądania programu Ewa gotuje prowadząca piekła bułeczki maślane z czarnuszką. Wtedy jeszcze nie wiedziałam jak smakuje owa czarnuszka, ale wiedziałam, że jak tylko gdzieś ją dorwę to na pewno je zrobię. :) No i tak się stało... zakupiłam czarnuszkę na kiermaszu i zrobiłam bułeczki. Miałam troszkę przygód podczas ich pieczenia...za pierwszym razem ciasto wyszło mega gniotowate i niestety nic prawie nie urosło / chyba za dużo mąki po prostu mi się sypnęło / i wylądowało prawie w całości w koszu...ale się nie poddałam i następnego dnia znów je zrobiłam...tym razem ciasto było ok ale hmm...jak to ująć ładnie...trochę mi się przyrumieniły ;) oczywiście nie ujmując im w ogóle w smaku. Po ciężkich bojach mogę z czystym sumieniem je polecić. Na pewno do nich wrócę. Najlepiej smakują z samym masłem bądź np z dodatkiem dżemu. 

Co do samej czarnuszki to ciężko mi określić do czego bym mogła porównać jej smak, może nuta pieprzu...hmm mi osobiście posmakowała, fajne połączenie z maślanymi, słodkimi bułeczkami. Jak ktoś by miał jakieś ciekawe pomysły na jej wykorzystanie to czekam na sugestie :)


Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka - białka pozostawić do wysmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • szczypta soli
  • 70 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 600 g mąki 
  • czarnuszka do posypania bułeczek 

Z drożdży, 2 łyżek cukru, cukru waniliowego, 1/3 szklanki mleka oraz 2 łyżek mąki zrobić zaczyn. Wymieszą wszystkie składniki i odstawić aby zaczął pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, mleko oraz żółtka i roztopione masło, oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko wymieszać na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, z ciasta uformować bułeczki. Wysmarować ich wierzch białkiem. Posypać czarnuszką. Znów pozostawić do napuszenia. Piec w 200 stopniach przez około 20-25 minut.

Smacznego! :)

19:45, kuchniakasi , Bułeczki
Link Komentarze (2) »
SZARLOTKA BABCI HANI

Jeden ze smaków dzieciństwa...klasyka gatunku...bo czy może być coś lepszego niż tradycyjny jabłecznik? Wystarczy kruche ciasto, masa kwaśnych jabłek oraz piana z białek... i człowiek zdaje sobie sprawę, że do szczęścia potrzeba tak mało...Dla mnie oczywiście najlepsze jeszcze ciepłe. Bardzo polecam. Przepis z zapisków babci Hani.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • jeden mały proszek do pieczenia
  • jeden mały cukier waniliowy
  • 500 g pszennej mąki
  • łyżka śmietany - opcjonalnie, gdy ciężko jest zagnieść ciasto
  • 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie
  • 3-4 łyżki cukru pudru - ja dałam 2, bo nie lubię jak jest za słodko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cynamon - opcjonalnie

Z cukru, cukru waniliowego, masła, żółtek oraz proszku i mąki szybko zagnieść jednolite ciasto. Starać się zrobić to jak najszybciej aby nie ocieplać za bardzo ciasta, gdyż po upieczeniu będzie twarde. Gdy składniki ciasta nie będą chciały się dobrze połączyć można dodać łyżkę śmietany. Ciasto schłodzić w zamrażarce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. / ja piekłam w prodiżu /. Spód lekko podpiec w 180 stopniach do zezłocenia. Gdy spód będzie się podpiekał ubić pianę z białek. Do białek dodać szczyptę soli. Gdy będą już sztywne dodać cukier puder oraz mąką ziemniaczaną. Mieszać do połączenia się składników. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka / można je wcześniej przesmażyć z odrobiną wody i cukru lub surowe pokrojone na mniejsze kawałki aby podczas pieczenia się rozpadły/. Dodać cynamon. Na wierzch zetrzeć 2 część ciasta. Piec do ładnego zezłocenia ciasta w 180 stopniach ok 30-40 minut.

Smacznego! :)

18:57, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi