sobota, 24 marca 2012
CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI I KRUSZONKĄ

Skoro nutelli jeszcze zostało to jak mogłam jej nie wykorzystać do kolejnego wypieku ;] Dziś zajadaliśmy się tym ciastem jak byłam u rodzinki ;] Mięciutkie, wilgotne rozpływające się w ustach ciasto ;] Bardzo dobre połączenie czekoladowego ciasta z dużąąąą ilością kruszonki. Co więcej banany dodają dodatkowego fajnego aromatu. Nie dość, że ciasto pyszne to kolejnym jego plusem jest prostota w jego przygotowaniu. Przepis z strony Małacukierenka.pl z modyfikacjami.

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 duże banany
  • 50 g kakao
  • 80 g nutelli
  • 170 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g orzechów laskowych - rozdrobnionych
  • szczypta soli

 

Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę, proszek oraz sól. W innej misce masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku. Po każdym chwilę miksować. Banany rozetrzeć widelcem. Do masy maślano - jajecznej, dodać zawartość miski z mąką, następnie banany i nutellę oraz orzechy. Wszystko ze sobą szybko wymieszać. Ciasto przełożyć do większej keksówki czy tortownicy wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem i podsypanej mąką. Po wyłożeniu ciasta wysypać na wierzch kruszonkę. Im więcej tym lepiej ;)

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki
  • 8 g cukru waniliowego

Masło rozpuścić, dosypać cukry oraz mąkę. Wszystko dobrze wymieszać.

 

 

Piec około 45-50 min w 190 stopniach.

Smacznego! :)

DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ

Weekend rozpoczęty zakupem nutelli więc nie było innej opcji jak przystąpić do wyczarowania czegoś dobrego w jej udziale ;] Oto efekty :) Tym razem propozycja na drożdżóweczki ;] Ahh ten zapach unoszący się w domu podczas pieczenia...mmm :) Mięciutkie, bardzo sprężyste i elastyczne ciasto...w sam raz do formowania dowolnych kształtów. Drożdżóweczki z nutellą, do tego kubek letniego mleczka i podwieczorek gotowy ;] Przepis zaczerpnęłam z strony qchnia.wordpress.com

 

Składniki na 15 sztuk:

  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • nutella
  • biało do posmarowania

Masło roztopić dodać mleko, lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrajać z niego prostokąty o wielkości około 10x14cm. Z jednej strony naciąć paski na około 1/3 długości prostokątów (ja użyłam radełka żeby były ładniejsze). Z drugiej strony nałożyć nutelle. Zawinąć w ruloniki. Wysmarować białkiem.

   

Piec ok 20 min w 190 stopniach, aż się ładnie zarumienią.

 

Smacznego! :)

ZUPA KREM Z CZERWONEJ PAPRYKI

PYSZNA...ba PRZEPYSZNA zupka krem z czerwonej papryki. Jedna z najlepszych zupek krem jakie jadłam..po prostu poezja ;) Lekka, bardzo aromatyczna zupka a do tego jej piękny pomarańczowy soczysty kolor połączony z zielonymi pestkami dyni sprawia, że od razu robi się lepiej i pogodniej :) Czyż nie? :) Na pewno będę wracać do niej jak tylko będzie okazja :) Przepisik dostałam od Bratowej :)

Składniki:

  • 6 czerwonych papryki
  • 0,5 kg pomidorów *
  • główka czosnku
  • 1-2 średnie cebule
  • tymianek bądź estragon
  • oliwa
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • cukier

* teraz jak pomidory nie są zbyt dobre można śmiało użyć pomidorów z puszki

Dodatkowo:

  • pestki dyni 
  • feta lub inny słony ser
  • opcjonalnie grzanki


Pokrojoną w cząstki paprykę, ćwiartki pomidorów i ząbki nieobranego czosnku skropić oliwą, posypać tymiankiem i zgrillować w piekarniku. Jak skórka papryki zrobi się czarna i warzywa będą miękkie to są gotowe. Papryki oraz pomidory obrać ze skóry.

DOBRA RADA:

Przykryć folią aluminiową w ten sposób skóra z papryk i pomidorów będzie dużo łatwiej schodziła, tak aby warzywa trochę ostygły.

W garnku na oliwie podsmażyć cebulę. Wlać wodę, dodać upieczone warzywa (czosnek wycisnąć ręką-jest miękki). Zagotować, zmiksować i doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz tymiankiem. 

   

Serwować z uprażoną dynią, serem w kostkach oraz grzankami.

Smacznego! :)

piątek, 23 marca 2012
BŁYSKAWICZNE CZEKOLADOWE BRIOSZKI

Propozycja na maślane bułeczki drożdżowe z kremem Pâtissière oraz kawałkami gorzej czekolady, które przełamują słodycz kremu. W sumie zrobiłam tutaj mix dwóch przepisów z Kwestii Smaku :) Zazwyczaj ciasto na brioszki musi leżakować całą noc w lodówce i następnie rosnąć 2-3, jednak na w/w blogu znalazłam również na takie, które trzeba wyrabiać zaledwie nie całe 15 min i później musi rosnąć jedynie godzinę. Ciasto jest pyszneeee!! Mięciutkie, leciutkie, bardzo sprężyste ciasto, z którym można eksperymentować z innym nadzieniami. Następnego dnia również zachowuje świeżość.

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży lub 1 saszetkę drożdży instant (7g)
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 100 ml letniego mleka
  • 370 g mąki pszennej

Jeżeli robimy ciasto ze świeżych drożdży to zrobić rozczyn (pół porcji ciepłego mleka wymieszać z łyżeczką cukru oraz drożdżami i zostawić do wyrośnięcia na około 10 min.) W między czasie do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, pozostałe mleko, jajka, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać mikserem i wyrabiać 5 min. Następnie dodać miękkie masło cały czas wyrabiając przez kolejne 5 min. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze będzie odchodzić od miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Składniki na krem Pâtissière:

  • 3 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g cukru

Mleko przelać do garnka i je zagotować. W oddzielnej misce utrzeć cukier z żółtkami, po chwili miksowania dodać mąkę. Następnie stopniowo dolewać gorące mleko, cały czas miksując. Przelać ją do rondla i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez około 2 min. Po zdjęciu z ognia dodać ekstrakt z wanilii. Przykryć i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Dodatkowo:

  • 120 g gorzkiej czekolady *
  • jajko roztrzepane do wysmarowania bułeczek

* jednak po spróbowaniu uważam, że chyba lepsza by była mleczna czekolada, albo chociaż pół na pół...ale kto jak woli

 

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na kwadrat na około 0,5 cm grubości. Rozsmarować krem oraz posypać czekoladę. Nadać bułeczką dowolny kształt / ja zrobiłam jak w poprzednich z serem chociaż różnie to wyszło co widać na powyższym zdjęciu ;) Więc ciasto składamy - górny brzeg składamy do środka przykrywając 2/3 ciasta, dolny brzeg kładziemy ku górze na złożonej części ciasta. Następnie kroimy wzdłuż na równe kawałki. Każdy z nich zakręcamy i  przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wysmarować jajkiem. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w 180 stopniach przez około 20-30 min. 

Smacznego! :)

 

wtorek, 20 marca 2012
MUFFINKI KORZENNE Z ORZECHOWĄ POSYPKĄ

Kolejny wykopany przez przypadek przepis ;) ajtt ale braki, wstyd ;) ale lepiej późno niż później :] Do zrobienia tych muffinek przekonały mnie rekomendacje Dorotki z Moich wypieków. Owszem są dobre, jedne z zdrowszych muffinek, które robiłam, ale szczerze mówiąc wcale nie powalił mnie ich smak, mimo, że lubię korzenne smaki i jabłka. Mimo to, na pewno znajdą swoich zwolenników, jestem o tym przekonana :) Przepis z Moich Wypieków z pewnymi modyfikacjami. 

Składniki na 15 muffinek:

  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • po 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczone
  • łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki maślanki
  • ok 50 g roztopionego masła
  • jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • garść orzechów włoskich - rozdrobnionych
  • kilka łyżek cukru brązowego

Tradycyjnie jak to w przypadku muffinek w jednym naczyniu mieszamy składniki sypkie, w innym płynne. Połączyć ze sobą zawartość dwóch misek, dodając na końcu jabłka. Niemal całe foremki wypełnić ciastem, po czym na wierzch posypać orzechami i cukrem.

Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Smacznego! :)

KURCZAK Z PIECZARKAMI ZAPIEKANY POD CIASTEM FRANCUSKIM

Dzisiaj przeglądając zdjęcia przez przypadek znalazłam zdjęcia na to syte i smaczne jedzonko. Zastanawiam się czemu od razu nie podzieliłam się z Wami tym przepisem. Ale już nadrabiam zaległości i spieszę zaprezentować pomysł na ciekawy obiad. Bardzo fajne, bo każdy dostał swoją  foremkę,  co nie wątpliwie dodaje dodatkowego uroku :) Przepis z Kwestii Smaku.

Składniki na 4 spore porcje:

  • 600 g piersi kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy

Kurczaki pokroić na większe kawałki. Wymieszać składniki marynaty, zalać nią kurczaka i odstawić na 0,5 h do lodówki.

Dodatkowo:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula - pokrojonego w kostkę
  • 400 g pieczarek - pokrojonych w plasterki
  • skórka otarta z cytryny
  • parę łyżek śmietany
  • sporo natki pietruszki
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko na glazurę

Na patelni wlać olej i 1/3 ilości masła. Wrzucić cebulę i ją zeszklić. Po paru minutach dodać pieczarki i smażyć aż się zarumienią, ok 5 min. Dodać skórkę z cytryny oraz kurczaka. Do każdej miseczki wyłożyć do ponad połowy jej wysokości farsz. Na to odrobinę śmietany oraz sporo natki pietruszki. Każdą foremkę nakryć ciastem francuskim i obkleić nim brzegi formy. Ciasto wysmarować jajkiem. Całość zapiekać przez ok 20-25 min w 190 stopniach, aż ciasto ładnie urośnie i będzie złote.

Smacznego! :)

FLORENTYNKI

Przepis na kolejny łakoć ;] Smaczne bakaliowe ciasteczka, które można zrobić zarówno z białą jak i gorzką czekoladą ...jednak ja się zdecydowałam na białą, gdyż gorzkiej akurat nie miałam, ale z pewnością niedługo wypróbuje też drugiej wersji ;] Powiem Wam, że dzięki tej białej czekoladzie ciasteczka uzyskują fajny, delikatny smak. Przepis pochodzi z książki - Kuchnia Włoska - Klasyczne i nowoczesne przepisy.

Składniki na 6 dużych sztuk:

  • 50 g masła
  • 50 g miałkiego cukru
  • 1-2 łyżki wcześniej przesianej mąki
  • 100 g posiekanych orzechów: mogą być jakie lubicie - u mnie migdały na pół z laskowymi
  • garść rodzynek bądź żurawiny czy moreli suszonej
  • łyżeczka do dwóch kandyzowanej skórki z pomarańczy czy cytryny
  • 150 g białej czekolady

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W garnku masło rozgrzać z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dorzucić pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszać. Łyżeczką nakładać masę na blachę zostawiając między porcjami spore odstępy. Piec ok 10 min w 180 stopniach, aż ciasteczka się lekko zrumienią.

Ciastka po upieczeniu pozostawić troszkę do stwardnienia. Gdy stwardnieją wyłożyć na kratkę kuchenne do zupełnego schłodzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wysmarować nią gładką stronę ciasteczek. Pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Smacznego! :)

 

BLOK CZEKOLADOWY

Pamiętam z dzieciństwa wedlowski blok czekoladowy, którym wszyscy się zajadali :) pycha był...szkoda, że już go nie ma :( mimo, że podawany poniżej przepis nie jest taki jak ten kiedyś to równie bardzo dobry :) Można wrzucić dowolne bakalie a z pewnością nie zepsuje się jego smaku :) Przepis z strony kotlet.tv.

Składniki:

  • 125 g masła
  • 250 g mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • ok 200 g herbatników / można śmiało dodać ryżu preparowanego /
  • garść orzechów laskowych, migdałów
  • garść żurawin / można również moreli, rodzynek /

Do garnuszka wlać wodę, dorzucić masło i podgrzewać. Gdy masło się rozpuści dodać cukier. Mieszać aż się rozpuści. Następnie dodać kakao i odstawić by masa lekko ostygła. W między czasie herbatniki pokruszyć, orzechy rozdrobnić. Gdy masa lekko ostygnie dodawać mleko w proszku. Najlepiej wymieszać mikserem by składniki dobrze się połączyły. Gdy masa jest jednolita dodać herbatniki, bakalie i wymieszać. Nie przejmować się, że masa będzie gęsta- taka ma być. Masę przełożyć do keksówki czy dowolnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blok wstawić na minimum dwie godziny do lodówki.

Smacznego! :)

poniedziałek, 19 marca 2012
KRUCHE CIASTO Z KAJMAKIEM I MASĄ MASCARPONE

Tym razem coś dla wielbicieli kajmaku :) Ciasto jest mocno słodkie chociaż przyznam, że obecność serka sprawia, że smaki się ładnie równoważą, na tyle, że chętnie sięga się po kolejny kawałek mimo tej słodyczy :) Przepis zaczerpnięty z bloga Make Cooking Easier.

Składniki na kruchy spód:

  • 30 g cukru
  • 150 g przesianej mąki
  • 125 g pokrojonego w kostkę masła
  • łyżka wody - gdy ciasto będzie zbyt sypkie

Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać masło, cukier oraz wodę. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do zamrażalnika. Po tym czasie wyjąć o wyłożyć nim ciasto. Nakłuć widelcem i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni - piec mniej więcej około 20-25 min.

Składniki na masę mascaropone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g serka naturalnego
  • 2 żółtka
  • 120 g cukru pudru - można więcej jak ktoś preferuje
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej - opcjonalnie

Żółtka ubijamy z cukrem, aż masa będzie biała, dodajemy serki i ubijamy wszystko na gładką, jednolitą masę. Dodajemy skórkę z cytryny. Zanim spód nam się upiecze i lekko ostygnie, masę wstawiamy do lodówki szczelnie owiniętą folią aby nie złapała zapachów z lodówki.

Dodatkowo będziemy potrzebować:

  • pół puszki kajmaku
  • garść uprażonych płatków migdałów

Gdy ciasto ostygnie na jego powierzchnię wykładamy kajmak (ilość zależy od naszych preferencji). Następnie wykładamy masę serową na masę kajmakową. Na wierzch posypujemy płatki migdałowe. I gotowe! :)

Smacznego! :)

GOFRYY

Chrupiące, delikatne gofry w sam raz na słodki podwieczorek :) Pyszne z różnymi dodatkami ale jak dla mnie najlepsze z cukrem pudrem ale jeżeli ktoś woli to można z bitą śmietaną, owocami czy z dżemikiem, wybór należy do Was :) Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki z modyfikacjami.

Składniki:

  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • ok 2 szklanki mąki pszennej ale trzeba regulować gęstość - ma być mniej więcej gęstości śmietany
  • 2 jajka - biała oddzielnie od żółtek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • parę łyżek cukru*

* ja nie dodaję

** kruchość gofrów zależy nie tylko od dobrego przepisu ale również od gofrownicy. Im większa moc tym gofry wychodzą lepsze. Ja mam 1200W i jest odpowiednia. **

Rozpocząć od rozgrzania gofrownicy. 

Wodę wymieszać z mlekiem, dodać żółtka, proszek  do pieczenia, olej oraz mąkę i ubić mikserem na gładką masę. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę i po czym dodać je do masy. Wszystko dobrze wymieszać.

Gofry piec w gofrownicy przez ok 4 minuty ale trzeba sprawdzać. Tak jak pisałam podawać z czym najbardziej lubicie.

Smacznego! :)

 
1 , 2
O autorze
Tagi