czwartek, 25 marca 2010
CZEKOLADOWE MUFFINKI

Kolejny przepis na fajne muffinki. Tym razem coś dla miłośników czekoladowych wypieków. Po prostu kakaowe muffinki z różnymi rodzajami czekolady. Bardzo pyszne, wilgotne, nie za słodkie – w sam raz. A co najważniejsze, to robi je się bardzooo szybko i są mało skomplikowane w wykonaniu. Przepis pochodzi z "Feast" Nigelli.

Składniki na 25 muffinek:

  • 250 g mąki
  • 90 ml (1/3 szklanki) oleju
  • Szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g cukru
  • Ok. 150 g (można śmiało więcej ;) ) posiekanej czekolady – kto jaką lubi – można zarówno deserową, gorzką, mleczną, białą…

W jednym naczyniu połączyć ze sobą wszystkie mokre składniki, w innym suche. Następnie połączyć je ze sobą – wlewając mokre do suchych. Wymieszać wszystko mikserem lub ręcznie. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto na około ¾ ich wysokości. Dodatkowo można na wierzch każdej muffinki rzucić troszkę czekolady. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C.

Smacznego! :)

środa, 24 marca 2010
MUFFINKI Z KOKOSEM I ŻURAWINĄ

Przepis na pyszne muffinki, ze zdrową suszoną żurawiną, którą po prostu uwielbiam :) Połączenie żurawiny z białą czekoladą i wiórkami sprawia, że mają ciekawy posmak. Polecam! :) Przepis pochodzi z książeczki wydanej przez Gazetę Wyborczą – BABECZKI :)


Składniki:

  • 125 g białej czekolady, połamanej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 2 duże jajka
  • 100 g cukru
  • 250 ml (szklanka) mleka
  • 90 ml (1/3 szklanki ) oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Rozpocząć od rozpuszczenia czekolady z mlekiem na parze( w naczyniu ustawionym nad innym, większym z gotującą się wodą). Zdjąć z ognia. Przesiać mąkę do miski, wsypać proszek do pieczenia i sól. Dodać żurawinę i wiórki, wymieszać. Następnie w oddzielnym naczyniu mikserem ubić jajka, cukier i olej. Stopniowo dodawać suche składniki i stopioną czekoladę, aż masa będzie gładka i kremowa. Wykładać ciasto do foremek na około ¾ wysokości. Piec w 180 °C, około 20 min, tak by ciasto wyrosło, ale pozostało elastyczne, nieprzesuszone.

Smacznego! :)

niedziela, 07 marca 2010
MAKARON Z PESTO

Coś dla miłośników włoskiej kuchni :) Pomysł na smaczny i szybki obiadek ;] Po raz pierwszy jadłam to danko u mojej siostry ciotecznej Madzi i od razu wiedziałam, że często będzie gościł w mojej kuchni :)

Składniki na 4-5 osób:

  • około 3/4 paczki makaronu - polecam kolorowe kokardki ale może być też inny :)
  • 4 - 5 pomidorów
  • 3 kulki mozarelli
  • ok 200-250 g zielonych oliwek
  • gotowe pesto zielone

* Podane ilości składników zależą od upodobań. Ja robię je zawsze na oko

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu aby był al dente. Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę, mozarelle również. Dodać oliwki (jeśli są całe to pokroić). Wszystko dodać do makaronu. Wymieszać wszystko razem z pesto. Podgrzewać, aż ser mozarella się roztopi, gotowe :) Bardzo dobrze smakuje z kieliszkiem białego wina ;]

Smacznego! :)


sobota, 06 marca 2010
ANDRUTY PRZEKŁADANE MASĄ KAKAOWĄ

Sposób na szybki i smaczny deserek. Masa jest słodka i na tyle dobra, że można śmiało wyjadać ją łyżeczką prosto z garnuszka ;)  Jest na tyle prosta w wykonaniu, że nawet mój braciszek robił ją sam :) (Sorry ;) ) Przepisik pochodzi z zapisków mojej Mamusi.


Składniki:

  • szklanka mleka (250 g)
  • ok 220 g cukru
  • kostka margaryny – oczywiście Kasi ;)
  • 2 łyżki kakao
  • Ok. 250 g mleka w proszku niegranulowanego

Mleko i cukier wymieszać i  gotować 10 min, odstawić z ognia. Wrzucić 1 kostkę margaryny i poczekać, aż się rozpuści.  Następnie wsypać 2 łyżki kakao i 25 dag mleka w proszku. Gotową masą przełożyć wafle.


Smacznego! :)

"GRZYBEK" WEDŁUG PRZEPISU BABCI TERESKI

Fajny pomysł na śniadanko :) W zasadzie nie wiem skąd taka nazwa :P Jest to coś podobnego do omleta tylko może jest troszkę bardziej zbity. Ale równie dobry :) Pamiętam jak w dzieciństwie robiła nam go Babcia Tereska przed wyjściem do szkółki. Teraz ja robię tatusiowi jak jestem w domciu w Suwałkach zanim wyjdzie do pracy :) Zazwyczaj jadamy go posypanego cukrem, jednak również idealnie pasują do niego np. powidła śliwkowe lub inny dowolny dżemik ;)


Składniki:

  • 2 duże lub 3 małe jajka
  • Ok. 140 g mąki pszennej
  • Ok. 50 g mleka
  • Ok. 90 g wody
  • olej do smażenia

Są to bardzo orientacyjne wagi, gdyż zazwyczaj robię je na oko ;) Mąkę wymieszać dokładnie z wodą i mlekiem. Dodać jajka. Całą masę dobrze wymieszać. Wylać ją na rozgrzany olej. Smażyć po parę min z każdej strony.


Smacznego! :)

CIASTO GRUSZKOWO - IMBIROWE

Mocno maślane ciasto idealnie nadaje się na podwieczorek przy kawie, a w połączeniu z lodami waniliowymi tworzy wykwintny deser. Przepisik pochodzi z książeczki "Kuchnia Włoska - klasycznej nowoczesne dania"


Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g miałkiego cukru
  • 200 g przesianej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 jajka roztrzepane
  • 500 g gruszek bez gniazdek nasiennych i pokrojonych w cienkie plastry
  • 1 łyżka brązowego cukru

Tortownicę natłuścić. 175 g masła ucierać ręcznym mikserem z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, imbirem i jajkami na gładkie ciasto. Ciasto umieścić w formie, powierzchnię wygładzić. Plasterki gruszek wachlarzowato ułożyć na cieście. Posypać brązowym cukrem. Pozostałe masło w formie płatów ułożyć na cieście.


Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 min. Wyjąć, kiedy przybierze złotobrązową barwę, a po delikatnym naciśnięciu wróci do poprzedniej formy.

Gotowe ciasto gruszkowo - imbirowe podawać z kulką lodów waniliowych.


Smacznego! :)

BUŁECZKI Z SERKIEM WIEJSKIM

Bardzooooooo fajne bułeczki: pachnące, mięciutkie a co najważniejsze pyszne. Zdecydowanie o niebo lepsze niż jakiekolwiek dostępne w sklepach. Sama robota to czysta przyjemność, a ich jedzenie to dopiero rozkosz smaku ;) Są to bułeczki numer jeden z serii bardziej wytrawnych. Jednak idealnie pasują do każdego rodzaju dodatków - zarówno dżemiku jak i wędlinki :) Przepis pochodzi również od Dotorus76, ale z lekkimi modyfikacjami.


Składniki na 16  bułeczek:

  • 42 g świeżych drożdży
  • 3 /4 szklanki ciepłej wody
  • ok 60 g brązowego cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 3 małe twarożki wiejskie - ja używam light
  • 3 jaja
  • * po około 350 g mąki pszennej i żytniej
  • roztrzepane jajko  - do posmarowania
  • ziarna do posypania - w zależności od fantazji np. sezam, słonecznik, dynia, mak, płatki owsiane

* W zasadzie ja zawsze dodaje więcej mąki żytniej, żeby były  bardziej wartościowe w składniki odżywcze ;) Czasami dorzucam tez otręby. (stosuje się do zaleceń prywatnego dietetyka - siostrzyczki ;) Pozdro Pajacu :P)

W misce rozczynić drożdże w letniej wodzie. Dodać cukier i odstawić na parę min, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek, jajka, mąkę. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać i wyrobić, aby ciasto było gładkie. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 h. Następnie ciasto podzielić na 16 części - po około 80-90 g. Układać je na blachę podsypaną mąką. Zostawić  pod przykryciem na ponad 0,5 h żeby podwoiły objętość.


Następnie wysmarować jajkiem i posypać nasionami. Piec około 15 min w  temperaturze 190ºC, aż bułeczki ładnie się przyrumienią.

Smacznego :)

MAŚLANE ROGALIKI ŚNIADANIOWE

Każdy dobrze wie, że gdy człowiek musi się uczyć / pisać pracę magisterską / lub ma jakąś inną robotkę to zawsze znajdzie sobie jakieś inne ciekawsze zajęcie - tak też dziś było ;). Otóż postanowiłyśmy z siostrą zrobić sobie fajną kolacyjke i oto co ciekawego wynalazłyśmy. Idealne nie tylko na śniadanko ale również na kolacyjke. Pasują zarówno do dodatków słodkich jak i słonych gdyż mają neutralny smaczek :) Jednak mi przypasowały najbardziej z masełkiem i dżemikiem, po prostu MIODZIO :D Najlepsze na ciepło ;] Przepis pochodzi z Moichwypiekow.

Składniki na 15 dużych rogalików:

  • mąki pszennej ile zabierze -  ponad 500 g
  • 2 małe jajka
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko do posmarowania
  • mak / sezam do posypania

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, mąki i małą ilością mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Do oddzielnej miseczki wlać mleko, dodać jajka, sól, resztę cukru i olej. Mąkę przesiać i stopniowo dodawać do otrzymanej mieszanki. Dodać wyrośnięte drożdże. Na koniec dodać masło lekko przestudzone. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyrabiać je, aż będzie ładnie odlepiało się od rąk. Starać się jak najmniej podsypywać mąką, żeby nie były twarde.  Pozostawić do wyrośnięcia na około h. Następnie podzielić je na 15 części.  Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek. Otrzymany placuszek posmarować masłem. Zwinąć w rulonik, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, żeby się nie zrosły. Odstawić do napuszenia.

Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15-20 minut.


Smacznego! :)

O autorze
Tagi