niedziela, 20 grudnia 2009
CIASTO JOGURTOWE

Wczoraj miałam gości i postanowiłam je upiec. Ciasto jest fajne, gdyż nie wymaga dużo pracy, jest delikatne i smaczne :) Podczas pieczenia sporo wyrasta co widać na zdjęciu poniżej. Przepis dostałam od bratowej :)

Składniki na jedną keksówkę:

  • 3 jajka
  • 125ml jogurtu naturalnego
  • 1 szkl cukru
  • 125ml oleju
  • 2 i 1/4 szkl. Mąki
  • łyż. proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać jogurt i olej, wymieszać dobrze. W drugiej misce zmieszać mąkę i proszek. To wolno dodawać do utartych żółtek, mieszając. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać ją do pozostałych składników. Piec w 19ooC ok 1,5 godz.

Smacznego! :)

NAPOLEONKA

Następny przepis, który zagości na naszym świątecznym stole. Pochodzi on również z notatnika mojej Babci Hani. Nie jest to typowa Napoleonka jaką można znaleźć np w internecie, jest o niebo lepsza, delikatna, pachnąca wanilią - po prostu pycha ;) Zresztą u nas nigdy się nie robiło innej. Zachęcam do spróbowania!

Składniki na ciasto:

  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 i 1/3 szklanki śmietany
  • Mały proszek do pieczenia
  • Mały cukier waniliowy
  • Mąka ile zabierze

Wszystkie składniki wymieszać. Wyjdzie z tego 3-4 placki + końcówka na pokruszenie i posypanie wierzchu napoleonki. Piec w 180°C aż się lekko zarumienią.

Składniki na krem:

  • 4 żółtka
  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek cukru
  • Zapach waniliowy
  • 5 łyżeczek mąki

Utrzeć w donicy żółtka, cukier, mąkę i zapach. Rozcieńczyć ciepłym mlekiem i wlać do pozostałego gotującego się mleka, chwilę pogotować ciągle mieszając. Gorącym kremem polewać i przekładać nim placki.

Smacznego! :)

Tagi: krem placki
16:25, kuchniakasi , Ciasta
Link Komentarze (3) »
PIERNIK NA MIODZIE I PIWIE

Kolejny wypiek swiąteczny tym razem też piernikowo :) Przepis pochodzi z dawnych zapisków mojej babci Hani. Piernik jest przepełniony bakaliami, co niezwykle wzbogaca jego smak i aromat. Piwa prawie nie czuć, co niektórych pewnie zasmuci ;)

 

 

Składniki:

 

  • 75 dag mąki pszennej
  • 15 g sody oczyszczonej
  • 15 dag margaryny
  • 5 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 40 dag miodu
  • 35 dag cukru
  • Butelka (0,3l) piwa Porter (ciemne piwo) lub piwa słodowego
  • 2 torebki przypraw do piernika
  • 50-60 dag rozmaitych posiekanych bakalii (np. orzechy- włoskie i laskowe, skórka z pomarańczy, migdały)

75 dag mąki pszennej przesiać z sodą oczyszczoną. 15 dag margaryny utrzeć z 5 dag cukru pudru i 6 żółtkami. Wlać do tego 40 dag miodu ostudzonego. Wsypać 35 dag cukru i wlać butelkę piwa. Dodać mąkę z sodą, ubitą pianę z białek, torebki przypraw do piernika i bakalie. Piekę je w keksówkach, wychodzi mi wtedy 5 małych pierników. Piec ponad godzinę w 18o°C.

Smacznego! :)

sobota, 19 grudnia 2009
PIERNIKOWE LUDZIKI

Na pierwszy rzut z racji, że Święta już tuż tuż - Pierniczkowe Ludziki. Na początku grudnia zrobiłyśmy z koleżanką Akcja Pierniczek i oto efekty naszej prawie całodobowej pracy :) Należy je zamknąć w szczelnym pojemnikugdyż potrzebują troszkę czasu aby zmiękły.  Przepis jest naprawdę łatwy w wykonaniu,  a co najważniejsze pierniczki są naprawdę smaczne. Z części ciasta zrobiłam właśnie takie ludziki na słodkie prezenciki dla Rodziny i Znajomych :) Z reszty ciasta zrobłam ozdoby na choinkę i schowałam do pojemniczka, aby mieć co chrupać w święta (o ile dotrwają ;) ) Przepis pochodzi z bloga Dorotus76.

Słodkie prezenty dla Rodziny i Znajomych :)

Składniki na 60- 70 sztuk:

*chociaż to wszystko zależy od wielkości foremki

  • 750 g mąki
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 5 g zmielonego imbiru
  • 3 g zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 g zmielonych goździków
  • 2 g startego cynamonu
  • 225 g tłuszczu (masła lub margaryny, można pół na pół)
  • 235 ml melasy (zastąpiłam miodem)
  • 180 g brązowego cukru
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 5 ml ekstraktu z wanili

* Zamiast imbiru, gałki, goździków, cynamonu dodałam gotową przyprawę do piernika – ok. 3-4 łyżeczki

Proces przygotowania pierniczków jest bardzo prosty. Otóż należy wymieszać  wszystkie składniki sypkie, a w innym garnuszku pozostałe składniki (bez jajka). Te ostatnie podgrzać, aż wszystkie składniki ładnie się rozpuszczą i stworzą jednolitą masę. Następnie suche składniki mieszamy z rozpuszczonymi. Na koniec dodajemy jajko. Wszystko dobrze mieszamy. Teraz mamy troszkę czasu na odpoczynek (no  nawet nie troszkę ;)), bo na około 2-3 h ciasto należy włożyć do lodówki.  Po tym czasie ciasto rozwałkować dość cienko, gdyż podczas pieczenia sporo urosną. Gdyby ciasto się mocno kleiło można podsypać maką. Wycinać dowolne kształty, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze ok 180ºC przez około 10-15 minut, w zależności od wielkości foremki. Wystudzić. Po ostudzeniu powołać się na swoją wyobraźnię i dekorować lukrem : )

Smacznego! : )

Kiedyś to musiało się stać czyli rozpoczęcie kulinarnego blogowania Kasi : )

 

 

Witam wszystkich w mojej kuchni : )  : )  : )


Może na początek co nie co o mnie ;) jak sama nazwa bloga wskazuje mam na imię Kasia, jestem rodowitą suwalczanką, jednak wybór na studia zmusił mnie do wyjazdu do stolicyy, aby tak kształcić się na wydziale Marketing i Zarządzanie na UW ;) (w sumie już niedługo, bo zaraz już koniec tej przygody).

W wolnych chwilach uwielbiam piec, gotować - ogólnie rzecz ujmując siedzieć w kuchni i coś pichcić ; ) To właśnie mnie relaksuje, uczy cierpliwości, uspokaja (no może nie zawsze ;) ), a co najważniejsze sprawia ogromnąąąą radoooość, gdy mogę się dzielić swoimi wypiekami z Rodzina i Znajomymi :D

Blog ten założyłam aby umieszczać różne przepisy kulinarne jakie wypróbowałam oraz aby uporządkować wszystkie kulinarne zapisaki jakie do tej pory zgromadziłam. Co warto dodać przy okazji realizacji tej pasji narodziła się nowa - otóż fotografowanie tego co robie ; ) Może nie będą to jakieś strasznie wyszukane, profesjonalne zdjęcia ale chodzi ogólnie oto aby pokazawać Wam proces produkcji i efekt końcowy : ) 

Przepisy będą pochodziły zarówno z dawnych jeszcze zapisków moich babć, mojej mamy, taty, znajomych, a także z inspiracji znalezionych w różnych książkach kulinarnych, czasopismach i internecie.

Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie ;)

Enjoy! : )

23:16, kuchniakasi
Link Komentarze (2) »
O autorze
Tagi