niedziela, 18 listopada 2012
PLEŚNIAK

Chyba każdy słyszał o pleśniaku...a jak nie każdy to na pewno większość :) Aż dziwne, że dopiero teraz go zrobiłam. Bardzo dobre ciasto, kwaskowate, delikatne :) Wszystkie smaki świetnie ze sobą współgrają i komponują, zatem nie należy się przejmować, że ciasto jest zbyt mało słodkie, a ubite białe przeraźliwie słodkie :) Polecam. Przepis z Moich wypieków.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 4 duże jajka osobno białka i żółtka
  • 2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • słoik kwaśnego dżemu - użyłam porzeczkowego własnej produkcji

Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami. Zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Włożyć do lodówki, żeby ciasto stwardniało. Następnie biała ubić na sztywno, dodając na koniec cukier stopniowo. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. I część jasnego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno formy. Na nią wysmarować grubą warstwę dżemu. Na to zetrzeć ciemne ciasto. Kolejno wyłożyć pianę z białek. Na samą górę zetrzeć ostatnią część, jasnego ciasta. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC. Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu, jednak my nie mogliśmy się oprzeć i zajadaliśmy ciepłe ;)


Smacznego :)

22:09, kuchniakasi , Ciasta
Link Komentarze (2) »
SOK Z MARCHWI, BURAKA, SELERA I ZIELONEGO OGÓRKA

I znowu sok...ale cóż jak szaleć to szaleć :) Tym razem na bogato :) Sok o pięknym, intensywnym kolorze. Równie smaczny co poprzednie, chociaż już dość specyficzny.

     

Składniki:

  • 2 marchewki
  • połówka buraka
  • gałązka selera naciowego
  • pół świeżego ogórka

Wszystkie składniki umyć. Wycisnąć wszystko po kolei.

Smacznego! :)

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE GRZYBOWYM

Propozycja na wykwintny obiad, a do tego jaki prosty. Nic więcej nie napiszę, gdyż takich dań nie trzeba wychwalać, gdyż samo się obroni :) Przepis na sos z Kwestii smaku.

Składniki:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 500 g pół na pół kurek z maślakami
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 80 ml śmietanki kremowej 30% - ja dałam 12%
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • czarny pieprz - najlepiej świeżo zmielony

oraz: kluski śląskie, kopytka czy makaron

Następnie grzyby oczyścić. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni roztopić połowę masła i oliwy. Zeszklić posoloną cebulę, dodać czosnek. Wymieszać i smażyć ok 2 minuty. Dodać pozostałe masło i oliwę, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę, wymieszać i gotować, aż sos nieco zgęstnieje. Na końcu doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Następnie polędwiczki wieprzowe pokroić na 2 cm plastry. Popieprzyć. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie po ok 2 minut z każdej strony, tak aby po przecięciu mięsa było w środku różowe mięso. Nie można ich przesmażyć gdyż potem będą twarde!! Polędwiczki dorzucić do sosu grzybowego, aby wszystkie smaki się przegryzły. Następnie zagotować lekko osoloną wodę na makaron / kluski śląskie / kopytka. Jeżeli mamy gotowe, to wrzucić je na wrzątek i gotować aż wypłyną. Na talerz wyłożyć kopytka. Na nie wylać sos z polędwiczkami.

Smacznego! :)

SOK Z MARCHWI, POMIDORA, SELERA I LIMONKI

Kolejny pyszny, zdrowy sok. Tym razem bardziej wytrawny i pikantny niż poprzedni. Limonka sprawia, że jest orzeźwiający.

Składniki:

  • 2 średnie pomidory
  • 1 obrana limonka
  • 1 duża marchew
  • 2 łodygi selera naciowego

Składniki umyć. Wrzucać kolejno limonkę, marchew, pomidory i seler do wyciskarki. Można ozdobić i podawać od razu.

Smacznego! :)

MAKARON Z PESTO I ŁOSOSIEM

Propozycja na szybki, a jakże smaczny obiadek. W sumie przygotowanie trwa tyle co ugotowanie makaronu. Od taka improwizacja własna.

 

Składniki*:

  • makaron
  • łosoś
  • zielone pesto
  • wyciśnięty sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • masło

* proporcje według własnych potrzeb

Łososia doprawić solą, pieprzem oraz skropić cytryną. Odstawić aby smaki się przegryzły.

Wstawić wodę na makaron. Gdy woda się zagotuje, posolić ją lekko. Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Gdy makaron będzie ugotowany, dodać do niego pesto. Dobrze wymieszać. Pozostawić w garnku. Na maśle podsmażyć łososia. Usmażonego wrzucić do makaronu. Delikatnie wymieszać. Podawać. Można na końcu skropić danie jeszcze sokiem z cytryny lub posypać parmezanem.

Smacznego! :)

ROGALIKI Z SERKIEM WIEJSKIM

Kupiłam serki wiejskie by zrobić z nich bułeczki. Jednak nie wyszło ;) Zatem trzeba było je jakoś inaczej wykorzystać :) Zatem postanowiłam zrobić z nimi te  rogaliki, które prezentuję poniżej. Wyszły bardzo dobre, delikatne krucho- miękkie rogaliki. Z pomocą przyszedł przepis znaleziony na stronie cukrowawrozka.pl.


Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka serka wiejskiego czyli dwa małe serki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru + trochę do posypania
  • dżem/powidła do nadziewania – ja użyłam porzeczkowego

Masło ucierać z serkiem i cukrem pudrem ok 2 minuty. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto i zawinąć je w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę /u mnie ok 3 h/. Po tym czasie wyjąć ciasto. Ja podzieliłam ciasto na 3 części i każdą podzieliłam na 8 trójkątów. Przy podstawie każdego trójkąta nałożyć małą porcje dżemu i formować rogaliki. Piec w 210 stopniach przez około 15 minut, do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.  

Smacznego! :)

SOK Z MARCHWI, JABŁKA, SELERA NACIOWEGO

Bardzo lubię surówkę z jabłek i marchwi, startych na małych oczkach i skropionymi cytryną. Zatem nie mogło być inaczej i na pierwszy rzut musiał pójść sok z w/w składników z dodatkiem miłego akcentu w postaci selera naciowego. Pyszny, delikatny sok. Polecam. Przepisy z strony www.eujuicers.pl

 

Składniki:

  • 6-7 marchewek – ja dałam 3 większe
  • 1 jabłko
  • 2 gałązki selera naciowego
  • Parę kropli soku z cytryny
  • Plasterek cytryny do ozdoby

Wszystkie składniki dokładnie umyć. Z jabłka usunąć gniazda nasienne, nie obierać. Marchew można obrać ale nie koniecznie – wtedy dobrze ją wyszorować. Wrzucić jabłka, marchewki i seler do sokowirówki. Wszystko dobrze wymieszać i podawać natychmiast.

Smacznego! :)

NOWY DZIAŁ - SOKI

Sprowadziłam z domu sokowirówkę więc rozpoczynam sezon na soki warzywne, owocowe, warzywno – owocowe i owocowo- warzywne – wszelkie kombinacje :) aby dla każdego było coś odpowiedniego :) Zachęcam do picia własnej produkcji soków, bo sam bardzo smaczne i zdrowe!

Tym samym otwieram nowy dział na blogu – SOKI :)


SMACZNEGO I ZDROWIA!!! 

DROŻDŻOWY PLACEK Z DUUUUŻĄ ILOŚCIĄ KRUSZONKI

Bardzo pyszny, klasyczny placek drożdżowy w dużych ilością kruchej, słodkiej kruszonki. W sam raz do herbaty czy letnim mlekiem na podwieczorek. Autorka zaleca aby posypać go jeszcze cukrem pudrem my jednak zrezygnowaliśmy, bo by było już za słodko a zajadaliśmy go z masłem i / lub dżemem. Polecam. Przepis z Kwestii smaku. 

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 10 g cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

Z w/w wymienionych składników zrobić rozczyn - drożdże skruszyć do dużego kubka, dodać mleko, cukier oraz mąkę. Dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

  • 3 żółtka jaj + 1 białko
  • 75 g cukru
  • 400 g przesianej mąki
  • około 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g stopionego masła

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąkę, wyrośnięty rozczyn i ciepłe mleko. Zagnieść ciasto. Gdy składniki się połączą, dodać stopione masło. Dobrze wyrobić / 15 minut /. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ponad 1,5 h. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć ją do formy, wysmarowanej olejem. Powierzchnie wysmarować białkiem. Na powierzchnię wysypać kruszonkę.

Kruszonka*:

  • 50 g masła stopionego
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru

* podwoiłam ilość składników

Masło roztopić na patelni, dodać cukier a następnie mąkę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż składniki połączą się w duże okruchy.

Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie piec w 180 stopniach przez około 45 minut, na złoty kolor.

  

Smacznego! :)

19:33, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
PASZTET JAJECZNO - PIECZARKOWY

Tym razem chciałabym zaproponować fajną alternatywą do tradycyjnego mięsnego pasztetu z kurczaka czy królika. Cóż tu dużo mówić? Szybki i prosty w przygotowaniu. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno na kanapki. Polecam!Przepis z strony wegetarianin-z-przymusu.blogspot.com

Składniki*:

  • 5 jajek na twardo
  • 1 surowe jajka
  • 300 g pieczarek
  • pęczek szczypiorku
  • natka pietruszki lub koperek
  • 1 łyżka majonezu
  • łyżka śmietany 18% **
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • bazylia
  • 1 łyżka masła

* z tej porcji wychodzi jedna keksówka

** z braku śmietany jej nie dodałam, ale dałam jogurt

Jajka ugotować na twardo. Pieczarki dobrze umyć, zetrzeć na grubych oczkach. Następnie cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Gdy lekko się zeszkli dodać starte pieczarki.Smażyć do momentu gdy z pieczarek odparuje woda. W między czasie jajka pokroić w kostkę, dodać posiekany koperek/ natkę pietruszki/ i szczypiorek. Doprawić w/w przyprawami. Kolejno dodać jajko surowe, bułkę tartą, śmietanę, majonez oraz lekko przestudzone pieczarki z cebulą. Wszystko dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wyspanej bułką tartą keksówki. Piec godzinę w 200 stopniach.

Smacznego :) 

 
1 , 2
O autorze
Tagi