niedziela, 20 listopada 2011
CHLEBEK Z CHRUPIˇCˇ SKÓRKˇ

W ten weekend wzięło mnie co¶ na wypieki. Zaczęłam od ma¶lanek z kruszonk±, potem bułeczki codzienne z serkiem wiejskim (przepisy na nie podawałam już wcze¶niej) a skończywszy na tym fajnym chlebku :) Jak tylko go zobaczyłam wiedziałam, że prędzej czy póĽniej go zrobię. W sumie roboty z nim jest naprawdę nie wiele, tylko pieczenie go jest troszkę rozci±gnięte w czasie.  Pomysł zaczerpnęłam z strony KWESTIA SMAKU. Autorka poleca chlebek z różnego typu dodatkami np. serem żółtym, oliwkami czy pomidorami suszonymi...ja jednak skusiłam się na klasyczn± wersje... i nie żałuje :) Na pewno chlebek jeszcze nie raz zago¶ci w moim menu ;)

Składniki:

• 400 g m±ki pszennej
• 1 łyżeczka soli

• 1/4 łyżeczki suchych drożdży lub 5 g ¶wieżych drożdży
• ¶wieżo zmielony czarny pieprz
• 300 g chłodnej wody
dodatkowo:

• otręby lub m±ka do obsypania chleba

Na pocz±tku należy przesiać m±kę do miski, następnie pokruszyć drożdże, dodać sól, pieprz. Wszystko ze sob± wymieszać. Dodać wodę i wszystkie składniki mieszać składniki przez 30 sekund. Nie należy się martwić, że ciasto będzie klej±ce..to  normalne. Przykryć je foli± i odstawić w ciepłe miejsce na 12-14 godzin do wyro¶nięcia...najlepiej na noc. Po tym czasie blat kuchenny oprószyć m±k± i wyłożyć ciasto z miski, uformować kulę. Następnie czyst± ¶ciereczkę kuchenn± również oprószyć m±k± i przełożyć na ni± ciasto ł±czeniem do dołu. Ciasto okryć ¶ciereczk±. Ciasto znów pozostawić do wyro¶nięcia tym razem na 1-2 godziny. Piekarnik nagrzać do 240 stopni i wstawić do niego przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny. Ja piekłam w naczyniu szklanym żaroodpornym i również się sprawdził. Następnie gdy piekarnik się już nagrzeje, ostrożnie trzeba wyj±ć z niego naczynie i umie¶cić w nim ciasto. Piec przez 30 min pod przykryciem. Następnie zdj±ć pokrywę i piec jeszcze ok 20-25 min. Gdy chlebek będzie się za bardzo rumienił można go przykryć foli± aluminiow±. Po upieczeniu wyci±gn±ć chlebek z naczynia i studzić na kratce. 

Smacznego! :)

niedziela, 06 listopada 2011
CIASTO Z DŻEMEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

To ciasto nie ma żadnej specjalnej nazwy...nie jest to murzynek...ani ciasto czekoladowe...tak po prostu z dżemem i orzechami włoskimi ;) W zasadzie się nie wiem czemu dopiero teraz umieszczam ten przepis na to pyszne a jakże szybkie w wykonaniu ciasto. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i choć orzechy włoskie nie należ± do moich ulubionych to do tego ciasta pasuj± idealnie.  Polecam bardzo! Przepis dostałam od bratowej. 



Utrzeć:

  • 2jajka
  • 1,5 szklanki  cukru
  • 1 kostkę margaryny


Do utartej masy dodawać w kolejno¶ci i ucierać:

  • 3 szklanki m±ki
  • 2 łyżeczki sody
  • cukier waniliowy lub olejek
  • 6 łyżeczek dżemu porzeczkowego (można więcej)
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 1,5 szklanki mleka
  • pokrojone orzechy włoskie (ilo¶ć wg uznania, ja daję ok 1,5 torebki)


Piec ok 1,5 godz. w temp. 180st.



Smacznego! :)

O autorze
Tagi