środa, 27 lutego 2013
SAŁATKA Z TARTELLINI III

Tak bardzo chciałabym żeby była już wiosna...chyba w sumie nie tylko ja. Zrobiłam tą sałatkę by choć przez chwilę ją poczuć :) Nie ma to jak sałatka o pięknych, soczystych kolorach, która od razu optymistyczniej nastraja, tak fajnie się ją chrupie :) W zasadzie wrzucamy wszystko co mamy w lodówce, a na pewno wyjdzie coś dobrego...

Składniki:

  • pół paczki pierożków tartellini - u mnie z mięsem
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki groszku
  • 1 cała papryka czerwona
  • 2 małe pomidory
  • pół ogórka 
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo sos:

  • majonez z i / lub jogurtem

Pierożki gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Lekko ostudzamy. W między czasie paprykę, pomidora i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy groszek i kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz jak ktoś ma ochotę sos.

Smacznego! :)

MUFFINKI CYTRYNOWE

Ostatnio dostałam piękną, silikonową formę na muffinki w kształcie różyczek. Dziękuje! :) Musiałam jak szybciej coś w niej upiec ;) Na blogu moje wypieki znalazłam te muffinki o smaku cytrynowym. Za ich wyborem przekonało mnie to, że po pierwsze były pieczone w tej samej formie, a po drugie byłam ciekawa ich smaku, pomimo, że za smakiem cytrynowym w ciastach nie przepadam / chociaż stwierdzam, że coraz bardziej się przekonuję, o czym pisałam kiedyś już wcześniej /. Muszę przyznać, że po przeczytaniu komentarzy bałam się, że wyjdą małe zakalce ale na szczęście wyszły idealne....małe, urocze różyczki, których konsystencja przypomina babkę piaskową. Do tego ten zapach noszący się przy ich pieczeniu jest po prostu cudowny. :) Polecam!

Składniki na 8 takich różyczek:

Miska I

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Miska II

  • 3/4 szklanki drobnego cukru (dałam mniej)
  • 60 g masła, miękkiego
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 90 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny + otarta skórka z 2 cytryn

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce I. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem, aż będzie puszyste. Wbijać jajko po jednym. Do masy maślanej wsypywać na przemian suche składniki i wlewać maślankę. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny. Papilotki wypełniać do prawie pełna i piec w 180 stopniach przez ok 20 minut *. Studzić na kratce.

* ja piekłam mniej więcej 30 minut.

Smacznego :)

sobota, 23 lutego 2013
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Mówią by jeść rybę...no to posłusznie wykonuje zalecenia ;p oczywiście do znudzenia będzie to łosoś... czy kogoś to dziwi? Był już z ryżem, makaronem to teraz pora z towarzystwem ciasta francuskiego. Propozycja na obiad bądź kolacje na ciepło - szybko, prosto, pysznie. Przepis improwizacja własna.

Składniki dla 2 osób lub 1 bardzooo głodnej:

  • 300 g łososia
  • pół blatu ciasta francuskiego
  • pęczek koperku
  • 50 g serka mascarpone
  • 50 g serka śmietankowego np Piątnica
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • jajko
  • brokuły gotowane na parze bądź np mix sałat z pomidorkami cherry skropionymi oliwą 

Łososia umyć, osuszyć. Posolić, popieprzyć i pokroić sokiem z cytryny. Odstawić. Serki wymieszać, dodać posiekany koperek oraz doprawić solą i pierzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszać by wszystkie składniki się połączyły.

Blat ciasta francuskiego ponacinać z 2 stron na 1-centymetrowe paski o długości ok 5 cm. Na środek wyłożyć masę, Na to ułożyć łososia. Zawijać, zakładając na łososia na przemian paski raz z prawej strony, raz z lewej. wysmarować jajkiem.

   

Piec w 200 stopniach przez ok 30-40 minut. Podawać jak mówiłam z brokułami gotowanymi na parze bądź mixem sałat z pomidorkami.

Smacznego! :)

GUACAMOLE II

Tyle przepisów na guacamole, co osób je robiących :) Mi tak posmakowało, że postanowiłam je zrobić ponownie tym razem modyfikując poprzednie...teraz wersja bez pomidorów za to z serkiem śmietankowym. No cóż wyszło równie pyszne skromnie mówiąc.


 

 

Składniki na 4 osoby:

  • 3 dojrzałe avocado - musi być dojrzałe!
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku - można więcej jak ktoś lubi
  • spora łyżeczka serka śmietankowego
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Awokado przekroić na pół, usunąć z niego pestki.  Łyżką wydobyć miąższ (jak z kiwi) i przełożyć do miseczki. Widelcem rozgnieść na miazgę. Skropić obficie sokiem z limonki. Dodać drobną pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać serek śmietankowy. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać. Na wierzch posypać gruboziarniastą sól oraz polać odrobiną oliwy z oliwek.

Zajadać z grzankami bądź tortillą kukurydzianą.



Smacznego! :)

CIASTO BANANOWE Z MASĄ KAJMAKOWĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Na moim blogu były już propozycje na ciasto bananowe, które zrobiły furorę wśród osób, które je smakowały. Jednak gdy na blogu madameedith ujrzałam przepis na to właśnie ciasto, wiedziałam, że to będzie coś pysznego! Połączenie bananów z krówkami / w moim przypadku masą kajmakową / do tego chrupiące orzechy to jest to :) Parę modyfikacji i pycha ciasto gotowe :)

Wykonanie ciasta jest bardzo proste i szybkie. Ciasto nie ma lekkiej konsystencji, jest gliniaste, ciężkie i wilgotne. Czasem nawet troszkę można odnieść wrażenie, że wyszedł zakalec ale nic bardziej mylnego! Polecam, bo naprawdę warto! ;] 

   
Składniki:

  • 2 dojrzałe, średniej wielkości banany
  • 2 jajka ubite
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g naturalnego jogurtu / śmietany *
  • 100 g brązowego cukru **
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanych orzechów pekan ***
  • 100-110 g posiekanych cukierków krówek ****

* dałam jogurt grecki

** zastąpiłam 60 g białego cukru

*** z braku orzechów pekan dałam włoskie

**** u mnie pół puszki masy kajmakowej

Banany rozgnieść widelcem. W misce ubić jajka, dodać do niech miękkie masło oraz banany. Po chwili dodać cukier oraz jogurt. Do tak powstałej masy dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Orzechy rozdrobnić. Dodać 2/3 do masy, resztę pozostawić do wysypania na wierzch. Ciasto przełożyć do masy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja zrobiłam w tortownicy w średnicy 23 cm. Z masy kajmakowej porobić kleksy i wmieszać je w masę bananową. Po wymieszaniu wyłożyć jej jeszcze trochę na wierzch. Na wierzch wysypać pozostałe orzechy. Piec w 170 stopniach przez ponad godzinę. U mnie wyszło 1 h i 20 minut. Gdy minie ten czas zostawić ciasto jeszcze w piekarniku przez ok 20-30 minut.

Smacznego! :)

20:14, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
KREM CZEKOLADOWO - ORZECHOWY

Krem w smaku podobny do słynnej Nutelli, jednak dużo fajniejszy bo czuć rozdrobnione orzeszki :) Propozycja na smarowidło do chleba, bułeczek, naleśników, placuszków czy jako sos / po podgrzaniu / do owoców np. truskawek lub lodów :) Przepis z książki Nowoczesne gotowanie - dołączonej do robota kuchennego Thermomix. 

Składniki na dwa małe słoiczki:

  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej w dowolnych proporcjach *
  • 90 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 60 g orzechów laskowych
  • 70 g masła

* jeżeli dodamy więcej mlecznej niż gorzkiej radzę dać mniej cukru

Cukier, orzechy i czekoladę w kawałkach zmielić w naczyniu miksującym - przez 30 s na pozycji turbo. Dodać mleko i masło. Mieszać czas 3 minuty, temperatura 50 stopni, obroty pozycja 2. Gdy masa będzie gotowa przełożyć ją do słoiczka i przechowywać w chłodnym miejscu.

Jeżeli ktoś nie ma Thermomixa to należy czekoladę, cukier i orzechy rozdrobnić w blenderze. Przełożyć do garnuszka, dodając masło i mleko. Podgrzewać do połączenia składników, mieszać aby nie przypalić.

Smacznego! :)

niedziela, 17 lutego 2013
PSZENNE BUŁECZKI

Na blogu domiwkuchni znalazłam przepis na cudowne pszenne bułeczki. Wiedziałam, że muszę je zrobić. Taka miła odmiana od chlebów, które piekę ostatnio dość często. I tak oto bułeczki zagościły na słodką kolacje tworząc idealny duet do dżemu z kiwi :) Samo przygotowanie nie jest trudne, a efekt wart oczekiwania, aż bułeczki urosną. Na pewno wrócę do nich nie raz. Polecam!

 

Składniki na 6-8 bułeczek: *

  • 630 g mąki pszennej**
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 300 ml letniej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 białko

* mi wyszło 11 sztuk

** u mnie 450 g mąki pszennej oraz 180 g orkiszowej

*** dodałam dodatkowo 30 ml wody

Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrabiać na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, podsypać mąką. Na to układać uformowane bułeczki. Przekroić na pół tępym nożem i ponownie podsypać mąką.

Przykryć i ponownie pozostawić do urośnięcia - tak na około 30-40 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gdy podrosną piec około 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.

Smacznego! :)

18:09, kuchniakasi , Bułeczki
Link Dodaj komentarz »
DŻEM Z KIWI

Na wielu blogach są różne wariacje tego dżemu. Mi jednak przypadł do gustu z dodatkiem soku z limonki.  Na razie zrobiłam go zaledwie jeden większy słoiczek...od tak na spróbowanie. Wyszedł bardzo dobry, może nie ma tak pięknego koloru jak kupny ale z pewnością jest o niebo smaczniejszy.  Dżem nadaje się na na słodkie śniadanko do bułeczek i twarożku, ale równie dobrze spisze się z placuszkami czy naleśnikami. Bardzo polecam! :)

Składniki:*

  • 500 g kiwi
  • 50- 100 g cukru - w zależności jak słodki dżem lubimy
  • sok z połówki limonki

* radzę pomnożyć ilość składników x3 albo i więcej. Ja po spróbowaniu już żałuję, że tak mało zrobiłam :(

Kiwi obieramy i usuwamy część białą. Kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem oraz skropić sokiem z limonki.

Gotować na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką cały czas aby nie przypalić. Na początku kiwi puści sok ale z czasem, cała masa zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę, wtedy dżem jest gotowy. Przekładać do słoiczków. Ustawić na wieczku aby się zawekowało.

Smacznego! :)

17:35, kuchniakasi
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 lutego 2013
TORCIK Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI

Ten tort robiłam już kiedyś. I w sumie on jest on bardzo zbliżony do tego co podawałam już kiedyś - delikatny torcik z malinami i masą śmietanową. Różni się tym, że nie dodałam galaretek, serka mascarpone do masy oraz dżemu. A płatków migdałowych użyłam do ozdoby tortu. Wyszedł po prostu biszkopt przełożony tylko bitą śmietaną i ozdobiony malinami i płatkami. Czysty minimalizm ale za to jaki efekt zarówno smakowy jak i wizualny.  W sam raz na jakąś mniejszą bądź większą uroczystość :) Przepis na biszkopt to mój sprawdzony przepis z zapisków Mojej Mamy.

    

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka przesianej mąki
  • 1 łyżeczka przesianego proszku do pieczenia

Robotkę zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Ubić pianę z białek z odrobiną soli na sztywną masę, następnie dodawać po trochu cukru i dalej ubijać. Teraz czas na żółtka, dodawać po jednym i dalej ubijać.  Kolejno przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać. Dodawać ją po troszku do ubitych jajek i lekko wymieszać. Formę wysmarować olejem i podsypać mąką. Na to wylać gotową masę. Piec ok. 15-20 min w nagrzanym piekarniku do 180˚C. Jednak najlepiej sprawdzać za pomocą patyczka czy jest już gotowe.

UWAGA!! Po upieczeniu nie wyciągamy od razu biszkopta z piekarnika aby nie opadł. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy go tam jeszcze na ok. 10 min, następnie uchlamy drzwiczki na kolejne parę min. Dopiero po tym czasie wyciągamy go z piekarnika.

Składniki na masę:

  • 400 g zimnej śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Cukru pudru do smaku – ja dałam ok 2 łyżki, bo nie chciałam żeby tort był bardzo słodki

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią aż będzie sztywna.

Dodatkowo:

  • Dowolne owoce sezonowe – u mnie maliny
  • Parę szczypt płatków migdałowych

Biszkopt po ostudzeniu przekroić na 2 -3 blaty. Na pierwszą warstwę wyłożyć 1/3 kremu, na to kolejny biszkopt. Czynność powtórzyć. Na wierzchu wyłożyć również bitą śmietanę, wygładzić. Na nią ułożyć świeże maliny. Brzegi wysypać płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce.

Smacznego! :)

20:45, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
TARTA Z ŁOSOSIEM

Bardzo pyszna tarta. Połączenie łososia i koperku czy może być niedobre? Dla mnie na pewno nie ;] Tartę zrobiłam na cieście drożdżowym z mąką orkiszową z przepisu z strony wrzacakuchnia. Ciasto jest dobre ale przyznam szczerze, że jednak to nie to. Zdecydowanie wole bardziej kruche ciasto.  Ale może ktoś ze chce spróbować więc podaję przepis.


Składniki

  • 250 mąka orkiszowa (mąka może by dowolna)
  • 1 szt jajko
  • 100 masła
  • 100 ml mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant- ja dałam ok 15 g świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli

Drożdże wrzucamy do letniego mleka. Odstawić na chwilę. Siekamy mąkę z masłem. Robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko i wlewamy drożdże. Dodajemy sól. Wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy na chwilę przykryte ściereczką. Proponuję podpiec w 190 stopniach ok.15- 20 min, najpierw z 10 minut z obciążeniem zaś kolejne 10 minut już bez.  W międzyczasie przyszykować farsz.

na farsz:

  • 200 g łososia
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • 125 g mleka
  • 125 g śmietanki 12%
  • sól
  • pieprz
  • parę łyżeczek serka
  • 2-3 łyżki parmezanu 
  • parę kropel cytryny

Łososia pokroić na małą kostkę. Posolić i popieprzyć. Odstawić. Mleko wymieszać z śmietanką oraz jajkami. Dodać pokrojony koperek. Doprawić solą i pieprzem oraz paroma kroplami cytryny. 

Na podpieczony spód wyłożyć łososia. Między kawałkami łososia poukładać serek. Wszystko zalać powstałą masą. Na wierzch wysypać parmezan. Piec 40 minut w 190 stopniach, aż masę zgęstnieje.

Smacznego! :)

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi