poniedziałek, 27 lutego 2012
MARCHEWKOWY SERNIK

Idąc za ciosem fascynacji ciastem marchewkowym postanowiłam poszukać jakiś wariacji na jego temat. Tym razem propozycja na Marchewkowy Sernik. Ciasto całkiem ciekawe, chociaż chyba szczerzę mówiąc wole poprzedni przepis ;) W sumie ciasto troszkę długo się piecze i jak to z sernikiem najlepsze jest następnego dnia ale zachęcam do spróbowania. Przepis pochodzi w strony Kwestia Smaku.

Spód z ciasta marchewkowego:

  • 150 g drobno startej marchewki
  • 2 jajka
  • 50 g cukru 
  • 100 ml oleju
  • 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 * w oryginale było również dodatkowo 50 g ananasa świeżego lub pokrojonego ale ja nie dodawałam, bo nie miałam

Do miseczki zetrzeć marchewkę, dodać orzechy oraz wiórki. Do innej miski przesiać mąkę, dodać cukier, przyprawę korzenną, cynamon, proszę do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli – wszystko dobrze wymieszać. W kolejnej misce ubić jajka do podwojenia objętości – i cały czas ubijając dolewać powoli olej. Do otrzymanej masy dodać zawartość miski z marchewką i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zawartość z mąką i również wymieszać. Wyłożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 35-40 min, do suchego patyczka.

Składniki na masę serową:

  • 500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie – ja dałam serka President
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklankę cukru – w oryginale było 1,5  
  • 5 jajek + 1 - 2 żółtka
  • 1/3 szklanki śmietanki 12% - w oryginale była kremówka 36% lub 30%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


** Ilość ciasta jest odpowiednia na tortownicę o średnicy 27 cm.

Podczas robienia masy serowej dobrze by było, żeby składniki miały temperaturę pokojową.

Do miski wkładamy ser twarogowy wraz z serem mascarpone i mąkę. Zmiksować na wolnych obrotach aż masa będzie jednorodna. Stopniowo, w 3 partiach dodawać cukier cały czas miksując na małych obrotach. Wbijać kolejno jajka i żółtka miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym. Na koniec zmiksować ze śmietanką i wanilią. Masę wylać na upieczony spód (może być jeszcze ciepły). Piec najpierw 15 minut w 175 stopniach a później zmniejszyć temperaturę do 120 i piec jeszcze 110 minut.

Smacznego! :)

DIP CZOSNKOWY - NAJLEPSZY

Postanowiłam zrobić odrębny przepis na sos czosnkowy ;] Co by było łatwiej go namierzyć ;] hihi Polecam do różnych sałatek, frytek, mięs...zresztą do czego tylko chcecie! ;]

Składniki:

  • 1-2 łyżki majonezu
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku - chyba, że ktoś woli więcej
  • zioła według upodobania - ja dodaje zioła prowansalskie i oregano

 

Wymieszać wszystkie ze sobą składniki, dać troszkę czasu żeby troszkę się przegryzł - najlepiej przykryć folią i wstawić do lodówki. 

Smacznego! :)

SAŁATKA Z MAKARONEM, OGÓRKIEM I KOPERKIEM

Znów ten sam problem - ofotografowanie sałatki ;p Ale co tam...Ostatnio mam chęć na różne sałatki. Zwłaszcza takie, które są proste, szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze smaczne :) Przepis na tą sałatkę spełnia wszystkie te kryteria :):) Recepturą podzieliła się moja koleżanka z pracy - Paulinka dziękuje :)

Składniki:

  • jeden ogórek zielony średniej wielkości
  • 100 g wędliny - ja dałam konserwowej
  • ok 150 g surowego makaronu - dowolny kształt ja dałam - kolanka
  • pęczek koperku
  • * niezawodny DIP CZOSNKOWY  ;)

*przepis w oddzielnym poście

Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Szynkę i ogórka pokroić w kostkę. Dodać koperek. Po ugotowaniu i wystudzeniu lekko makaronu dodać do pozostałych składników. Wymieszać z sosem. Dać chwilę, by składniki sałatki się ze sobą przegryzły. Zajadać! :)

Smacznego! :)

niedziela, 26 lutego 2012
CHLEB ORKISZOWY NA DROŻDZACH

Na koniec weekendowych zabaw w kuchni propozycja na zdrowiutki i bardzo prosty w przygotowaniu chlebek orkiszowy. O jego zdrowotnych walorach można mówić i mówić :) "Dobrze wpływa na krew, ułatwia trawienie, wzmacnia odporność, pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi, spowalnia procesy starzenia..." <-- cytat z Wikipedii. Kupny chleb w ogóle nie ma szans z własnoręcznie zrobionym ;] Zachęcam, bo naprawdę warto!!

Składniki na jeden większy bochenek:

  • 600 g mąki orkiszowej
  • 10 g świeżych drożdży / można użyć suchych drożdży - wtedy połowę mniej /
  • 1,5 łyżki oleju bądź oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 450 ml ciepłej wody
  • dowolne nasiona do posypania - u mnie słonecznik

* Moja forma wielkości 27 x 14 cm - mierzona u góry. 

Formę wysmarować masłem bądź olejem. Wysypać bułką tartą - ja na dno formy wysypałam również słonecznik.

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, drożdże. W środku zrobić dołek, dodać wodę, miód, olej. Ciasto wyrabiać aż będzie ładnie odchodziło od rąk - około 5-10 min. Masę wyłożyć do formy, mniej więcej do połowy formy. Przykryć i pozostawić na około 1- 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przed samym włożeniem do piekarnika wysmarować mlekiem i posypać nasionami. Piec 45 min w nagrzanym do 200 stopniu piekarniku. Studzić na kratcce.

Smacznego! :)

SAŁATKA CZYSTA IMPROWIZACJA

Zawsze mam problem z fotografowaniem sałatek...a wielu osobom (jak i mnie zresztą ) o zrobieniu danej potrawy decyduje jej wygląd...no cóż czasem po prostu nie udaje się zachęcić do zrobienia fotografią i jedynie co pozostaje zaryzykować ;)  ..ale może jednak skuszą Was jej wiosenne, soczyste kolory ;] Tak naprawdę sałatka powstała spontanicznie..tak by przywołać wiosnę :):) z składników jakie miałam w lodówce, można tam praktycznie wrzucić wszystko na co się ma ochotę :)

Składniki na sporą miskę:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 150 g - jedno opakowanie mix sałat z roszponką
  • jeden większy pomidor
  • duża czerwona papryka
  • mała zielona papryka
  • 2-3 ogórki kiszone
  • pół większej cebuli czerwonej
  • dowolna przyprawa do kurczaka - ja dałam marynatę do kurczaka firmy Knorr z rozmarynem i pieprzem cayenne
  • odrobina oleju
  • majonez
  • ketchup
  • zioła np oregano, zioła prowansalskie

Przygotowania rozpoczynamy od pokrojenia kurczaka w kawałki i zamarynowanie go przyprawą oraz odrobiną oleju. Odstawić na ok 30 min. Następnie pokroić wszystkie w/w składniki w kostkę. Przygotować sosik - wymieszać 1:1 ketchup z majonezem dodać po łyżeczce ziół wymieszać. Usmażyć pierś z kurczaka. Jak ostygnie dodać do sałatki. Sałatkę polać sosem i zajadać :] Można również zrobić grzaneczki jak ktoś ma ochotę :)

Smacznego! :)

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

To jeden z moich smaków dzieciństwa :) Tyleeee miłych wspomnień :) Chyba nie trzeba do niego wielce przekonywać...Nieskomplikowany w przygotowaniu, smaczny deserek na ciepło polany śmietanką z cukrem waniliowym mmmm pychaaaaa...to jest to! :P:P:P i do tego ten zapach cynamonu unoszący się w domu...

 

Składniki na dwa takie kubeczki:

  • torebka ryżu
  • 2 jabłka kwaśne
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki śmietanki 12 %
  • odrobina mleka

Przygotowania zaczynamy od ugotowania ryżu według zaleceń na opakowaniu. Jabłka obrać i pokroić niezbyt dbale na kawałki. Dodać do nich cukier waniliowy i cynamon - dobrze wymieszać. Następnie do każdej foremki nalać troszkę mleka, wyłożyć troszkę ryżu, następnie jabłka, potem znowu ryż itd. do wyczerpania składników. Zapiekać ok 20-25 min w 180 stopniach. Wymieszać śmietankę z cukrem waniliowym. Gdy ryż wyjmiemy z piekarnika polać śmietanką według upodobań.

A tu już końcóweczka :(:(:(

Smacznego! :)

środa, 22 lutego 2012
TARTOLETKI Z JABŁKAMI

Tak jak obiecałam w poprzednim poście kolejny przepis tym razem na tartinki z jabłuszkami. Już kiedyś robiłam tarte jabłkową / zapraszam do działu TARTY, TARTINKI / i trudno mi powiedzieć, który przepis jest lepszy. W sumie przepisy bardzo podobne, różnią się tylko proporcjami. Z tego co pamiętam poprzedni przepis był mniej słodki ale to kwestia smaku. :) Nie mniej jednak polecam! Przepis znalazłam na stronie kotlet.tv

 

 Składniki na kruchy spód:

  • 180 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płaskie cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

 

Postępuje tak samo jak w poprzednim przepisie, wszystkie składniki razem zagniatam i wkładam do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie zapiekać ok 10-15 min w 180 stopniach.

Składniki na wierzch tarty:

  • 4 jabłka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru - można trochę mniej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
  • 2/3 szklanki śmietanki 12%
  • 1-2 łyżki mąki

Wszystkie składniki wierzchu tarty wymieszać ze sobą dobrze.

Na każdym spodzie układać jabłka i zalewać śmietanką. Zapiekać ok 20-25 min w 180 stopniach.

Jeśli ktoś lubi można również podać z gałką lodów np. waniliowych.

P.S. Składników wystarcza na 11 takich tartoletek.

Smacznego! :)



 

TARTA Z PORAMI I KIEŁBASĄ

Dzień 21 lutego mogę śmiało nazwać Osobistym DNIEM TARTY :):):):) Wraz z moim wiernym, kulinarnym  kompanem  ostatnich dni zrobiłyśmy najpierw tą tarte, a później jeszcze na słodko z jabłuszkami :) Obie wyszły nam po prostu super, na pewno nie raz do nich wrócę  ;] Smakowo bardzo mi podpasowała.  Bardzo, bardzo zachęcam do zrobienia :):)  A co do drugiej tarty (a w zasadzie tartelek) to w kolejnym poście ;] A i oczywiście śle pozdrawionka dla Ewosia :)


Składniki na kruchy spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • Żółtko
  • Łyżka śmietany
  • Szczypa soli

Masło posiekać w kostkę, dodać żółtko, sól, śmietanę, mąkę. Szybko zagnieść i odstawić do lodówki na 30 minut. ( Najlepiej rozwałkować ciasto już na formę i dopiero wstawić, bo później mogą być lekkie trudności z rozwałkowaniem takiego ciasta wyjętego prosto z lodówki.  Ale jak kto woli. ) Piec w 190 stopniach ok.15- 20 min. Aby ciasto się lekko zarumieniło. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem ale również można obciążyć fasolką.

 

Składniki na nadzienie:

  • 2 sztuki średnich porów
  • 100 g startego na grubych oczkach sera
  • 100 g kiełbasy bądź boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 2 średnie cebule
  • Ok 1 szklanki śmietanki 12%
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła do smaku – rozmaryn, oregano, bazylia według uznania
  • olej

Cebule, kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać pora pokrojonego w cienkie plasterki.

Do podsmażonych składników dodać roztrzepane jajka wymieszane ze śmietanką i startym serem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami. Wszystko ze sobą dobrze wymieszać.  Następnie wyłożyć farsz na podpieczone ciasto. Piec w 190 stopniach ok 40-50 min.

 

Smacznego! :)



niedziela, 12 lutego 2012
SAŁATKA Z TORTELLINI

Bardzo fajnie skomponowana sałatka - pierożki tortellini, słodki ananas przełamany sosem czosnkowym daje bardzo ciekawy efekt. Dzisiaj podczas robienia tej sałatki na kolacyjkę zastanawiałam się jak to możliwe, że do tej pory nie umieściłam przepisu na nią na blogu :) Co za zaniedbanie z mojej strony..wstyd mi hihi ;) Ale już się poprawiam...Dlatego jak tylko ją zrobiłam to od razu wzięłam aparacik, ofotografowałam i przegryzając prezentuje ją Wam :)

Składniki:

  •  paczka pierożków tortellini
  • niecała puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • ser żółty - ilość zależy od upodobań ale mniej więcej 100 g
  • sos czosnkowy *

* przepis w oddzielnym poście 

No cóż tu mówić, należy ugotować według instrukcji na opakowaniu pierożki, w między czasie pokroić ananasa (jeżeli jest taka potrzeba), zetrzeć ser na dużych oczkach, dodać kukurydzę, zrobić sos, wymieszać wszystkie składniki i gotowe :)

Smacznego! :)

CIASTO CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI W FORMIE MUFFINEK

Ogólnie rzec mówiąc nie przepadam za cytrusowymi ciastami, jednak jak zobaczyłam ten przepis na blogu MakeCookingEasier korciło mnie, żeby wypróbować jak będzie smakowało..tak szczerze to chyba za sprawą tych migdałów i białej czekolady :) Co więcej pod wpływem zauroczenia polewą z poprzedniego przepisu na ciasto marchewkowe musiałam ją ponownie wykorzystać a więc i tutaj zagościła :) Jak się okazało to był strzał w dziesiątkę - połączenie tej polewy z kwaskowatym ciastem cytrynowym to bardzo fajne połączenie :) A jeszcze jak zrobiłam je w formie takich malutkich łakoci to jak to może nie smakować? ;) 

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 220 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 60 g mąki tortowej
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn

Masło z cukrem ucieramy na białą masę. Ucierając dodajemy jajka, mielone migdały oraz mąkę. Następnie dolewamy sok z wyciśniętych cytryn, startą skórkę oraz drobno posiekaną białą czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przekładamy do formy bądź jak ja do foremek na muffinki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu z termoobiegiem przez ok 20-25 min do suchego patyczka.

Smacznego! :)

 
1 , 2
O autorze
Tagi