sobota, 26 lutego 2011
NALEWKA Z ŻURAWINY

Dziś dodałam nową kategorię na swoim blogu - ALKOHOLE :) Więc nie ma na co czekać i już trzeba dodać nowy przepisik. Przepis na bardzo dobrą, rozgrzewającą (w sam raz na obecne mrozy)...i do tego jakże zdrową (w końcu z żurawinki, tak?)...naleweczkę :):):) Do tego ta piękna, klarowna czerwień...Receptura moich rodziców :)

  • 1 litr świeżych żurawin
  • ½  l wódki
  • ½  l spirytusu
  • 3 szklanki cukru

Zmielić żurawinę przez maszynkę dodać wódkę i zostawić na tydzień. Odcisnąć dokładnie (dobry sposób na wyżycie się i rozładowanie energii ;) ) Trochę podgrzać , dodać 3 szklanki cukru i 0,5 l spirytusu. Odstawić do przejścia.

UWAGA!!! :):):)

Uważać z ilością, bo pije się na tyle dobrze, jak soczek...tyle, że potem jakoś tak ciężko wstać... ;)

Na zdrowie! :)

Smacznego! :)

RYBA PO GRECKU

Ryba po grecku to jest to :) Zarówna dobra na obiad jak i kolację. Ma wiele zalet po pierwsze jest zdrowa, jak to rybka i do tego jest bardzo smaczna. To chyba pierwszy przepis rybny na moim blogu, ale obiecuje poprawę i zapewniam, że nie ostatni ;) Jedni lubią ją na zimno, ja jednak preferują ją na ciepło z kromeczką chlebka/ bułeczki i masełkiem :)

Składniki:

  • 1 spora ryba (pstrąg karp 1 kg dorsza)
  • 2 cebule
  • 10 marchewek
  • koncentrat pomidorowy
  • olej
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego

Filety pokroić na średniej wielkości kawałki, posolić je i przyprawić pieprzem, a następnie panierować w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. (Ja smażę rybę bez panierki i na małej ilości oleju) Następnie pokroić cebule w kostkę, przesmażyć w rondlu na 1-2 łyżkach oleju. Dodać starte na grubej tarce marchewki, dusić do miękkości, podlewając od czasu do czasu łyżką bulionu, a w razie potrzeby olejem. Dodać 1-2 spore łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na półmisku ułożyć kilka kawałków ryb, przykryć częścią sosu warzywnego. Potem znowu ułożyć ryby i sos, i tak dalej, aż skończą się składniki. Wstawić na całą noc do lodówki.

Smacznego! :)

ROGALIKI...tak po prostu...

Słodkie, uzlależniające małe cudeńka ;] W sam raz do niedzielnej kawusi, lecz również bardzo dobre z mleczkiem :) Jeden z przepisów z mojego dziecińska, to jedne z tych ciasteczek , jakie dostawaliśmy od babci w hurtowych ilościach po pobycie u niej....mmmm :)

Składniki:

  • 4 szklanki maki
  • 4 żółtka
  • 125g kostki masła
  • Szklanka gęstej śmietany
  • Szczypta soli
  • Marmolada

Wygnieść dobrze, na ½ h włożyć do lodówki. Później rozwałkować w kształcie koła, nałożyć marmoladę i zawijać. Posmarować białkiem, posypać cukrem kryształem i piec na złoty kolor w 180 ºC.

Smacznego! :)

PAINS AUX RAISINS - DROŻDZÓWKI Z KREMEM I RODZYNKAMI / ŻURAWINĄ

Obłędnie pyszne drożdżówki według francuskiej receptury. Przysmak śniadaniowy - bułeczki zawijane w ślimaczki z przepysznym crème pâtissière. Ciasto drożdżowe wykonane jest z przepisu na brioche, z dużą ilością masła i jajek, co nie wątpliwie dodaje im niepowtarzalnego smaku.

Drożdżówki są po prostu mięciutkie, pachnące. Dodatkowym autem jest to, że długo zachowują świeżość.

Ciasto na drożdżówki zagniata się wieczorem dnia poprzedzającego / lub parę h wcześniej przed pieczeniem bułeczek. Można też wcześniej przygotować crème pâtissière. Tak więc przygotowanie ich jest troszkę rozległe w czasie ale naprawdę warto, gdyż ich smak jest cudownyyyyyyyyyy!

Bardzo zachęcam do zrobienia! :):):)

Składniki, na około 15 drożdżówek:

Ciasto Brioche:

  • 60 ml ciepłej wody
  • 9 g suchych drożdży instant lub 18 g świeżych
  • 5 dużych jajek
  • 350 g niesolonego masła średnio schłodzonego
  • 65 g cukru
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 500 g przesianej mąki pszennej

Crème pâtissière:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 5 dużych żółtek
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Oraz:

W orginale:

  • 60 ml rumu
  • 40 g rodzynek
  • 1/2 filiżanki cukru pudru

Rodzynki zalać rumem, przykryć i wstawić do lodówki na noc/ parę h. Po tym czasie odsączyć rodzynki z rumu, zachowując rum, który należy wymieszać z cukrem pudrem.

Ja jednak dodałam suszoną żurawinę, którą wielbię ponad wszystko ;)

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko na glazurę

W misce umieścić mąkę, cukier, drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), wymieszać łyżką. Dodać wodę i jajka, wyrabiać mikserem z hakiem do drożdżowego ciasta albo ręcznie aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2h do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Po tym czasie o tego ciasta dodawać partiami masło, po około 2 łyżki i łączyć je z ciastem również ręcznie lub za pomocą miksera. Później można już dodawać więcej masła, miksować tylko do połączenia się masła z ciasta.

Ciasto włożyć do większej miski, przykryć szczelnie folią spożywczą, włożyć do lodówki na całą noc lub na parę godzin – ja trzymałam 4-5h.

Teraz możemy przejść do robienia crème pâtissière

W garnku zagotować 400 ml mleka z połową cukru.

W innej misce  ubić żółtka z pozostałym cukrem, aż będą białe i puszyste- około 5 min. Dodać do nich przesiane mąki i zmiksować na jednolitą masę.

Stopniowo dodawać gorące mleko do ubitego kremu, ciągle mieszając. Przelać do garnka i krem zagotować na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gotować miksując energicznie przez 2 minuty. Przelać do miski i wymieszać z ekstraktem z wanilii. Krem przykryć folią przeźroczystą, tak aby przylegała do kremu, w ten sposób unikniemy powstania kożucha. Wystudzić i wstawić do lodówki na noc / parę h.

Po paru h… / nocy…

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni na kwadrat o boku 35 cm i grubości ok. 0,5  cm. Na ciasto rozsmarować crème pâtissière, rozrzucić rodzynki/ żurawinę. Ciasto zwinąć dość ciasno w roladę, zlepić łączenia i pokroić w poprzek na kawałki o grubości ok. 2,5 cm.

Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie, tak mniej więcej 5 cm. Spłaszczyć delikatnie dłonią i pozostawić na 1-1,5 h do podwojenia objętości. Wysmarować  roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 220ºC i piec przez około 15-20  minut. Wyjąć, jeszcze ciepłe polukrować.*

Przygotować lukier: pozostały rum wymieszać z 1/2 szklanki cukru pudru

Ja jednak użyłam wody

**w oryginalnym przepisie drożdżówki z lukrem są jeszcze podpiekane przez 2 minuty w piekarniku -  ja jednak tego nie robiłam.


Smacznego! :)

poniedziałek, 21 lutego 2011
SCHAB GOTOWANY

Teraz propozycja dla tych, który tak jak ja wolą i uwielbiają mięska własnej roboty. Łatwy, bardzo szybki a co najważniejsze smaczny i zdrowy schabik. Nie jest za suchy, po prostu w sam raz....palce lizać, kupny nie ma w ogóle szans ;] Nawet nie ma co porównywać! Bardzooo, bardzooo polecam!

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • Pół główki czosnku
  • Pół szklanki soli, jak ktoś nie lubi za bardzo słonego można mniej
  • 1 łyżka majeranku
  • Pół łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Mięso zalać zimna woda aby się zakryło. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 1 minutę. Odstawić do następnego dnia pod przykryciem. Drugiego dnia znowu zagotować, gotować minutę, poczekać aż ostygnie. Gotowe...czy można prościej? ;)

Smacznego! :)

PIERŚ Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Tym razem propozycja na szybką przekąskę lub kolacje na ciepło, chociaż w sumie można to jeść o każdej porze...jak ktoś lubi ;) Wystarczy tylko zakupić / zrobić ciasto francuskie ( ja jak na razie nie porwałam się jeszcze na produkcję tego cuda ;) ), pokroić pierś z kurczaka i doprawić ulubionymi przyprawami, upiec i gotowe. Zrobiłam je w postaci małych paczuszek. Zresztą zdjęcia poniżej :) Podaję je z sosem najprostszym jaki może być: majonez wymieszany z ketchupem w proporcji 1:1. Oto efekty

Składniki:*

  • ok 150 g piersi z kurczaka
  • jedno opakowanie ciasto francuskiego. Polecam np z Biedronki - dobre i tanie :)
  • jajko do posmarowania
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy jakie kto lubi: np bazylia, zioła prowansalskie czy oregano

* to są składniki na przekąskę. Takich paczuszek wyszło  mi ok 15.

Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Doprawić do smaku.

Ciasto pokroić na kwadraty, na każdym z nich ułożyć odrobinę mięsa. Tak jak na zdjęciu poniżej.


Każdy bok kwadratu złożyć do środka. Powstaną takie paczuszki:


Wysmarować je jajkiem i dla lepszego smaku a przy okazji efektu posypać ziołami na wierzchu.

Piec ok. 20 min w  180 ºC. Podawać z sosem majonezowo- ketchupowym, o którym wspominałam wcześniej. Można również przyrządzić jakąś sałatkę ze świeżych warzyw.

Smacznego! :)

czwartek, 03 lutego 2011
MINI PAVLOVA

Czyli bezy z bitą śmietaną i dowolnymi owocami -zarówno świeżymi jak i mrożonymi :) Zawsze jak mi zostaną białka z innych potraw to już wiem, że na pewno prędzej czy później będzie ten deser :) Białka można śmiało zamrażać, wystarczy tylko je rozmrozić do temperatury pokojowej i można działać :) Mając duże zapasy owców leśnych w zamrażarce - proponuję z malinami i jagodami.

Składniki na 16 małych bez*:

  • 8  białek
  • 400 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

* średnica około 8 cm

Dodatkowo:

  • dowolna ilość kremówki - najlepiej 30%
  • cukier puder do smaku
  • cukier waniliowy również do smaku

i oczywiście:

  • dowolne owoce :)

Białka z solą ubić na sztywno na najwyższych obrotach. Do tak ubitych białek dodawać kolejno po łyżce cukru pudru i dalej miksować. Na sam koniec dodać skrobię ziemniaczaną, ekstrakt i sok z cytryny i delikatnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować okręgi. Na nie wyłożyć ubitą pianę.

Takie placki białkowe włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć  temperaturę do 150 stopni C. Piec 30 min i po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze bezy przez kolejne 30 min w piekarniku, nie otwierając piekarnika! Bezy wystudzić.


Następnie śmietanę ubić mikserem. Dodać odrobinę cukru waniliowego i cukru pudru jednak nie wolno przesadzić, bo cały deser będzie za słodki i zrobi się mdły. Nakładamy śmietanę na bezy i posypujemy owocami. Jedyne co teraz pozostaje to zabranie się do jedzenia :)

Smacznego! :)

środa, 02 lutego 2011
CIASTECZKA CZEKOLADOWE

Tym razem propozycja na coś słodkiego na ząbek - do popołudniowej herbatki czy podwieczorek z szklanką mleka :) Ciasteczka są bardzo fajnie, co mnie wcale nie dziwi, w końcu mają w sobie tyle czekolady, że nie może być inaczej ;) Nie za słodkie, mięciutkie w środku, kruche na zewnątrz no i te kawałki czekolady w środku...mmm :) Przepis od Marty Stewart.

Składniki na ok 25 ciastek:

  • 200 g czekolady gorzkiej, z grubsza posiekanej
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 120 g mąki
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • po 150 g czekolady gorzkiej i mlecznej pokrojonej w kosteczkę - chociaż proporcje można zmieniać to już zależy od upodobań

Gorzką czekolada rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej luz mikrofali. Odstawić do wystudzenia. W innym garnuszku wymieszać mąkę, sól i proszek. Mikserem zmiksować cukier, jajka i wanilię. Wlać do tego czekoladę i na końcu dodać mąkę i pokrojoną czekoladę - wszystko dobrze ze sobą wymieszać.

Wykładać po czubatej łyżeczce ciasta na blachę wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając by robić przerwy między ciastkami, gdyż rozejdą się podczas pieczenia. Piec ok 10 min w temperaturze 180 ºC.

Smacznego! :)

wtorek, 01 lutego 2011
FASZEROWANE CUKINIE

Kolejny przepis to faszerowana cukinia. Delikatne, zdrowe a jakże pożywne danie. Robi się je stosunkowo szybko, a ten smak...wyborny :) Świetnie nadaje się na ciepłą kolacje czy przystawkę. Ja proponuję wersje lżejszą, wegetariańską - bez mięska ;)

Składniki na ok 4 cukinie średniej wielkości:

  • 4 cukinie
  • torebka ugotowanego ryżu - na lekko twardo
  • większa garść czarnych oliwek - pokrojonych
  • czerwona papryka - pokrojona w kostkę
  • parę pieczarek - startych na tarce z grubymi oczkami
  • puszka pomidorów z puszki
  • jedna większa cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie, oregano
  • olej
  • opcjonalnie - ser żółty

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju wraz z czosnkiem. Dorzucić paprykę, pomidory, starte pieczarki i dusić w garnuszku do miękkości. Dodać oliwki, ryż i wszystko dobrze wymieszać. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.

Gdy mamy już farsz, czas zająć się cukinią :) Najpierw należy umyć je dokładnie, przekroić na pół, wydrążyć łyżeczko wnętrze. Włożyć farsz jak ktoś lubi posypać serem żółtym. Piec ok 40 min w 180 stopniach, przykryć folią aluminiową żeby ser się nie przypiekł za bardzo.  Jednak najlepiej sprawdzać, aż cukinia będzie miękka.

Smacznego! :)

CHLEBEK CZEKOLADOWY

Kolejna propozycja to ciekawy przepis na chlebek czekoladowy. Jest lekko słodki i kakaowy z kawałkami mlecznej i gorzkiej czekoladki. Mi najbardziej pod pasował z serkiem waniliowym homogenizowanym, jak również z nutellą (w końcu czekoladki nigdy dość ;) ) ale myślę, że równie dobrze będzie smakował z serkiem wiejskim i jakimś dżemikiem wiśniowym bądź malinowym. Przepis zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku.

Składniki na dwa bochenki chlebka, wielkości jak na zdjęciu poniżej:

  • 15 g świeżych drożdży (lub 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant)
  • 4,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki soli
  • szklanka pokrojonej czekolady - u mnie pół na pół mleczna z gorzką - jednak w oryginale była sama gorzka
  • łyżka wody z jajkiem - wymieszane 

Mąkę przesiać, dodać cukier, kakao i sól. Do miseczki wrzucić drożdże, dodaje 1/3 filiżanki ciepłej wody i pół łyżeczki cukru. Odstawić na ok 15-20 min do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu dolać pozostałą wodę i całość przelać do mąki, dodać kawałki czekolady. Wszystko dobrze ze sobą wymieszać i wyrabiać 10 min. Ciasto włożyć do miski wylanej olejem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h. Następnie wyjąć ciasto na blat podsypany mąką, uformować bochenki, przykryć folią i znów odstawić na ok 1h do ponownego wyrośnięcia. W połowie czasu wysmarować je jajkiem. Chlebki piec najpierw w 230 stopniach przez około 10 min, a później obniżyć do 180 stopni i piec jeszcze ok 20 minut.

Smacznego! :)

 
1 , 2
O autorze
Tagi