¶roda, 10 lutego 2010
PˇCZKI

Jako, że już jutro TŁUSTY CZWARTEK to postanowiłam zrobić p±czusie. Muszę przyznać, że po raz pierwszy robiłam je samodzielnie, a więc miałam lekkie obawy czy w ogóle wyjd± ;) Ale jak się okazało były bezpodstawne...P±czusie wyszły naprawdę mniami ;) S± smaczne, mięciutkie, delikatne, a co najważniejsze nie tłuste. Naprawdę polecam! Przepis pochodzi z bloga Mojewypieki!

 

Składniki na około 30:

  • 1 kg m±ki pszennej
  • 100 g drożdży ¶wieżych
  • 100 g masła
  • 1/2 l mleka
  • 1 całe jajo
  • 6 żółtek
  • kieliszek spirytusu
  • Paczuszka cukru waniliowego
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • sok i skórka z cytryny
  • smalec + olej do smażenia
  • wisienki jako nadzienie lub dowolna konfitura
  • cukier puder do posypania lub lukier

 

Na pocz±tku należy zrobić rozczyn z drożdży. Aby go zrobić należy drożdże wymieszać z łyżk± cukru, do tego dodajemy 20 dag m±ki i pół szklanki letniego mleka i należy pozostawić do wyro¶nięcia. W oddzielnej misce przesiać m±kę. Całe jajko, żółtka i cukier utrzeć. Następnie dodajemy do utartych jajek, m±kę, rozczyn, cukier waniliowy, sok z cytryny, otart± skórkę, pozostałe mleko, szczyptę soli i spirytus. Wszystko ze sob± dobrze wymieszać i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i l¶ni±ce, będzie odstawać od ręki. Na sam koniec dodać roztopiony tłuszcz i jeszcze trochę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut, gdy zacznie rosn±ć wyrobić.

Brać po porcji ciasta, uformować w ręku małe wgłębienie, nałożyć nadzienie, jak najszczelniej zlepić, by nadzienie nie wyciekło podczas smażenia i uformować na kształt p±czusia. Odkładać na blat podsypany m±k±. Uformowane p±czusie nakryć szmatk± i postawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia.

Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor, wyj±ć, os±czyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


P±czusie gotowe do podania : )


Smacznego! :)


O autorze
Tagi