poniedziałek, 28 stycznia 2013
CHLEB NA ZAKWASIE Z SIEMIENIEM LNIANYM I SŁONIECZNIKIEM

Id±c za ciosem tak udanego pierwszego wypieku na zakwasie postanowiłam zrobić kolejny chleb! Tym razem z duż± ilo¶ci± siemienia lnianego oraz słonecznika z przewag± m±ki orkiszowej. Chlebek również bardzo pyszny. Najlepszy lekko ciepły z spor± ilo¶ci± masła. Polecam! :] Przepis z Moichwypiekow.  

Składniki na 1 bochenek:

ziarno:

  • 35 g siemienia lnianego
  • 100 g wody

zaczyn:

  • 75 g m±ki pszennej
  • 90 g wody
  • 2 łyżki zakwasu

ciasto wła¶ciwe:

  • 130 g namoczonego siemienia lnianego
  • 170 g zaczynu
  • 380 g m±ki pszennej*
  • 40 g m±ki żytniej *
  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 60 g uprażonych ziaren słonecznika
  • 30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego
  • 175 g wody **
  • 1 łyżka soli ***

* ja dałam 200 g m±ki orkiszowej, 60 m±ki żytniej razowej, 100 zwykłej m±ki pszennej, 60 g m±ki pszennej pełnoziarnistej

** ja dodałam 70 g więcej

*** autorka poleca 3/4 łyżki

Dzień przed planowanym pieczeniem przygotować zaczyn. Czyli składniki zaczynu wymieszać ze sob± i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 h.

Siemię lniane zalać zimn± wod± i pozostawić do napęcznienia przykryte foli± również na co najmniej 12 h.

Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta wła¶ciwego. Dokładnie wymieszać, do 10 minut wyrabiania. Ewentualnie skorygować jeszcze ilo¶ć m±ki lub wody – ciasto powinno być ¶rednio ¶cisłe i jeszcze raz krótko zagnie¶ć. Ciasto odstawić na około 2-2,5 h w ciepłe miejsce. W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnie¶ć. W tym celu rozpłaszczyć kulę ciasta na blacie posypanym m±k± lekko uderzaj±c w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów. Następnie z każdej z czterech strony zawin±ć na szeroko¶ć ok. 1/3 płat ciasta do góry. Czynno¶ć powtórzyć w odstępach 50 minutowych.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.  Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny b±dĽ podłużny bochenek i umie¶cić delikatnie, zawinięciem do góry w naczyniu, w którym będziemy piec.

Czas wyrastania to kolejne 2-2,5 h w temperaturze ok 25 stopni. Im chłodnej tym dłużej powinno wyrastać. 

Piec około 40 – 45 minut w temperaturze 220ºC.

Smacznego :)

07:07, kuchniakasi , Chleby
Link Dodaj komentarz »
CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIO - PSZENNO - ORKISZOWY Z ZIARNAMI

O tym jak wiele zalet posiada domowy chleb można mówić i mówić... ja jednak nie będę zbyt długo się nad tym rozprawiać a od razu przedstawię Wam przepis na super chleb na zakwasie. Do tej pory robiłam tylko na samych drożdżach, bo nie odważyłam się jeszcze zrobić sama zaczynu ale dzięki uprzejmo¶ci Basi - koleżanki z pracy, ale już nadrabiam :) Zatem rozpoczynam przygodę z chlebami na zakwasie. Pierwszy z nich to chleb z mixem 3 m±k - żytniej, pszennej oraz orkiszowej i dużej ilo¶ci różnych nasion. Bardzo polecam!

Składniki:

ZACZYN

  • zakwas
  • szklanka m±ki żytniej
  • 1 szklanki letniej wody

CIASTO

  • 1 kg mixu m±k / pszenna, żytnia, orkiszowa /
  • 3 szklanki wody+ ewentualnie 0,5 szklanki je¶li ciasto jest zbyt gęste
  • 3 łyżeczki soli
  • 25 g ¶wieżych drożdży rozpuszczonych w odrobienie letniej wody
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki otr±b – ja dałam żytnich
  • Ok szklankę różnych ziaren – ja dałam po pół słonecznika i dyni, można sezam, czarnuszkę itp.
  • Parę suszonych ¶liwek lub suszonych moreli *

*opcjonalnie

Do zaczynu, który otrzymali¶my od kogo¶ dodać szklankę m±ki żytniej razowej i szklankę wody / letniej /. Wymieszać dokładnie i odstawić na kilka godzin / najlepiej na cał± noc/.

Po tym czasie do dużej miski przełożyć zaczyn, wsypać kilogram m±ki, dodać 3 łyżeczki soli, 3 szklanki zimnej wody, drożdże,  otręby, siemię lniane oraz ziarna. Wszystko dobrze wymieszać. Odłożyć trochę ciasta na następny zaczyn. Ciasto wyłożyć do form wyłożonych papierem do pieczenia b±dĽ wysmarowanych masłem lub smalcem. Ciasto wygładzić za pomoc± ręki. Można sobie pomóc maczaj±c rękę w odrobinie wody. Odstawić do wyro¶nięci na co najmniej 2 godziny / u mnie ponad 3h /. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni z termo obiegiem przez godzinę. Po upieczeniu, wyj±ć z blaszki i wysmarować wierzch oraz boki wod±.

Smacznego! :)

07:06, kuchniakasi , Chleby
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 27 stycznia 2013
STRUCLA Z POWIDŁAMI

Zauroczona wypiekami drożdżowymi postanowiłam zrobić t± oto drożdżow± strucle z powidłami. / Co prawda wypiek nie przypominał strucli ale i tak był bardzo pyszny - wszyscy się nim zajadali¶my/ Najlepsze jeszcze ciepła z mlekiem z duż± ilo¶ci± kruszonki oczywi¶cie, bo jak by inaczej ;) Polecam! Przepis również z niezawodnego bloga Mojewypieki. 

P.S. przepraszam za takie zdjęcie ale niestety zbyt szybko znikała i nie mogłam za bardzo bawić w finezyjne zdjęcia ;)

Składniki na dwie spore strucle:

Ciasto:

  • 750 g m±ki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży ¶wieżych

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek powideł (300 g)
  • mleko do posmarowania

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 20 łyżek m±ki
  • 8 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego

Drożdże suche wymieszać z m±k±, ze ¶wieżymi zrobić rozczyn. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać cukier i cukier waniliowy. Do miski wsypać m±kę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkami, dodać masło oraz sól. Wyrobić ciasto. Miskę przykryć ¶cierk± i odstawić do podwojenia objęto¶ci, będzie to trwało ponad 2 h.

Ciasto wyj±ć z miski, podzielić na dwie czę¶ci. Każd± z nich rozwałkować na grubo¶ć około 4mm i długo¶ci  jak blaszka, w której będziemy piec. Każde ciasto wysmarować powidłami, około pół słoika na jedn± strucle. Zwin±ć w rulon. Przełożyć na blaszkę, wyłożon± papierem do pieczenia. Ułożyć je blisko siebie. Przykryć ¶cierk± i ponownie odstawić do podwojenia objęto¶ci.

Po tym czasie, ostrym nożem, naci±ć strucle po¶rodku, prawie do samej blachy. Odstawić do momentu, aż strucle 'rozłoż±' się na boki i zapełni± blachę ok 20 minut. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać duż±±±± ilo¶ci± kruszonki.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.

Smacznego! :)

21:27, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
PˇCZKI PIECZONE Z POSYPKˇ CYNAMONOWˇ

Kto z nas nie lubi p±czków? Dla odmiany od tradycyjnych smażonych w głębokim tłuszczu zachęcam do spróbowania pieczonych. Nie smakuj± jak nasze typowe polskie, raczej jak angielskie. P±czki s± bardziej tre¶ciwe, "zbite" i elastyczne. Do tego posypka z cukru i cynamonu i gotowy zawrót głowy ;) Polecam, przepis również z Moichwypieków.

 

Składniki na 20 p±czków:

  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 14 g ¶wieżych drożdży lub 7 g suchych
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 szklanek m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Z ¶wieżych drożdży zrobić rozczyn. Suche drożdże rozpu¶cić w letnim mleku, odstawić na 10 minut. Po tym czasie do mleka dodać  roztopione, ochłodzone masło i cukier. Dodać roztrzepane jajka, dodać m±kę i sól, wyrobić na gładkie, nie klej±ce ciasto. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić do podwojenia objęto¶ci.

Po tym czasie ciasto wyj±ć, krótko wyrobić, rozwałkować na grubo¶ć ponad 1 cm. Wycinać kształt jak na oponki. Czyli większ± szklank± wycinać koła, mniejsz± foremk± wycinać dziurki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej gotowe p±czki. Przykryć i znów odstawić do wyro¶nięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Piec ok 9 minut w 180 stopniach.

Składniki na posypkę do posmarowania i obtoczenia:

  • 100 g roztopionego masła,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu - opcjonalnie

Jeszcze w czasie pieczenia p±czków roztopić masło. W misce cukier wymieszać z cynamonem. 

P±czki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać w ma¶le, z każdej strony, obtoczyć w cukrze.

Smacznego! :) 

SOK Z MARCHWI, JABŁKA, GRUSZKI I SELERA

Kolejna propozycja na pyszny pocz±tek dnia :) Tym razem sok na słodko :) Chociaż nie wiem czy to można sokiem nazwać, ze względu na konsystencje oczywi¶cie. Mimo wszystko polecam, bardzo! Polubi± go wszyscy.

Składniki na tak± szklaneczkę:

  • 2 spore marchewki
  • pół gruszki 
  • 1 mniejsze jabłko
  • 1/4 korzenia selera

Wszystkie składniki umyć. Seler oraz marchew obrać ze skóry. Z gruszki oraz jabłka usun±ć gniazda nasienne. Wszystko wrzucić do sokowirówki. Wymieszać. Ja do soku zawszę dodaję odrobinę odci¶niętych wiór. Tym razem trochę więcej dlatego taka konsystencja ;)

Smacznego! :)

niedziela, 20 stycznia 2013
RISOTTO Z GROSZKIEM

Wariacja w temacie klasycznego włoskiego dania. Tym razem w wersji z dodatkiem ¶wieżego łososia ale również będzie pasowało np z kurczakiem. Danie jest bardzo dobre- nie tylko za zasług± smaku ale również pięknie kolorowego groszku. Słodycz groszku przełamana ¶wieżo startym pieprzem bardzo dobrze smakuje. Danie jest bardzo pożywne.  Polecam! Inspiracja z bloga kuchennybajzel.

   

 Składniki:

  • 25g masła
  • 250g ryżu arborio
  • 1 większa cebula drobno posiekana
  • 100ml białego wytrawnego wina - ja nie dodałam
  • 750ml bulionu warzywnego b±dĽ drobiowego
  • 120g mrożonego zielonego groszku
  • 50 g roszponki
  • 30g startego parmezanu
  • 2 ¶wieże filety łososia
  • sól
  • pieprz
Groszek rozmrozić. Masło rozpu¶cić na dużej patelni. Dodać cebulę i zeszklić na małym ogniu około 5 minut. Dodać ryż, mieszać przez 1 minutę, aż ryż wchłonie masło. Następnie wlać gor±cego bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie bulion dodać kolejn± chochlę, wymieszać. Czynno¶ć t± powtarzać aż ryż będzie miękki. Z ostatni± chochl± dodać groszek oraz roszponkę. Na 2-3 minut przed końcem gotowania ryżu dodać do niego parmezan. Wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji risotta. Następnie przygotować łososia.
Łososia pozbawić skóry, doprawić sol±, pieprzem. Smażyć na rozgrzanym ma¶le, na ¶rednim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Risotto przełożyć na talerze, na nie położyć łososia i podawać.
Smacznego! :)
PASTA Z TUŃCZYKA I JAJEK

To jeszcze jedna propozycja na pyszn± pastę do pieczywa. Mi najlepiej smakowała z tostami opiekanymi. Ta pasta również jest pyszna, bardziej konkretna w smaku. Polecam!

   

Składniki na pełn± miseczkę:

  • puszka tuńczyka w zalewie własnej - może być w oleju
  • 3 jajka
  • mała puszki kukurydzy
  • 4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • szczypiorek 
  • majonez
  • jogurt
  • sól
  • pieprz

Jajka ugotować na twardo. Tuńczyka odcedzić. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać tuńczyka, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Wymieszać majonez z jogurtem w dowolnych proporcjach. Doprawić sol± i pieprzem. Smarować tosty jak s± jeszcze ciepłe.

Smacznego!

PASTA Z MAKRELI I JAJEK

Dla lubi±cych różne smarowidła do chleba polecam ten przepis. Otóż przepis na pyszn± i prost± w przygotowaniu pastę z makreli i jajek. Z dodatkiem ¶wieżego chleba oraz pomidorów smakuje wybornie. Improwizacja własna.

Składniki na pełn± miseczkę pasty:

  • jedna wędzona makrela
  • 4 mniejsze jajka
  • szczypiorek
  • majonez
  • jogurt
  • pieprz
  • sól
  • dodatkowo - chleb i pomidory

Jajka ugotować na twardo. W między czasie rybę obrać z o¶ci. Jajka ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojony szczypiorek. Doprawić sol±, pieprzem oraz wymieszać z majonezem i jogurtem. Gotow± pastę smarować grubo na chlebie i zajadać z pomidorami.

Smacznego! :)

BLONDIES

Klasycznie ciasto to brownie. Ale oczywi¶cie istnieje też w wersji blond  - z biał± czekolad± oraz migdałami. Te dwa składniki ¶wietnie się ze sob± komponuj±. Polecam! Przepis pochodzi z strony mojewypieki.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki m±ki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g + 50g białej czekolady
  • pół szklanki posiekanych obranych migdałów

W małym garnuszku roztopić masło, następnie dodać 150 g połamanej czekolady. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszaj±c. W innym naczyniu wymieszać składniki sypkie - m±kę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii i ciepł± czekoladę, wszystko zmiksować na gładk± masę. Na końcu wrzucić posiekane migdały i biał± czekoladę (50 g), wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem foremki. Piec w temperaturze 180ºC około 25 minut.

Smacznego :)

21:11, kuchniakasi , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
KOKTAJL POMIDOROWY

Tym razem przepis na zdrowy pocz±tek dnia - pomidorowy koktajl. Zachciało mi się soku pomidorowego, na pocz±tku miał być klasyczny sok jedynie z pomidorów. Jednak jak przypadkiem znalazłam przepis podany przez jedn± z forumowieczek na stronie cincin.cc na koktajl pomidorowy od razu przyst±piłam do jego wykonania :) Polecam.

 

Składniki:

  • 0,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów
  • mała cebula
  • pół litra schłodzonej ma¶lanki, kefiru, zsiadłego mleka czy jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz ziołowy b±dĽ normalny
  • ulubione zioła

Pomidory umyć. Pokroić na ósemki. Zmiksować pomidory, ja nie usuwałam skórki. Cebulę obrać i zmiksować razem z pomidorami. Dodać przyprawy - sporo, oraz np ma¶lankę - zmiksować i pić lub wstawić na jaki¶ czas do lodówki dla lepszego schłodzenia.

Smacznego! :)

 
1 , 2
O autorze
Tagi