czwartek, 28 stycznia 2010
ZUPA KREM CEBULOWA

Fajna, lekka zupka...chyba nie ma co jej dalej reklamować, warto j± zrobić i już ;) Przepisik pochodzi z zapisków Bratowej ;]


Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 40 dag cebuli
  • 2 łyżeczki vegety
  • 1/8 l ¶mietany do zup
  • odrobina maki
  • kostka cebulowa knorr
  • sól
  • natka pietruszki

* ja nie dodaję ¶mietanki ani m±ki i też jest pyszna

Warzywa pokroić (cebule w kr±żki), zalać wod± i ugotować do miękko¶ci potem zmiksować. Doprawić m±k±, dodać kosteczkę cebulowa, pieprz, sól itp. do smaku. Zagotować i gotowe.

Smacznego! :)

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Zupka bardzo fajna...szybka do zrobienia, a co najważniejsze syta i smaczna :) Nie jest ostra jak przystało na tego typu zupki. Przepis również od Bratowej ;]


Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (szynka)
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 puszki czerwone fasoli
  • 2 puszki kiełków soi lub fasoli mung
  • 2 kostki bulionowe
  • 2 małe lub 1 duży koncentrat pomidorowy
  • 2-4 cebule
  • 4 łyżki majeranku
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Sól
  • Pieprz

* składniki na dwie porcje - wychodzi spory garnek

Mięso podsmażyć na oleju z cebul± pokrojon± w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać resztę składników (odlewaj±c zalewę z kukurydzy i kiełków, z fasoli nie). Zalać wod±, gotować 15-20 min. Najlepsza następnego dnia.

Smacznego! :)

KRUCHE CIASTECZKA KRĘCONE PRZEZ MASZYNKĘ

Kolejne ciasteczka, którymi obdarowywała nas babcia Hania :) S± bardzo ma¶lane w smaku...pycha :) Moim zdaniem również z mleczkiem w sam raz ;) Spróbujcie! :)

Składniki (na b. duuużo ciasteczek):

  • 2,20 kg m±ki (jednak gdy ciasteczka będ± się zrastały podczas upieczenia, warto dodać więcej m±ki)
  • 70 dkg masła
  • 1 szklanka  mleka
  • 70 dkg cukru
  • 14 żółtek
  • 3,5 paczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki ze sob± wymieszać i przecierać przez maszynkę do mięsa formuj±c wybrany kształt ciasteczek. Piec ok 15 min w 180 ºC na złoty kolor.

Smacznego! :)

MOMENTY

Kruche malutkie ciasteczka z płatkami owsianymi. Nazwa pochodzi od tempa z jakim znikaj± ;) S±...i nagle ich nie ma ;) Czary? ;) Ja osobi¶cie uwielbiam je z mleczkiem. Goszcz± w naszej rodzinie od bardzo dawna...najpierw babcia piekła je i dawała tacie na "wywózkę" na studia, a potem pamiętam jak babcia robiła je w bardzo dużej ilo¶ci  i dawała nam po dużym pudle :) Teraz ja piekę, również w tak dużej ilo¶ci jak babcia i rozdaje rodzinie, znajomym w takich paczuszkach jak widać poniżej :) Przepis od babci Hani.

   

Składniki:

*(na 1 porcje, ale u nas zazwyczaj porcja robiona x 6)

  • 6 dkg smalcu
  • 4 dkg masła
  • 8 dkg cukru
  • 14 dkg m±ki z płask± łyżeczk± proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • ¼ Płatków owsianych górskich

Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać całe jajko i jeszcze chwilę ucierać, potem wsypać m±kę z proszkiem i dobrze utrzeć. Wlać do miseczki zimnej wody moczyć ręce i formować małe kuleczki, które następnie dobrze otoczyć w płatkach i układać na blasze z papierem do pieczenia, z odstępami gdyż podczas pieczenia ciasteczka się rozpłaszcz±.

Piec na złoty kolor ok. 16-17 min w temp 180 ºC.


Smacznego! :)

KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM I DODATKAMI

S± bardzo delikatne i kruche, więc takie w sam raz na jeden...kęs ;). Każdy może zrobić z dodatkami na jakie ma aktualnie ochotę. Ja zrobiłam z budyniem własnej roboty oraz żurawinami i płatkami migdałowymi. Polecam! :)


 

Składniki na około 35-40 babeczek:

  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • 20 dag masła / margaryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka

Przesiać m±kę, posiekać j± z masłem. Dodać cukier puder i ukręcone żółtka. Zagnie¶ć ciasto, pozostawić w lodówce na parę min. Foremki babeczkowe wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować lub zrobić kulki. Wykleić nim foremki. Piec ok. 20min w 190°C na złoty kolor. Wyjmować już wystudzone babeczki.

   

Jak wspomniałam wyżej, robiłam je z budyniem własnej roboty. Korzystałam z przepisu tego samego co do Drożdżówek z budyniem i rodzynkami. Ale umieszczę go również tutaj, żeby nie szukać za długo ;)

Składniki na budyniowe nadzienie:

  • 550 ml mleka
  • 25 g masła
  • 4 żółtka
  • 110 g cukru - dałam nieco mniej
  • 60 g m±ki pszennej
  • 50 g m±ki ziemniaczanej
  • 16 g cukru wanilinowego

300 ml mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i m±k±. Zmiksowan± mieszankę wlać do gotuj±cego się mleka i ugotować budyń, mieszaj±c energicznie, by nie zrobiły się grudki.

 

W każd± babeczkę umie¶cić budyń, posypać dowolnymi bakaliami. I pozostaje już tylko rozkoszowanie się ich smakiem ;)


Smacznego! :)

DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I RODZYNKAMI

Dobre bułeczki, a co najważniejsze z własnej roboty budyniem, co nie w±tpliwie dodaje im uroku. Warto wypróbować! :) Przepis pochodzi z blogu Mojewypieki.


Składniki na ciasto (12 dużych bułeczek):

  • 12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży ¶wieżych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 50 ml ¶mietany kremówki
  • pół łyżeczki soli
  • 60 g masła
  • 500 g m±ki pszennej chlebowej

Drożdże suche wymieszać z m±k± (ze ¶wieżymi zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Na sam koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na ponad h do podwojenia objęto¶ci w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Z ciasta wzi±ć 1/3 ciasta i rozwałkować na wymiar formy. Wyłożyć na papier do pieczenia. To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostok±t. Przygotowany prostok±t posmarować nadzieniem, następnie zwin±ć wzdłuż jednego z boków. Ostrym nożem pokroić na 12 kawałków (będ± do¶ć grube). Pozostawić do napuszenia na około 15 minut. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 200ºC. Gdyby zbyt szybko 'łapały' kolor, przykryć foli± aluminiow±. Bułeczki można polukrować ale nie koniecznie!

* Odno¶nie krojenia ciasta z budyniem na kawałki: Potrzebujemy kawałek nitki. Włożyć j± pod zrolowane ciasto i zacisn±ć wokół niego, aż się przekroi. Z nadzienia się nie wydostaje na zewn±trz i wychodz± bardzo ładne ¶limaczki.


Składniki na budyniowe nadzienie:

  • 550 ml mleka
  • 25 g masła
  • 4 żółtka
  • 110 g cukru - ja dodaję nieco mniej
  • 60 g m±ki pszennej
  • 50 g m±ki ziemniaczanej
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 120 g rodzynków - ja daję znacznie mniej

300 ml mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i m±k±. Do zagotowanego mleka wlać mieszankę mleka, żółtek i m±ki. Energicznie mieszać by nie powstały grudki, aż do ugotowania budyniu. Na sam koniec dodać rodzynki, wszystko razem wymieszać. Dodać rodzynki, wymieszać. Przykryć foli± i lekko przestudzić.

Smacznego! :)

DIETETYCZNY SERNIK

Dla tych którzy lubi± lekki, puszysty serniczek bez dodatków. Jest bardzo smaczny, a do tego można u¶pić wyrzuty sumienia, bo ma stosunkowo mało kalorii w porównaniu z tradycyjnym sernikiem (o ile będziemy je¶ć wersje bazow± bez dodatku np polewy). Przepis dostałam od cioci Gosi :)

Wersja bazowa

 

Wersja bogatsza

Składniki:

  • 1 kg sera
  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru (ja dodaję około 1-1,5)
  • 6 jaj
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • Otarta skórka z cytryny
  • Biszkopty lub inne ciasteczka- opcjonalnie

Żółtka z cukrem utrzeć. Dodać zmiksowany ser (ma być gładki bez grudek). Następnie dodać mleko, skórkę i makę. Na koniec dodać ubit± pianę z 6 białek. Delikatnie wymieszać. Dno blachy wyłożyć biszkoptami, wlać trochę ciasta i poczekać aż namiękn± (bo mog± wypłyn±ć), po chwili wylać ciasto do tortownicy.

Acha nie warto się przejmować tym, że ciasto wychodzi zbyt rzadkie...takie ma być i po upieczeniu jak swoje odstoi będzie w sam raz :) U mnie tak się lało:

Piec w 190oC przez około 1h tak, żeby nie zbr±zowiał, najlepszy jest lekko złoty.

A oto efekt końcowy:

*To może jest wersje bardziej dietetyczna niż mniej ale sama baza jest naprawdę małokaloryczna ;)

Smacznego! :)

MA¦LANE BUŁECZKI Z KRUSZONKˇ

Mięciutkie, pachn±ce wanili± bułeczki - w sam raz na podwieczorek z mlekiem. Chociaż można je je¶ć o każdej porze dnia...i nocy jak kto¶ lubi ;) Koniecznie z kruszonk±, która idealnie komponuje się z bułeczkami :). Przepis pochodzi z ksi±żki z przepisami doł±czonej do robota kuchennego Termomix. Najczę¶ciej piekę je w formie bułeczek jak na umieszczonych tu zdjęciach , jednak czasem robię większe i plotę warkocze :) Ale to już kwestia wyobraĽni jaka Was poniesie jak będziecie je piekli :)

     

Składniki na ciasto:

  • 100 g cukru
  • 500 g m±ki
  • 50 g drożdży
  • 250  ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka (białka wykorzystać do posmarowania bułeczek)
  • 70 g tłuszczu (margaryna lub masło)
  • Cukier waniliowy
  • Sól do smaku

*Gdy ciasto jest za rzadkie można dosypać m±kę, aby uformować bułeczki.

Mleko, drożdże, cukier, jajka, tłuszcz, cukier i sól wymieszać dobrze za pomoc± miksera, dodać m±kę. Odstawić do wyro¶nięcia na około 1-1,5 h. Następnie z ciasta uformować bułeczki. Po wierzchu bułeczki posmarować jajkiem i posypać kruszonk±. Odczekać aż znów urosn±. Nie martwić się je¶li się zrosn±.

Piec w piekarniku na pocz±tku 10 min w 100ºC, a póĽniej 20-25 min w ok 180ºC.

Przepis na kruszonkę:

  • 90 g m±ki
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy - 8 g
  • 50 g roztopionego masła

Masło roztopić w garnuszku. Dodać resztę składników i wymieszać. Masę rozkruszyć ręcznie i kła¶ć na bułeczki.

Smacznego! :)

NORWESKIE BUŁECZKI CYNAMONOWE

Bułeczki s± bardzo pyszne. Mięciutkie, słodziutkie, a do tego ten smak i zapach cynamonu, który roznosi się po ich upieczeniu.... mmm :) cudo! ;) Obecnie numer jeden z serii bułeczek drożdżowych na słodko. Nie ma co dalej się rozwodzić nad ich boskim smakiem, najlepiej od razu wzi±ć się za ich robienie ;) Przepis pochodzi z ksi±żki Nigelli 'How to be a domestic goddess'.

Składniki na 20 bułeczek:

  • 600 g m±ki pszennej
  • 100 g masła
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
  • 21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży ¶wieżych
  • 100 g cukru (ja jednak dodaje mniej tak ok 60 g)
  • pół łyżeczki soli

Na nadzienie cynamonowe:

  • ok 140 g rozpuszczonego masła
  • 180 g cukru
  • 2 spore łyżeczki cynamonu

W garnuszku rozpu¶cić masło, dodać do niego mleko i jajko. W innym naczyniu wymieszać ze sob± m±kę, cukier, sól i drożdże. Wszystko ze sob± wymieszać dobrze i zagnie¶ć. Jeżeli ciasto będzie się lepiło można dodać m±ki. Ciasto przykryć szmatk± i odstawić na około 30 min do wyro¶nięcia. Po upływie tego czasu, wzi±ć 1/3 ciasta i rozwałkować na wielko¶ć blachy, na której będ± pieczone bułeczki. Wyłożyć rozwałkowane ciasto na papier. To będzie spód naszych bułeczek. Następnie przygotować nadzienie. W garnuszku rozpu¶cić masło, dodać cukier i cynamon,   wszystkie składniki dobrze wymieszać. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostok±t. Mniejsz± czę¶ć nadzienia rozsmarować na spód bułeczek, resztę na przygotowany wcze¶niej prostok±t. Następnie zwin±ć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiego ruloniku. Ostrym nożem pokroić na około 2 cm kawałki. Układać je na spodzie.

Ułożone bułeczki pozostawić na około 15 min do napuszenia. Piec je ok 20 - 25 min w nagrzanym piekarniku do temperatury 220ºC. Podawać na ciepło.

Smacznego! :)

SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka. A do tego jaka dobra ;) Polecam na lekk± przek±skę.

Składniki:

  • Seler naciowy
  • Jabłko
  • Sok z cytryny
  • Orzechy włoskie
  • Rodzynki / suszona żurawina

Seler naciowy i jabłko pokroić. Skropić sokiem z cytryny. Dodać parę orzechów włoskich i rodzynek

Smacznego! :)

 
1 , 2
O autorze
Tagi