Blog > Komentarze do wpisu
WAFELKI JAK KNOPPERS

Na pierwszy rzut po przerwie pójdą wafelki a'la knoppers :) Znalazłam ten przepis na blogu...mojewypieki...a jak by inaczej i od razu z ciekawości musiałam je zrobić, chociaż by po to by zobaczyć czy rzeczywiście dorównują oryginałowi :) Muszę przyznać jak na "podróbkę" wyszły bardzo, bardzo ok :) aż byłam w szoku, jak podobny może być :) ale już dostałam pewnie uwagi, sugestie by jeszcze bardziej zbliżyć go do oryginału...będziemy doskonalić :) Polecam bardzo! :) Tym razem wszystko robiłam wedle przepisu więc go cytuje, jedynie fotkę swoją wstawię no i może zmieniałam formę, otóż moje były okrągłe ;) Zatem cytuję:


"Składniki na masę mleczną:

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka w proszku (najlepsze pełne 'niebieskie', ale może być też odtłuszczone w granulkach - ja takiego użyłam)

Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągnąć z palnika, ostudzić.

Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować.

Składniki na masę z nutelli:

  • 100 g masła
  • 160 g nutelli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g orzechów laskowych (nie mogą być inne, ze względu na smak), posiekanych, podpieczonych (można podsmażyć na suchej patelni, niekoniecznie piec w piekarniku)

Masło, nutellę, kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy, wymieszać.

Ponadto:

  • 3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy) - użyłam wafle firmy DanCake, ale mogłyby być lepsze, do wafli innej firmy nie miałam niestety dostępu
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 70 g czekolady gorzkiej

Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na lekkie stężenie kremów do lodówki (kremy po całonocnym leżakowaniu w lodówce ciężej się kroją, trzeba je wyjąć z lodówki wcześniej). Po stężeniu i sklejeniu się wafli posmarować je płynną czekoladą od strony kremu mlecznego (czekoladę gorzką i mleczną stopić w kąpieli wodnej i wymieszać). Poczekać, aż czekolada stężeje, pokroić na kwadraty.

Smacznego :)"

wtorek, 25 marca 2014, kuchniakasi

Polecane wpisy

  • RACUSZKI

    Przepis na racuszki z książki kucharskiej chyba wszystkim znanej, otóż z KUCHNI POLSKIEJ. W te święta Babcia Hania dała mi tą książkę na pamiątkę, ze swoimi zap

  • BARFI

    Pyszny łakoć z rodu kuchni indyjskiej...jak tylko go zobaczyłam w programie "Kulinarne safari" wiedziałam, że muszę je zrobić :) Najgorsze w tym jest to, że tak

  • ANDRUTY PRZEKŁADANE BIAŁĄ MASĄ

    Wafle… kto ich nie lubi. Tym razem wersja biała. Moje pierwsze skojarzenia, że smakują jak Princessa kokosowa. Bardzo dobre ale bardzo słodkie. Zapycha ni

Komentarze
remitaste
2014/09/17 12:45:05
Witaj,
Twoje przepisy wyglądają pysznie.
Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski.
Dodaj swój blog www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy. Napisz do mnie jeśli masz pytania.
Pozdrawiam,
Remi
info@mytaste.pl
-
Gość: aNNA, *.icpnet.pl
2016/01/12 15:26:54
Pycha, mam nadzieję, że będą tak samo chrupiące :)