Blog > Komentarze do wpisu
KREM A'LA SNICKERS

Jeszcze jakiś czas temu, wyszperałam przepis na to cudo :) To jeden z tych przepisów, które po prostu by za mną chodziły dopóki bym go nie zrobiła...no taka ich natura ;p nie ważne ile bym się broniła, by jednak go nie robić i tak przepis musi być wypróbowany ;] Oczywiście nie zjadłam całego słoiczka sama...od razu mówię, żeby nie było ;p zrobiłam nawet muffinki z tym kremem ale niestety nawet nie mam żadnej fotki z tego co wyszło. Zatem czas na konkrety. Całość stanowi mix 3 kremów: czekoladowy, orzechowy oraz karmelowy przeplatających się nawzajem w słoiczku.  Pychaaaaaa! :) Polecam dla lubiących słodycz w czystej postaci. Przepis z strony JustMyDelicious.


Masło orzechowe (słoiczek):

  • 200g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól

Orzeszki zblendować na gładką, tłustą masę. Dodaj cukier puder oraz sól do smaku. 

* zawsze można kupić gotowy, ale nie polecam

Masa kajmakowa:

  • 1 puszka (ok 530g) słodzonego mleka skondensowanego

Puszkę zalać wodą i gotować 2 h pod przykryciem, pilnować by puszka była czas zanurzona w wodzie. Ostudzić puszkę przed otwarciem.

Masa czekoladowa (na mały słoiczek):

  • 150g orzechów laskowych
  • 100g mlecznej czekolady
Orzechy podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 10 min bądź na patelni. Następnie z orzechów usunąć łupiny. Pozbawione łupinek orzechy zblendować dokładnie, a następnie dodać je do rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.

lub przepis:

http://kuchniakasi.blox.pl/2013/02/KREM-CZEKOLADOWO-ORZECHOWY.html

Teraz sprawa prosta:

Słoik należy wypełnić na przemian 3 warstwami, trudności może jedynie sprawiać samodyscyplina by za dużo nie podjadać podczas napełniania :P Gdy słoiczek zostanie wypełniony można wziąć łyżeczkę i od razu zajadać...nie ma co czekać :)

Smacznego! :)

wtorek, 25 marca 2014, kuchniakasi

Polecane wpisy

  • SOS BOLOŃSKI

    Wiem, wiem, że można po prostu iść i kupić gotowy sos w słoiczku i mieć problem z głowy ale uwierzcie, dania z własnoręcznie zrobionym sosem są o niebo lepsze -

  • SOS WANILIOWY

    Ten przepis zaczerpnęłam z Kwestii smaku. Muszę przyznać jest bardzo dobry i mega wciąga ;] Autorka polecała go do bułeczek brioszek z konfiturą pomarańczową al

  • DOMOWY TWARÓG

    Tak jak wspomniałam w poprzedniej notce, robiąc paschę pokusiłam się o zrobienie domowego twarogu. Sprawa jest naprawdę prosta - zachęcam do zrobienia a na pewn