Blog > Komentarze do wpisu
DOMOWEJ PRODUKCJI MAKARON

Niedawno pożyczyłam od koleżanki Basi maszynkę do produkcji makaronu. Chyba nikogo nie dziwi, że długo nie zwlekałam z robotą. Już następnego dnia wzięłam się za produkcje. Dodatkowo miałam takiego pomocnika, że grzech nie skorzystać z pomocy :)

Co do samego makaronu, podobno najlepszą mąką do wyrobu pizz, makaronów jest tzw. semolina. Parę słów o niej z strony:

http://semolina.net.pl/troche-wiecej-o-durum.html , jak ktoś ciekawy warto przeczytać. 

Ale wtedy podczas pierwszego starcia z domowym makaronem jej jeszcze nie miałam i skorzystałam z przepisu zamieszczonego w mojej książce włoskiej KUCHNIA WŁOSKA KLASYCZNE I NOWOCZESNE DANIA. W przepisie była mąka pszenna wymieszana z mąką krupczatką. Powiem Wam tak, makaron gotuje się naprawdę krótko, u mnie może 2-3 minutki i już był lekko rozgotowany miałam wrażenie. Myślałam, że coś spaprałam czy jakie inne licho ale podobno makarony na pszennej zwykłej mące tak mają. Makaron oczywiście wyszedł pyszny, w ogóle bez porównania z kupnym ale moim zdaniem jedynie nadawał się do zup, taki typowo jajeczny makaron / chociaż w przepisie ich jest niewiele/. Ale polecam bardzo! Na razie dzielę się przepisem z książki, ale jak tylko zrobię z semoliny to oczywiście podzielę się wrażeniami i przepisem.

Składniki na 4 osoby / według książki, jednak wyszło go bardzo dużo, no chyba, że włosi tyle jedzą to podziwiam ;) */

  • 125 g mąki pszennej + dodatkowo na podsypanie blatu
  • 125 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki gorącej wody

są dwie metody wyrobienia ciasta:

1. ręcznie:

Przesiać dwa rodzaje mąki do miski, dodać sól. Zrobić stożek i w nim zrobić wgłębienie, wlać połowę oliwy i wbić jajka. Dodać 1 łyżkę gorącej wody i zagnieść ręcznie na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody. Blat podsypać mąką i wyrabiać energicznie ciasto, ok 10-15 minut aż zrobi się gładkie i błyszczące. Jak by ciasto nie odchodziło od rąk należy podsypać trochę mąki.

2. mikserem:

Zmiksować jaja i z oliwą i łyżką wody, potem dodać dwa rodzaje mąk i sól i wszystko wyrobić na gładką masę. W razie potrzeby dodać kilka kropel wody, a następnie na wysokim biegu przez 2-3 minuty ubijać ciasto za pomocą haczykowych widełek.

Ciasto podzielić na dwie połowy. Na blacie rozłożyć czystą ścierkę kuchenną i obficie posypać ją mąką. Połowę ciasto umieścić na ściereczce i równomiernie wałkować, aż ciasto zrobi się na tyle cienkie, że prześwitywać będzie struktura materiału. Następnie przykryć czystą ściereczką i rozwałkować w ten sposób drugą połowę ciasta. Ciasto można zwinąć w rulon i za pomocą ostrego noża pokroić na dowolną grubość.

Ja w sumie robiłam makaron nie w ten sposób a użyłam maszynki do robienia makaronu. Tutaj sprawa jest podobna, trzeba podzielić ciasto na części i lekko rozwałkować a resztę maszynka za nas zrobi.

W tym celu należy przykręcić maszynkę do stołu. Maszynkę ustawić na największej szparze. Przekręć tak ciasto, po czym składać na pół i tę czynność należy powtórzyć kilkakrotnie. Następnie trzeba zmniejszać otwór aż do pożądanej grubości. Cały czas należy makaron podsypywać mąką by się później nie zlepił.

Ja  zrobiłam z niego tagiatelle.

Makaron można gotować taki na świeżo albo uszyć. Świeży można przechowywać kilka dni w lodówce zaś ususzony do paru tygodni.

Pocięte ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić w chłodne miejsce ( ale nie lodówki) na około pól godziny aby troszkę obeschło. Długie makarony rozłożyć na ściereczce i powiesić na poręczy fotele czy na innym drążku i tak suszyć.

Jeżeli zdecydujemy się ugotować od razu to należy to zrobić w osolonej wodzie do porządnej miękkości. Dodać ulubiony sos i zajadać :)

* z podanej porcji wyszło mi tyle makaronu, na zdjęciu już lekko podsuszony.

Smacznego! :)

wtorek, 25 marca 2014, kuchniakasi

Polecane wpisy