Blog > Komentarze do wpisu
KLUSKI ¦LˇSKIE

Klasyka gatunku :) Kuchnia polska :) Szybka i smaczna :) Gdy zostan± nam ziemniaki z obiadu warto je wykorzystać na te kluseczki :) Chociaż można specjalnie ugotować ziemniaki by je zrobić. Cóż tu dużo mówić, wy¶mienita sprawa na obiad, do tego dowolny pyszny gulasz z mięsem, dużo surówki i pycha obiad gotowy :) W sumie samych ziemniaków jako¶ wybitnie u nas się nie jada i nie tyle co nie lubimy ale po prostu kasza, makarony czy ryż lepiej smakuj±...jednak wszystkie m±czno - ziemniaczane jedzonko - wszelkiej ma¶ci kluski, pierogi, kopytka, uszka itp uwielbiamy... :) Przepis z zapisków mojej babci Hani. Polecam! 

   

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • 25 dag m±ki ziemniaczanej

dodatkowo:

  • woda
  • sól
  • olej

 Na stolnice wyłożyć ziemniaki. Zrobić zgłębienie i wbić jajka, dodać m±kę. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Następnie z ciasta robić małe kuleczki i w każdej zrobić dziurkę, ja użyłam do tego celu dziadka do orzechów. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Wrzucać kluski na wrz±c± wodę. Dodać oleju by kluski się nie skleiły. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać wedle uznania.

Smacznego! :)

niedziela, 23 lutego 2014, kuchniakasi

Polecane wpisy

  • KLUSKI LENIWE II

    Jak pewnie wiecie, na moim blogu widnieje już przepis na ten smaczny obiad na słodko, jednak tym razem wersja bardziej zdrowsza, bo bez cukru i z dodatkiem m±ki

  • MAKARON Z DOMOWYM TWAROGIEM Z TRUSKAWKAMI I SŁODKˇ ¦MIETANKˇ

    mmm...jeden ze smaków dzieciństwa :) któż go nie lubi / lubił? :) mmm...pamiętam, że był to jeden z lepszych obiadów na szkolnej stołówce / oczywi¶cie nie ujmuj

  • PLACUSZKI Z MASCARPONE

    Postanowiłam je zrobić za namow± koleżanki, gdyż je tak wychwalała, potem zaczęłam czytać komentarze na moichwypiekach i tam również wszyscy je mocno polecali.