Blog > Komentarze do wpisu
RACUSZKI

Przepis na racuszki z książki kucharskiej chyba wszystkim znanej, otóż z KUCHNI POLSKIEJ. W te święta Babcia Hania dała mi tą książkę na pamiątkę, ze swoimi zapiskami itp. Postanowiłam, że zacznę częściej do niej zaglądać i coś z niej pichcić ;) To tyle tytułem wstępu. 

Co do samych racuszków to nie było problemu z ich zrobieniem, jedynie do czego bym się mogła przyczepić to, że strasznie chłonęły tłuszcz, może następnym razem dodam jakiś % aby tak nie chłonęły. Tak czy siak, racuszki smakowały :) 

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 15 g drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • szklanka mleka

dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia - u mnie olej ale może być też smalec
  • cukier puder do obtoczenia racuszków
  • opcjonalnie: sok owocowy do polania 

Mąkę przesiać, drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i pół szklanki mleka, wlać do mąki, dodać utarte z cukrem jajka, resztę mleka, stopione masło. Wyrobić dobrze łyżką, aż ukażą się pęcherzyki (ciasto powinno mieć gęstość śmietany). Pozostawić do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz, smażyć z 2 stron na złoty kolor.

Podawać ciepłe z cukrem pudrem, sokiem owocowym lub z konfiturą.

Smacznego! :)

niedziela, 05 stycznia 2014, kuchniakasi

Polecane wpisy

  • WAFELKI JAK KNOPPERS

    Na pierwszy rzut po przerwie pójdą wafelki a'la knoppers :) Znalazłam ten przepis na blogu...mojewypieki...a jak by inaczej i od razu z ciekawości musiałam je z

  • BARFI

    Pyszny łakoć z rodu kuchni indyjskiej...jak tylko go zobaczyłam w programie "Kulinarne safari" wiedziałam, że muszę je zrobić :) Najgorsze w tym jest to, że tak

  • ANDRUTY PRZEKŁADANE BIAŁĄ MASĄ

    Wafle… kto ich nie lubi. Tym razem wersja biała. Moje pierwsze skojarzenia, że smakują jak Princessa kokosowa. Bardzo dobre ale bardzo słodkie. Zapycha ni