Blog > Komentarze do wpisu
PIERNICZKI

I to już ostatni przepis na pierniczki, te są po prostu takie zwykłe, proste pierniczki, bez dodatków, nie ma w nich ani bakali ani powideł, ale za to również pyszne. Bardzo dobrze się sprawdziły jako dekoracja na choinki :) Ale w sumie i tak większość została zjedzona, nawet z choinek ;) Można je ładnie udekorować lukrem by były jeszcze piękniejsze. Ja jednak w tym roku żadnych nie ozdabiałam. Cytuję z Moich wypieków:

Składniki na około 100 sztuk:

  • 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
  • 300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym)
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 - 60 g przyprawy do piernika 
  • kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru, tym razem dałam 2 łyżeczki)

Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pierniczki z otworkiem do przewlekania - otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów).

Pierniczki z witrażykami - również przed upieczeniem w dużym pierniczku wykrawać mniejszy otworek, nasypać do niego pokrusznych landrynek (z górką) i piec na macie teflonowej, ściągając z blachy dopiero po ostygnięciu.

Pierniczki dekoracyjne - bezpośrednio przed pieczeniem powierzchnię pierniczka należy posmarować roztrzepanym jajkiem; przykleić cukrowe perełki, orzechy itp. wciskając je w ciasto.

Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami 11 - 12 minut w temperaturze 150ºC.

Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.

Smacznego! :)

niedziela, 05 stycznia 2014, kuchniakasi

Polecane wpisy

  • PIERNICZKI Z BAKALIAMI

    Tym razem trzy kolejne przepisy będą na różnego rodzaju pierniczki, które robiłam z koleżanką na święta, zarówno do wręczenia komuś jako słodki, świąteczny upom

  • CHOCOLATE CHIP COOKIES Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, MALINAMI I MIGDAŁAMI

    Przepis wiernie odwzorowany z Kwestiismaku na słynne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady, tym razem w wersji z dodatkiem migdałów, z białą czekoladą i

  • PIERNIKOWE LUDZIKI XXL

    Jak tylko zobaczyłam tę formę na piernikowego ludzika XXL w sklepie TCHIBO wiedziałam, że muszę go mieć :) Od razu zakupiłam ina mikołajkibyła okazja ab