Blog > Komentarze do wpisu
PIERNICZKI Z BAKALIAMI

Tym razem trzy kolejne przepisy będą na różnego rodzaju pierniczki, które robiłam z koleżanką na święta, zarówno do wręczenia komuś jako słodki, świąteczny upominek, ale również jako dekoracja na choinki :) Były zarówno z bakaliami, z powidłami śliwkowymi jak i zwykłe klasyczne pierniczki bez dodatków, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie :) wszystkie w kształcie większych bądź mniejszych serduszek. Wszystkie przepisy pochodzą z Moich wypieków, nic w nich prawie nie zmieniałam, wszystko mi jak najbardziej odpowiadało :) Z racji, że wolałam zrobić więcej rodzai dlatego wszystkie składniki podzieliłam na połowę, więcej byśmy nie przejedli ;)

Wszystkie pierniczki umieściłam razem w dużym pojemniku i ładnie zmiękły, w święta wszyscy się zajadali :)

Na pierwszy rzut poszły PIERNICZKI Z BAKALIAMI gdyż ciasto na nie powinno troszkę leżakować, im dłużej tym lepiej, ale spokojnie wystarczy im parę dni leżakowania / u mnie 4 dni/. Ważne by leżały w chłodzie. Na plus tych pierniczków przemawia spora ilość bakalii, jak ktoś je lubi to te pierniczki są dla niego :) Może nie są jakoś wybitnie śliczne ale zapewniam Was bardzooo smaczne!! Polecam bardzo i zatem można powiedzieć cytuję:

 

Składniki na około 160 sztuk pierniczków:

  • 2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 150 g smalcu
  • ok 100 - 120 g przyprawy korzennej do piernika*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku**
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3,5 - 4,5 szklanki mąki pszennej***
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich czy laskowych
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g rodzynków lub moreli suszonej
  • dodatkowo: białko do posmarowania

* ja dałam mniej ok 60-70 g, bo używałam domowej przyprawy

** ja nie dałam

*** zużyłam 4,5 szklanki

Miód, masło, smalec, cukier i wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

Do przestygniętej masy miodowej dodać mąki, jajka, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera (nie dosypywać więcej mąki pszennej niż 4,5 szklanki). Dodać bakalie i zmiksować.

Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w chłodnym miejscu (temperatura lodówkowa) na dowolny okres czasu - od kilku dni do nawet kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie zgęstnieje i lekko podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania.

Ciasto wałkować na grubość około 5 mm. Wycinać foremkami pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej matą teflonową bądź papierem do pieczenia w odległości około 1,5 cm od siebie. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do lekkiego zezłocenia. Pierniczki pieczone zaledwie chwilę dłużej, będą twardsze i bardziej kruche.

Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie, bardzo dobrze się przechowują. Można przechowywać w zamkniętej puszce przez długi okres czasu.

Smacznego :-).

niedziela, 05 stycznia 2014, kuchniakasi

Polecane wpisy

  • PIERNICZKI

    I to już ostatni przepis na pierniczki, te są po prostu takie zwykłe, proste pierniczki, bez dodatków, nie ma w nich ani bakali ani powideł, ale za to również p

  • CHOCOLATE CHIP COOKIES Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, MALINAMI I MIGDAŁAMI

    Przepis wiernie odwzorowany z Kwestiismaku na słynne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady, tym razem w wersji z dodatkiem migdałów, z białą czekoladą i

  • PIERNIKOWE LUDZIKI XXL

    Jak tylko zobaczyłam tę formę na piernikowego ludzika XXL w sklepie TCHIBO wiedziałam, że muszę go mieć :) Od razu zakupiłam ina mikołajkibyła okazja ab