Blog > Komentarze do wpisu
PIERNICZKI JAK ALPEJSKIE

Kolejny bardzo udany przepis na pierniczki, tym razem ...jak alpejskie :) Bardzo puszyste, mięciutkie, w środku z słodką niespodzianką w postaci powideł śliwkowych. Zabrakło tylko polewy czekoladowej, ale to już by była chyba za duża rozpusta ;) Ciasto bardzo przyjemne do współpracy, nic się nie przyklejało, dobrze się wałkowało. Również polecam, i również cytuję z Moich wypieków: 

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej*, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

* ja nie dałam kawy

Dzień przed pieczeniem

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.

Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.

Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia

Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.

Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem. 

Smacznego :)

niedziela, 05 stycznia 2014, kuchniakasi

Polecane wpisy

  • CHOCOLATE CHIP COOKIES Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, MALINAMI I MIGDAŁAMI

    Przepis wiernie odwzorowany z Kwestiismaku na słynne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady, tym razem w wersji z dodatkiem migdałów, z białą czekoladą i

  • PIERNIKOWE LUDZIKI XXL

    Jak tylko zobaczyłam tę formę na piernikowego ludzika XXL w sklepie TCHIBO wiedziałam, że muszę go mieć :) Od razu zakupiłam ina mikołajkibyła okazja ab

  • PIERNICZKI KATARZYNKI

    A czy wy już zaczęliście piec pierniczki na święta? ja już tak ponad tydzień temu :) Na pierwszy rzut poszły moje imienniczki - słynne KATARZYNKI :) Cóż tu duż