Blog > Komentarze do wpisu
MAKOWIEC ZAWIJANY

Tym razem propozycja na makowiec, jedno z świątecznych ciast. Oczywiście początkowo miałam nie robić makowca, ponieważ było już zaplanowanych tyle ciast, ale cóż nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła czegoś nowego ;) A po drugie zostało mi trochę maku z łazanek, więc przecież nie mógł się zmarnować, czyż nie? :) A więc mając dwa mocne argumenty by jednak go zrobić, przystąpiłam do działania :)

Co do samego makowca - oczywiście wydaje mi się, że wyszedł, smakował ale przyznam, że wolałabym aby było jednak więcej ciasta i by było bardziej puszyste, delikatne, mniej zbite. Bo u mnie wszyscy wolą takie makowce, ale oczywiście grzechem by było narzekać ;) Więc zamilknę ;) Przepis z niezawodnych Moich wypieków.

   

Składniki na 3 strucle:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 1,5 łyżki spirytusu
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g roztopionego masła
  • 6 żółtek 
  • 45 g świeżych drożdży

*PRZEPIS NA MASĘ MAKOWĄ MOŻNA ZNALEŹĆ W PRZEPISIE NA ŁAZANKI Z MAKIEM*

Z drożdży świeżych zrobić zaczyn - drożdże zalać 1/3 ilości mleka(letniego), dodać dwie łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać, odstawić na około 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wszystkie dobrze wyrobić. Gdy ciasto jest już wyrobione, włożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, tak na około 1-1,5 godziny. Następnie ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, wyłożyć masę makową / rozsmarować ją zostawiając po 2 cm z każdego brzegu). Zwinąć jak roladę, końce makowców zwinąć pod spód. Papier do pieczenia wysmarować olejem. Każdy z makowców przenieść na papier, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem, ale nie więcej! Ja zostawiłam uformowane makowce ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Po upieczeniu wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Gdy ktoś ma ochotę to lekko przestudzone makowce można polać lukrem i posypać suchym makiem bądź skórką pomarańczową.

Smacznego! :)

niedziela, 05 stycznia 2014, kuchniakasi

Polecane wpisy

  • TORT TĘCZOWY Z GALARETEK

    No i teraz jeden z ważniejszych przepisów :):):) Otóż torcik zrobiony z okazji podwójnego ŚWIĘTA, otóż: 80 lat mojej babci Hani oraz 3 latka mojej bratanicy rów

  • ENSAIMADA

    Jakiś czas temu trafiłam na ten przepis na blogu chilitionka.wordpress... jak to zwykle bywa przez przypadek. Od razu mnie urzekł i wiedziałam, że w niedalekiej

  • BISZKOPT Z BUDYNIEM I JABŁKIEM

    Są ciasta, które zawsze wychodzą i smakują wszystkim...no może prawie wszystkim :) To jedno z nich, w sumie zastanawia mnie czemu do tej pory nie pojawiał się n