Blog > Komentarze do wpisu
KAPUSTA WIGILIJNA Z GRZYBAMI I ŚLIWKAMI

Co roku na naszym świątecznym stole nie brakowało bigosu na bogato najkrócej mówiąc, jednak w tym roku zrezygnowaliśmy z niego na rzecz wigilijnej, postnej kapusty na kwaśno Z grzybami i śliwkami. Szybka w przygotowania i jaka smaczna :) Garść inspiracji z różnych blogów kulinarnych + inwencja własna i wyszła bardzo dobra kapustka ;) Polecam, dla odkwaszenia ;)

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,3 - 0,4 kg kapusty świeżej
  • 1-2 mniejsze cebule
  • jedna duża starta na grubych oczkach marchewka
  • 60 g suszonych grzybów - u mnie borowiki
  • 60 g śliwek suszonych
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • olej

Dzień lub co najmniej parę godzin wcześniej przed przygotowaniem kapusty grzyby umyć pod bieżącą wodą, włożyć do rondelka, zalać szklanką ciepłej, przegotowanej wody, moczyć.  Następnie grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki moczyć w wodzie przez czas przygotowania kapusty. Kapustę kiszoną opłukać lekko, odcisnąć i posiekać. Włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów i gotować aż będzie miękka, zajmie to mniej więcej 50-60 minut. Świeżą kapustę również poszatkować, zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości w innym garnku, świeża kapusta będzie miękka znacznie szybciej niż kwaśna. Do kwaśnej kapusty parę minut przed końcem gotowania dodać startą marchewkę.  Następnie obrać i posiekać cebulę w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Gdy kapusty będą miękkie, połączyć je, dodać cebulę i ugotowane wcześniej grzyby oraz namoczone śliwki, pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko ze sobą wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz jak ktoś chce cukrem i zagotować.

Smacznego! :)

niedziela, 05 stycznia 2014, kuchniakasi

Polecane wpisy

  • DOMOWEJ PRODUKCJI MAKARON

    Niedawno pożyczyłam od koleżanki Basi maszynkę do produkcji makaronu. Chyba nikogo nie dziwi, że długo nie zwlekałam z robotą. Już następnego dnia wzięłam się z

  • MAKARON W SOSIE BIAŁO - CZERWONYM

    Tym razem propozycja na smaczny obiadek. Obiad w sam raz na jesienny czas. Inspiracja zaczerpnięta z Kwestiismaku jednak z sporymi modyfikacjami, w sumie to tyl

  • PIERŚ Z KURCZAKA PANIEROWANA Z PŁATKACH KUKURYDZIANYCH

    Idealne na majówkę ale również na co dzień też się super sprawdzi :) Przyznam Wam, że to danie przerosło moje najśmielsze oczekiwania :) Od taka i mprowizacja w