Blog > Komentarze do wpisu
TORT TĘCZOWY

Jak tylko zobaczyłam ten piękny kolorowy tort wiedziałam, że muszę go zrobić! Akurat była super okazja – otóż 2 urodziny mojej bratanicy Hanusi :) :) lepszej okazji być nie mogło :) W sumie tort bardziej zachwyca wyglądem niż smakiem – bo to tylko kolorowe blaty przełożone słodkim kremem. Ponad to, może mieć przeciwników z uwagi na sztuczne barwniki w składzie do blatów, ale mimo to wszystko wart jest zrobienia :) Przecież takich tortów nie jada się często. Przepisy na blaty są różne – albo ciasto ucierane lub po prostu biszkopt. Ja zaczerpnęłam przepis z strony kotlet.tv właśnie na biszkopt. Polecam go zrobić na jakąś miłą okazje :)


Składniki na 6 biszkoptów: / średnica blachy 22 cm /*

  • 8 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 niepełne szklanki mąki – przesiać
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Krem i dodatki:

  • 500 g schłodzonej śmietany kremówki
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru ***
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • maliny
  • ozdoby – galaretki + masa plastyczna
  • barwniki – ja użyłam żelowych barwników firmy Wilton ***

*ja miałam duże jednorazowe blaszki aluminiowe o średnicy aż 26 cm więc zrobiłam x 2 wszystkie składniki

Z racji, że miałam dość spore formy i mieściła mi się jedna blaszka w piekarniku więc zrobiłam najpierw jedną porcje ciasta i podzieliłam ją na 3, po upieczeniu na nowo zrobiłam masę i upiekłam 3 kolejne porcje, żeby ciasto za bardzo nie opadło.

** jak ktoś woli tort bardziej słodki to można dodać więcej cukru

*** nie trzeba kupować wszystkich kolorów blatów, wystarczy kupić 3 podstawowe kolory - żółty, czerwony i niebieski, a pozostałe kolory można uzyskać z ich połączenia. Mianowicie – połączenie koloru:

żółtego i niebieskiego da zielony,

żółtego i czerwonego da pomarańczowy

niebieskiego i czerwonego da fioletowy.

Rozpocząć od natłuszczenia form olejem, wysypać je odrobiną mąki. Dodatkowo można ich spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno, dodawać po woli cukier cały czas ubijając. Piana powinna być lśniąca. Wmieszać w masę żółtka, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz cukier waniliowy. Wszystko ze sobą delikatnie wymieszać. Całą masę należy zważyć i podzielić na 6 równych porcji ok 120 g. Każdą porcje zabarwić barwnikami. Każdą masę przełożyć do form. Piec ok 20 min w 180 stopniach.

Blaty ostudzić, wyjąć z form. Śmietanę wlać do miski i ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone oraz cukier. Lekko wymieszać. Na sam koniec dodać ekstrakt.

Masą przekładać blaty / blaty w kolejności od dołu: fiolet, niebieski, zielony, żółty, pomarańcz, czerwony/.

Włożyć do tort na parę godzin, a najlepiej całą noc.

Udekorować tort według własnego gustu. Ja wysmarowałam go masą również na zewnątrz, na górę wyłożyłam maliny oraz galaretki. Po bokach przykleiłam motylki z masy plastycznej z pianek marshmallow. Przepis na nią w kolejnym przepisie.


Smacznego! :)

sobota, 20 października 2012, kuchniakasi

Polecane wpisy

  • MAKOWIEC ZAWIJANY

    Tym razem propozycja na makowiec, jedno z świątecznych ciast. Oczywiście początkowo miałam nie robić makowca, ponieważ było już zaplanowanych tyle ciast, ale có

  • TORT TĘCZOWY Z GALARETEK

    No i teraz jeden z ważniejszych przepisów :):):) Otóż torcik zrobiony z okazji podwójnego ŚWIĘTA, otóż: 80 lat mojej babci Hani oraz 3 latka mojej bratanicy rów

  • ENSAIMADA

    Jakiś czas temu trafiłam na ten przepis na blogu chilitionka.wordpress... jak to zwykle bywa przez przypadek. Od razu mnie urzekł i wiedziałam, że w niedalekiej