Blog > Komentarze do wpisu
MASA MARSHMALLOWS DO DEKORACJI TORTÓW

Tak jak wspominałam w poprzednim poście do dekoracji tortu użyłam również masę marshmallows. W sumie jakoś nigdy nie przepadałam za zdobieniem ciast / tortów masą lukrową ale teraz chcę się z Wami podzielić przepisem na masę do dekoracji tortów z pianek mashmallows. W czystej postaci nie mogę ich jeść ale jak zmieszałam je z cukrem pudrem to nawet całkiem całkiem..oczywiście mocno słodkie ale odrobina słodyczy nikomu nie zaszkodzi ;) Ja kupiłam pianki różowo- białe, ale najlepiej by było kupić całe białe. Masa wychodzi blado różowa ale można ją spokojnie farbować barwnikami spożywczymi - ja pofarbowałam na różowo i zrobiłam różowe motylki do dekoracji tortu. Przepis z strony kotlet.tv. Miłego dekorowania!


Składniki: / na tort wielkości o średnicy ok 26 cm /

  • 270 g pianek marshmallows
  • ok. 3-4 łyżek wody
  • ok. 600 g cukru pudru (stopniowo!)

Do rondelka wrzucić pianki z wodą.

Podgrzewać na małym ogniu. Mieszać by nie przypaliły się.

Do miski wsypać trochę cukru pudru. Wymieszać.

Następnie masę przełożyć na blat i zagniatać dodając stopniowo!* cukier puder.

UWAGA! masa na początku mocno się klei, ale trochę cierpliwości i będzie coraz lepiej. 

* Cukier puder trzeba dodawać stopniowo by masa nie była zbyt twarda. Powinna być leciutko lepka, ale nie klejąca.

Masę wałkować na naoliwionym blacie**, na grubość około parę mm.

** ja zapomniałam naoliwić i też było ok ;)

Jeżeli by ktoś chciał masę kłaść na cały tort to autorka poleca wykładać ją na posmarowanym kremem tort, aby wszystko się ładnie ze sobą zespoliło.

Smacznego! :)

sobota, 20 października 2012, kuchniakasi

Polecane wpisy

  • KREM A'LA SNICKERS

    Jeszcze jakiś czas temu, wyszperałam przepis na to cudo :) To jeden z tych przepisów, które po prostu by za mną chodziły dopóki bym go nie zrobiła...no taka ich

  • SOS BOLOŃSKI

    Wiem, wiem, że można po prostu iść i kupić gotowy sos w słoiczku i mieć problem z głowy ale uwierzcie, dania z własnoręcznie zrobionym sosem są o niebo lepsze -

  • SOS WANILIOWY

    Ten przepis zaczerpnęłam z Kwestii smaku. Muszę przyznać jest bardzo dobry i mega wciąga ;] Autorka polecała go do bułeczek brioszek z konfiturą pomarańczową al