Blog > Komentarze do wpisu
JABŁECZNIK

Teraz gdy mamy tyle pysznych odmian jabłek grzechem jest nie zrobić ani jednego jabłecznika ;) Kruche ciasto z dużą ilością jabłek to jest to. Klasyka. Najlepsze oczywiście na ciepło z gałką lodów waniliowych chociaż mi wystarczyła szklanka mleka ;] Przepis Pani Krysi.

  

Składniki:

  • 80 g masła roślinnego - może być masło lub margaryna
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka *
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru - ja dałam ok 3/4 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

*białka można ubić z łyżką cukru pudru i wyłożyć na jabłka

Dodatkowo:

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypiania

Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie połówki. Jedną umieścić na minimum 30 min do lodówki, zaś 2 do zamrażarki, podzielone na mniejsze kawałki.  W między czasie jabłka obrać, usunąć pestki,  pokroić w plasterki. Dodać cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać. Po wyjęciu ciasta z lodówki formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na nie rozwałkować jedną część ciasta. Wyłożyć jabłka, ewentualnie ubite białka. Na sam wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą połowę ciasta. Piec do uzyskania złotego koloru w 180 stopniach. Gdy ciasto lekko wystygnie posypać je cukrem pudrem.

Smacznego! :)

poniedziałek, 22 października 2012, kuchniakasi

Polecane wpisy

  • MAKOWIEC ZAWIJANY

    Tym razem propozycja na makowiec, jedno z świątecznych ciast. Oczywiście początkowo miałam nie robić makowca, ponieważ było już zaplanowanych tyle ciast, ale có

  • TORT TĘCZOWY Z GALARETEK

    No i teraz jeden z ważniejszych przepisów :):):) Otóż torcik zrobiony z okazji podwójnego ŚWIĘTA, otóż: 80 lat mojej babci Hani oraz 3 latka mojej bratanicy rów

  • ENSAIMADA

    Jakiś czas temu trafiłam na ten przepis na blogu chilitionka.wordpress... jak to zwykle bywa przez przypadek. Od razu mnie urzekł i wiedziałam, że w niedalekiej