Blog > Komentarze do wpisu
OPONECZKI - ÓSEMECZKI

Pomimo tego, że na blogu jest już jeden przepis na oponki postanowiłam kiedy¶ poszukać jakiego¶ innego / nie żeby tamten był zły…wręcz przeciwnie / tak po prostu żeby spróbować czego¶ nowego i nie popa¶ć w rutynę. ;) I to oto ten przepis, który prezentuje mogę z czystym sumieniem również polecić. Oponeczki – ósemeczki / tak mnie co¶ naszło by smażyć je w takim kształcie dla odmiany / s± mięciutkie, pulchne, ciasto dobrze się formuje. Oczywi¶cie najlepsze s± jeszcze cieplutkie opruszone cukrem pudrem na przykład z szklank± mleka, ale  następnego dnia s± także smaczne. Prezentuj± się równie pięknie, co tradycyjne, prawda? :)  Zachęcam do własnych wariacji. Przepis pochodzi z bloga Mojepasje.


Składniki:

  • 500 g białego sera
  • ½ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 250 ml kwa¶nej ¶mietany
  • 30 g cukru waniliowego
  • 1-1,5 łyżki octu – ja dałam spirytusu
  • 1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 500 g m±ki pszennej – w razie potrzeby dosypać więcej m±ki

Dodatkowo:

  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

M±kę przesiać, ser przecisn±ć przez praskę / b±dĽ rozgnie¶ć widelcem czy tłuczkiem do ziemniaków /, dodać pozostałe składniki – formuj±c na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubo¶ć 1 cm, szklank± i kieliszkiem wykrawać oponeczki aż do wyczerpania ciasta.

Ja zazwyczaj nie smażę małych p±czusi, bo nie mam do nich cierpliwo¶ci, zawsze mi się ładnie usmaż± z jednej strony a z drugiej s± bladsze ;) No ale teraz postanowiłam mimo wszystko się z nimi pobawić, tak dla przypomnienia ile to z nimi walki ;p Teraz znów raz na jaki¶ czas dam sobie z nimi spokój ;)

 

Żeby zrobić takie ósemeczki wystarczy wykrawan± oponkę skręcić. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, z każdej strony.

Gdy lekko ostygn± posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)

¶roda, 18 lipca 2012, kuchniakasi

Polecane wpisy